19. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
44. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Az ​igazi csoda 131 csillagozás

R. J. Palacio: Az igazi csoda

„Egy csöndes átváltozás gyönyörű, humoros és olykor könnyekig megható története.” (Wall Street Journal)
August (Auggie) Pullman arcdeformációval született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Épp most kezdi az ötödik osztályt a Beecher Prep Iskolában, és ha valaha csöppentél már be újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csupán az arca nem hétköznapi. Vajon képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?
R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután egy ültő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

Megjelent Csodácska címmel is.

R. J. Palacio: Wonder

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572978 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572978 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

August (Auggie) Pullman


Kedvencelte 33

Most olvassa 4

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Klodette>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Az igazi csoda mindenképpen találó cím, hiszen ez a történet valóban olyan, mint a címe.
Egyszerre rendkívüli, hiszen kitűnő ifjúsági regény, eredeti humorral átszőtt vígjáték, de közben tele van értékes gondolatokkal a barátságról, elfogadásról, empátiáról és a családi szeretetről.
Szerintem igazán jó lenne, ha például egyszer bekerülne a választható kötelező olvasmányok közé az iskolákban, mert minden korosztály számra tartogat aktuális példákat az életről.
A történet óriási hangsúlyt fektetett arra, hogy felébressze bennünk az empátiát, az együttérzést és az írónő végig azon ügyködött, hogy előhozza belőlünk a legjobb, legemberibb énünket.
Sajnos túlságosan is kitűnő és élethű példával szolgált arról, hogy milyenek is a tinédzserek a mai világban… :(
Nem vagyok én olyan öreg, de sokat vonatozom és néha a saját szemmel látom, hogy mit is művelnek egymással és önmagukkal a fiatalok. Borzasztó, de komolyan.
Próbálnak menők lenni, de az esetek többségében ezzel csak azt érik el, hogy mindenkin átgázolnak, kegyetlenek egymással, ráadásul senki felé nem adják meg a kellő tiszteletet.
Nagyon sajnáltam Auggie-t, amikor arról olvastam, hogy rosszul bántak vele a külseje miatt. Mert ő egy igazi arany lelkű gyermek, tiszta szívű és kedves, mégis kinevették, megszólták és sokszor gyötörték.
Közben pedig mégis volt valami pozitív kicsengése az egésznek, mert például Summer karaktere megmutatta, hogy milyen is az, amikor valaki feltétel nélkül képes elfogadni egy másik embert, de az kétségtelen, Jack személye változott a legtöbbet a könyv teljes ideje alatt.
Aztán persze ott voltak August szülei, akiknél nem igazán tudok mondani odaadóbb és szimpatikusabb, jó példával eljáró felnőtteket. Belőlük szó szerint sugárzott az igazi szeretet.
Öröm volt olvasni egy ilyen családról.
Ők négyen, Auggie, a szülei és a nővére, a sok tragédia, megélt bánat, betegség, műtét és gyötrődés ellenére is végig összetartottak, szerették és támogatták egymást a legnehezebb időkben is. Persze közel sem voltak tökéletesek, hiszen bőven akadtak súrlódások, de végül ezeket is mindig sikerült valahogy megoldaniuk.
A könyv számomra pont ezért volt roppant hiteles, életszagú, kicsit keserédes, de szívmelengetően bájos, érzelmekkel teli.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/09/konyvkritik…

gabiica P>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Még azelőtt akartam olvasni, hogy megnézzük a filmet, de sajnos/nem sajnos ez nem sikerült. De igazából itt nem bánom. Tudtam, hogy mire számítsak, de mégis annyira jó érzés volt olvasni is arról, amit láttam.
Annyira szeretném, hogy több olyan ember legyen, mint akik kedvesen és normálisan bánnak Auggieval. Annyira szeretném, hogy a világ nyitottabb és elfogadóbb legyen, ne rémüljön meg mindenki, ha valaki egy kicsit más, mint a megszokott.
Nagyon megható történet. Hihetetlen, hogy egy ötödikes kisfiú mennyivel érettebb, mennyivel okosabb, mennyire több, mint sok más felnőtt.
A könyv többféle jellemfejlődést mutat be. Bemutatja, hogyan lesz nyitott egy egyébként zárkózott kisfiúból, hogyan nőnek fel mások, noha képletesen értve, hogyan tudunk elfogadni másokat úgy, ahogy vannak, és tökéletes példája annak, hogy nem a külső számít. Ne ítéljünk el senkit azért, ahogy kinéz, hiszen lehet, hogy mellette találod meg a boldogságot: a legjobb barátot, a társat, akár a szerelmet is.

sztinus P>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

A cím magàért beszèl.
Ez egy nagyon èrtèkes könyv. Jó a többszempontú elbeszèlèsmód. Talán a szülőkèt is elolvastam volna hozzà.
Szívből ajànlom mindenkinek.

6 hozzászólás
Lilla>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Láttam könyvtárban, könyvesboltban is, de a borítója miatt azt hittem, hogy valami fiús hülyeség lesz… Hát Óriásit tévedtem!!
Ez a könyv úgy van megírva, hogy a gyerekek is megértik, mégis óriási mondanivalója van! Sok dolgon csodálkoztam, mosolyogtam és volt ahol szomorú is voltam. Hihetetlen, hogy egy ilyen kisfiú, mint Auggi miket élt át és gondoljunk bele, hogy mennyi csomó ember van még, akit csak azért, mert más mint a többiek, bántanak, megjegyzéseket tesznek és nem is tudják, de ezzel kezdetben nagyon megbántják az illetőt. (Azért írtam, hogy kezdetben, mert Auggi is azt mondta „Már megszoktam” és ez szomorú, hogy már 10 évesen „megszokja”.).
Attól még, hogy valaki máshogy néz ki, belül ugyanaz, ugyanúgy lehet vicces és jópofa, ezt nem befolyásolja a kinézete.
Mindenki sajnálkozik magán, hogy miket él át (én is, mindenki), de ha mi már ezen sajnálkozunk, akkor mennyit sajnálkozhatna az az illető, aki máshogy néz ki és mindig piszkálják, kinevetik. Eddig én is mindig sajnáltam magam, de rájöttem, hogy az ilyen embereknek sokkal rosszabb, mint nekem, vagy bármelyik más egészséges embernek.
Mindenki olvassa el!

2020.07. – újraolvasva
Ha nem olvastad olvasd el, ha olvastad olvasd újra, hirdesd és juttasd el minél több emberhez ezt a csodát! :)
https://lillaolvaslillaland.blogspot.com/2020/07/raquel…
Köszönöm a figyelmet, most pedig menj és olvasd el!

9 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist P>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Ez a könyv nem August Pullmanról szól. Ha bárki azt állítja, hogy mégis, akkor nem mond igazat. Auggie kétségkívül fontos szereplő, de nem A Főszereplő. Bár a könyv szereplőiből álló naprendszernek ő a középpontja, ez a történet nem csak az ő története.

Auggie arcdeformitással született, és a folyamatos kórházi kezelések és műtétek miatt otthon kellett tanulnia egészen ötödikes koráig, amikor is szülei úgy döntenek, ideje beíratni az iskolába. Újként bekerülni egy közösségbe sohasem könnyű, de amíg nem néztünk ki úgy mint a kisfiú, elképzelni sem tudjuk, igazából mennyire nehéz is lehet. De Auggie, óvott-féltett gyerekhez képest, mégiscsak elég talpraesett, és az idő nagy részében úgy tűnik, tudja kezelni a helyzetet.

De nem ő az egyetlen, akinek az érzéseit és gondolatvilágát megismerhetjük. A szerző úgy építette fel a regényt, hogy a nyolc részből csak az első, hatodik és nyolcadik íródott August szemszögéből – a többi rész másik öt szereplőnek a nézőpontjából láttatja az eseményeket. Palacio így bizonyítja be, hogy az éremnek mindkét oldalát érdemes megismerni, mielőtt ítéletet alkotunk valakiről. A könyvben minden egyes szereplő követ el hibákat, de nincs egy sem, akinek ne lenne esélye a változásra.

Ami engem kicsit zavar az a történet idealista és kissé naiv problémakezelése volt. Természetesen örülök, hogy nem katasztrófával zárult a történet, de úgy gondolom, hogy a szerző sokkal több jót feltételez az emberiségről és az egyes emberekről, mint amivel azok általában a valóságban bírnak.

