37. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ogfák vöröse (Csodaidők 1.) 617 csillagozás

Raana Raas: Az ogfák vöröse Raana Raas: Az ogfák vöröse Raana Raas: Az ogfák vöröse

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Judy intézetben nevelkedik. Nehezen találja helyét, legnagyobb vágya, hogy végre családja legyen. Mindez szertefoszlani látszik, amikor anyja végleg lemond róla.
Giin közismert vallási vezető, de egyik beosztottjának váratlan halála olyan események sorát indítja el, amely mind az ő, mind egész közössége életét megváltoztatja.
Yaan egy gazdag nagycsalád elsőszülöttje, aki igyekszik zsarnoki apja elvárásainak megfelelni. Ahogy azonban nagykorúsága egyre közeledik, úgy dönt, saját kezébe veszi sorsa irányítását.
Hétköznapi küzdelmeik során lassan nyilvánvalóvá válik, hogy a mindhármuk életét felforgató, véletlennek tűnő események valójában egy jól szervezett, könyörtelen hatalom hódító háborújának előre kitervelt részei. Van, aki hisz a hazugságoknak, és még akkor sem ismeri be tévedését, amikor pusztulásba sodorja családját, míg más dacolni igyekszik az árral, amely azonban, úgy tűnik, mindent maga alá temet.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Shremeya, Budapest, 2013
390 oldal · ISBN: 9789638925534
>!
Shremeya, Budapest, 2011
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638925503
>!
Animus, Budapest, 2006
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639715085

Kapcsolódó zóna

!

Csodaidők, Időcsodák

158 tag · 86 karc · Utolsó karc: 2019. február 18., 12:20 · Bővebben


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Giin Raas · Yaan Raas · Judin Raas (Judy Fensson) · Ronen Raas · Arminia Guthil


Kedvencelte 161

Most olvassa 20

Várólistára tette 493

Kívánságlistára tette 286

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
J_Goldenlane IP
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Kövezzetek meg, de szerintem tuti sci-fi – persze, én csak egy matematikus vagyok, aki nem foghatja fel ezeket a bonyolult, irodalmi definíciókat.

Az viszont mégtutibb, hogy nagyon jó. Három ember spoiler életét követhetjük végig pár éven át a messzi jövőben, és az ő személyes történetükön keresztül láthatjuk, ahogy a lakott világegyetem szépen, lassan, de megállíthatatlanul belefordul egy újabb háborúba.

Tetszik…

…, hogy senki sem fekete vagy fehér jellem, hanem gyönyörködhetünk a szürke árnyalataiban (Nem, nem arra utaltam, ennek a könyvnek köze sincs ahhoz a könyvhöz!)

…, hogy egyrészt látjuk a gazdasági-társadalmi hátteret, ami a valóságban is minden háború alapja, és itt is van szerepe a történetben, de valahogy az író nem tolja túlzottan az arcodba.

…, hogy van vallás ebben a jövőbeli világban, fontos is, és mégsem tolakodóan van ábrázolva, hanem csak ecsetvonással felfestve, szinte említés szintjén.

…a felvázolt társadalmi rend, ami egyszerre tudja azt, hogy jó és nem jó a benne élő embereknek. (Már említettem valamit a szürke színről fentebb, igaz?)

A teljesség miatt hozzá kell tennem, hogy az első oldal végén majdnem véglegesen falhoz csaptam a sok idegen kifejezés és megjegyezhetetlen név miatt, de aztán megszoktam őket. Összességében azt mondhatom, hogy egy szépen megírt, nagyívű történet. A folytatásokat is el fogom olvasni.

Azoknak ajánlom, akiknek a Dűne túl misztikus, a Star Wars meg túl meseszerű.

