Átkozottak 284 csillagozás

R. Kelényi Angelika: Átkozottak

„Elképesztően ​fordulatos, egyedi és meghökkentő.” – Soós Tibor író, történész

Az átok megtalál…

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.

Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701810
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
316 oldal · ISBN: 9789635701827

Enciklopédia 1


Kedvencelte 20

Most olvassa 9

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Réka0128 P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

„Az elme kutat, de a szív az, ami megtalál.”

Angelikától hatalmas kedvencem a Caroline Wood sorozat, de a történelmi regényeit is nagyon szeretem. Kifejezetten jól esett most erre a vonalra visszatérni nála. A korábbi kötetekhez hasonlóan az Átkozottak egy rendkívül kalandos történet, ráadásul a történelmi szál mellett, egy igazán izgalmas nyomozásnak is részesei lehetünk. Eleinte a jelenben játszódó szál tetszett jobban, majd a vége felé már inkább a múltbéli történések kötötték le jobban a figyelmem. Számomra kifejezetten érdekes volt, hogy betekintést nyerhettem az 1800-as évekbeli Habsburg udvarba, mivel nem igazán olvastam még ebben a témában. Egyetlen negatívumként a hirtelen lezárást tudom csak felhozni, amit azért is sajnáltam, mert én még nagyon szívesen olvastam volna tovább.
Átskovács Krisztina és Berger nyomozó szimpatikus karakterek voltak, úgyhogy nem bánnám, ha esetleg lenne egy következő kalandjuk. :)

Bookish_Moments_Blog>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

R. Kelényi Angelika a tőle megszokott lenyűgöző stílusban, izgalmas és érdekes elemekkel tarkítva tárja elénk legújabb regényét. A történet két idősíkban íródott, mely szimultán szolgál érdekességekkel, illetve kalandos és váratlan fordulatokban részesít.
Lehetőségünk van Krisztina szemén keresztül visszatekinteni és megismerni a Habsburg-házban történteket, illetve esélyünk van felfedni a baroneszi sírfosztogató kilétét, ezáltal egy bravúros nyomozásban részt venni.

Az Átkozottak számomra elsőrangú élményt nyújtott, kimagasló érzelmeket váltott ki belőlem. Angelika káprázatosan forgatta a szálakat, a két idősík összeolvasztásával mindent elsöprő erővel férkőzött a gondolataimba.
Tulajdonképpen a regény végeztével egyetlen gondolat furakodott az agyamba, miért nem olvastam az írónőnek az Ártatlan sorozatát eddig?
Olyan szinten lerombolta a történelmi regényekkel szembeni tiltakozás-hullámomat, hogy igazán a szívem mélyéről azt éreztem, hogy miért ellenkeztem mostanáig?

Még csak az elejébe lapoztam bele, majd váratlanul falni kezdtem a betűket, s csak az utolsó oldalaknál eszméltem fel! Letehetetlen, szórakoztató, egy igazi gyöngyszem!

A teljes értékelésem itt olvasható: https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2021/11/r-kelen…

K_Kata99 P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

„Mary von Vetsera nem volt feddhetetlen, de a szerelemért és a gyermekéért mindent feláldozott.”

Nagyon szeretem R. Kelényi Angelika történelmi regényeit, így kíváncsian vettem kézbe a Habsburg uralkodócsalád életébe bepillantást engedő történetét is.
Átskovács Krisztina történész, Bécsben kezdi meg a rejtélyes szálak kibogozását, melyben egy családi átok, Rudolf trónörökös személye körüli tisztázatlan kérdések és Vetsera bárónő maradványai is érintettek lesznek. Előkerülnek a bárónő naplóbejegyzései is, melyeket nagy izgalommal olvastam. A trónörökössel folytatott viszonya, valamint a mayerlingi kettős tragédia máig ködös körülményeit is nagyon szépen építette bele az írónő a történetbe.
A lezárással nem vagyok teljesen elégedett, kicsit összecsapottnak éreztem. Ennek ellenére a regény visszarepített a 19. század egyik legrejtelmesebb időszakába, a pezsgő Bécs forgatagába.

4 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Szóval új kedvencet avattam. Már a fülszöveg megfogott, igaz, volt egy rész amikor elbizonytalanodtam, mondván, nem biztos, hogy nekem való. De ez csak pár oldal volt. Mindig is szerettem, a két idősíkon játszodó történeteket. Én is belefelejtkeztem Katinka, illetve Mária naplójába. Az Udvar élete, az érdek, illetve a haszon lesés. Mi minden volt abban az időben természetes. Szívesen olvastam erről az időszakról.

RTMariann P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Amennyire tartottam ettől a könyvtől annyit meglepően jól haladtam vele. (mikor jutott időm olvasni) Könnyen haladó, gördülékeny történet, ami folyamatosan fenntartja az érdeklődést.
Nem is tudom eldönteni, hogy napjaink eseményei tetszettek e inkább vagy a naplóbejegyzések. Utóbbi jól kidolgozott volt, alapos és kellő mértékben adagolta az információt. Míg napjaink eseményei gyorsak, szinte összecsapottak voltak. spoiler

Mariann_ P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Szeretem az írónő történelmi-romantikus könyveit.
Talán még jobban, mint a Caroline történeteket.
Sokat hallottunk a Habsburgokról, a könyvben leírtak akár meg is történhettek…
Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata visszavezet bennünket az 1800-as évekbe.
Rejtélyes öngyilkosságukra a bárónő titkos naplója ad magyarázatot.
A mai szál Átskovács Krisztina történész a Habsburgok történetének kutatója.
Izgalmas, lendületes, gyorsan olvasható , számomra csemege.

Wandamaci__könyvkuckója P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

R. Kelényi Angelika legújabb könyvét már izgatottan vártam, hiszen rendkívül szeretem a történelmi-romantikus regényeit.

A könyvben Krisztina, az ifjú történész életébe nyerünk bepillantást, aki szenvedélyesen kutatja a Habsburgok történetét. Majd olyan felbecsülhetetlen értékű napló részletek kerülnek a birtokába, amelyek egyre több részletről rántják le a leplet.
Mindeközben Rudolf trónörökös egyik szeretőjének földi maradványait eltulajdonítják majd mégis előkerülnek, nem is akármilyen körülmények között.Krisztina Bécsbe utazik, hogy segítse a helyi hatóság munkáját, azonban arra a fordulatra még ő sem számít, ami a nyomozás során történik.

Összességében egy nagyon izgalmas történelmi-romantikus, ami büszkén illeszkedik R. Kelényi Angelika regényeinek sorába. Számomra különösen érdekes volt, hogy olyan történelmi alakokkal ismerkedtem meg (pl.Vetsera Mária), akik eddig még nem kerültek a látóterembe. Nem is tudom eldönteni, hogy a múlt vagy a jelen eseményei voltak-e izgalmasabbak. Az azonban biztos, hogy az írónő zseniálisan zsonglőrködött a korokkal, hangulatokkal, illetve az is garantált, hogy az olvasó figyelmét az elejétől a végéig a könyvhöz bilincseli ez a két egymásba fonódó történet.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/12/r-kelenyi-angelik…

Niki_Salamon>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Megmondom őszintén, még nem olvastam R. Kelényi Angelikától, de ennek a borítónak és főleg a Habsburg témának nem tudtam ellenállni és azt mondani, hogy majd egyszer.
Sissi imádó vagyok – igen sokszor leírtam már bocsi –, és bár Rudolf és Vetsera Mária a lényeg az egész történetben, egyértelmű volt, hogy a császár és császárné is szerepet kap, még ha minimálisat is.
Nagyon élvezetes volt számomra olvasni Kövesdy Katinka és Mary von Vetsera naplóbejegyzéseit, belelátni a napjaikba, az életükbe, az ő szemszögükből látni a történéseket, közben pedig a jelenben is lenni Krisztina által. Igazság szerint, a múltbeli eseményeket jobban érdekeltek. Sajnos a jelen addig volt izgalmas, amíg Berger és Krisztina nyomozott, tanácskozott. Nekem ez a professzoros rész nem igazán tetszett, bár lehet azért, mert már a felbukkanásakor nem volt túl szimpatikus. Igazából a történetnek nem is ez a része volt a fontos, hanem Krisztina Rudolf iránti kutatása, elméletei.

