Váláshelyzet 80 csillagozás

Ember tervez, szomszéd végez
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

Meg ​lehet-e tartani egy férjet harminc év házasság után?

Mit tegyünk, ha a férj válni akar, mert elege lett az unalmas, érdektelen házasságából, és az unalmas, érdektelen feleségéből?
Le lehet-e győzni egy fiatalabb, dögösebb ellenfelet, aki szemet vetett a jól szituált férjre?
Túl lehet-e élni egy válást, mely után totálisan megváltozik az élet?
Találhat-e új jövőképet az, akit ennyi év után dobnak el?

Az ötvenes éveiben járó Karolina azt gondolja, hogy a férje el akarja hagyni a szép Gabiért, akinek azonban kisebb gondja is nagyobb annál, semmint a szomszédja öregedő párjával foglalkozni. A házasságát féltő nő mindent bevet, hogy vetélytársát kiüsse a nyeregből, és elképzelése szerint esélyes, hogy ez sikerült is neki.

Csendes irigység és féltékenység dúlja Gesztenyéskert békés utcácskáját, mígnem megérkezik a legszexibb pasi, aki valaha is az idilli kertváros macskaköveit koptatta, hogy felkavarja az állóvizet, és megvalósítsa… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Álomgyár, Budapest, 2023
puhatáblás · ISBN: 9789635707324
>!
Álomgyár, Budapest, 2015
254 oldal · ISBN: 9786155252952
>!
Álomgyár, Budapest, 2015
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155252952

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

konyvolvaso >!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Közvetlen stílusban ír, hétköznapi történetekről. Fordulatokban gazdag történet arról, hogy vajon mennyire lehet kiszámítani sorsunkat. Mi történik akkor ha nem a szívünkre, megérzésünkre hallgatunk hanem valami teljesen más erő hajt? Kétségbeesés és a harag rossz tanácsadó. A szeretet, bizalom, elfogadás sok esetben előbbre vihet.
Nekem tetszett, hogy peregtek az események, mindig történt valami új, kiszámíthatatlan.
Leginkább azoknak ajánlom akiknek a házasságuk válságban van vagy aki most próbálja újra összerakni az életét. Ebből a történetből erőt tud meríteni.

J_K_Smith I>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Hétköznapi szereplők, csavaros sztori.

Edina_Varga>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Ez a könyv, megint keményen próbára tette a lelki világomat. Sajnos, érintett vagyok, voltam a témában. Mi szerencsére megúsztuk a válás, amiért többen ugyan megköveztek, elítéltek, hogy miért nem adok magamra és miért tűrtem el, miért nem váltam el. Mert szerettem, akkor is, előtte is, utána is, ma is. Még jobban is, mint előtte.
Szerettem volna Karolina mellég ülni a kanapéra, fogni a kezét és vigasztalni. Szerettem volna Gabi mellé állni, ahogy tette azt Gréta és vezetni az új felé. Hiszen, ahogy mondják, ha bezárul mögötted egy ajtó, kinyílik egy új előtted. Gabi meg is kapta ezt Tábori Attila által. S csak remélni tudom, hogy Karolina előtt is nyílik még ajtó, a befektetésén kívül is.
Ezt a könyvet is nagyon jól írta meg Angelika, rövid, de velős. A feltárt érzések miatt az olvasó sem úszhatja meg pár kóbor könnycsepp nélkül.
Ámbátor én egy bővített kiadásnak is örülnék. Will nagyon érdekes mellékszereplő, de róla nem hull le a lepel. Ki ő és mi történt amikor vendégül látta Karolinát egy teára. Mi lesz Karolina sorsa? Képes lesz Gabi egy új kapcsolatra a börtönt megjárt Attilával?
Telhetetlen vagyok? Igen! :)

kratas P>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Nekem ez tetszett! Én sem gondoltam volna, hogy így lesz, de lám-lám.
Friss volt, a szereplők ügyesen voltak kitalálva, főleg ugye Karol és Gabi, de a mellékszereplők is kellemesen hozzá adták a történethez, amit csak tudtak. Finoman – vagy inkább néha gúnyosan – humoros volt és külön piros pont azért, hogy nem ragaszkodott mereven egyetlen elgondolt és járható úthoz, hanem több szereplőt is bemutatott és több szereplő el is mondhatta a véleményét.
spoiler
És direkt jó volt végre nem hisztis kiscsibékről olvasni, hanem csak hisztis tyúk(ok)ról.

