Európa ​madarai 12 csillagozás

R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai

Ezt ​a könyvet szerzői ugyan madárkutatóknak, megfigyelőknek szánták, mégis a legkülönfélébb olvasók – állatbarátok, természetjárók, sőt a tanuló ifjúság – kedvelt olvasmánya, tájékoztató barátja is lett. Ennek számos oka közül elég kiemelni a tömörség ellenére is közérthető stílust, a magyar kiadásban a jó fordítást, a hazai viszonyokra való kitűnő alkalmazást, és hogy mindezzel együtt a könyv nagyszerű eszköze a madarak felismerésének és megismerésének.
Az olvasó több mint 600 madárfaj leírását találja meg itt, köztük hazánk minden fészkelő és rendszeresen átvonuló madaráét. A fajismertető szövegek tartalmazzák a madár testméretét, tollazatának jellegzetes színét (ivari eltérés esetén külön a tojó, sőt alkalmanként a nem ivarérett fiatalok színét), továbbá a hangját, sajátos élőhelyét, valamint elterjedését és hazai előfordulásának adatait. A legtöbb faj elterjedését külön térképvázlaton is feltüntették. Ha a madár könnyen összetéveszthető más fajjal vagy fajokkal, akkor az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1986

>!
Gondolat, Budapest, 1986
456 oldal · Fordította: Stohl Gábor
>!
Gondolat, Budapest, 1977
964 oldal · ISBN: 9632805275 · Fordította: Stohl Gábor, Ifj. Tildy Zoltán
>!
Gondolat, Budapest, 1972
356 oldal · keménytáblás · Fordította: dr. Stohl Gábor

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
kaporszakall P
R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai

A hetvenes években rengeteget csavarogtam ezzel a könyvvel a tarisznyámban (kamaszkor, Gödöllői dombság). Számomra ez a madárhatározó. Annak idején a Gondolat kiadó jó szemmel választotta ki fordításra éppen ezt, a ’bird watcher’s country’ Nagy-Britanniából.

A rajzok a felismerés céljára sokkal jobbak, mint a fotók. A leírások tömörek, de jól érthetők. Külön értékelem – még ma is – a fajok angol/német/francia megnevezését (a magyar meg a latin mellett).

Biztosan jelentek meg azóta hasonlóan jó kötetek, de amiket én ismerek, azok vagy nem terepre valók (Chernel István: ’Magyarország madarai’ – lenyűgözően szép, de album; Haraszthy László(szerk.): ’Magyarország fészkelő madarai’ és ’Magyarország madárvendégei’ – fotelben olvasásra), vagy terepre is jók, de nem elég részletesek (Fürkész könyvek).

Nem voltam és nem is leszek igazi madármegfigyelő, csak amolyan műkedvelő, de bizton állíthatom, hogy ez a könyv még ma is versenyben van a kategóriában a dobogós helyért.

>!
padamak
R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai

Hát én ezt nagyon-nagyon! Búvár meg Fürkész és egyéb kis (=könnyen kezelhető) könyvecske helyett inkább ezt cipeltem magammal, s bármilyen – de tényleg! – madarat hamar ki tudtam keresni benne. Főleg az előfordulási helyeket jelölő térképek tetszettek. A könyv szerintem a témában a legjobb.
Hej, azok a kirándulós, megfigyelős, gondtalan idők!…

>!
Mamuszy
R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai

Már régóta, nem is tudom már mióta, itt csücsült ez a könyv a polcomon, és mindig csak egy-egy madárkát néztem ki belőle amikor szükségem volt rá, de mindig is nagyon precíz és információkban dús könyvnek találtam. Az adott madár neve megtalálható benne latinul, és ami nekem pluszpont volt, hogy angolul, németül,és még franciául is,mivelhogy mind a három nyelvben járatos vagyok, érdekes dolgokkal bővíthettem a szókincsemet! Az illusztrációk is gyönyörűek voltak benne, és részletesek is! Bárkinek akinek madarakról kell információ, vagy csak szimplán érdeklik őt a szárnyasok csak ajánlani tudom! :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Vertse Albert: Erdő, mező madarai
Howard Loxton – Ryozo Kohira: Macskák
Warvasovszky Emil: Madarakról égen-földön
Horst Schmidt – Rudi Proll: Galamblexikon
Hollós László: Magyarország földalatti gombái, szarvasgombaféléi
Schmidt Egon – Bécsy László: Magyarország legszebb madarai
Schmidt Egon – Bécsy László: Ezer ágán ezer fészek
David Attenborough: La vita degli uccelli
Ian Sinclair – Peter Ryan: Birds of Africa South of the Sahara
Haraszthy László: Sasok Magyarországon és a világban