Ősmágus (Hazatérés 1.) (Drizzt legendája 28.) 37 csillagozás

R. A. Salvatore: Ősmágus

Az Északra telepedett sötétség eloszlott, a Sokvesszős királyság orkjait legyőzték, visszamenekültek a Világ Hátán lévő odúikba.

Mithrill Csarnok, Felbarr és Adbar Citadella törpéi eltemetik a halottaikat és újjáépítik a lerombolt termeket.

Drizzt és társai a jövőbe tekintenek, gondolataik az újabb kalandok, a családalapítás, a letelepedés körül forognak.

Menzoberranzan sötételfjei várost építettek az újra felfedezett Gauntlgrym gyomrában – Bruenor pedig elhatározza, hogy visszafoglalja ezt az ősi törpehont.

Mielőtt azonban a mostoha Mélysötét sötételfjei szembenézhetnének a törpék seregével, önmagukkal kell megküzdeniük… és a városukat elözönlő démonokkal, akiket minden józan belátás ellenére ők maguk idéztek meg.

A Pókkirálynő ördögi próba elé állítja Gromph Baenre, Menzoberranzan nagy hatalmú ősmágusának mentális erejét, varázstudományát, sőt, ép elméjét.

Eluralkodik a zűrzavar.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
550 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952313 · Fordította: Vitális Szabolcs
>!
Delta Vision, Budapest, 2017
550 oldal · ISBN: 9789633952313 · Fordította: Vitális Szabolcs

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Harcpöröly Bruenor


Kedvencelte 12

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

Itt a vég, ha minden igaz most kezdek hozzá a befejező trilógiához. Drizzt ás társai legendája most véget ér. Hosszú hosszú éveket töltöttünk együtt voltak jobb és rosszabb időszakok, de nem létezik olyan igazi fantasy rajongó aki nem tudja kik is a csarnok vándorai.
Remek felvezetés lett az ősmágus mindenki útnak indult valami végső cél felé. Ilyen a törpék nagy kalandja hogy visszafoglalják Gauntlgrym a törpék ősi városát, vagy tiago baenre végső célja hogy megölje Drizzt Do'Urdent, vagy Mélysötét nagyasszonyanyáinak szokásos üzelmei és természetesen ott van a legnagyobb játékos maga a Pókkirálynő aki már nem csak a sötételfeknek parancsol hanem a Abyss démonainak is.
Megjelenek ikonikus szereplők akiket nem lehet kihagyni egy Forgatten Realms regényből ilyen például a kelekótya Harpell család, Kimmuriel, Gromph az ősmágus, és természetesen Jarlaxle újabb cselszövésével .
Remélem marad ez a lendület végig és szerencsére most nem kell várni akár hónapokat azzal hogy eltudjam olvasni a folytatást mert ott van a polcomon.

5 hozzászólás
Isley IP>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

Ez a kötet valóban felkészítette a tényleges hazatérést. Salvatore tényleg befejező trilógiához illő tempót diktál ebben a regényben. Óriási események mennek végbe, és szüntelenül követik egymást a nemcsak a mi fizikai világunk, hanem az Abyss sorsára nézve is alapvető fontosságú kataklizmatikus történések.
Quenthel Baenre és a Pókkirálynő céljai továbbra is kifürkészhetetlenek, senki sem bízhat senkiben, időt álló szövetségek helyett legfeljebb közös érdekek miatt lazán összekapcsolódó rövid együttműködések alakulnak csak ki a drow-k világában, miközben Torilra rászakad a démonok világa és a legnagyobb játékmesterek is meglepően törékenynek találják egy csapásra megingathatatlannak vélt helyzetüket.

Nevox>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

Hűha! Salvatore nem viccelt, mikor azt mondta befejezi a szériát. Érezhetően nagy a tét, epikus csaták, helyszínek és minden szálat, amit az eddigi könyvekben szőtt most felvesz és befejezi.A sztorin érződik, hogy az utolsó könyvben fog kiteljesedni, és nagyon meg fog változni valami. D&D, mágia és szörnyek minden mennyiségben, szabályos encounter leírások is vannak benne, de mégsem üt ki a könyvből. Remekül megírt könyv, annyi kis vitám van vele, hogy Drizzt sokáig csak sodródik az eseményekkel, de a végén megkapja a maga jelenetét.

MóroczMárk>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

Aztamindenit.
Salvatore még mindig képes nagyot alkotni és olyan cliffhangert berakni a végére, hogy tűkön ülve várjam a következő részt.

Darth_Revan>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

R. A. Salvatore: Ősmágus
Az Ősmágus elindítja az utolsó Drizzt trilógiát, a Hazatérést. Ez a kötet az előzőekhez képest lassabb tempójú, a cselekmény lassan hömpölyög. Salvatore jól előkészíti a talajt a befejezéshez. Az utolsó 200-250 oldal folyamán pörögnek fel az események. A Mélysötéttel és az Abyss-szal foglalkozó részek kifejezetten élvezetesek lettek, még akkor is, ha csak előkészítési szerepük van. Lolth minden eddiginél többet szerepel. Nem volt még olyan Forgotten Realms regény, ahol ennyit szerepelt volna. A tervei homályosak és megkérdőjelezhetők. Drizzt és társai a családalapítás gondolatával is eljátszanak még Gauntlgrym visszafoglalása előtt. A vége megdöbbentő lett, a következmények pedig felcsigázzák az olvasót. spoiler Ha ez így folytatódik, sokkal méltóbb lezárása lesz ez a trilógia az egész sorozatnak, sem mint elsőre gondoltam. Ötös.

