A ​fejedelem gyermekkora 3 csillagozás

R. Várkonyi Ágnes: A fejedelem gyermekkora

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ez ​a könyv II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) első tizenkét évéről szól, és mindarról, amit az Európa akár békésebb, akár háborúk dúlta tájain élő gyermekekről feltárt a tudomány.

Hogyan fogadták jelentkezésüket, miként születtek meg, milyen esélyekkel vészelték át a csecsemőkort és a betegségeket? Bölcsőjükbe hogyan hullottak az anyanyelv szavai? Hogyan eszméltek környezetükre, a tájra, a sokszínű világra a 17. század végén a gyerekek? Milyen mesék, játékok, tankönyvek nyitogatták értelmüket? Milyenek voltak körülöttük az emberek? Hogyan készítették szüleik a felnőttkorra a korszakváltás idején, a következő évszázadra felnövő gyermekeiket? Mit tárt fel róluk a demográfia? Mit fejez ki lényükről a művészet? Hogyan ragadható meg az izgalmas folyamat, amint az újkori Európa tovább viszi és átformálja a görög-római mitológia és a középkori kereszténység szakralizált eszményeit, s a gyermek, a különös érték egyszerre lesz formálódó egyéniség és a vágyott jövő, az igaz emberség… (tovább)

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
308 oldal
>!
Móra, Budapest, 1989
256 oldal · ISBN: 963115629X

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Nienna001 P
R. Várkonyi Ágnes: A fejedelem gyermekkora

Jófajta ismeretterjesztő irodalom a téma szakértőjének tollából. Beleéléssel ír, forrásokra támaszkodik, de néhol a képzeletének is teret enged, de szerencsére nem Thaly Kálmán féle módon. Rákóczi gyermekkoráról, az első tizenkét évéről szól, a Bécsbe érkezéssel bezárólag írja le a hányatatott gyermekkort, amelynek egy része az ostromlott Munkács várában telt el. Rákóczi Vallomásaiból is merít, ahol a kortárs források cáfolják a visszaemlékezéseket, ott külön kitér rá, hogyan is történt valójában.

A fél csillag levonás amiatt van, mert nincsenek hivatkozások. Nagyban megkönnyítenék az utánajárást, ha lennének. A könyv végén van egy bibliográfia, de ez önmagában nem segíti a kereshetőséget. Támpontnak azért elég.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Édes Pólim!
Csoma Mózes: Sövény Aladár, a hazai koreanisztika úttörője
John Lukacs: A párviadal
Lőrincz L. László: Dzsingisz kán
Daniel Florion: Hogyan haltak meg?
Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Bill Bryson: Shakespeare
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Robert Dallek: Befejezetlen élet
Gaius Suetonius Tranquillus: A Caesarok élete