Szulejmán ​és a magyar udvarhölgy (Szulejmán és a magyar udvarhölgy 1.) 161 csillagozás

R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Izgalom ​és romantika Szulejmán udvarában.
Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasítására ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe.
A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára.
A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika első történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye. Hazugság, gyilkosságok, nőrablás, intrika és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Álomgyár, Budapest, 2016
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155596506
>!
Álomgyár, Budapest, 2016
348 oldal · ISBN: 9786155596513

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Illésházy Anna · I. Szulejmán szultán · Demir Petri · Jagelló Izabella


Kedvencelte 28

Most olvassa 5

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 78


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

„A szeretet és a gyűlölet oly közel áll egymáshoz, hogy egyetlen pillanat alatt felcserélődnek az ember szívében. S míg az egyik teremt, a másik öl.”

Mióta tavaly elolvastam az Outlander első részét, azóta foglalkoztatnak a történelmi romantikus regények. Többfélével is találkoztam már, s a közös alapvonások mellett mindegyiknek volt egy sajátos jellemzője, melytől egyedivé vált a történet. Ez most sincsen másként, a Szulejmán és a magyar udvarhölgy története nálam tarolt, teljesen meggyőzött.
(…)

A történet során sosem lehet unatkozni. Az ember csak leül egy szürke esős napon, takaróval az ölében, teával a kézben és kinyitva ezt a könyvet egy rövid kikapcsolódásra vágyik. A következő pillanatban meg azt veszi észre, hogy rásötétedett és már majdnem a történet végére ért. Eseménydús, de nem túlzsúfolt. Minden a maga idejében történik. Bőven ad időt arra, hogy bizonyos érzelmek és szituációk kialakuljanak, ugyanakkor váratlan elemeket bedobva folyamatosan meglepi az olvasót.
A nyelvezete egyszerűen gyönyörű, nem találok rá szavakat! Tetszik az a fajta választékos beszédmód, ami jellemzi. Egyszerűen élveztem a burkolt tartalmakat közlő virágnyelvet, s belegondolva hihetetlen, milyen diplomáciai készséggel kellett rendelkezni abban az időben az adott helyzetekben, hogy az ember ne veszítse el a fejét – nem csak képletesen.
Egyetlen dolog bánt engem: a vége. Mielőtt megijednétek nincs elrontva, nagyon szép befejezést kapunk, csak éppen nincs lezárva! Annyi nyitott kérdés maradt, hogy csak hápogni tudok jelenleg. Általában nem vonzzanak a folytatások, bármennyire is nyitott egy könyv vége, viszont most nagyon dolgoznak a fejemben a fogaskerekek és csak úgy kapom az impulzust az agyamtól, hogy itt nem lehet vége, kell a folytatás!
(…)

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/04/r-kelenyi-angelik…

11 hozzászólás
Sippancs P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Egy vallomással kell kezdenem az értékelést.
Az írónőtől ez már a negyedik olvasmányom volt. Az első három könyv, amit a kezembe vettem, teljesen más kategóriát képviselt, ezért elkönyveltem Angelikát úgy, mint egy jó humorú, könnyed történeteket író, „nőcis”, romantikus író. Hogy én mekkorát tévedtem!

Ennek a könyvnek semmi köze a fenti kategóriához. Ez a könyv egy történelmi kalandregény, ami minimális romantikát, ugyanakkor annál több, a korra jellemző intrikát, cselszövést, politikai ármánykodást tartalmaz. Egy olyan regény, aminek a hátterében női sorsok állnak; két olyan nőé, akik önnön hibájukon kívül az adott helyzet áldozataivá váltak, és legjobb tudásuk szerint próbálják megélni és megoldani azt.

Számomra hiteles volt az egész történet, annak ellenére, hogy a nagy része csak fikció. Teljesen beleéltem magam a cselekménybe, és hol Anna, hol Izabella szemével láttam a történteket. Annyira izgalmas, lendületes és letehetetlen volt az elejétől kezdve, hogy ha tehettem volna, munkaidő alatt is faltam volna a sorokat. A váltott szemszögért pedig nem győzök hálálkodni, mert ezáltal vált igazán kerekké és érthetővé a történet.