2 hozzászólás
konyvolvaso>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Egy történész hölgy kutatja a Habsburgok életét.Bécsbe utazik, hogy kiderítsen egy esetet. Elég izgalmas, leköt, hogy kiderüljön, milyen események lesznek, jó vagy rossz irányba folytatodnak-e az események.Van benne történelem is meg romantika.

B_Kittina P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Hihetetlen volt!
Angelika nagyon jól tudta ötvözni ebben a műben a „fiktív” és az valós eseményeket. off
Sok olyan eseményt is megismerhettem, amik a töri órákon kimaradt a tananyagból.
A borító megint csak csodálatosra sikerült!

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701810

Népszerű idézetek

K_Kata99 P>!

Az elme kutat, de a szív az, ami megtalál!

119. oldal

Niki_Salamon>!

A nevetés mindenre gyógyszer, és rengeteg kínos helyzetet megold.

K_Kata99 P>!

…Nem hiszem, hogy boldog lehetnék egy ilyen törpe ember mellett, bár anyám azt mondja, a házasság nem a szerelemről szól, meg nem arról, hogy tetszik-e nekem a vőlegényem, hanem arról, hogy szövetségre lépjen a két család.

178. oldal

Queen001 P>!

Fura szerzet az ember… Sok esetben nem is gondol szerelemre, amíg nem látja mások szerelmét. Néha az irigység lobbantja fel benne a vágyat arra, hogy ő is átélhessen hasonlót. Nem gonosz irigység, csak olyan enyhe facsarodás a szív környékén, hogy jó lenne végre valakivel megosztani a gondolatait, az örömét, a bánatát, az ágyát…

101. oldal

Dorina_S>!

Már másképp gondolok a szerelemre, mint korábban. Tudom, hogy nem a házassággal kezdődik, és még csak nem is ott végződik. Semmi köze a házassághoz, és sokan űzik házasságlevél nélkül is. Ahogy én is…

262. oldal

pattie23>!

Nem változik semmi: egy tizenkilencedik századi lány érzelmei épp olyanok lehettek, mint a mai kor lányaié , és épp annyira ki lehetett használni egy szerelmes lélek naivságát, mint ma – lehet bár az a nő vagy férfi a világ legokosabb, legműveltebb embere…

93. oldal

hullámos_bog P>!

Bosszantó, hogy már 2018-at írunk, és a világ még mindig különbséget tesz a nemek közt munkaerő szempontjából, pedig magamból kiindulva tudom, hogy egy kis elismerésért nekünk duplán kell teljesítenünk. Vagy még az is kevés…

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 2018
Dorina_S>!

Boldogan megyek a halálba, mert tudom, hogy most kezdődik számomra az élet….

292. oldal

konyvolvaso>!

Nevetőráncai mindenkinek vannak, Felség. Az nem az öregedést, hanem a jókedvet jelenti.

60. oldal

K_Kata99 P>!

Mary von Vetsera nem volt feddhetetlen, de a szerelemért és a gyermekéért mindent feláldozott.

292. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Kneifl: Haláltánc harangszóra
María Dueñas: Öltések közt az idő
Elizabeth Kostova: A történész
Jeffrey Archer: Gondold meg, mit kívánsz!
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Brigitte Riebe: A három grácia
Fábián Janka: Cholera-napló
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Gaby Roney: A Huszár esküje
Lisa Wingate: Elrabolt életek