Végtelen (Generációk 2.) (Drizzt legendája 32.) 9 csillagozás

R. A. Salvatore: Végtelen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Zaknafein ​Do’Urdent múltban és jelenben, folyton-folyvást kétségek gyötörték. Lelkének háborgását csak fokozta, hogy férfiként alsóbbrendűnek számított a sötételfek hagyományosan nők uralta társadalmában. Csupán a valaha élt egyik legkiválóbb fegyvermesterként kivívott státuszának és Jarlaxle, a zsoldos barátságának köszönhette, hogy sikerült megőriznie az ép eszét. Halálakor pedig megnyugvással tölthette el a tudat, hogy öröksége tovább él a fiában, Drizztben.

Csakhogy… valaki nem akarta, hogy Zaknafein halott maradjon. Így tehát visszatért az életbe, több száz évvel később, egy olyan világba, ami idegen számára. Fiának bajtársai a legkevésbé sem hasonlítanak azokra a gőgös és elvakult férfiakra, akikhez előző életében szokott. Drizzt társaságába elfek és törpék mellett mind közül a legrosszabb: egy emberi feleség tartozik.

Zaknafein küszködve igyekszik boldogulni a megváltozott új világban, de rá kell jönnie, hogy egy dolog ugyanolyan maradt: a démonok és egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953631 · Fordította: Vitális Szabolcs

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jarlaxle · Zaknafein Do'Urden

Helyszínek népszerűség szerint

Menzoberranzan


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

MóroczMárk>!
R. A. Salvatore: Végtelen

Klasszikus Salvatore féle második rész.
Tovább folytatódik a kaland a jelenben, a démonok hordája nyomul előre, a félszerzetek otthona bajban, Bruenor király segítségre szorul, a Csarnok Vándorai ahányan annyi felé.

Folyamatosan betekintést, vagyis visszatekintést kapunk a múltba Jarlaxle és Zaknafein idejébe.
Ahogy az Időtlenben is, Nekem sokkal jobban tetszettek a múltban játszódó jelenetek, valahogy visszahozza a régi klasszikus Salvatore feelinget.

És pontosan ezért járt a csillag levonás. A jelenben játszódó történet nem rossz, de több szempontból sem újdonság, ráadásul kezdünk azért túlzásokba esni.
Erről kicsit spoileresebben:
spoiler

A szereplők párosításai viszont a jelenkort felpezsdítik, igaz kissé sótlan. Wulfgar Harpell nénivel, majd Kimmuriellel kalandozik, Regi..Pók Paraffin Dahliával spoiler, Yvonnel útja is érdekesnek tűnik. Azonban Wulfgar egy fejezeten keresztül csak enyeleg, aztán szenved, Dahlia hozza a formáját, egy tapló, őt nem szeretem (Regis király).

Ettől függetlenül összességében nem olyan rossz rész, bár felku…idegesített most így visszagondolva a negatívumok összessége annyira, hogy most le is vonjak még fél csillagot. Nagyon sajnálom viszont, hogy egyrészt Drizzt alig szerepelt, másrészt Catti-brie is csak említve volt szinte.

Amint megjelenik a következő egyből rendelem ez nem is kérdés, azonban tekintve a jelenben játszódó vissza vissza térő elemeket, hát…kicsit sablon lett.

5 hozzászólás
Darth_Revan>!
R. A. Salvatore: Végtelen

R. A. Salvatore: Végtelen
Nos, ez szuper folytatás volt. A Végtelen folytatja és igyekszik tovább bonyolítani az Időtlenben megkezdett szálakat. Itt is két idősíkon, a múltban és a jelenben követhetjük a szereplők sorsát. Kezdem érteni, hogy milyen szálak lesznek, melyek összeérnek és kihatással lesznek egymásra, de ezek is csak a könyv végére derengenek fel. Most őszintén szólva a múltbéli szálakat nem éreztem olyan erősnek és a jelenbéli események jobban lekötöttek.
spoiler
spoiler
Összességében véve ezt is nagyon élveztem az ismételt elemek ellenére. A hősök közötti családias és bajtársias hangulatot külön kiemelem. És persze számtalan jó kis filozófiai meglátás van az életről, elfogadásról, toleranciáról. A végkifejlet nagyon izgalmas lett. Várom a folytatást.