Ami a szereplőket illeti, az én szívemet is első pillantásra elrabolta Demir. Aki így tud nézni, és nem fél kimutatni, elmondani az érzéseit, az csak jó ember lehet!
Anna tökéletes főhősnő volt. Bátor, erős, talpraesett lány, akinek mindezek mellett volt gyengéd oldala is. A szívem szakadt meg érte, amikor választania kellett a spoiler!
Izabella viszont nem igazán tudott közel kerülni a szívemhez. Értem én, hogy elnyomásban élt, és úgy viselkedtek vele, mint egy egyszerű nővel, de az a nemtörődömség, amivel az embereket (főleg Jánoskát) és a helyzetet kezelte, nem igazán tette számomra szimpatikussá.

Nem vagyok én nagy ember, csak egy egyszerű olvasó, de ettől függetlenül azt mondom, hogy ez a könyv zseniális, és a nemzetközi piacon is tökéletesen megállná a helyét.
Most pedig megyek, és megrendelem a következő részt, mert így nem lehet vége!

8 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Az írónő stílusa nagyon tetszik, de a témaválasztás távol áll tőlem.
Olyannyira, hogy majd két hónapig tartott mire átrágtam rajta magam.
Sajnos nem tudtam azonosulni ezzel a világképpel.
A karakterek nagyon színesek, mégis untattak, maximum azon izgattam fel magamat mikor lesz már vége.
Egy olvasásnak elment, de a török világot elfeledem.
Viszont az írónőtől fogok még olvasni, mert még a nem nekem íródott könyvet is elfogyasztatta velem, ez pedig elég nagy szó.
Kár érte.

P_C_Harris I>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Ha R. Kelényi Angelika amerikai írónő lenne, Hollywood azonnal rácsapott volna Illésházy Annára, hogy szuperhőst faragjon belőle. Azt hiszem életem legjobb könyvét találtam meg! Három napig teljesen zombi voltam, míg olvastam. Mikor épp nem olvastam, akkor is azon járt az agyam, hogy vajon mi fog történni Annával. Az elejétől a végéig rettentően izgalmas, letehetetlen könyv! Annyira büszke vagyok Annára, hogy ilyen talpra esett, ennyire okos és erős. Imádtam a szultán janicsárját, és a kettőjük viszonyát. Tetszett, hogy egyszerre két nő szemszögéből is láthattuk az eseményeket, bár a királynős részeken gyorsabban olvastam, hogy minél hamarabb visszatérjen a cselekmény Annáékhoz. A Szulejmán filmet ismerem, de nem néztem soha, viszont biztosan állíthatom, hogy nagyon nem hasonlít a könyvhöz azonkívűl, hogy a törökökről szól. Egy szó mint száz, nagyon tetszett és örülök, hogy találtam egy újabb kedvenc magyar szerzőt! Köszönöm, hogy megírtad ezt a történetet! (A következő könyv dedikálásakor az én nevemet fogom megadni, nem az édesanyámét… :-D )

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Ismét egy nagyon jól megírt magyar történelmi romantikus!
Nem mondom, hogy nincsenek benne a valóságtól elrugaszkodott részek és a szerzői fantázia által szült dolgok és események, de ennek ellenére szórakoztat, magával ragad (engem, aki a történelmi ferdítések ősellensége!!! :)), és nem utolsó sorban látszik a belefektetett munka és energia amit az írónő arra szánt, hogy tényleg egy korhű világ táruljon az olvasó szeme elé.
A függővég üt, szerencsére itt a folytatás! :)

R. Kelényi Angelika = 5 *-os magyar történelmi romantika

Mariann_ P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Hát valami véletlen folytán én a második részt olvastam először, lehetett utalásokat találni benne erre a részre . De azért úgy tejes, ha ezt is elolvassuk.
Nekem jó kikapcsolódás volt, szerettem olvasni Illésházy Anna történetét, aki igazán különleges nő volt.
Sok mindenre megtanították, idegen nyelvekre, gyógynövények használatára, harcra, és még folytathatnám.
Szekérrel jutott el Isztambulba, de szívesen lovagolt útközben .
Ne gondoljon senki sem a tv-ben látható sorozatra, ez egészen más.
Nálam maximum csillagozást ér.

