Száműzött (Sötételf 2.) (Drizzt legendája 2.) 210 csillagozás

R. A. Salvatore: Száműzött R. A. Salvatore: Száműzött R. A. Salvatore: Száműzött

A renegát sötételf, Drizzt do'Urden, a varázslatos párduccal, Guenhwyvarral az oldalán elhagyja szülőföldjét, Menzoberranzan sötéten tündöklő városát. Múltjának iszonyatos emlékeihez képest Mélysötét föld alatti járatai szinte az otthon békéjével kecsegtetik. A két bujdosó hamarosan a csillagtalan éjszaka leghalálosabb ragadozójává válik. A túlélésért vívott harcukban már alig különböznek a mélység állati és félállati teremtményeitől. Drizztnek rá kell döbbennie, hogy hű társa, a magány az ellenségévé vált, s hogy a lelkiismeretéért vívott háborúja szövetségesek nélkül bukásra ítéltetett. Ám egy drow-nak nem könnyű barátokat találni. Lépten-nyomon a gyűlölet és az előítélet falaiba ütközik, s a mikor már végre úgy érzi, sikerül újra otthonra találnia, kinyúlnak érte sötét örökségének csápjai: vér szerinti családja minden eddiginél kegyetlenebb tervet eszel ki az elpusztítására.

Eredeti mű: R. A. Salvatore: Exile

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Delta Vision, Budapest, 2004
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041230 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Szukits, Szeged, 1999
242 oldal · ISBN: 9639151904 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1994
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353368 · Fordította: Hoppán Eszter

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Jarlaxle · Dinin Do'Urden · Zaknafein Do'Urden · Belwar · Briza Do'Urden · Malice Anya

Helyszínek népszerűség szerint

Menzoberranzan


Kedvencelte 35

Most olvassa 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
Agatha
R. A. Salvatore: Száműzött

Amíg az első részben a drow társadalom borzolta az idegeinket, itt már Drizzt kóborlása nyomán közelebb kerülünk más fajokhoz, akik számomra kicsit túl jó fejek voltak, így néhány epizód kivételével már nem élveztem annyira a történetet. Alig vártam az olyan részeket, amikor Malice anya kavart – hiába, na, a gonoszak mindig izgalmasabbak. :)
Tényleg nagy kár, hogy nem középiskolás koromban bukkantam erre az íróra, biztosan jobban lefoglalt volna a sok harc. Néha volt egy-két humoros rész, amin jól szórakoztam, de igazán csak az utolsó 150 oldal kötött le.
Ó, és egyértelműen tudok már állást foglalni hősünkről: bírom Drizzt. :)

5 hozzászólás
>!
kte
R. A. Salvatore: Száműzött

A Sötételfek serege kihívás miatt vettem újra elő ezt a sorozatot, amiből az első rész a költözések során elkallódott, így a második résszel kezdtem.
Kellemes meglepetésként ért, hogy abszolút élvezhető volt a regény az életkora ellenére. Bizonyára ez a műfajnak is köszönhető. Az első részben történtekre megfelelő mennyiségű utalás volt, így nem hiányzott, hogy most nem olvastam.
Klasszikus, szerepjátékos világban játszódó fantasy, néhol izgalmas csatákkal, máshol bemutatva Drizzt gondolatait, tépelődéseit vagy a barlangi környezetet, a különféle lényeket és szokásaikat. Kellő mennyiségű faj és szereplő van benne, hogy lehessen kombinálni, variálni a történéseket. Drizzt, Belwar és talán Guenhwyvar kivételével a többieket nem ismerjük meg jól, de erre nem is volt igényem. Megdöbbentő fordulat nem volt benne, de teljesen kiszámítható sem volt.
Az alapötlet, a drow-k és a közülük kilógó Drizzt alapötlete egyedi és ügyesen bonyolódnak a szálak.

>!
Alomfogo
R. A. Salvatore: Száműzött

Vègre! Az egész 2 kötet alatt azt vártam, mikor határozza el Drizzt, hogy a spoiler megy. :D
Zak sorsa megrendített, a gonosz Malice anya pedig spoiler! Brizza… mindig is utáltam, spoiler Dininre kíváncsi leszek a későbbiekben. Belwart nagyon csíptem spoiler. Kopáncs .. szegénykém spoiler

>!
Rendbonto
R. A. Salvatore: Száműzött

Nagyon tetszett ez a rész, mert sötét hangulattal kezdődött, és olyan szinten magával ragadott, hogy teljesen beleéltem magam Drizzt helyzetébe. Tetszett, hogy az ifjú sötét elf hogy boldogul egyedül, és hogyan szerez barátokat egy sötét világban. Persze Malice anya nem hagyja nyugodni legkisebb fiát, és megindul a hajsza. Tetszettek az agyszívók felbukkanása is, és ahogy szép lassan összefutnak a szálak. Igazából nem okozott meglepetést, mert kiszámítható volt minden, de ettől függetlenül lekötött végig, és faltam az oldalakat. Szóval összességében ez egy nagyon jó rész volt, és kíváncsian várom a következőt.