Isley IP>!
R. A. Salvatore: Végtelen

A Végtelen talán egy fokkal jobban is sikerült, mint a trilógia nyitókönyv, az Időtlen. Ugyanis a két idősíkon haladó történet múltbéli szála annyira jóra sikeredett, hogy bármelyik kezdeti, sötételfek világában játszódó könyvvel összehasonlítva megállja a helyét. Jarlaxle és Zaknafein párosa egyszerűen telitalálat, és a Végtelen Zaknafein életének egy olyan szegmensét járja körül, melyben a Do'Urden-ház fegyvermesterének nemcsak harci ereje mutatkozik meg, hanem jelleme is zseniálisan. Hiába, hogy mennyi intrikával, ellene irányuló körmönfont támadással kell szembenéznie, milyen kegyetlen és rideg is ez a világ, melyben alig számíthat valakire ez a cinikussá vált alapjában véve becsületes és jó drow, ő mégis a felszín felett marad, nem engedi, hogy a posványba süllyedő alakok őt is magával ragadják, és próbál valamit létrehozni, egy normális életet élni, amelyben nem kell szégyent éreznie a vele szembekerülő tükörbe vett pillantáskor. Ez persze nem ennyire egyszerű, minthogy Zaknafein története alapvetően tragédiaként van megírva, hiszen a Sötételf-trilógiából tudjuk is, hogy semminek nem lesz jó vége, az ő karakterének integritása minden támadással szemben eddig állja a sarat.
Ezzel szemben a jelenkori szál gyengébb. Hiába, hogy Jarlaxle és Zaknafein ott is szerepel, és egy nagy konfliktus van megelevenedőben, és szinte Salvatore összes jelentős karaktere megjelenik, nem annyira ütős mint a múltbéli szál. Viszont én annak nagyon örültem, hogy az író részéről szerintem hosszú ideje tartó negligálása után, Wulfgar ismét fontosabb szerepet kapott spoiler Összességében egy remek folytatást kaptunk, így várom a Relentless-t (Kegyetlent?) is.

péter86>!
R. A. Salvatore: Végtelen

Továbbra is nagyon jó Zaknafein és persze Jarlaxle kalandjait olvasni a rég múltból, kimondottan tetszik, hogy Salvatore próbálja árnyalni a drow-k jellemét, behozva egy kevésbé gonosz, még érzelmekre is képes, mégis áruló drow papnőt. Ezek a jelenetek annyira erősek, hogy a könyv hibáit is szinte elfeledtetik velem, de csak szinte. A rég múltban játszódó jelenetekben nekem csak egy apró nüansz nem tetszett spoiler. A mostani olvasmány alapján is egyre nagyobb hasonlóságot vélek felfedezni Zaknafein és Entreri között. Egyre jobban várom a jelenetet amikor ez a két keserű – cinikus némileg talán kegyetlen ám annál jobb fegyvermester végre egymás oldalára sodródik és szétcsap Jarlaxle ellenségei közt.
A friss időszálon zajló részek csak egyetlen okból nem tetszettek igazán, még pedig azért, mert az egész csak harcjelenetekből állt. De, amit ad Salvatore az zseniális! Egyszerűen tobzódik az aprításban.
És a végére azért hoz olyan csavarokat, amikre nem feltétlen számítunk előre, így lehet aggódni Drizzt-ért is és egykori legnagyobb ellenfele Artemis Entreri sorsáért is.
Az biztos, hogy a helyzet, amibe a Csarnok Vándorai most csöppentek minden korábbinál kilátástalanabb, még akkor is, hogyha olyan félelmetes szövetségeseket sodort útjukba a jószerencséjük, mint Zaknafein, Jarlaxle, Kimmuriel, vagy éppen Yvonnel Baenre (Grompf Baenre lánya). Nagy kérdés, hogy mit fog tenni a Bregan Daerth és Gromph abban a szituációban ami kibontakozni látszik. Vajon bekövetkezik az amire korábban soha nem volt (Drizzt-et leszámítva) példa és drow-k fognak csatába vonulni drow-k ellen a törpék és szövetségeseiknek oldalán?
Szóval Én már alig várom, hogy megjelenjen a trilógia záró kötete magyarul és én kézbe vehessem. Addig mindenesetre van még mit bepótolnom, így kezdem a Maestro-t.


