Szulejmán ​és a kolostor rabja (Szulejmán és a magyar udvarhölgy 2.) 101 csillagozás

R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

*** ​Titkok és kalandok – úton Szulejmánhoz… ***

1542. az árulás, a cselszövés és az ármány éve volt. Izabella királyné udvarhölgye, Illésházy Anna, születése és tehetsége okán egy századokon átívelő titkos szövetség, a Sorores tagja. Ő maga is áldozatul esik a hatalmi törekvéseknek és az összeesküvéseknek. Egy sötét kolostor áthatolhatatlan falai közt találja magát, elszakítva alig néhány napos gyermekétől.
Ha újra látni akarja a kislányát, nem tehet mást, mint teljesíti a Szövetség parancsát. Veszélyes küldetése Törökországba szólítja, a szultán udvarába. Feladata a Sorores titkának védelme.

Annát nemcsak veszélyes küldetése terhe, de a kislánya biztonsága is nyomasztja. Ugyanakkor a szíve mélyén reméli, Isten kegyes lesz, és újra találkozhat szerelmével is, gyermeke apjával…

R. Kelényi Angelika, a kétszeres Aranykönyv díjra jelölt, Terézanyu-díjas írónő új történelmi kalandregénye ismét bővelkedik izgalmakban és romantikában. Aki ezt a könyvet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Álomgyár, Budapest, 2016
472 oldal · ISBN: 9786155596445
>!
Álomgyár, Budapest, 2016
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155596445

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Illésházy Anna · Balassa Miklós · Demir Petri


Kedvencelte 16

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Most légy okos, Domokos! – avagy mit is írhatnék egy ilyen könyv, de legfőképpen egy ilyen befejezés után?!
Annyi szent, hogy Angelika másodszor is megcsinálta, és összehozott egy remek történetet. Mit remeket, egyenesen zseniálisat! Ez a rész is az elejétől kezdve pörgött és izgalmas volt, tele volt ármánnyal, cselszövéssel és titkokkal, végig fenntartotta a figyelmemet, és a sok kaland mellett az én romantikus lelkem is úgy érezte, hogy megtalálja benne a szépet. De ez a vég… annyira nem így képzeltem el, és olyan csalódott vagyok spoiler! Azzal ugyan számoltam, hogy spoiler?! Egyszerűen nem akarom elfogadni ezt a befejezést, nem lehet így vége! Folytatást akarok most azonnal!

Jajj… egyik szemem sír, a másik nevet.
Azt hiszem, hogy most először életemben továbbviszek fejben egy történetet, és kreálok egy olyan befejezést, ami spoiler.

10 hozzászólás
P_C_Harris I>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Szerettem! Anna még mindig nagy kedvenc nálam. Annyira bölcs, és erős nő, hogy le a kalappal előtte, na meg az írónő előtt is! Angelika megint nagyot alkotott. Imádtam végig, ahogy a régies szavak keverve vannak a mai nyelvezetünkkel, annyira valóságos volt így a történet, hogy teljesen elhittem. Két éjszaka nem alaludtam, csak olvastam. Köszönöm az élményt! :-)

K_Kata99 P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Egyetlen percre sem szűntem meg szeretni téged.”

Csakúgy, mint az első rész befejezése után, most is nehéz szavakat találni. Minden egyes érzés, illat, mozzanat bekúszott a bőröm alá, minden egyes szereplő mondata ott motoszkál a fejemben, minden egyes helyszín, legyen az patakpart, a palota falai vagy a török rózsakert, élénken a szemeim előtt lebeg.
A kitartó, erős, gyermekéért küzdő Illésházy Anna, a hitét és elhivatottságát választó, de belül érző szívű Demir Petri, a csípős nyelvű, daliás vitéz Balassa Miklós, a világot meghódító Szulejmán, a boldogságra vágyó Banu, a két tűz között őrlődő Izabella királyné, de még a féltékeny, ármányos Hürrem is mind-mind a szívemhez nőttek.
Egy remek történet, tele cselszövéssel, titkokkal, döntésekkel, amelyek sorsokat változtatnak meg, és szerelemmel, amely nem mindig képes áthidalni az útjában álló akadályokat. Mindeközben pedig egy ország és egy szövetség sorsa is kockán forog.
Hatalmas kedvenc ♥

„Milyen igaz. Az élet oly kiszámíthatatlan.”

