Száműzött (Sötételf 2.) (Drizzt legendája 2.) 248 csillagozás

R. A. Salvatore: Száműzött R. A. Salvatore: Száműzött R. A. Salvatore: Száműzött

A renegát sötételf, Drizzt do'Urden, a varázslatos párduccal, Guenhwyvarral az oldalán elhagyja szülőföldjét, Menzoberranzan sötéten tündöklő városát. Múltjának iszonyatos emlékeihez képest Mélysötét föld alatti járatai szinte az otthon békéjével kecsegtetik. A két bujdosó hamarosan a csillagtalan éjszaka leghalálosabb ragadozójává válik. A túlélésért vívott harcukban már alig különböznek a mélység állati és félállati teremtményeitől. Drizztnek rá kell döbbennie, hogy hű társa, a magány az ellenségévé vált, s hogy a lelkiismeretéért vívott háborúja szövetségesek nélkül bukásra ítéltetett. Ám egy drow-nak nem könnyű barátokat találni. Lépten-nyomon a gyűlölet és az előítélet falaiba ütközik, s a mikor már végre úgy érzi, sikerül újra otthonra találnia, kinyúlnak érte sötét örökségének csápjai: vér szerinti családja minden eddiginél kegyetlenebb tervet eszel ki az elpusztítására.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Delta Vision, Budapest, 2004
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637041235 · Fordította: Hoppán Eszter · Illusztrálta: Todd Lockwood
>!
Delta Vision, Budapest, 2004
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041230 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Szukits, Szeged, 1999
242 oldal · ISBN: 9639151904 · Fordította: Hoppán Eszter

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Jarlaxle · Dinin Do'Urden · Zaknafein Do'Urden · Malice Anya · Belwar · Briza Do'Urden

Helyszínek népszerűség szerint

Menzoberranzan


Kedvencelte 50

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nyirog>!
R. A. Salvatore: Száműzött

Az első részben is érdekes kérdéseket feszegetett a szerző, akkor éppen azt hogy egy fanatikus csoportból hogyan tudja magáz kivonni valaki. Ebben a kötetben inkább arra helyeződik a hangsúly, hogy mit ér valaki társak és barátok nélkül, elviselhető-e így az élet, és ha elviselhető akkor érdemes-e önként ilyet vállalni?
Tetszik, hogy a fantasy köntösbe bújtatott történetnek ennyire mély mondanivalója van, de persze azis tetszik hogy nem hiányzik a kaland és a fordulatok. Folytatom tovább a trilógia befejező részével (amikorántsem a sorozat vége, csak 3 kötetes részekre lett osztva a történet). Kíváncsian várom mit tartogat számunkra a szerző, bár azt gyanítom, hogy egy új társadalomba kívülállóként való beilleszkedés lesz a fő motívum

1 hozzászólás
Agatha>!
R. A. Salvatore: Száműzött

Amíg az első részben a drow társadalom borzolta az idegeinket, itt már Drizzt kóborlása nyomán közelebb kerülünk más fajokhoz, akik számomra kicsit túl jó fejek voltak, így néhány epizód kivételével már nem élveztem annyira a történetet. Alig vártam az olyan részeket, amikor Malice anya kavart – hiába, na, a gonoszak mindig izgalmasabbak. :)
Tényleg nagy kár, hogy nem középiskolás koromban bukkantam erre az íróra, biztosan jobban lefoglalt volna a sok harc. Néha volt egy-két humoros rész, amin jól szórakoztam, de igazán csak az utolsó 150 oldal kötött le.
Ó, és egyértelműen tudok már állást foglalni hősünkről: bírom Drizzt. :)

5 hozzászólás
kte P>!
R. A. Salvatore: Száműzött

A Sötételfek serege kihívás miatt vettem újra elő ezt a sorozatot, amiből az első rész a költözések során elkallódott, így a második résszel kezdtem.
Kellemes meglepetésként ért, hogy abszolút élvezhető volt a regény az életkora ellenére. Bizonyára ez a műfajnak is köszönhető. Az első részben történtekre megfelelő mennyiségű utalás volt, így nem hiányzott, hogy most nem olvastam.
Klasszikus, szerepjátékos világban játszódó fantasy, néhol izgalmas csatákkal, máshol bemutatva Drizzt gondolatait, tépelődéseit vagy a barlangi környezetet, a különféle lényeket és szokásaikat. Kellő mennyiségű faj és szereplő van benne, hogy lehessen kombinálni, variálni a történéseket. Drizzt, Belwar és talán Guenhwyvar kivételével a többieket nem ismerjük meg jól, de erre nem is volt igényem. Megdöbbentő fordulat nem volt benne, de teljesen kiszámítható sem volt.
Az alapötlet, a drow-k és a közülük kilógó Drizzt alapötlete egyedi és ügyesen bonyolódnak a szálak.