Ebben a könyvben semmi sem véletlen, oda-vissza átszövi az intertextualitás és az intermedialitás: minden rész egy-egy idézettel kezdődik, lényeges szerepet játszik a Csillagok háborúja, és biztos nem véletlen, hogy az évzárón a kórus a Queen együttes Under Pressure (nyomás alatt) című számát énekli el. Vagy talán csak az olvasó keresi minduntalan a többletjelentést, ahogy az igazgató is teszi Auggie önarcképével kapcsolatban.

Összességében Az igazi csoda egy mélyen megható, komoly, de helyenként humoros olvasmány. Nem lehet nem átérezni Auggie fájdalmát, a szülei aggodalmát, nővére dilemmáját, vagy akár a fiú iskolatársainak érzéseit és helyzetét. Elmenyitogató és empátiára nevelő műről van szó, amit elsősorban a felnőtteknek ajánlanék, akiket egyben arra is buzdítanék, hogy utána mindenképpen adják oda a gyermekeiknek is a könyvet, ki-ki a maga belátása szerint eldöntve, hogy a szóban forgó gyermek(ek) mikor érett(ek) meg az olvasására.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/05/13/ert…

kratas P>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Az igazi csoda az lett volna, ha nincs a végén egy nagy amerikai finálé :))))
De ettől függetlenül egy szép történet barátságról, szeretetről, kedves szereplőkkel és érzésekkel. Gyerekeknek mindenképp a kezébe nyomnám, de sok-sok felnőttre is ráférne.

Supercalifragilisticexpialidocio…>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Emlékezzünk meg egy kicsit a csendes, hétköznapi hősökről. Ők azok, akik valami ősi nemességel viselik az élet megpróbáltatásait, sőt, oda tartják a másik orcájukat is, ha kell. Ők azok, akik megélik a fájdalmat, akik önirónikusan feloldják a fájdalom által okozott görcsöket. Ők azok, akiktől a legtöbbet tanulhatunk. Példát mutatnak. Teszik a dolgukat, élik az életüket, szerényen, de igazian.
Üzenném minden kicsi és már nem olyan kicsi Augusztnak, hogy az ő érzékenységükkel jobbá tehetik a világot, hogy őrizzék, amilyenek és tanítsanak bennünket! Így mindannyian hétköznapi hősök lehetünk!

Zoe27>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Az egyik ha nem mindjárt a legjobb, amit olvastam eddig!!!
Először féltem belekezdeni, mivel hosszúnak tűnt és mostanában sajnos ritkán kötnek leva hosszú könyvek. Amikor azonban belekezdtem ebbe a könyvbe le se bírtam tenni. ( „ Sajnos " dolgoznom is kell , emiatt nem kell szó szerint érteni… ) Az viszont tény, hogy ha csupán 5 szabad percem is akadt rögtön felütöttem az aktuális oldalszámnál.
Ez a történet fantasztikus értetti meg a gyerekkel, hogy a külső nem minden, hogy mennyit számítanak a belső értékek…
Szívem szerint kötelezővé tenném ötödik osztályban, ha már úgyis az ötödikes a főszereplő, de mivel ezt nem tehetem TELJES SZÍVEMBŐL REMÉLEM, hogy egyszer valahol egy tanárnő megteszi helyettem!!! :-) :-) :-)

Mpattus P>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Lebilincselő, szórakoztató, magával ragadó, jó stílusban, valóságos és szerethető karakterekkel és jó humorral megalkotott történet, mely nagyon ügyesen vegyíti az egyéni belső folyamatokat, a családi életet és a barátságot. A kikapcsolódás és az elgondolkodtató történetvezetés egyszerre van jelen, amitől a kötet nagyon különleges olvasmányélményként él bennem. Nem is tudom mit mondjak még (pedig lenne bőven még mit): „Minek beolvadni, ha arra születtél, hogy kitűnj?” Dőlj hátra, és ismerd meg Az igazi csodát!