ibelieveinmyshelf P>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Most nézem, hogy nem írtam értékelést ehhez a könyvhöz.
Az első olvasásom volt az írónőtől, és valamiért a könyvei alapján nem gondoltam, hogy érdekelnének az írásai, de aztán apukám a könyvtári könyves vakrandi keretében elhozta nekem még februárban, és mivel az értékelése is elég jó volt, a fülszöveg is tetszett, belekezdtem.
És a félelmem alaptalan volt, mert egy abszolút szórakoztató és szerethető történetet kaptam. Persze a történet alapján nem feltétlen az én korosztályomnak, illetve élethelyzetemnek szól (így pont esküvő előtt…), de még így is gyorsan beszippantott a sztori, kedveltem a karaktereket, a leírásokat, a stílust.

Ács_Milán>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Mint ahogy azt a cím is mutatja, nem az élet legviccesebb dolga a regény központi témája.
Szerencsére nem ismerem – és nem is szeretném megismerni soha! – ezt a helyzetet, de úgy gondolom egy válás alapesetben mindegyik érintett felet megérint valamilyen szinten. Mindegy, hogy szeretjük-e még a válni készülő házastársunkat vagy már szeretetet sem érzünk iránta, mindenképpen nagy érvágás lehet ez. Ha már nem szereti egymást a két fél, de ennek ellenére együtt vannak, ez betudható a megszokásnak és az esetleges „biztonságban vagyok mellette” érzésnek is.
Főszereplőink elég hitelesen szemléltetik az olvasóval, milyen egy egyedülálló anya és egy feltehetően megcsalt feleség élete. A feleség, aki még csak gyanakszik arra, hogy a férje megcsalja, mindent bevet annak érdekében, hogy megtartsa a kapcsolatból kitekintgető férjét. Nincs ez máshogy az életben sem szerintem.
Azon túl, hogy egy nap, mint nap a világban is előforduló kemény helyzetet és problémát dolgoz fel a regény, igenis nagyon jól lehet szórakozni rajta. Mert Karolina asszonyság megnevetteti az olvasót minden egyes megmozdulásával.
Aki szereti az írónő műveit, ezt sem hagyhatja ki! Ajánlom!

BarbyMalik0112 P>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

R. Kelényi Angelikában nem tudok csalódni. Bármilyen témához nyúl, sikeresen veszi az akadályait, egyedi humorával és különleges történetvezetésével mindig levesz a lábamról. A Váláshelyzetben – ahogyan azt a címe is jelzi – a válás, a házasság, a megcsalás valamint a csábítás témákat járja körül és mindezt egy kisvárosba, Gesztenyéskertbe helyezi. Ebben a közegben nincsenek titkok, mindenki hall és tud mindenről, a két főszereplőnek – Gabinak és Karolinának pedig ebben a világban kell megvívniuk a maguk csatáit. Néha akár egymással is.
Angelika stílusa rendkívül légies és könnyed, szórakoztató módon képes megközelíteni alapvető emberi problémákat, és valódi életigazságokat mond ki a humor köntösébe foglalva.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az élettel átitatott, mégis majdhogynem szatirikus történeteket, melyben komikum segítségével van jól látható módon megvilágítva a probléma és annak megoldása.
Bővebben » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2021/10/r-kelenyi-…

2 hozzászólás
Dorina_S>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

R. Kelényi Angelika „csajos” könyveit egymás után olvastam el, és ez tetszett mindegyik közül a legjobban. Igazából már az elején feltűnt, hogy Gabival már a korábbi kötetben találkoztam, és végül Emma is felbukkant. (Nagyon örültem neki, ő is belevaló csajszi.) Ez a rész Gabi életét és szomszédait helyezte górcső alá. Az írónő ismét nem hazudtolta meg magát. Humorosan, szarkasztikusan mutatta be a kertvárosi élet szépségeit, és kevésbé vonzó oldalát. A szereplők annyira hétköznapiak, hogy szinte saját magunkat vagy szomszédainkat vagy ismerőseinkre is ráismerhetünk.

