Korcsok (Overtoun-trilógia 1.) 4 csillagozás

R. J. Hendon: Korcsok

Overtoun makulátlan, fehér épületei között nem nő egy árva fűszál sem. A természet és az ember harmóniája a ködös múlt homályába veszett, az állatok nem kívánatos lények, a város polgárai pedig irtóznak mindentől, ami a földben terem.
Rany, a tízéves kislány mindig is kívülállónak érezte magát Overtounban. Legszívesebben elrejtőzne az emberek elől egy sötét szobában, ahol egymagában lehet. Épp úgy, ahogy az a hányattatott sorsú kutya, akinek minden nap küzdelem az életben maradásért, és akivel hamarosan Rany sorsa is összefonódik.
A Korcsok megrázó utazásra hív az 5. évezredbe, ahol a messzi múlt emlékei még mindig kísértenek, és feje tetejére állítanak mindent, amit Rany addig igaznak vélt Overtounról.

>!
Főnix Astra, Hajdúböszörmény, 2018
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632709

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
WerWolf
R. J. Hendon: Korcsok

A Korcsok, ahogy a fülszöveg is sejteti, egy YA-disztópikus történetre hajaz. Mielőtt azonban nekikezdtem volna a regénynek, Roland biztosított róla, hogy ez nem az a tipikus YA, és nem is olyan disztópia amit az olvasók megszoktak. Nos, elolvasva a történetet, azt kell mondanom, hogy ha a szerzőnek ez nem disztópia, akkor mi az?! Ugyanis a felvázolt világ, bár élhető, mégis brutális.
felépítve, megtervezve minden mozzanata. Nincs jó vagy rossz oldal, mindössze emberek és kutyák. A karakterek kidolgozottak és nem idealizáltak. A kis Rany sem egy szuperhős, mindössze egy különleges tehetséggel rendelkező kislány, ami értékessé teszi őt az uralkodó család, a Mentmore-ok számára. Ráadásul Hendon olyan mesterien építette fel az eseményeket, hogy még engem is sikerült csőbe húznia.
Aki csak szemezett eddig a regénnyel, annak azt tudom mondani, hogy ne hezitáljon tovább. Vágjon bele!

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/06/r-j-hendon-korcsok/

3 hozzászólás
>!
cirmilla P
R. J. Hendon: Korcsok

Toporzékolva vártam ezt a regényt, annak ellenére, hogy a sci-fi, disztópia kívül esnek a komfortzónámon. Viszont lesznek kutyák, kóborok és számkivetettek, ezzel nekem bármilyen könyvet el lehet adni, még kutyás szakácskönyvem is van. :-) Elkezdtem olvasni, tetszett a kutyafalka szemszögéből bemutatott jelen, tetszett a falka bemutatása, farkasokra jellemző tulajdonságokkal, aztán belecsöppentem egy remekül felépített történetbe, egy jól kidolgozott világba. Mert ugye mindig van egy történet, egy világ, ahol a kutyák „csak” társaink és segítőink. Tetszett, hogy nincs állásfoglalás, csak információ közlés. Egy-egy bekezdés a természettel összhangban lévő embernek nem újdonság, de egy „hétköznapi embernek”, akit nem foglalkoztat annyira ez a dolog, fel sem tűnik, de tudat alatt elgondolkoztatja, a jobb felé mozdíthatja. „ Overtoun elkoboz minden gyümölcsöt, mondván felesleges, egészségtelen.” Ismerős ugye, ne együnk gyümölcsöt, mert a cukor káros, cukorbeteg vagy rákos leszel. Cukor és cukor nem ugyanaz, de ez egy más szakma. Egyél előregyártott élelmiszert, majd mindent meggyógyítunk, ismerős a reklámokból. És sorolhatnám tovább .Agymosás. Felismered? Itt jut eszembe a pár nappal ezelőtt óriás vihar és árvíz volt nálunk. Félelmetes éjszaka volt, villámok, zivatar, orkán, valahogy mégis megnyugtatott, hogy a TERMÉSZETET nem lehet legyőzni soha, nem az ember az úr. Gyűlölöm, hogy kutyákat használnak a háborúkban, hogy bombát kötöznek rájuk, hogy bántalmazzák őket, kísérleteznek rajtuk, halomszámra gyilkolják őket, ez nem csak a jövő, ez a múlt és a jelen is. Ennek ellenére ők mindig visszatérnek mellénk, mert Angyalok, nekik nincs szükség megváltásra, csak segítenek, szeretnek és mindig újra bízni akarnak. Meddig ember az ember, minden testrész pótolható , lassan kicserélhető lesz és itt a robotok kora, melyik az a részünk, amit kicserélnek és nem leszünk többé ember, hol lakik az empátia, a lélek,és még olyan sok kérdés, ami válasz keresésére sarkallhat. Szóval nem csak egy egyszerű kis szórakoztató történet. Gondolkodásra sarkall. Szeretem ezt a Világot és kíváncsi vagyok a folytatásra! A történetről nem írnék, tessék elolvasni. Annyit csak, van egy testvérpár, származásuk körüli titokkal, segítőkkel, üldözőkkel, különleges adottságok, gyógyítók, gyilkosok, elit réteg, barbárok és a KUTYÁK. Olvasásra fel! Köszönöm, hogy megírtad és olvashattam kedves R. J. Hendon