kitti_th P>!
R. A. Salvatore: Száműzött

Lélek. A birodalmak minden nyelvén, a felszínen csakúgy, mint Mélysötéten, mindenhol és mindenkor, ennek a szónak hatalma és tartása van. Ez a hős ereje, az anya gyengédsége, a szegények pajzsa. Nem lehet megtörni, és nem lehet elrabolni.

Tényleg tetszik ez a sorozat, legalábbis eddig nem adott okot arra, hogy ne tetsszen. Elég kiszámítható benne sok minden spoiler, de azért vannak benne érdekes fordulatok is.
Az elején kicsit az az érzésem támadt, mint Malice és Briza vesztettek volna a „tekintélyükből”, de talán csak azért éreztem így, mert ebben a részben nem voltak olyan sokszor jelen. Igazi hárpiákká változtak át. A sorsukat megérdemelték, ez is kiszámítható volt.
Zaknafein zombivá tétele volt a legérdekesebb az egészben, főleg azok a részek, mikor még csak Drizzt nyomában volt. Ha zombinak hagyják, még ijesztő is lehetett volna.
A kötet legjobb karaktere egyértelműen Jarlaxle – végre nem egy béna papucsállatka hím jelenik meg, hanem valaki, aki igenis megmondja a magáét, még ha ezt csak azért is teszi, hogy egymás ellen ugrasszon mindenkit, ő pedig jól meggazdagodjon.
A mínusz fél csillag megint a lektorálás miatt jár, bár szívem szerint levonnám az összes csillagot ezért, de maga a könyv túl jó ahhoz, hogy ilyet tegyek. Ha valaki kiadói munkára szánja el magát, akkor az kicsit tényleg legyen már igényesebb. Az egész könyv tele van hibákkal – helyesírási és elírási hibákkal egyaránt. A Valhallának küldöm az összes mínuszt ezért meg az előző könyvért is, de ahogy sejtem, a következő kötet is ilyen lesz.

2 hozzászólás
Rendbonto>!
R. A. Salvatore: Száműzött

Nagyon tetszett ez a rész, mert sötét hangulattal kezdődött, és olyan szinten magával ragadott, hogy teljesen beleéltem magam Drizzt helyzetébe. Tetszett, hogy az ifjú sötét elf hogy boldogul egyedül, és hogyan szerez barátokat egy sötét világban. Persze Malice anya nem hagyja nyugodni legkisebb fiát, és megindul a hajsza. Tetszettek az agyszívók felbukkanása is, és ahogy szép lassan összefutnak a szálak. Igazából nem okozott meglepetést, mert kiszámítható volt minden, de ettől függetlenül lekötött végig, és faltam az oldalakat. Szóval összességében ez egy nagyon jó rész volt, és kíváncsian várom a következőt.

Luna_Dephensis >!
R. A. Salvatore: Száműzött

Teljesen behúzott.. Van benne valami elbűvölő, valami szerethető, ami miatt nem zavar, hogy hagyta, hogy számítsak a fordulataira. :)

baluguru>!
R. A. Salvatore: Száműzött

Továbbra is elvarázsolt a világ amiben Drizzt megismertük. A magányos drow kalandjai izgalmasak és érdekfeszítőek voltak. Fordulatokban bővelkedett a történet, főleg Menzoberranzan részek estén. Szenzációs. Oda vagyok a sorozatért. Jöhet a befejező rész.