Angelika a vicces helyzetek mögött elég komoly mondanivalót jelenít meg, egyrészt, hogy bárki megbotolhat….és attól, még nem az előítélettel való teletűzdelt okoskodás a megoldás, hanem a második esély lehetősége. Mindenkinek jár, főleg aki élni is akar vele.

Valamint, hogy egy válás mivel is jár, egy több évtizedig tartó kapcsolat, amely már menthetetlen, mert a felek nem tettek érte, csak éltek megszokásból…és a szerelemből, szeretetből lassan gyűlölet és undor lett. Ez mindkét fél számára nehéz, de jobb ilyenkor ennek véget vetni, mint gyűlöletben élni egymás mellett, csak a látszat fenntartása végett. Illetve a válás utáni felépülés. Egy nő ebben az esetben még mindig több negatív kritikát kap, mint a férfi, és ez felháborító…mintha csak a nő hibája lenne. És Angelika erre is rámutatott a szereplők viselkedése által.

Egyszóval nagyon jól megírt, velős ábrázolás a modern kori társadalomról.

CsonkaSzaboBrigi89>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Kikapcsolt, megnevettett és izgultam nagyon, vajon hová is fut ki Karolina jövője… Erről olvastam volna még kicsit bővebben is – de ennek ellenére nagyon tetszett a könyv ☺️
Angelika nagyon jól bemutatja, hogy mennyire fontos a kommunikáció egy kapcsolatban, mennyire fontos nem csak magunkra, de a társunkra is odafigyelni és ha nem a szívünk szerint választunk, ha nem vagyunk igazán, tiszta szívből boldogok, ha nem adunk bele minden tőlünk telőt – ez mindkét félre vonatkozik –, az előbb vagy utóbb kipattan és fenekestül felforgathatja az életünket… És akkor már valószínűleg hiába kapálózunk…
Az első ilyen jellegű könyvem az írónőtől, de biztosan nem az utolsó!

Rebbencs>!
R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Szeretem R. Kelényi Angelika korábbi köteteit, de nem kiemelkedően. Számomra az írónő a történelmi zsánerben a legerősebb, az az előtti írásai szórakoztatóak és elgondolkodtatóak, de egyszeri olvasmánynak érzem őket. Vagy valamikor majd a későbbiekben olvasnám őket újra, mivel nem én vagyok ezeknek az elsődleges célpontjuk.
Ahogyan az írónő is megjegyzi az utószóban ezek a könyvei nagyon nem vicces élethelyzetek szórakoztató feldolgozása. És pont ez adja a varázsát. Karolina elég nehéz helyzetbe került házasságát illetően, mégis a súlyát ennek a könnyed humor veszi el, ami a könyvet jellemzi. Megjegyzem, én a nőszemélyt nem kifejezetten kedveltem, bár szerintem direkt alkotta őt ilyenre az írónő, hogy kicsit tanítsa az olvasót is. Karol szövögette a maga kis hálóit, amelyekbe végül ő maga gabalyodott bele. A szerző nem szánt neki olyan boldog befejezést, bár olvasóként csak azt tudom, meg is érdemelte.
Habár a kötet valamennyire nyitott végű, az mégis érezhető, hogy a másik főszereplő, Gabi viszont már valamivel kedvesebb lezárást kapott. Az ő karaktere amúgy is szimpatikusabb volt, de azt élveztem a legjobban, ahogyan a két szomszédasszony szálai párhuzamosan haladnak egymással. Jó kis tükröt állított így Angelika, aminek olvasása szórakoztató volt ebben a formában.
Habár tény és való, hogy egy nem mindennapi írást olvastam egy mindennapi problémáról mindezt egy lendületes, vicces stílusban annyira nagy nyomot mégsem hagyott. Ahogyan RKA további nőcis írásai sem. Látszik, hogy még kicsit kezdetleges, de már azért megvan benne az, amit az írónő könyveiben úgy szeretek. Mivel azonban már elolvastam az összes korábbi írását, csak a két legújabb maradt, amikre már nagyon kíváncsi vagyok!


Népszerű idézetek

Lang_Tünde I>!

Miért hiszik a huszonévesek, hogy egy ötvenes nő már öreg, és nincs más dolga az életben, mint várni a halált?

120. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

AnneLGreen I>!

Te válassz, ne téged válasszanak! Az sokkal izgisebb. Becserkészni, levadászni, megszerezni, aztán helyzettől függően megtartani vagy kihajítani az életedből. Tadám!

70. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

AnneLGreen I>!

– Aki nem szexel, hamarabb meghal. Ez biztos. Akinek kellemes, kielégítő a szexuális élete, sokáig fiatal marad. Ezek tények, nem a kisujjamból szoptam.

72. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

AnneLGreen I>!

Sokan csak akkor vallják be saját maguknak is, hogy hibáztak, ha már fény derült rá. És elsősorban nem azt bánták, hogy elkövették, hanem azt, hogy lebuktak vele.

143. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

janee>!

Amikor eltemetsz egy szerelmet, esélyed nyílik rá, hogy egy új, boldogabb szerelemnek nyiss kaput.

90. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

janee>!

Gondoltál már arra, hogy ha továbbra is úgy élsz, ahogy mások szerint helyes, akkor mindent kihagysz az életedből, amit szíved szerint kipróbálnál? A sok rossz beidegződés, a megfelelni vágyás kiveszi az emberből az életkedvet.

192. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

AnneLGreen I>!

Gyakran gondolt arra, mi lenne, ha az emberek nem használnának tükröket. Egyáltalán sehol sem látnák a saját arcképüket, és nem szembesülnének nap mint nap a test öregedésével, az újabb és újabb ráncok megjelenésével, a bőr fonnyadásával. Hanem éppen olyan fiatalnak hinnék magukat, amennyire a szívükben fiatalok, és nem annyira öregnek, amennyire a tükör mutatja őket.

123. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

AnneLGreen I>!

Kifejezetten régimódi elveket vallott: úgy gondolta, a házasság szent.
Sajnos azonban rá kellett jönnie, hogy az ásó-kapa csak neki jelenti a sírig tartó hűséget. A férje valószínűleg csupán mezőgazdaságban használatos eszközökre asszociált, amikor az esküvőn eme két tárgy szóba került.

37. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

kismosoly_olvas P>!

Gyakran gondolt arra, mi lenne, ha az emberek nem használnának tükröket. Egyáltalán sehol sem látnák a saját arcképüket, és nem szembesülnének nap mint nap a test öregedésével, az újabb és újabb ráncok megjelenésével, a bőr fonnyadásával. Hanem épp olyan fiatalnak hinnék magukat, amennyire a szívükben fiatalok, és nem annyira öregnek, amennyire a tükör mutatja őket. Mi lenne, ha az ember, aki valamilyen örömteli esemény folytán hatvanévesen hirtelen húszévesnek érzi magát, venné a bátorságot, és úgy is viselkedne, mint egy húszéves? Vajon hányan gondolnák magukat évekkel fiatalabbnak, ha eltűnnének a rohadt tükrök? Az is felmerült benne, mi lenne, ha olyan tükröket fejlesztenének a tudósok, melyek a valós életkort mutatják: azaz összevetve a mentális és a fizikai egészséget, olyan képet, mely pontosan modellezi a tükörbe néző aktuális állapotát. Vajon hány harmincéves nézne ki ötvennek és hány ötvenes huszonötnek?

123-124. oldal - 10. fejezet (Álomgyár, 2015)

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez

Dia20646 P>!

Amikor eltemetsz egy szerelmet, esélyed nílik rá, hogy egy új, boldogabb szerelemnek nyiss kaput.

90. oldal

R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet Ember tervez, szomszéd végez


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
J. K. Smith: Káosz a köbön
Bálint Ferenc: Boldogságtól ordítani
J. K. Smith: Szerelem hirdetésre
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled
Zakály Viktória: Esküvő elvitelre
Szabó Tünde: A hacker