3 hozzászólás
>!
Jozef_Szabados
R. J. Hendon: Korcsok

Mihez is hasonlíthatnánk ezt az olvasmányt? Fallout? Gattaca? Mad Max? Lassie hazatér? Legyen mindenből egy kevés és indulhat a pörgős letehetetlen akció ahol minden szereplőnk jó és rossz egyaránt. Számomra ilyennek kell lennie a szórakoztató irodalomnak. Izgatottan várjuk a folytatást mert reméljük Mr. Baid nem hagyja ennyiben.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
R_J_Hendon IP

– Amikor idősebb leszel – súgta egészen közelről –, rájössz majd, hogy ha felelősöket akarsz keresni a rossz dolgok miatt, amelyek a világban történnek, a listát addig bővítheted, amíg minden élő és valaha élt ember nem szerepel rajta.

361. oldal, III. rész, 25. fejezet (Főnix Astra, 2018)

>!
R_J_Hendon IP

– Őszintén mondom neked, Rany, nem hiszem, hogy dr. Lorens erre vetemedne. Jó embernek ismertem meg. Kevés az ilyen, de azért akad még, aki becsületes.
– Törvényszegő.
– Hogy mondod, kicsim?
– Törvényszegő ember – ismételte meg Rany. – Ha becsületes lenne, akkor feljelentene, hiszen ezt írják elő a törvények, nem? Ha titokban tartja, akkor megszegi a törvényt, tehát nem becsületes.
Mama vagy fél percig csak bámult a kislányra, aztán zavartan megköszörülte a torkát.
– Tudod, a becsületest és a törvényest nagyon sok választja el egymástól, csillagom. Lehet, hogy a törvényhozók helyesnek tartják, ha beárul két ilyen gyönyörű leányzót, de az messze állna a becsületességtől.

47. oldal, I. rész, 7. fejezet (Főnix Astra, 2018)

>!
R_J_Hendon IP

Mire delet ütött az óra, a reggeli szép időt felváltották a szürke fellegek, és eleredt az eső. A legforgalmasabb utcák fölé ekkor hosszú, áttetsző fólia feszült ki, így a járókelők szárazon közlekedhettek. Lorens háromszor váltott útirányt, mert folyton házköltöztetésbe botlott. Az esti ünnepség miatt néhány épületet arrébb toltak pár utcányival; Lorens érezte az úttest alatt működő óriási Ghibli-motorok morajlását, amelyek lassan, fokozatosan arrébb csúsztatták a piramis formájú Szépművészeti Galériát.

36. oldal, I. rész, 6. fejezet (Főnix Astra, 2018)

>!
R_J_Hendon IP

– Sajnos a nyomtatott könyv ritkaság. A gyűjtögetők már évek óta nem is nagyon mennek a lerombolt városokba. Szinte mindent elhoztak, ami értékes, csak a vidéket járják, a falvakat, de hát az ottani könyvtárak… Na, de itt is van az összes új könyvünk, amit a múlt héten hoztak – mutatott az egyik polcra, amelyen számos ütött-kopott, hámló borítójú nyomdatermék sorakozott. – Ha jól tudom, Edinbarh közelében találták ezeket, de hogy említi-e közülük bármelyik a korcsokat, azt sajnos nem tudom. Még nem jutott időm átnézni őket.
A fejét csóválta, ahogy körbenézett az antik holmikkal teli tágas helyiségben, amely úgy festett, mint egy kisebb múzeum.

38. oldal, I. rész, 6. fejezet (Főnix Astra, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
On Sai: Lucy
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Brandon Hackett: Xeno