16 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Jól megírt, izgalmas kalandregény. Érdekes és árnyalt karakterekkel dolgozó családregény. Az emberiség űrkorszakában játszódó utópia, melyben korunk sok ideológiai-szellemi konfliktusára láthatunk rá a szerzőnő jóvoltából. Ez mind együtt: lebilincselő és értékes olvasmány, amelyet tíz éves kortól 100 éves korig bárkinek bátran tudok ajánlani.
Ami a legmeglepőbb volt számomra: egy elsőkötetes szerző, minden előzmény nélkül, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, teljes fegyverzetben pattant elénk.
Ez egy nagyon profi munka, amely egyrészt az olvasó elvárásainak tökéletesen megfelelő stílusban, a műfaji követelményekhez alkalmazkodó cselekményvezetéssel és ritmussal leköti a figyelmünket, másrészt eredeti mondanivalóval rendelkezik, amelyet lendületesen felvázolt körvonalakkal, és ugyanakkor aprólékos precizitással kidolgozott részletekkel ábrázolt világba helyez, és így hitelesít.
Kerestem, mikor fog kilógni a szerzői lóláb, a teológus didaktikája, de – kellemesen – csalódnom kellett, és mire észbe kaptam, már a könyv végén is voltam. Tökéletesen megértem, hogy a történet függőséget alakít ki, és aki az első kötet végére jut, az azonnal olvasni akarja a folytatást.
A legújabb sci-fi sagákat nem ismerem, de Raana Raas regényfolyamának első része a legjobb klasszikusokat: az Alapítványt és a Dűnét idézi. Amiben azok talán jobbak voltak az az, hogy a korszellemmel tökéletesen szinkronban, az űrkorszak kezdeti, sikeres időszakában, a tudományos optimizmus háttere előtt rajzolhatták fel víziójukat a távoli jövőről, a társadalomfejlődés lehetséges útjairól, a technikai- és pszichokultúra jövőjéről.
Ami a múlt század közepén a robotok és a kábítószerek voltak a világnak – feltáratlan lehetőségek az emberiség számára, amely képes lehet átalakítani a civilizáció alapstruktúráját is –, az manapság a géntechnológia és a virtuális világ. Ha valami oka lehet annak, hogy a Csodaidők még nem nemzetközi bestseller, akkor talán ez lehet a legfontosabb: e két téma nem szerepel a könyvben, legalábbis az első kötetben.
A hazai és nemzetközi átütő sikerhez – a hatalmas promóciós költségeken túl –, gondolom egy profi marketing szakember is kéne, aki többek között javaslatot tehetne a cím megváltoztatására is, amely véleményem szerint nincs igazán jól kitalálva.
A kifogásaim itt véget is érnek, és így visszatérhetek a könyv értékeihez. Ezek közül egyet szeretnék még mindenképpen kiemelni: a nyitottságát, toleráns szellemét. Ez párhuzamosan érezhető a könyv narratívájában – három eltérő helyzetű karakter szemszögéből láthatjuk ugyanazokat az eseményeket, és így a szereplők igazságai relativizálódnak – , és a vallási és világi fanatizmusok elutasításában. Számomra a könyv legszórakoztatóbb jelenetei azok voltak, ahol az álszent és pöffeszkedő szentfazékok lelepleződtek és megszégyenültek. „Ateista lelkem” repesett, és így minden ellenérzés nélkül nyitottá váltam a valódi hívő közösség-család értékeinek elismerésére és befogadására is.
Izgalmas, érdekes, szórakoztató és értékes könyv, olvassátok!

17 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Ez igen!!!!
Vallás, ideológia, politika, erkölcsi és morális kérdések tömkelege – egy sci-fi családregénybe ágyazva. Fantasztikusan felépített, egyedi világ, de mégis emberi és minket is érintő és megérintő döntések, választások, élethelyzetek sora teszik pörgössé és letehetetlenné ezt a könyvet.
A mondanivalója, üzenete zseniális – ezt mégis szórakoztató módon, élményt nyújtva teszi.
Ajánlom, nem csak sci-fi kedvelőknek….leginkább mindenkinek! :)

5 hozzászólás
>!
Riszperidon P
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Öt csillag a négyzeten! Óóó, mennyire kellett nekem ez a könyv idén, amikor az év elejét egy kis olvasói válsággal kezdtem, és egy csomó könyvvel mellényúltam.
Hihetetlenül komplex, nagyszerűen felépített csodavilág a jövőben. A kedves írónő saját nyelvet talált ki. Ilyennel eddig még nem találkoztam, és nem tudom, fogok-e még, de teljesen elámított!
Több szálon futó, változatos cselekmény, dráma és fordulatok. Judy szála kötött le és érdekelt a legjobban, aztán jön Giin és talán egyelőre Yaané a legkevésbé, de abban is bőven látok potenciált, és aggódom azon, hogy az ő sorsa rossz irányba fog terelődni.
Fantasztikus élmény volt, köszönöm kedves @Eta! Jöhet a többi rész, ami úgy érzem sok izgalmat és drámát tartogat!
Olvassátok, érdemes!

3 hozzászólás
>!
Chöpp
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Mi mást is mondhatnék? Imádom! Okos könyv, csodálatos családregény és izgalmas sci-fi. Nekem való. Az igényeimet maximálisan kielégíti. Bár nem szokásom egymás után olvasni a sorozatrészeket, most nagyon nehezen fogom vissza magam. Roppant hívogató ez a világ, szép kerekek a szereplői (3D-s az egész), és szimpatikusak is (már amelyik nem negatív figura). A nyelv elbűvölő, a kaveni kultúra szintúgy. Nehéz tőlük megválnom.
Nagyon szépen köszönöm az élményt, @Eta!

3 hozzászólás
>!
Stone
Raana Raas: Az ogfák vöröse

A címe örökre ofgák vöröse lesz. Köszi betűkeverő tulajdonságom. Nagyon szkeptikus voltam. Az első majd száz oldal után is hőbörögtem @Hirundo kartársnak, de aztán úgy döntöttem, h pofán vágom magam és túlteszem a dolgon az agyamat és onnantól kezdve semmi nem állított meg a könyv végéig. Nem érdekel minek nevezzük, sci-fi, családregény, mert nem érdekes, ez a könyv szépen átkarol és mesél neked. Olyan módon mesél, ami megnyitja felé az ember lelkét. Olyan történet ez, ami mindenkor játszódik, mindegy az időelhelyezése. És az sem zavart, hogy pár pillanatra meglibbent Asimov Alapítványának a függönye, mert ez is csak arról győzi meg az embert, hogy a történet egyetemes.

7 hozzászólás
>!
Gyöngyi0309 P
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Azt hiszem új kedvencet avattam. A Dallas, a Star Trek és a Trónok harca keveréke egy nagyszabású űropera keretében. Mivel én fizikából analfabéta vagyok, a sci-fi műfajt tartom a legnehezebb irodalmi műfajnak.
Viszont ez a könyv…Idei legjobb olvasmányaim egyike, veri a másik kedvenc eddig olvasott sci-fi sorozatot, az meg, hogy magyar az író, ráadásul nő… Hatalmas meglepetés és büszkeség volt.
Az elején kételkedte benne, hogy valaha felveszem a fonalat, mert mintha kínait olvastam volna, viszont nem kellett sok, hogy beszippantson, magával ragadjon. Nagyon jók a karakterek, a kedvencem Ronen volt.
Mikor már hozzászoktam a sok kavaráshoz, a 400 oldal tájékán olyan hidegzuhanyt kaptam, hogy csak pislogtam. Nem maga az esemény döbbentett meg, az várható volt, hanem a következményei.
A szereplők, és a sztori mellett nagyon érdekes a társadalom, a vallás, a politika, nagyon egyedi a világ, és annyi de annyi potenciál rejlik még benne. A kofent megkóstolnám.
Tetszik nagyon a stílus, annyira olvastatja magát, hogy alig vettem észre, hogy milyen sokat olvastam, viszonylag rövid időn belül, képszerű és magával ragadó. Filmen is szívesem látnám. Nem terveztem idénre a folytatást, de muszáj mihamarabb beszereznem, mert nem hagy nyugodni a folytatás.
Annyira megtetszett, hogy ezeket a könyveket mindenképp beszerzem itthonra, ezekből kell majd a saját példány.

>!
Animus, Budapest, 2006
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639715085
4 hozzászólás
>!
dontpanic P
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Egy világ, ami éppen annyira hasonlít a miénkhez, hogy otthon érezzük magunkat benne, de épp annyira különbözik, hogy felkeltse az érdeklődésünket.

Három szereplő, akiket (többek között) ehhez a világhoz – pontosabban a Kavenhez – való viszonyuk tesz érdekessé. Három teljesen különböző élethelyzet, három teljesen különböző viszonyulás. Egyik sem egyszerűen leírható, mindegyik összetett, ami mutatja, hogy ebben a világban (sem) fekete-fehér semmi, nincsenek egyértelműen jó és rossz oldalak és emberek. Nem mese tehát, amit kapunk, nincs könnyű dolgunk, amikor ebbe a világba bele kell helyezkedünk, állást kell foglalnunk. Persze talán épp ez a titok, épp ettől érint meg ennyire mélyen ez a történet sokunkat. Itt nem tudsz kívülálló maradni, nem élvezheted a készen kapott, előre lejátszott harcokat, drukkolva a fő_hős_nek. Nem, itt rögtön bevonódsz, küszködsz te is, mint olvasó, ellenállsz, majd megértesz, utálsz, majd elfogadsz – persze itt is lehetnek olyanokat, akiket soha nem tudsz elfogadni –, próbálod megérteni ezt a világot, kialakítani azt, hogy te hol állnál benne. Ez a valódi világban nehéz, egy könyvben azért egyszerűbb, a tétje sem akkora, így hamar és szívesen merül bele az olvasó a Csodaidők világába, hamar és szívesen adja át magát a különböző személyiségek, vélemények, utak sodrásának.

Néhány megjegyzés még:

A főszereplők kapcsolatának alakulása zseniálisan van megírva, a fokozatosság, az apró fordulópontok jó arányérzékkel vannak adagolva.
A három szál jól elkülönül olyan szempontból is, hogy sok a félreértés, az egymás mellett elmenés, és látszik, hogy mindenkinek megvan a saját maga valósága, ami sokszor különbözik a többiekétől, úgy, hogy a felekben fel sem merül, hogy nem a sajátja az egyetlen és megkérdőjelezhetetlen valóság.
Tetszik az időkezelés, amikor egy-egy fejezet elején bemutat egy helyzetet, majd a fejezet tulajdonképpen annak a helyzetnek az előzményeit írja le.
Ezt a könyvet nagyon jó újraolvasni, egyrészt a sűrű és sok szinten zajló cselekmény miatt, néhány részlet tisztul, másrészt azért, mert már tudom, melyik mellékszereplők lesznek fontosak a további részekben, és az első megjelenésüktől kezdve tudok rájuk figyelni.
Ami egy kicsit hiányzik belőle: a humor. Persze a nagy sagákban ez sokszor háttérbe szorul, és az is igaz, hogy a másodszori olvasás alkalmával jobban feltűntek azok az apró viccesebb kikacsintások, amik talán elsőre nem.

(És, amit nem tudok kihagyni: Giin!)

10 hozzászólás
>!
ggizi P
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Kellett egy kis idő, amíg belerázódtam a történetbe. Eleinte nekem egy kicsit száraz volt, ami nyilván az elkerülhetetlen bevezető szakasznak köszönhető, amiben bepillantást nyertünk ebbe a komplex világba. Egy nagyon alaposan és részletgazdagon felépített világba, a maga kulturális, politikai és társadalmi aspektusaival. Nagyon érdekes volt és erősen érződik az a rendkívül sok hozzáadott érték, amitől az egész különlegessé válik. Mindezt három szemszögön keresztül ismerhettük meg, és bár maguk a személyek nem kerültek közel hozzám, nagyon összetett karakterek voltak. A saját szemszögek közti váltások viszonylag nagyobb idősávot ugrottak át, ami egyrészt megkímélt minket a felesleges sallangoktól, másrészt viszont néha zavarba hoztak. Mikor kulcsfontosságú események történtek ebben az átlépett szakaszban, eleinte csak a szövegkörnyezetből lehetett tudni, hogy valami fontos történt és csak később került kifejtésre az ügy. Ez csak azért volt zavaró számomra, mert azt az érzést erősítette bennem, hogy miközben a világ megértésére koncentráltam, átsiklottam a történések felett (holott azok le se voltak írva). De aztán (miután ezt a sémát felismertem) már könnyebben fogadtam ezt a fajta írásmódot.
Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