VNoémi>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Szerintem a történelmi romantikusok kedvelőinek nem fog csalódást okozni, hiszen egy újabb érdekes helyszín fog majd helyet adni egy szerelem kibontakozásának itt hazánkban és Törökországban. Egy kicsit egy tucat a műfajában, hangulatában mégis más, és hozza a megszokott szórakozást. Számomra ebből az írásból jó élmény marad, hogy egy igazán érdekes, kolostorban nevelkedett lány kalandjait nyomon kísérhettem, miközben úgy tanultam egy kis történelmet is, hogy azt élveztem. kezdetekhez a kolostorba, és én éppen erre vagyok leginkább kíváncsi.

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2016/08/r-kel…

Ács_Milán>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Nem igazán kedvenc műfajom a történelmi romantikus, de ha az írónő ebben a műfajban íródott regényéről van szó, akkor mindenképpen vevő vagyok rá. Ezért is örülök, hogy sikerült beszereznem ezt a sorozatot.

A könyv adatlapján az első mondat így szól: „Izgalom és romantika Szulejmán udvarában.”
És valóban! Annának, aki a szépsége mellett okos és művelt is, rendkívüli kalandokban van része a történet során, amiből természetesen a romantika és az izgalom sem hiányozhat.
Már az első percben szimpatikus volt számomra a főhősnő. Egy-egy éles helyzetben többször izgultam a lányért, hogy vajon sikerül-e teljesítenie a küldetését, feladatát.
Anna mellett, Demir karaktere is nagyon tetszett. Már az elején éreztem, hogy a marcona külső csak álca és belül igenis egy érzelmes ember.

A regényben a kalandok mellett bepillantást nyerhetünk a török világba, a szultán és háreme életébe. Szemtanúi lehetünk ármánykodásnak, szerelemnek, izgalomnak, cselszövésnek.
Pont olyan befejezéssel zárja a kötetet az írónő, ami megköveteli, hogy elolvassam a folytatást is. Nagyon kíváncsi vagyok Anna életének további alakulására.

KönyvMoly_1989>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Kivételesen jó történelmi romantikus regény a nagyszerű és tehetséges @R_Kelényi_Angelika újabb remeke!
Imádtam! Ezt a könyvet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Ármány, hagyományok, szerelem, árulás…
Anna karaktere abszolút kedvenc lett! Művelt, okos, erős, rafinált nő, aki aztán nem riad meg egykönnyen, ugyanakkor a szívét is képes kitárni.
A történelmi infók csepegtetése is tetszett, épp elegendő volt és mégis hangsúlyos. A törökök életébe, hagyományaiba is bőven betekintést nyerhettünk, aminek nagyon örültem.