Mariann_ P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Ó, most éppen erre volt szükségem !!
Egy kalandos, romantikus történetre.
Igaz, hogy ez a második rész, de élvezhető, érthető, némi visszautalások vannak az előző részben történtekre.
Két szálon futott a cselekmény, mindkettő egyformán érdekfeszítő, izgalmas .
Szeretem R.Kelényi Angelika múltba visszamenő írásait, nagy mestere ezeknek.

Ács_Milán>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Ebből a részből sem hiányzott a kaland, ármánykodás, izgalom, cselszövés. A romantikát viszont nem tenném a felsorolásba, mert abból egy kicsit többet vártam.

Anna életéről minden elmondható, csak az nem, hogy nyugalmas. Ismét hatalmas feladatot kapott, amit egy kicsit szívtelennek is éreztem, hiszen nem éppen abban az állapotban volt akkor, hogy egy ilyen feladatot tudjon teljesíteni teljes biztonsággal. Azonban választási lehetősége természetesen nem volt.

Amikor kiderült, hogy ismét Szulejmánhoz küldte a Sorores, már előre örültem, hogy miként fog viselkedni egymással a két szerelmes, ha találkoznak.
Maga az utazás, amíg elértek Annáék Törökországba, számomra most nem volt annyira izgalmas, mint az első részben. Talán azért is, mert minél előbb arról szerettem volna olvasni, hogy hogyan alakul a további kapcsolatuk Demirrel.
Bevallom őszintén csalódtam… Nem ezt vártam ettől a szerelemtől, de igazából lehetséges, hogy mindenki jobban járt, hogy mégsem a kézenfekvő és elvárt módon fejeződött be Anna és Demir története.
A végén még egy hatalmas titokra is fény derült, amin meglepődtem ugyan, de mégsem ütött akkorát, mint amire számítottam.

Edina_Varga>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Ez a könyv is, hiszen második rész maga volt a csoda! Annyira bekebelezett, magával ragadott, hogy szinte láttam a történteket. Mit láttam?! Átéltem! Sírtam örömömben, bánatomban. Behúztam a nyakam mikor Anna lopakodott, vagy mikor első ízben került újra Szulejmán elé. Felkiáltottam mikor kiróta rá a büntetését. Vagy épp összeszorította foggal szurkoltam a harcban.
Sírtam Demírért, Demír miatt, még úgy is, hogy azt kaptam amire magam is számítottam. Nem akarom spoilerezni, ezért csak annyit mondok, így volt helyén való a kettejük kapcsolatának alakulása tekintetbe véve a hátterüket.
Balassa nagyuram, nagyon szimpatikus férfi, örülök, hogy bekerült a könyvbe. Beszólásai, komolysága mellett is megmosolyogtattak. Nem elég, hogy jóképű, harcos, bátor, de még érzékeny is. Tetszett a végkifejlet vele kapcsolatban. Végre mindenki békére és boldogságra lelt.
Izabella. Ő még mindig nem nyert meg magának. Alakult a jelleme az előzményekhez képest. Számítasba vesz már mindenkit, ám még mindig nem tagadhatja meg neveltetését. Benne maradt a királykisasszonyság. Történelmi tudásom már jócskán feledésbe merült, így nem igazán tudom, hogy a korhűség miatt lett ilyenre megírva a jelleme. Végülis a történet szempontjából mondhatni lényegtelen. Hiszen a nagylelkűség a végén követendő példaként állhatna ma is.
Emilia, miatta sírtam a legtöbbet. Nagyon megszerettem a Nővért. S amire fény derült, a szívem szakadt meg.

Száz szónak is egy a vége, imádtam! Köszönöm @R_Kelényi_Angelika! Egy csoda volt! Mondja bárki, hogy nincsenek jó magyar írók, megverem ha nem olvassa el ezt a két könyvet. de akkor is ha nem tetszik neki
Holnap megyek a többi könyvedért a könyvtárba. Akarom! Mindet!Azonnal!