2 hozzászólás
>!
BZsofi +SP
Raana Raas: Az ogfák vöröse

Személyes értékelés következik. :)
Kedves @Eta! Családi háborút okoztál… Az úgy volt, hogy elkezdtem olvasni a könyvet, aztán vittem magammal mindenhova. Egy szép szombati napon Márk bealudt az autóban, így az Apukájával együtt a kocsiban hagytam, amíg bementem vásárolni. Férjem előtte felháborodva kérdezte, hogy ő addig mit csináljon. A kezébe adtam a könyvedet, majd aznap és a következőn egyszerűen nem sikerült visszaszereznem. :D

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

Döntéseink mutatják meg, kik vagyunk. Amennyiben ez a mutató csalóka lenne, döntéseinkhez való viszonyunk árulkodik rólunk. Aki saját döntései mellett képtelen kiállni, életét vesztegeti el, álmait szórja a szélbe.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · döntés
>!
Papusz SP

U'ser naa-loon, ye-sasęr naa-loon,
furleesu rin, nasoteesu stoom,
lay lahis ulifra kenęs,
ka-dansen k-at aal'n siikęr
ushin, nelsen saskiivęr.
Enen aalin zol ku needęs. *

                        
* Nem vagy egyedül, bizony nem vagy egyedül, / sodorhat a szél, támadhat a vihar, lehet, mint pille, könnyű, életed, / a válasz, amit mindig keresel / vágyódva, másban megtalálhatod. / Mindig van valaki, akinek csak rád van szüksége.

52. oldal, 2. fejezet (Giin)

2 hozzászólás
>!
Papusz SP

Mások bűne sosem kisebbíti a tiédet.

5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · bűn
>!
Madama_Butterfly

Ne várd, hogy a dolgoknak értelme legyen. Adj nekik értelmet te magad.

10 hozzászólás
>!
Vicky3 P

A világ nélküled is forog tovább. Fölösleges magad fontosabbnak látni, mint amennyire az vagy.

245. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · önbizalom
>!
takiko P

Nem vagy egyedül… mindig van valaki, akinek rád van szüksége.

436. oldal

1 hozzászólás
>!
Letta

Aki a múltat tagadja, az életet tagadja, s aki a múltat átírja, a jövőt lopja meg.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra · élet · jövő · múlt
>!
Badiga

Nem az ismeretlentől félt, az ismertet féltette.

244. oldal

2 hozzászólás
>!
zsofigirl

„Ne várd, hogy a dolgoknak értelme legyen. Adj nekik értelmet te magad.” – idézte Shoon a Bokrából a hitről szóló paat egy mandisát.
[…]
– „Vagy megtalálod a magad értelmét, vagy Isten sem tud számodra magyarázatot szolgáltatni”.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra
>!
mazsa

Mindenképpen megkülönböztetendő az újrakezdés a kezdéstől. A kezdés mindig szigorúan a jövőre irányul, nincs múltja, hagyománya, precedense, csak célja van, amelynek elérésére törekszik, akár öntudatlanul is.
Az újrakezdésben mindig ott a múlt eleme, olyan kezdés, mely a múltból táplálkozik, figyel rá, tanul tőle.
(…)
Aki a múltat tagadja, az életet tagadja, s aki a múltat átírja, a jövőt lopja meg.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bokra

A sorozat következő kötete

Csodaidők sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Aldous Huxley: Szép új világ
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Robert Merle: Védett férfiak
Dave Eggers: A Kör
Elan Mastai: Felbolydult napjaink
A. M. Aranth: Oculus
Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva
Ian McDonald: Luna – Újhold
Brandon Hackett: Xeno
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.