>!
Voorhees
R. A. Salvatore: Száműzött

A Sötételf-trilógia második könyve is legalább olyan jó, mint az első. Salvatore tehetsége vitán felül áll. Drizzt-et, mint szereplőt már az első könyvben szívébe zárta az olvasó, most azonban, ha lehet, az író még közelebbre hozta. Érdekes volt megfigyelni a jellemfejlődését.
Ebben az írásban Menzoberranzan zárt világából kicsit kinnebbre tekintünk: megjárjuk Mélysötét hatalmas és végeérhetetlen barlangjait, különös lényekkel találkozva, és bemutatásra kerül a mélységi gnómok városa, Kacsintókő is.
Drizzt mellett a legjobb karakter természetesen Belwar Dissengulp volt. Érdekes volt olvasni, ahogy az író a gnóm társadalom leírásával érzékeltette az a hatalmas kontrasztot és szakadékot, ami a svifneblik emberiessége és a drow-k kicsinyes hatalommániája és kegyetlensége között húzódik. A gonosz és kegyetlen Pókkirálynő uralta társadalommal szemben most láthattunk jól működő, a közösség erején alapuló ellenpéldát is.
Ami kicsit nehézkes volt, viszont Salvatore kimeríthetetlen képzelőerejét dícséri, azok a nevek. Nagyon tetszett az új lények leírása (szörnyhollók, rotok, pekek, stb.) és Belwar titulusa, a Fúrások Nagyrebecsült Felügyelője. Salvatore is kaphatna egy saját titulust, méghozzá a Kimondhatatlan Nevek Kreatív Megalkotója cím járna ki neki. De ez természetesen semmit sem von le a könyv értékéből, sőt.
A második sötételf könyv is lebilincselő, lenyűgöző, magával ragadó és varázslatos írás. Letehetetlen olvasmány.

>!
baluguru
R. A. Salvatore: Száműzött

Továbbra is elvarázsolt a világ amiben Drizzt megismertük. A magányos drow kalandjai izgalmasak és érdekfeszítőek voltak. Fordulatokban bővelkedett a történet, főleg Menzoberranzan részek estén. Szenzációs. Oda vagyok a sorozatért. Jöhet a befejező rész.

>!
Blue_Light
R. A. Salvatore: Száműzött

A történet folytatása nagyon tetszett, habár nekem kicsit lassította az olvasásomat a nyomibb hangulata mint az elsőnek…bár ez lehet hogy csak egy alkalmi gond volt. A történet ezen részének a mondani valója azonban nagyon tettszett és nagyon megfogott.

2 hozzászólás
>!
ddroid
R. A. Salvatore: Száműzött

Sok minden történik Drizzt-el, végre áttöri az előítéletek falát, de igazából még mindig nem indult az igazi KALAND. Egyébként ugyanúgy nem lehet letenni ezt a részt, mint az elsőt :D

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
R. A. Salvatore: Száműzött

Drizzt kóborlása ,aztán új barátokat talál..aztán megint kóborlás ,egy harc ,varázslás …
ez a rész kicsit jobban tetszett ,jobban megfogott ….
a kis gnóm és a párduc játéka mulatságos volt ,gonosz föld alatti világban bizonyít hogy másként is lehet élni .
a harmadik kötet már itt van ,és neki is kezdek .

>!
Lamond
R. A. Salvatore: Száműzött

Ha (évekkel) hamarabb kerül a kezembe biztos jobban szórakozok rajta. Könnyed olvasmány, néhol fordulatos. A karakterek eléggé sablonosak, kiszámíthatóak a lépéseik, de mindennek ellenére olvasmányos a történet. Könnyed, nem akar többnek látszani, mint ami. Kíváncsian várom a következő kalandot, de előtte pihentetem ezt a vonalat.


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Az öröm megsokszorozódik, ha barátokkal lehet megosztani, a fájdalom pedig csökken. Ez az élet.

3. Rész - Barátok és ellenségek (163. o.)

>!
chhaya P

A lélek. Nem lehet sem megtörni, sem elrabolni. Egy kétségbeesésben vergődő áldozat talán nem így hiszi, és biztos, hogy az „áldozat” gazdája is szeretné, ha nem így lenne. De a valóságban a lélek megmarad, néha talán eltemetődik, de nem vész el teljesen.
[…]
Lélek. […] …ennek a szónak ereje és tartása van. Ez a hős ereje, az anya gyengédsége, a szegények pajzsa. Nem lehet megtörni és nem lehet elrabolni.