2 hozzászólás
Coffee I>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Amikor elolvastam a könyvet, egyszerűen nem tudtam, hogyan csillagozzam. Ezt pedig eddig még egyetlen kötet sem váltotta ki belőlem.
Az utolsó tíz oldalig arra gondoltam, hogy ez lesz az év könyve nálam, hogy borzasztó jó, maga az írónő stílusa is, a történet is, és olvadoztam végig. Aztán az utolsó tíz oldalnál teljesen más kérdések töltötték meg a fejemet: hogy merjem leírni, ha esetleg falhoz vágom a könyvet? Ugye lesz még folytatás? Ugye nem így lesz vége?

Persze nem követtem el testi sértést a könyvön, hiszen az írónőt is nagyon tisztelem és a történet szereplőinek sem akartam fájdalmat okozni. :D
Maradt az öt csillag, mert egy könyv nem attól lesz szép, hogy úgy fejeződik be, ahogy én azt elképzeltem, hanem attól, amit kivált az olvasótól az első mondattól az utolsóig.
Írhatnék olyan kliséket, hogy „hozta a már megszokott színvonalat”, de hát a francokat! Sokkal jobb volt Angelika eddigi könyveinél.
Én, aki megfogadta, hogy soha nem néz a tévében Szulejmán-szerű sorozatokat, mert nem érdekel, és mert ez gáz, most teljesen oda vagyok egy török pasiért, aki még csak nem is létezik.

A könyvet nagyon könnyen elítélném a külső miatt, a címe miatt, de nagyon örülök, hogy nem tettem, mert igazán ritka egy „szappanoperát” igényesen megírni – Angelikának sikerült, s nem is sorolnám ebbe a kategóriába. Történelmi ÉS romantikus, a maga műfajában pedig páratlan. :) Szerettem. Folytatásért kiáltok! Nem lehet így vége! Ja, töröltem a korábbi értékelésemet, de hogy a hozzászólásoknak is legyen értelme: @chabbee felkötheti a gatyáját, mert Demir álompasi, elrabolta a szívemet. Már csak Férjen múlik, sikerül-e visszaszerezni. :D

15 hozzászólás
Rebbencs>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Hű, le vagyok nyűgözve!
Érdeklődve kezdtem bele az olvasásba, nagyon akartam már tudni, mi fog történni a szereplőkkel a második részben, és hát nem csalódtam. Nem erre számítottam, de így volt kerek, egész a történet, valami olyan, amit nagyon megszerettem.
Anna kalandjai nem értek véget az első részben, sőt igazából csak itt kapta meg a legjavát. Izgatottan olvastam a sorokat, alig vártam, hogy újra találkozzunk a régi szereplőkkel és a titkokra is fény derüljenek.
A történet lefolyása nagyszerű volt. Izgalmas, eseménydús, váratlan és feszes. Hosszú a kötet, de pont ennyi minden történik benne, és egy percre sem unalmas. Minden oldalon történik valami, nem laposodik be.
A kedvenc részeim azok voltak, amikor Anna újra találkozott Demirrel. Alig vártam, hogy megtudjam, hogyan alakul a kapcsolatuk és el kell, hogy mondjam a végén nagyon meglepődtem! Erre nagyon nem számítottam, de így lett igazán életszagú és teljesen megértem, miért alakította így az írónő a szálakat. spoiler Igazán jó befejezés lett ez így.
Helyette más fordulatokat csempészett a történetbe Angelika, erősen meglepve olykor. Ügyesen és okosan vezette a szálakat, teljesen elégedett vagyok.
A stílusa még mindig nyerő, marad a kedvenc írók listáján.

BarbyMalik0112 P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Elrepített egy teljesen más évszázadba. Fordulatos volt, izgalmas és mind végig kíváncsi voltam, mi lapul a következő oldalakon meg persze a legvégén. R. Kelényi Angelika nem hagyta el a stílusát, gördülékeny volt, imádni való és abszolút korba illő.

Csodálatos történet egy lányról, aki megmenti az országát, még akkor is, ha ezért az életét kell kockára tennie.