Voorhees>!
R. A. Salvatore: Száműzött

A Sötételf-trilógia második könyve is legalább olyan jó, mint az első. Salvatore tehetsége vitán felül áll. Drizzt-et, mint szereplőt már az első könyvben szívébe zárta az olvasó, most azonban, ha lehet, az író még közelebbre hozta. Érdekes volt megfigyelni a jellemfejlődését.
Ebben az írásban Menzoberranzan zárt világából kicsit kinnebbre tekintünk: megjárjuk Mélysötét hatalmas és végeérhetetlen barlangjait, különös lényekkel találkozva, és bemutatásra kerül a mélységi gnómok városa, Kacsintókő is.
Drizzt mellett a legjobb karakter természetesen Belwar Dissengulp volt. Érdekes volt olvasni, ahogy az író a gnóm társadalom leírásával érzékeltette az a hatalmas kontrasztot és szakadékot, ami a svifneblik emberiessége és a drow-k kicsinyes hatalommániája és kegyetlensége között húzódik. A gonosz és kegyetlen Pókkirálynő uralta társadalommal szemben most láthattunk jól működő, a közösség erején alapuló ellenpéldát is.
Ami kicsit nehézkes volt, viszont Salvatore kimeríthetetlen képzelőerejét dícséri, azok a nevek. Nagyon tetszett az új lények leírása (szörnyhollók, rotok, pekek, stb.) és Belwar titulusa, a Fúrások Nagyrebecsült Felügyelője. Salvatore is kaphatna egy saját titulust, méghozzá a Kimondhatatlan Nevek Kreatív Megalkotója cím járna ki neki. De ez természetesen semmit sem von le a könyv értékéből, sőt.
A második sötételf könyv is lebilincselő, lenyűgöző, magával ragadó és varázslatos írás. Letehetetlen olvasmány.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Száműzött

Drizzt kóborlása ,aztán új barátokat talál..aztán megint kóborlás ,egy harc ,varázslás …
ez a rész kicsit jobban tetszett ,jobban megfogott ….
a kis gnóm és a párduc játéka mulatságos volt ,gonosz föld alatti világban bizonyít hogy másként is lehet élni .
a harmadik kötet már itt van ,és neki is kezdek .

Blue_Light>!
R. A. Salvatore: Száműzött

A történet folytatása nagyon tetszett, habár nekem kicsit lassította az olvasásomat a nyomibb hangulata mint az elsőnek…bár ez lehet hogy csak egy alkalmi gond volt. A történet ezen részének a mondani valója azonban nagyon tettszett és nagyon megfogott.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

chhaya >!

Az öröm megsokszorozódik, ha barátokkal lehet megosztani, a fájdalom pedig csökken. Ez az élet.

3. Rész - Barátok és ellenségek (163. o.)

Luna_Dephensis >!

– Felejsd el azt, ami elmúlt! – mondta Jarlaxle. […] – Kivéve persze azt, ami hasznodra lehet a jövőben.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dinin Do'Urden · Jarlaxle
nyirog>!

Minden gondolkodó lény azonosságát éppen a nyelv adja meg, a kommunikáció az illető
lény és az őt körülvevő többiek között. E nélkül a kapcsolat nélkül elvesztem.

Luna_Dephensis >!

A test erejét nem lehet elválasztani az elme józanságától és a szív érzéseitől. Mindez egységet alkot, ebből áll össze az egész személy. A lélek pedig ennek a háromnak – a testnek, az elmének és a szívnak – a harmóniájában leledzik.

286. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
KisDetti>!

Lélek. A birodalmak minden nyelvén, a felszínen csakúgy, mint Mélysötéten, mindenhol és mindenkor, ennek a szónak hatalma és tartása van. Ez a hős ereje, az anya gyengédsége, a szegények pajzsa. Nem lehet megtörni, és nem lehet elrabolni.

285. oldal

Vhrai P>!

De ha tréfába fullasztjuk a tragédiát, az nem nevetségesebb, mint ha bűntudatba temetkezve élünk olyasmi miatt, amiben nem voltunk hibásak.

(Delta Vision, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · tragédia
Szelén>!

Hát a fogak és karmok marta sebek lehetnek fájóbbak, mint az üresség és a csend? Szerintem nem.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
chhaya>!

A lélek. Nem lehet sem megtörni, sem elrabolni. Egy kétségbeesésben vergődő áldozat talán nem így hiszi, és biztos, hogy az „áldozat” gazdája is szeretné, ha nem így lenne. De a valóságban a lélek megmarad, néha talán eltemetődik, de nem vész el teljesen.
[…]
Lélek. […] …ennek a szónak ereje és tartása van. Ez a hős ereje, az anya gyengédsége, a szegények pajzsa. Nem lehet megtörni és nem lehet elrabolni.

5. Rész - A lélek (279-280. o.)

kitti_th P>!

Az emberi faj furcsa és veszélyesen kiszámíthatatlan.

192. oldal (Valhalla Páholy, 1994)


A sorozat következő kötete

Sötételf sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Örökség
Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal
Boruzs Gergely Gábor: A korona árnyékában
Ian Russel: Egyezség
Wayne Chapman: Észak lángjai
Szalkai László (Hawkwood): Szellemtánc
Elaine Cunningham: Öröksziget
Richard Awlinson: Tantras
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
Anthony Ryan: A hamu birodalma