Holnap már megyek is a folytatásért! <3

Zöldövezet>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy

Nagyon kíváncsi voltam az írónőnek erre a regényére, mert nagyon jó témát és műfajt választott: történelmi, romantikus kaland egy izgalmas, háborús korszakban, Magyarország egyik legsötétebb időszakából. Mohács után még tovább süllyedt az ország a reménytelenség mocsarába, és a férfiaknak is embert próbáló helyzettel egy nőnek, a férjét (és egyben a királyt) fiatalon elveszítő Izabella királynénak kellett szembenéznie.
Az Egri csillagokban csak epizódként megjelenő események – amikor a szultán egy visszautasíthatatlan ajánlattal meghívja a királynét és a csecsemő királyt vendégségbe, közben pedig a török katonák egy kicsit turistáskodnak Budán, és mellesleg megszállják a várost – itt a regény kiindulópontját, és egyik fő eseményét jelentették. A királyné tehetetlen, és végzetes csapdába szorult. A regényben végig párhuzamosan futó két cselekményszál közül a királynéét kicsit statikusnak éreztem és kevésbé izgalmasnak, mert itt kevesebb esemény történt. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ennek oka van, és szándékosan lassabb a cselekmény, ezzel is érzékeltetve a királyné kétségbeesését, kilátástalan, reménytelen helyzetét, tehetetlenségében egy helyben toporgó idegességét.
A másik szálon történtek az igazi kalandok: Anna, a királyné kémje, egy életveszélyes feladatot kap, amelynek sikerén múlik az ország sorsa, és a királyné élete. A fiatal lánynak pedig minden eszközt be kell vetnie, ha életben akar maradni, és teljesíteni a rábízott küldetést. Miközben tetszett Anna bátorsága, talpraesettsége, küzdőszelleme, folyamatosan az motoszkált a fejemben, hogy vajon valóban léteztek ilyen nők a XVI. században? spoiler Nagyon modernnek éreztem a karaktert, kilógott számomra a környezetéből, a korszakból. Anna Szulejmánhoz fűződő kapcsolata szintén elgondolkodtatott: spoiler
A két cselekményszál folyamatosan váltakozott, de ebben az esetben csak a regény vége felé kezdtem azt érezni, hogy a váltások fokozzák bennem a feszültséget, és határozottan hajtani kezd az elszabaduló kíváncsiság. Ugyanakkor a regényben felmerülő konfliktusok, az alaphelyzet, a megoldandó kihívás igazán ötletes, és nagyon jól lett beágyazva ebbe a Szulejmános világba, ahonnan nem hiányozhatott a hárem sejtelmes világa, a gyilkos női vetélkedés, intrika, és az első ránézésre halálra ítélt szerelem sem. Nem árt, ha kéznél van a folytatás, mert a történetnek még koránt sincs vége.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Varázslatos dolog az elme, ha az ember tudja uralni, és nem engedi maga ellen fordulni.

223. oldal

Nello>!

A szeretet és a gyűlölet oly közel áll egymáshoz, hogy egyetlen pillanat alatt felcserélődnek az ember szívében. S míg az egyik teremt, a másik öl.

329. oldal

VNoémi>!

A harag rossz tanácsadó. A bosszúval nem csak az veszít, akivel leszámolnak. A megtorlás sohasem egy embert érint, és furcsamód, amikor a megtorló eléri a célját, többnyire már nem is okoz számára örömöt a siker.

278. oldal - 28. fejezet (Álomgyár, 2016)

VNoémi>!

[…] sosem tudhatja az ember, melyik ellenségből lesz egyszer csak barát, és melyik barát válik ellenséggé.

25. oldal - 3. fejezet (Álomgyár, 2016)

VNoémi>!

A szívünknek nem tud egyetlen isten sem parancsolni.

305. oldal - 31. fejezet (Álomgyár, 2016)

VNoémi>!

A szomjazó bármire hajlandó az éltető víz egyetlen cseppjéért is.

47. oldal - 4. fejezet (Álomgyár, 2016)

KönyvMoly_1989>!

Minden zárat ki lehet nyitni, csak meg kell találni a bele illő kulcsot. Legrosszabb esetben szét kell verni a zárat.

34. oldal

Dorina_S>!

Bár az életemet is odaadnám, hogy örökké csókolhassalak.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demir Petri
Dorina_S>!

Királyné vagyok, nem mások bábja. Királyné vagyok, akinek hatalom van a kezében. Királyné vagyok, akinek a legfontosabb feladata, hogy országát megvédje és kormányozza. Királyné vagyok, akinek királyt kell nevelnie a fiából, akinek meg kell óvnia a népét, s azt tennie, ami a Magyar Királyságnak a legüdvösebb.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jagelló Izabella

A sorozat következő kötete

Szulejmán és a magyar udvarhölgy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karády Anna: A füredi lány
Gaura Ágnes: Kard által
Gaby Roney: A Huszár esküje
Ruby Saw: Inferno
Ruby Saw: A Vörös és a Vadász
Ruby Saw: Csak két lépés Észak
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Lilith M. Abbey – Mike Menders: Krisztin
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Guillaume Musso: Holnap