Itt bővebben:
https://szembetuno.blogspot.com/2018/08/r-j-palacio-az-…

Judit91>!
R. J. Palacio: Az igazi csoda

Rendkívüli történet remek humorral, optimizmussal átszőve.
August egyáltalán nem átlagos kisfiú, mert az optimizusa, kitartása, nyitottsága határtalan, tiszta szívű és kedves. Ennek ellenére kinevették, rosszul bántak vele, csúfolták, mert máshogy nézett ki, mint a társai. Azonban nem csak ilyen gyerekekkel találkozott August az iskolában, hanem ott volt Summer és Jack, akik a legelejétől kezdve őszinte barátai voltak.
August szüleit nagyon szerettem, mert mindent megtettek a gyerekeikért, odaadók voltak, jó példával mutattak.
Öröm volt olvasni róluk.
Sajnáltam, mikor arról olvastam, hogy hogyan bántották Augustot, spoiler. De a barátainak és optimizmuzsának hála kitartott, és nem adta fel az iskolát, még a legrosszabb napokon sem.
A regény tele van pozitív gondolatokkal a barátságról, elfogadásról, empátiáról, családi szeretetről. Jó volt egy ilyen pozitív üzenetet tartalmazó könyvet olvasni.


Népszerű idézetek

Kek P>!

Vicces, hogy olykor olyan dolog miatt aggódunk egy csomót, amiről végül kiderül, hogy igazából semmiség.

252. oldal

ꌗꍏꋪꀘꍟꎭ>!

A sors mosolygott, a végzet nevetett, amikor a bölcsőmhöz érkezett…

Kapcsolódó szócikkek: August (Auggie) Pullman
Zoe27>!

Még csak fél tíz volt. A halloweeni parádé nagyban zajlott az Amesfort sugárúton. Hatalmas tömeg mindenhol. Mindenki jelmezben. Csontvázak. Kalózok. Hercegnők. Vámpírok. Szuperhősök.
De unikornis egy szál sem.

148. oldal

Flora_The_Sweaterist P>!

Nem az zavar egyébként, hogy az emberek miként reagálnak, amikor meglátnak. Már milliószor mondtam: hozzászoktam. Nem hagyom, hogy kihozzon a sodromból. Olyan ez, mint amikor kilépsz az ajtón, és szemerkél az eső. Nem szaladsz vissza a csizmáért. Még csak az esernyőt sem nyitod ki. Séta közben észre sem veszed, hogy vizes lettél egy kicsit.

244. oldal

Flora_The_Sweaterist P>!

Hagyj már békén, oké? Egész életemben olyan profin békén hagytál! Miért pont gimis koromban kezdett érdekelni, hogy mi van velem?

253. oldal

Tovii>!

AUGUST PULLMAN UKÁZA
Mindenki megérdemli, hogy állva ünnepeljék legalább egyszer az életben, mert mindannyian legyőzzük a világot.
(Auggie)

Maya>!

a meglepődés amúgy azon érzések egyike, amit nagyon nehéz leplezni. akár meglepettnek akarsz látszani, amikor nem vagy az, akár nem akarsz annak látszani, amikor az vagy.

221. oldal

Galathynius>!

– Milyen egyszerű dolog a kegy. Milyen egyszerű! Egy kedves bátorító szó a megfelelő percben. Egy baráti cselekedet. Egy múló mosoly.

351. Oldal, Egyszerű dolog

Flora_The_Sweaterist P>!

Azelőtt sosem láttam sírni apát, de akkor éjjel igen.Bementem a szobájukba anyát keresve, hogy lefektessen, de csak apát találtam bent az ágy szélén ülve. Éppen a zokniját vette le, háttal az ajtónak, úgyhogy nem látta, hogy ott vagyok. Először azt hittem, nevet, mert rázkódott a válla, de miután az arca elé tette a tenyerét, rájöttem, hogy sír. A világ leggörcsösebb sírása volt. Mint egy suttogás. Gondoltam, odamegyek hozzá, de aztán szembe jutott, hogy biztos azért csinálja ilyen halkan, mert nem akarja, hogy bárki más meghallja.

262. oldal

1 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist P>!

Ella sosem kérdezett semmit. Ebből a szempontból könnyebb volt vele barátkozni.

277. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A titán átka
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Rick Riordan: The Titan's Curse
Rick Riordan: Der Fluch des Titanen
Rick Riordan: Le Sort du titan
Rick Riordan: La maldición del titán
Gordon Korman: A császár hagyatéka