5. Rész - A lélek (279-280. o.)

>!
Vhrai P

De ha tréfába fullasztjuk a tragédiát, az nem nevetségesebb, mint ha bűntudatba temetkezve élünk olyasmi miatt, amiben nem voltunk hibásak.

(Delta Vision, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · tragédia
>!
baluguru

– Miféle lény ez? – suttogta Drizzt Belwarnak, ahogy a furcsa kétlábú teremtményt figyelték, aki csöbröket töltött meg egy gyorsfolyású pataknál. Az itteni alagutak mind mágikus fénnyel voltak megvilágítva, Drizzték mégis biztonságban érezték magukat egy kiálló szikla árnyékában, több tucat yardnyira a hajlongó, köntöst viselő alaktól.
– Ember – felelte Belwar. – A felszínről.
– Jó messzire szakadt a hazájától – jegyezte meg Drizzt. – Mégis láthatóan jól megvan itt. Ha nem látnám, nem hinném el, hogy egy felszíni lény életben maradhat Mélysötéten. Ez ellentmond annak, amit az Akadémián tanultam.
– Valószínűleg varázsló – vélte Belwar. – Ez megmagyarázná, mit keres itt.
Drizzt kíváncsian pillantott a svirfneblire.
– Furcsa népek a varázslók – kezdte Belwar, mintha ez az igazság olyan magától értetődő lenne. – Az ember-varázslók pedig, ahogy hallottam, még a többinél is különösebbek. A drow varázslók a hatalomért dolgoznak. A svirfneblik azért, hogy jobban megismerjék a követ. Az emberi varázslók viszont – folytatta a gnóm, nyilvánvaló visszatetszéssel – Magga cammara, sötételf, az emberi varázslók egészen mások!
– Miért foglalkoznak egyáltalán mágiával? – kérdezte Drizzt. Belwar megrázta a fejét. – Nem hiszem, hogy akadna egy tudós is, aki felfedezte ennek az okát – felelte őszintén. – Az emberi faj furcsa és veszélyesen kiszámíthatatlan. Legjobb távol maradni tőlük.
– Te már találkoztál velük?
– Néhánnyal igen. – Belwar megborzongott, mintha kellemetlen lenne számára az emlék. – Kereskedőkkel a felszínről. Undorító, pimasz népség. Azt hiszik, őértük van az egész világ.

Kapcsolódó szócikkek: Belwar · Drizzt Do'Urden
>!
Alomfogo

De amikor minden haragját kiadta ezzel a kiáltással, harcostársára nézett, és szégyen öntötte el. A párduc hatalmas szemeiben ítélet volt, még ha az állat maga nem is ítélkezett. Ez a macska volt az egyetlen láncszem, ami a vadászt összekötötte múltjával, azzal a civilizált léttel, amiben valaha élt.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar
>!
Alomfogo

Ahogy lassan az üres alagutak teremtményévé lettem, az életbenmaradás egyszerre lett könnyebb, de ugyanakkor nehezebb is. A túléléshez szükséges testi képességeim és a tapasztalatom növekedett.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
>!
Alomfogo

Hiszem, hogy Guenhwyvar mentett meg.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
>!
Alomfogo

Hát a fogak és karmok marta sebek lehetnek fájóbbak, mint az üresség és a csend? Szerintem nem.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
>!
Alomfogo

Dinin a nyitott ajtó felé fordult, mire a folyosón türelmesen várakozó zsoldos belépett. Briza, akit mindig elképesztett a haramia viselkedése, megcsóválta a fejét, amikor Jarlaxle elhaladt mellette. Menzoberranzanban szinte minden sötételf a hangtalanságot és a gyakorlatiasságot szem előtt tartva öltözködött, a Pókkirálynő szimbólumaival ellátott köntösökbe vagy hajlékony láncingekbe a mágikus és álcázó piwafwi köpeny alatt. A pimasz és fennhéjázó Jarlaxle azonban nem sokban követte Menzoberranzan lakosainak szokásait.

Kapcsolódó szócikkek: Briza Do'Urden · Dinin Do'Urden · Menzoberranzan
>!
Alomfogo

– Nyugalom, Dinin barátom – nevetett Jarlaxle. Elővett egy kicsi sípot, ami a nyakában lógott, és belefújt.

Kapcsolódó szócikkek: Dinin Do'Urden · Jarlaxle

A sorozat következő kötete

Sötételf sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.
Raymond E. Feist – Janny Wurts: A birodalom úrnője I-II.