Népszerű idézetek

MóroczMárk>!

A démon is ordított azon a rettenetes csikorgó-recsegő hangján, keményen pattogó szótagok sorozata hagyta el a torkát. Mintha tarajos süllel ráspolyozták volna egy óriásvarangy hátát.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: démon · tarajos sül
3 hozzászólás
MóroczMárk>!

– Ez itt a pókok városa. A teremtményeké, melyek párzás után ölnek. A teremtményeké, melyek lassú kínhalálra kárhoztatják áldozataikat. Ha Zaknafein nem harcol elég jól, akkor meghal. És ez mindenkire igaz. Ez a dolgok rendje.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jarlaxle · Menzoberranzan · Zaknafein Do'Urden
Darth_Revan>!

Egyszerű választ adott, melyet elfogadhatónak találtam: számára a világ az igazság és a jóság félteke felé billen, a végső jutalom számunkra a megnyugvásban és a testvériességben rejlik. A Sárga Rózsa fivérei és nővérei szerint létezik egy gondolkodásbeli és erkölcsi iránytű, ezért az efféle jutalom nem csupán átmeneti megnyugvás, de tartós, egyetemes mércével mért állapot.
Talán igazuk van. Talán nincs semmi az életen túl, se jutalom, se büntetés. Ez csak azokra vonatkozik, akik a tapasztalásuk szerint nincsenek többé, akik visszatértek a ránk váró öröklétbe vagy ürességbe. Nekünk azonban, vallja ő, s vele együtt én is, követnünk kell, amit a szívünk s a lelkünk súg. Az egyetemes és örök harmóniába és egységbe vetett hit még nem zárja ki a jóságba, szeretetbe, boldogságba és testvériességbe vetett hitet.

146-147. oldal

Darth_Revan>!

Örömmel és elégedettséggel tölt el, hogy ez az ősi emberi lény, aki a tanítványának fogadott, nem botránkozik meg a kérdésemen. Szívesen fogadja, sőt elvárja tőlem, hisz a mindenség általa sugallt egysége kíváncsiságot feltételez, nyílt szívet és nyitott elmét.

145. oldal

Darth_Revan>!

A barát az barát, az ellenség az ellenség, s nem számít a füle mérete, sem a bőre színe, vagy testének magassága.

260. oldal

Darth_Revan>!

A vallás a hívők számára, bármelyik hithez tartozzanak is, makacs és hajthatatlan, és nem képezi vizsgálat tárgyát, ha az észszerűségről, vagy az igazságtalanságról van szó. A Szó örök, tartják egyesek, de sok esetben láthatjuk, hogy ez nem így van.

258. oldal

Darth_Revan>!

Azokat a szokásokat ugyanis, melyek erkölcsi aggályokat vetnek fel és túlmutatnak az észszerűség határán, azok igyekeznek őrizni leginkább, akik a legnagyobb hasznot húzzák a fennmaradásukból.

258. oldal

Darth_Revan>!

Mindig is úgy vélte, hogy oltalmazni kell a nőket, ami önmagában véve nemes, lovagi cselekedet, csakhogy a törekvés alapjául az a gondolat szolgál, mely szerint a nők nem képesek megvédeni magukat. Piedesztálra emeli őket, de csak mert törékenyek – egyszerűen nem tudott eljutni odáig, hogy meglássa a nők valódi erejét és értékét, még a nagyszerű, hatalmas és okos Cattie-brie esetében sem.

259. oldal

Darth_Revan>!

Igen, teljesen szabadnak kell lennünk ahhoz, hogy elfogadhassuk, amit gyerekkorunk óta belénk sulykoltak, a társadalmunk felépítése és működése talán rossz.

259. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Arthas: A Lich Király felemelkedése
Greg Weisman: Az utazás
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Richard A. Knaak: Meghasadt föld
Christie Golden: Warcraft – A kezdetek
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara