Átkozottak 123 csillagozás

R. Kelényi Angelika: Átkozottak

„Elképesztően ​fordulatos, egyedi és meghökkentő.” – Soós Tibor író, történész

Az átok megtalál…

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.

Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701810
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
316 oldal · ISBN: 9789635701827

Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 13

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bookish_Moments_Blog >!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

R. Kelényi Angelika a tőle megszokott lenyűgöző stílusban, izgalmas és érdekes elemekkel tarkítva tárja elénk legújabb regényét. A történet két idősíkban íródott, mely szimultán szolgál érdekességekkel, illetve kalandos és váratlan fordulatokban részesít.
Lehetőségünk van Krisztina szemén keresztül visszatekinteni és megismerni a Habsburg-házban történteket, illetve esélyünk van felfedni a baroneszi sírfosztogató kilétét, ezáltal egy bravúros nyomozásban részt venni.

Az Átkozottak számomra elsőrangú élményt nyújtott, kimagasló érzelmeket váltott ki belőlem. Angelika káprázatosan forgatta a szálakat, a két idősík összeolvasztásával mindent elsöprő erővel férkőzött a gondolataimba.
Tulajdonképpen a regény végeztével egyetlen gondolat furakodott az agyamba, miért nem olvastam az írónőnek az Ártatlan sorozatát eddig?
Olyan szinten lerombolta a történelmi regényekkel szembeni tiltakozás-hullámomat, hogy igazán a szívem mélyéről azt éreztem, hogy miért ellenkeztem mostanáig?

Még csak az elejébe lapoztam bele, majd váratlanul falni kezdtem a betűket, s csak az utolsó oldalaknál eszméltem fel! Letehetetlen, szórakoztató, egy igazi gyöngyszem!

A teljes értékelésem itt olvasható: https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2021/11/r-kelen…

Wandamaci P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

R. Kelényi Angelika legújabb könyvét már izgatottan vártam, hiszen rendkívül szeretem a történelmi-romantikus regényeit.

A könyvben Krisztina, az ifjú történész életébe nyerünk bepillantást, aki szenvedélyesen kutatja a Habsburgok történetét. Majd olyan felbecsülhetetlen értékű napló részletek kerülnek a birtokába, amelyek egyre több részletről rántják le a leplet.
Mindeközben Rudolf trónörökös egyik szeretőjének földi maradványait eltulajdonítják majd mégis előkerülnek, nem is akármilyen körülmények között.Krisztina Bécsbe utazik, hogy segítse a helyi hatóság munkáját, azonban arra a fordulatra még ő sem számít, ami a nyomozás során történik.

Összességében egy nagyon izgalmas történelmi-romantikus, ami büszkén illeszkedik R. Kelényi Angelika regényeinek sorába. Számomra különösen érdekes volt, hogy olyan történelmi alakokkal ismerkedtem meg (pl.Vetsera Mária), akik eddig még nem kerültek a látóterembe. Nem is tudom eldönteni, hogy a múlt vagy a jelen eseményei voltak-e izgalmasabbak. Az azonban biztos, hogy az írónő zseniálisan zsonglőrködött a korokkal, hangulatokkal, illetve az is garantált, hogy az olvasó figyelmét az elejétől a végéig a könyvhöz bilincseli ez a két egymásba fonódó történet.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/12/r-kelenyi-angelik…

Niki_Salamon P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Megmondom őszintén, még nem olvastam R. Kelényi Angelikától, de ennek a borítónak és főleg a Habsburg témának nem tudtam ellenállni és azt mondani, hogy majd egyszer.
Sissi imádó vagyok – igen sokszor leírtam már bocsi –, és bár Rudolf és Vetsera Mária a lényeg az egész történetben, egyértelmű volt, hogy a császár és császárné is szerepet kap, még ha minimálisat is.
Nagyon élvezetes volt számomra olvasni Kövesdy Katinka és Mary von Vetsera naplóbejegyzéseit, belelátni a napjaikba, az életükbe, az ő szemszögükből látni a történéseket, közben pedig a jelenben is lenni Krisztina által. Igazság szerint, a múltbeli eseményeket jobban érdekeltek. Sajnos a jelen addig volt izgalmas, amíg Berger és Krisztina nyomozott, tanácskozott. Nekem ez a professzoros rész nem igazán tetszett, bár lehet azért, mert már a felbukkanásakor nem volt túl szimpatikus. Igazából a történetnek nem is ez a része volt a fontos, hanem Krisztina Rudolf iránti kutatása, elméletei.

2 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Szóval új kedvencet avattam. Már a fülszöveg megfogott, igaz, volt egy rész amikor elbizonytalanodtam, mondván, nem biztos, hogy nekem való. De ez csak pár oldal volt. Mindig is szerettem, a két idősíkon játszodó történeteket. Én is belefelejtkeztem Katinka, illetve Mária naplójába. Az Udvar élete, az érdek, illetve a haszon lesés. Mi minden volt abban az időben természetes. Szívesen olvastam erről az időszakról.

Zöldövezet >!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Csemegeként vetettem rá magam első olvasásomra R. Kelényi Angelikától, mert mindig érdekeltek a szerencsétlen sorsú Rudolf trónörökös és Vetsera Mária rejtélyes halálának körülményei, bármilyen ténybeli vagy regényes írás, ami erről szól. Ilyenkor mindig eszembe jut a legtörténelmietlenebb kérdés: mi lett volna, ha a koronaherceg életben marad, és ő követi apját a trónon? Mi lett volna a Monarchiával? Mit léptünk volna nyakig a világháborúban? Meg lehetett volna valahogyan menteni Rudolfot a szörnyű végzetétől? Mindezt már sosem lehet megtudni. Az írónő azonban egy nagyon ötletes megoldási variációt képzelt el, amire nyugodtan rá lehetne mondani, hogy miért ne? Akár valami ilyesmi is történhetett.
Nagyon tetszett a múlt és a jelen történéseinek összefonása, és végtelenül kíváncsivá tett, hová fog kifutni az egész, mert a regényben már térdig járva sem volt róla elképzelésem. A jelen szál a laza, nagyon mai stílusával, a főszereplő karakterekkel (a reszelős modorú osztrák nyomozóval és az önérzetes magyar történészlánnyal) kicsit az amerikai krimisorozatok hangulatát juttatta eszembe. Ezzel ellentétben pedig egy egészen más világ bomlott ki a XIX. század eseményeiben. Úgy éreztem, arányaiban a múlt – közte Rudolf és Mary szerelmének története – kapta a nagyobb helyet és a fő hangsúlyt, amit a jelen csak keretezett és kísért, de kellően csavaros, izgalmas módon. Így egyformán hajtott a kíváncsiság, hogy mi lesz Krisztinával és Maryvel, mert mindkettőjükkel folyamatosan történt valami ármányos fordulat, vagy váratlan, hátborzongató esemény. Mary az ártatlan, illedelmes, kifogástalanul nevelt úrilányból lépésről lépésre jutott el végzetéig, és a benne lezajló változásokat nagyon jól nyomon lehetett követni. Bár helyenként kicsit idegennek éreztem egy-két Marynek adott kifejezést (pl. ledöbbentem, fixíroz), amit inkább Krisztinától vártam volna.
A regény egyértelmű érdeme, hogy sikerült felkeltenie a kíváncsiságomat további benne szereplő, valós személyek iránt is, mint pl. von Larisch grófnő, vagy a koronaherceg felesége, Stefánia hercegnő. Róluk szóló könyvet is érdeklődéssel veszek kézbe ezután, akárcsak további regényeket az írónőtől.

Baráth_Zsuzsanna P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Mi történt Mayerlingben? Tényleg, micsoda? Rudolf trónörökös és Vetsera Mary bárónő közös öngyilkossága a mai napig rejtély, senki sem tudja, igazából mi is történt abban a bizonyos vadászkastélyban, ahol a Monarchia trónörököse véget vetett életének. Vagy meggyilkolták? És Vetsera Mary vajon önként követte őt a halálba? Megannyi izgalmas kérdés, amelyre az írónő sajátos választ ad, ami, mivel fogalmunk sincs, mi zajlott ott, még igaz is lehet. Két idősíkon játszódik a történet, egyrészt a múltban, másrészt a jelenben, és ezzel a helyzettel kiválóan játszik a szerző, tűpontosan ér össze a két szál. Az egyetlen problémám nekem az, hogy pont a vége lett egy kicsit fajsúlytalan, kellett volna egy igazán megdöbbentő csavar a végére, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Mindezzel együtt ez egy remek történelmi kalandregény, amelynek műfajában nagyon otthonosan mozog a szerző, profin megírt alkotáshoz van szerencsénk, amelyben patikamérlegen kerül kiporciózásra a romantika, az ármány, a krimi, és olyan történelmi személyekkel találkozhatunk, mint Sissi vagy Ferenc József. A cím és a borító telitalálat, és az is, ahogyan a szerző felfűzi a történetet Batthyány Lajos feleségének átkára, mely szerint a 13 aradi vértanú életéért az uralkodócsalád 13 halállal fog fizetni. Hogy ez az átok valóban létezett és megfogant-e, azt természetesen nem tudjuk, de gyarlók vagyunk, imádjuk az összeesküvés-elméleteket, főleg, ha olyan kiválóan vezetik fel nekünk, mint R. Kelényi Angelika. Néha komolyan megfordult a fejemben, hogy tényleg igaz lehet ez az egész, az viszont biztos, hogy ez a kötet üvölt a megfilmesítésért, annyira jól ki van dolgozva a sztori és színesek a karakterek. A romantikus történelmi regények kedvelőinek kihagyhatatlan.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/11/26/konyvkritika_…

Titina>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Kíváncsi voltam a könyvre, mert fülszöveg alapján ígéretes volt. Nagyon tetszett a téma választás, az átok, a Habsgurgok, az is kifejezetten tetszett, hogy naplókon keresztül ismerhetjük meg a történetet. Bevallom ezeket a múltbéli történeteket szívesen olvastam volna még. Mert mire belemelegedtem és kezdett egyre érdekesebb lenni sajnos vége is lett.
Amit gyengébbnek éreztem az a jelenben történt események, egyrészt elég kiszámítható volt, bár ettől függetlenül az eleje szerintem nagyon izgalmasan indult, bár utána kicsit laposabb lett szerintem ez a szál. Illetve a vége nekem kicsit összecsapott volt, ott még elbírtam volna kicsit többet.
Ennek ellenére nagyon vitt magával a történet, szívesen olvasnék még hasonlót.

Orsolya_Mojzer P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Nem tudtam nem szeretni a történetet. Nagyon nagyon tetszett. Az Ártatlan után nem is igazán vártam mást az írónőtől! A Habsburgokról láttam már számtalan dokumentumfilmet, olvastam összeesküvés elméleteket. Tényleg, akár lehetett volna így is, kár hogy soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Mindenesetre Angelika jól szőtte a történet szálait. Mikor olvastam az értékeléseket, Berger és Krisztina hatalmas szerelméről??? Véleményem szerint, a könyv műfajához tökéletesen illett a kapcsolatuk. Ennél több abszólut nem kellett!! Semmi szükség nem volt hogy bővebben ki legyen fejtve!! Számomra ez egy tökéletes történet, szerettem elejétől a végéig. Kedvenc lett, az írónő könyveit mindig öröm olvasni!!