Voorhees>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

Hihetetlen, de Salvatore ugyanabból a receptből főz több mint 20 könyv óta, és valahogy mindig sikerül neki hozzákeverni valami olyan újdonságot, ami az aktuális olvasmányt élvezhetővé és fogyaszthatóvá teszi az olvasó számára. Pedig a szereplők ugyanazok mint hosszú idő óta mindig, sőt, nem egyet a halálon túlról is visszahozott. Mégis működik.

A cselekmény rendkívül lassan indul be, a törpe sereg kínos alapossággal halad Gauntlgrym felé, és nem mulasztanak el megállni minden útjukba eső településen toborzás és némi felesleges szócséplés céljából. Érdemi jelenetből nagyon kevés van a könyv első felében. Annál izgalmasabbra sikerült a második rész, ahol a szerző legnagyobb erényét, a csaták részletekbe menően pazar leírását csillogtatja. Őszintén meglepődtem, mennyi szereplőtől vált meg könnyedén. Talán már ő is érezte, eljött a vége.

Az utolsó oldalakon zseniális húzással vezet át a következő könyvbe. Elképesztő teljesítménynek tartom, hogy Drizzt legendáját ennyi idő után is élettel tölti fel. Egyszerre izgalmas, szórakoztató, elgondolkodtató és néhol szívszorító.

péter86>!
R. A. Salvatore: Ősmágus

Ejj-Ejj Mr. Salvatore…..
Annak ellenére, hogy nálam Salvatore az etalon fantasy szerző, és tulajdonképpen ez a könyv sem rossz, mégsem tudok szívből jövően jót írni róla…
Nem tudom talán az egészre azt lehetne mondani, hogy nagyon túl tolta. Eleve a terjedelem, már jóval korábban elkezdte felhizlalni a könyveket ilyen 600 oldalakra, ami azért érthetetlen számomra, mert mondjuk a Kristályszilánk, vagy az Ezüsterek, hogy az eredeti trilógiát ne is említsem, cirka fele ekkora lap szám mellett is jobban kidolgozott, követhetőbb, élvezhetőbb történettel rendelkeztek, egyszerűbb volt a vonalvezetésük, kevesebb de jobban kidolgozott- ezáltal szerethetőbb karakter jellemezte őket.
Aztán ott van az, hogy amit a régebbi köteteiben lefektetett szabályokat, azokat teljesen figyelmen kívül hagyja, itt pl komplett démonseregeket vernek rommá, míg egykoron csak egyetlen démon is komoly ellenfél volt.
A sötételf nagyasszonyok alkudoznak a törpékkel, persze tudom Jarlaxle keze van a dologban, de akkor is.
És a mágia is olyan értéktelen… Annyira gagyi mágiát mint, hogy Bruenor pajzsa sört varázsol kb a terülj-terülj asztalkám óta nem hallottam.
Illetve időnként az új karakterek is idegesítőek, mint a törpe ikerlányok. Annyira rossz a mechanikájuk, hogy leírni sem tudom.
További nehézség volt számomra, hogy ez a mindenki elárul mindenkit dolog egy idő után szerintem követhetetlenné vált.
Ennek ellenére élvezettel olvastam a kötetet, mert Salvatore még mindig rettentően jól tud mesélni, látványosak a csatajelenetek, jók az egyes leírások, a régi karakterek még mindig működnek.
Összességében biztosan elfogom olvasni a folytatást, még akkor is, ha Drizzt és társai tündöklése már nem olyan mint a régi szép időkben volt.


Népszerű idézetek

MóroczMárk>!

– Gyávák, egytől egyig!
– Rosszabb – fűzte hozzá Burenor. – Politikusok.

242

Kapcsolódó szócikkek: Harcpöröly Bruenor
MóroczMárk>!

– Ha rajtad állna, jó Emerus király, hogy hová nyíljon a kapu, te is Vízmélyvárát választanád? – kérdezte Kipper.
– Előbb dugnám fel Moradin szőrös ülepébe, hogysem ezt tegyem! – Emerus ezzel minden lehetséges választ megadott a kérdésre.

454-455. oldal

péter86>!

Létezhet-e nyugtalanítóbb érzés a gondolkodó elme számára, mint a tudat, hogy nem lesz több gondolat?

361. oldal, 3. Rész - Az Első Király halála (Delta Vision, 2017)


A sorozat következő kötete

Hazatérés sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek háborúja
Richard A. Knaak: Meghasadt föld
Elaine Cunningham: Öröksziget
Madeleine Roux: Gyémánt Penge
Richard A. Knaak: Halálszárny
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az elveszett csillag sárkányai
Robert N. Charrette: Sose bízz a tündékben
Madeleine Roux: Gyülekező árnyak