Értékelések 85

Hirdetés
Darkness>!
R. F. Kuang: Mákháború

Mit nem adnék, ha végig csak a szinegardi évekről szólt volna.

A Mákháború egy kínai kultúra által inspirált regény. Eme komponens nem merül ki abban, hogy a főszereplőinknek mandulavágású szeme van, hanem mind a kínai hiedelemvilág, szokások, hadviselés és egy kis történelem is keveredik a regényben.

Nem nagyon tudtam elvonatkoztatni a ténytől, hogy nagyjából valós eseményekre épül a regény. Már a térkép nagyon hajazott egy lebutított Kína és a Japán-szigetcsoport ábrázolására. Aztán olyan valós események váza dúsítja a könyvet, mint a Japán terjeszkedés vagy az Ópiumháborúk. Ez szerintem rohadt jól lett fantasy közegbe integrálva. Egyfajta realisztikus táptalajként szolgál az egész könyvön keresztül.

A könyv első fele minden várakozásomon túlmutatott. Nekem nagyon bejött ez a katonai iskola, alapból szeretem az ilyeneket, de ez nagyon jól fel volt építve. Gondosan ki volt találva az egész oktatási rendszer. Különösen tetszett a stratégia tárgy.

A második fele már nem alakult olyan fényesen. Mikor elkezdődött a spoiler ott beütött a krach. Ezekben a részekben Zsin, a főszereplőnk, túúúl sokszor padlóra tett. Sokkal megkérdőjelezhetőbb döntéseket hozott és nem volt ura a helyzetnek. Csak sodródott az árral. Maga a történetvezetés se bizonyult számomra érdekesnek. A brutalitás és a realisztikus leírások jellemezték ezen periódusában a könyvet.

Aztán ott voltak az istenek, meg a hozzájuk köthető erők. Úgy éreztem, hogy a vége felé ezt kissé túltolta az írónő. Az, hogy ebben a világban a mágia színtisztán az istenekhez van kötve, nagyon tetszett. De ez, hogy a főszereplőnek mindig a spoiler kell adni… miért? Mert az menő, vagy mi? Tir képessége a menő. De belőle 3 oldalt kapunk bezzeg. Na, mindegy, ezt nem tekintem hibának, de most már esküszöm, olvasok egy könyvet, ami más képességek/elemek körül forog. ^^" Szóval pár kivétellel ez a mágia rendszer is az elemekre épít.

spoiler

Zsin karaktere mesterien illik a könyvhöz. Az, hogy egy női főszereplő ne kapjon love interestet manapság ritka, mint a fehér holló. Az a döntése pedig, hogy ő inkább a tanulmányait helyezi előtérbe és tényleg top priority-ként kezeli nagyon közel hozta hozzám. Teljesen elfogadhatónak tartottam azt a részt is, amikor spoiler A mellékszereplőkhöz nem fűzött túl sok érzelem. Kitaj volt a kedvencem, de vele szinte csak az iskola években találkoztunk. Altan… hááát.

Összességében egy jó első könyvnek tartom és biztos, hogy sort kerítek a folytatásra is a közeljövőben.