3 hozzászólás
nagydianagloria P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

Nagyon vártam már ezt a könyvet, és nem hiába! Letehetetlen volt.
Az, hogy két idősíkban játszódik a történet, nagyon tetszett!
Krisztina és Berger életéről is szívesen olvastam volna még, ez kicsit kevés lett úgy érzem.
Végig izgalmas volt, tele fordulatokkal, teljesen magába szippantott a könyv.
A bajom csak annyi ezzel a könyvvel, hogy túl gyorsan vége lett. :)

Dixy05 P>!
R. Kelényi Angelika: Átkozottak

R. Kelényi Angelika azon kevés magyar író egyike, aki mindig le tud nyűgözni. Az ártatlan és a Riva nővérek sorozatai után (amiket egytől egyig imádtam), izgatottan vettem kézbe ezt az új könyvet is. Most sem kellett csalódnom. Szó szerint faltam az oldalakat. A cselekmény elejétől a végéig érdekes és izgalmas volt. Az, hogy a történet két idősíkon játszódott, csak még izgalmasabbá tette számomra a cselekményt. Úgy éreztem, mintha én magam lennék Krisztina, aki éppen beleolvashat a múltbeli történések kulcsszereplőinek legbelsőbb gondolataiba, bepillantást nyerhet a kor eseményeibe. Egyébként Krisztina és Berger nyomozó párosa is nagyon jól el lett találva. Tetszett, hogy nem ugrottak azonnal egymás nyakába, hanem némi fenntartással és távolságtartással kezelték egymást, majd később, nagyon lassan hagyták, hogy a munkakapcsolat valami többé fejlődhessen. Bevallom, nem volt nehéz rájönni, ki áll a bűncselekmény mögött, ki az a karakter, aki a háttérből mozgatja a szálakat. Ahogy haladt a történet, ez egyre inkább egyértelmű is lett. A főgonosz őrült és zseni volt egy személyben. Engem lenyűgözött, a titkos szoba és az a beteges rajongás, ahogyan a múlt eseményei iránti vonzalma megnyilvánult. Tetszett a zárlat is, ámbár úgy érzem, hogy ezzel még nem teljesen kell búcsút intsek a történetnek, hiszen Angelika mindig képes meglepni az olvasókat egy-egy nem várt folytatással. Őszintén remélem, hogy hallhatok még Krisztina további kalandjairól a későbbiekben. Szeretettel ajánlom, ha szeretted Angelika korábbi történelmi regényeit, akkor ebben a könyvben sem fogsz csalódni.

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635701810

Népszerű idézetek

Niki_Salamon P>!

A nevetés mindenre gyógyszer, és rengeteg kínos helyzetet megold.

Queen001 P>!

Fura szerzet az ember… Sok esetben nem is gondol szerelemre, amíg nem látja mások szerelmét. Néha az irigység lobbantja fel benne a vágyat arra, hogy ő is átélhessen hasonlót. Nem gonosz irigység, csak olyan enyhe facsarodás a szív környékén, hogy jó lenne végre valakivel megosztani a gondolatait, az örömét, a bánatát, az ágyát…

101. oldal

Bookish_Moments_Blog >!

Gyönyörű, érzéki pillanatok, és gyötrő, fájdalmas pillanatok váltják egymást..

hullámos_bog P>!

Bosszantó, hogy már 2018-at írunk, és a világ még mindig különbséget tesz a nemek közt munkaerő szempontjából, pedig magamból kiindulva tudom, hogy egy kis elismerésért nekünk duplán kell teljesítenünk. Vagy még az is kevés…

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 2018
Bookish_Moments_Blog >!

(..) azt éreztem, hogy tombol benne a szenvedély, és egyszerűen birtokolni akarja a testemet, ész nélkül, szív nélkül.

Bookish_Moments_Blog >!

(..) a házasság nem a szerelemről szól, meg nem arról, hogy tetszik-e nekem a vőlegényem, hanem arról, hogy szövetségre lépjen a két család.

Mara87>!

Úgy néz rám, mint egy csokis muffinra, miközben otthon egy egész cukrászda várja.

104. oldal

Könyvpillangó92_εïз P>!

Olyan magas fokon lángol bennünk a vágy, hogy egyetlen napot sem bírhatunk egymás nélkül.

277. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Anne L. Green: Arcátlan csábító
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Ella Steel: Érzéki rabság
Baráth Viktória: Az igazság ára
Anne L. Green: Heather vonzásában