Azoknak ajánlanám, akik szeretnének visszarepülni egy korábbi évszázadba, a török kultúrát egy kicsit megismerni vagy egy kaland részesének lenni.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/06/r-kelenyi-…

agnesasszony P>!
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja

Épp ugyanannyira tetszett, mint az első rész, bár az írónőnek már kevesebbszer sikerült meglepnie. Ettől függetlenül továbbra is örülök, hogy elolvastam (vagyis inkább felfaltam egy este alatt :D).
Anna ebben a részben még inkább szimpatikus volt számomra spoiler, és Izabella is hatalmas jellemfejlődésen ment keresztül. A végső nagy titkot sajnos már a könyv elején megsejtettem spoiler, ettől függetlenül végig izgultam, hogy mikor derül ki. Demir nem okozott meglepetést a viselkedésével, Balassát pedig őszintén szólva sokkal jobban megkedveltem. Valahogy jobban bírom az ilyen pimasz, szemtelen férfi karaktereket, mint a hősszerelmeseket. spoiler
A nyomozás, a kalandok megint végig fenntartották az érdeklődésemet, nem volt üresjárat, és a török udvarba való visszatérés is izgalmas volt. Azt kicsit sajnáltam, hogy a gonosszal való leszámolás mintha túl könnyen ment volna, egy kicsit több izgalom még simán belefért volna. Érdekesek voltak a magyar politikai játszmák leírásai is, az ilyeneket mindig szívesen olvasom.
Kicsit sajnálom, hogy vége, olvastam volna még. Sőt, Orsika történetét is szívesen a kezembe venném, vagy akár Anna további megbízatásairól is szívesen olvasnék. Remélem, lesz még valamikor folytatás. :)


Népszerű idézetek

Cheril>!

Ha valaki szerelmes, nem szalad el, hanem küzd, ha valaki szerelmes, nem menekül, hanem örül, hogy a szerelmével lehet, még akkor is, ha az az ember nem teljesen az övé, vagy akár soha nem lehet az övé. Bármennyit kap is belőle, boldog, mert a kevés is több a semminél. Tudod, ki nem harcol a szerelméért? Tudod? Aki nem szeret eléggé ahhoz, hogy a másik fontosabb legyen neki önmagánál, aki nem adja oda magát teljesen, csak akkor, ha ugyanazt kapja vissza. Ha kevesebbet kap, kevesebbet ad. S akkor mit ér a szerelem, ha nincs benne áldozat, nincs benne önfeláldozás, teljes odaadás? Nincs súlya, olyan, akár egy tollpihe, az első szél elfújja – mondta halkan, elvette a kezét a lány álla alól és ráfújt. – Ennyi. Tollpihe a szélben. A semminél is kevesebb. Csak illúzió.

K_Kata99 P>!

Lehet valaki ennyire szerelmes? Lehet valaki annyira szerelmes, hogy inkább megelégszik a második szerepével, csak szerepelhessen?

114. oldal

K_Kata99 P>!

Ha valaki szerelmes, nem menekül, hanem örül, hogy a szerelmével lehet, még akkor is, ha az az ember nem teljesen az övé, vagy akár soha nem lehet az övé. Bármennyit kap is belőle, boldog, mert a kevés is több a semminél.

345. oldal

Dorina_S>!

– Lehetséges, hogy látott, amikor a szultánnál jártunk.
– Nem hiszem, hogy létezik e földön férfi, aki ha csak egyszer lát, elfelejt téged, asszonyom – szűrte fogai közt Balassa, miközben mélyen a lány szemébe nézett.

277. oldal

hermanszilvia>!

-[…] A hajnal számomra a legnyugodtabb szaka a napnak. Csend van, nincsenek feladatok, senki nem beszél hozzám, senkinek nem kell megfelelnem, magamba fordulhatok… A hajnal az én töltekezésem, a felkészülésem a nap eseményeire.

248. oldal

Dorina_S>!

Hah, mintha befolyásolni lehetne, hogy az ember kit szeressen meg! Mintha lehetne parancsolni a vágynak, a léleknek és a szívnek!

230. oldal

K_Kata99 P>!

Soha nem hitte, hogy ennyire lehet szeretni. Nem sejtette, hogy a legnagyobb szerelmet is sutba lehet dobni egy gyermekért, de most megtapasztalta.

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája
Gaby Roney: A Huszár esküje
Marina Fiorato: A Mandulaliget Madonnája
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Jókai Mór: A Damokosok
María Dueñas: Öltések közt az idő
Barbara Wood: Lélekláng
Barabás Tibor: Végvári legenda
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel