Örökség (A drow öröksége 1.) (Drizzt legendája 7.) 132 csillagozás

R. A. Salvatore: Örökség R. A. Salvatore: Örökség R. A. Salvatore: Örökség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A sors kegyes Drizzt Do 'Urdenhez: jó ideje már, hogy harcostársaival, a törpe Bruenorral, Wulfgarral és a többiekkel a Mithril Csarnok békéjét és biztonságát élvezi. Mélysötét birodalmának pókistennője, Lloth azonban sosem bocsátott meg a sötét elfek hagyományát megtagadó szökevénynek, és most arra készül, hogy végleg leszámoljon vele…

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Delta Vision, 2007
360 oldal · ISBN: 9789639679566 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Delta Vision, Budapest, 2004
336 oldal · ISBN: 9639474754 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Neotek, Budapest, 1995
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 963852913X · Fordította: Hoppán Eszter

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Jarlaxle · Catti-brie · Harcpöröly Bruenor · Wulfgar · Dinin Do'Urden · Regis · törpök · Vierna Do'Urden

Helyszínek népszerűség szerint

Menzoberranzan · Mithril Csarnok


Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

nyirog>!
R. A. Salvatore: Örökség

A kalandok folytatódtak hőseink életében, és egyúttal új trilógia is kezdődött, amely hangulatában az elsőre hasonlít inkább mint a másodikra. Érdekes volt Drizzt és Entreri rivalizálását olvasni, az író részéről jó ötlet volt erre felfűzni a cselekményt, mert bizony enélkül elég lapos és kiszámíthatató lenne a történet. Azonban a két főszereplő fizikai és mentális csatája bőven elvitte a hátán az egészet, még úgy is hogy Bruenor, Catti Brie és Wulfgar kevesebbet szerepeltek.
Továbbra is érdeklődéssel olvasom a sorozatot, de itt volt egy olyan elem amit kicsit túl tolt a szerző: a sok harc és csataleírás inkább hátrányára vált a kötetnek, mint előnyére, fárasztó volt már a végére a sok kardozás. Ezért csak 4 csillag

Kiskakukk >!
R. A. Salvatore: Örökség

Azt a büdös mindenségit… erre nem számítottam.

Nagyon izgalmas és pörgős volt, tele kegyetlen fordulatokkal. Nem is tudtam, hova kapjam a fejem…Visszaköszönt az Otthon hangulata, de ami abból hiányzott (érzelmek), az itt megvolt.

Szóval az történt ebben a kötetben, hogy Mithrill csarnok legalsó tárnáiban, alagutaiban fogócskáztak Drizzték, a törpék és egy rakás sötételf, akik jól belerondítottak az össznépi idillbe. Mit belerondítottak, jól tönkretettek mindent. Hullottak a karakterek mindkét oldalon és bizony én a sötételfeket sem tudtam gyűlölni. Szépen megpendítette a könyv a gondolatot, hogy végső soron a drow-k nagy része csak agymosott rabszolga… Hány Drizzthez hasonló lehet köztük, aki inkább a „könnyebb” utat választotta és belesimult a drow társadalomba? Fú, nagyon felmérgelt a könyv.

Amin kiakadtam:
– Itt talán még a szokásosnál is több váratlan fordulatot kaptunk.
– A sötételfek nem szaroztak…itt aztán folyt a vér.
– Regis és Artemis Entreri szála… Ez az Entreri egy igazi rohadék. spoiler
– Dinin. Úr Isten…
– Szerencsétlen Drizzt megint megtapasztalta a „híres” drow családi szeretetet, eh… spoiler
– Drizzt ujja, áááh… spoiler
– Vierna. Elszomorító volt az ő történetszála is, hogy egy aránylag visszafogott (drow mércével) lányból egy ilyen eszement papnő lett. Ennek a csajnak totál elmentek otthonról. És a vége, basszus…. spoiler
– Wulfgar is begolyózott, forgattam is a szemem az elején, aztán volt, hogy nevettem… aztán mérges lettem. spoiler
– Jarlaxle legalább vitt némi pozitívumot a befejezésbe.

Summa summarum: nyúlok a következő részért.

1 hozzászólás
Ikarosz>!
R. A. Salvatore: Örökség

Annak ellenére, hogy elég komoly események mozognak a történetfolyam szempontjából, valahogy nem sikerült túl emlékezetesre. Kellemes volt olvasni, de valahogy nem sikerült kimozdulni a „a-barátok-vagyunk-szeretjük-egymást-mindenkimást-lenyomunk” sablonból. Attól függetlenül nagyot lendített az eseményeken.
Korrekt iparosmunka.

Andru>!
R. A. Salvatore: Örökség

Úgy látszik, szeretem azokat a részeket, amikben részben Mélysötét is benne van. Ott mindig érdekes dolgok történnek.
Ebben a részben is így alakultak az események, keveredett a lent és a fent, de végül természetesen Drizzt és barátai keveredtek ki győztesen. Bár ez szigorúan nézőpont kérdése, hiszen ők is veszítettek, nem keveset.
Entreri felbukkanása érdekes volt, a módja méginkább, a hatása leginkább :) Értékelem, hogy rendkívül kitartó, nem adja fel. És hát azért ellenfél, na. Nem is rossz. Fenntartotta a rivalizálást és van benne zsiványbecsület. Nekem ebben a részben ez vitte a regényt egy bizonyos jó irányba.
Nem volt unalmas, végig élveztem az olvasást, a sok csata ellenére is.
Érdeklődve várom, hogy mihez kezdenek ezután, hogyan alakítják az életüket így, romokból.

Llorente>!
R. A. Salvatore: Örökség

Drizzt múltja visszaköszön, és a családja két megmaradt tagja bosszút forral ellene. Artemis pedig betegesen próbál visszavágni Drizztnek a Calimporti vereség után, mániája lett a drow harcos. A már megszokott mozgalmas cselekmény itt is megvolt. Elég hosszú nap várt Drizztre és barátaira mitútan a drow csak elment körülnézni, hogy mi is történt az eltűnt törpékkel. Az után harc harcot követ, és Artemis is megkapja a kivánt párbaját. A dráma se maradt el, azt el kell ismerni, hogy tud hatni Salvatore az érzelmekre, viszont a sok körbe-körbe ismételt gondolatmentet még mindig nem szeretem.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Örökség

továbbra is kedvelem a sorozatot ,nem csalódtam benne…Remek szórakozás .
itt vannak megint a is Drizzt rokonai .Artemis Entreri is színre lép hozza a formáját még mindig egy igazi genya .
szerencsére nincs túl írva pörgős ,esemény dús .és egy kicsit sötétebb hangulatú .

Witchmoly>!
R. A. Salvatore: Örökség

Húhaa ez nagyon jó rész volt. Kivéve a végét, bár úgy vettem észre, hogy Salvatore spoiler. Szóval, annyira nem aggódom. Drizztnek vajon nyugta lesz ezután spoiler? Nem hinném. Csatajelenetekben most sem volt hiány, nagyon élvezetesen írja le őket az író, szóval, nem unatkoztam :D

BRoland91>!
R. A. Salvatore: Örökség

[4.20/5.00] Mindenkinek ajánlom, aki beleszeretett a Sötételf trilógiába és a Jeges Szelek Völgye trilógia után azt érezte, hogy esett a színvonal és Salvatore csupán egy újabb kommersz fantasy sorozattá butítja Drizzt történetét, mert erre most rácáfol.

Az Örökség stílusa sokkal jobban emlékeztet Drizzt kalandjainak első trilógiájára mint a másodikra, ami számomra nagy pluszt és megkönnyebbülést jelentett. Az előbbi számomra sokkal átgondoltabbnak, kohézívabbnak érződik míg az utóbbival kapcsolatban azaz érzésem, hogy túl sok karaktert és helyszínt vezetett be egyszerre az író, egészen sok klisével, ami pedig sokszor következetlenné tette a dolgok menetét. Az Örökségben viszont Salvatore összehozza a Sötételf trilógia és a Jeges Szelek Völgye trilógia karaktereit és helyszíneit, és köztük állítja fel a könyv fő konfliktusát, amely könnyedén belesimul a történet folyamba és egyáltalán nem érződik erőltetettnek. A szereplők között feszülő drámák indokoltak és nagyon tetszett, hogy rendkívül ember közeliek. Itt például Wulfgar és Cattie-brie vagy Drizzt és a sötételfek kapcsolatára gondolok.

A minden rész elején található Drizzt „monológ” / napló részlet továbbra is szenzációs minőségű, eredeti nyelven nem olvastam, mindenesetre a magyar fordító, Hoppán Eszter, nagyon jól hozza Drizzt belső hangját, pont olyannak érződik, ahogy elképzeljük a történet alapján. Ezek azok az apró részek, ahol 1-2 oldalon keresztül Salvatore olyan gondolatébresztő tételeket tesz az olvasó elé, amelyeken ha elgondolkodunk és saját életünk kontextusában értelmezzük, akkor akár Drizzttel közösen fejleszthetjük jellemünket.

Ha negatívumot kell említenem a könyvvel kapcsolatban akkor az a harcjelenetek hosszúsága. Számomra sokszor követhetetlenné vált az oldalakon keresztül tartó párbajozás/csatározás. Ez viszont apróság, és eltörpül a fentebb írtak mellett.

ReNyx>!
R. A. Salvatore: Örökség

Drizzt történetét meg mindig élvezet olvasni. Mondjuk az ami Wulfgarral történt, azt nem gondoltam volna. Kíváncsian várom a következő kötetet.

chhaya>!
R. A. Salvatore: Örökség

Nagyon tetszett, hogy végre újra szerepet kapnak Mélysötét lakói. Más könyvekben még nem találkoztam hasonló világgal, éppen ezért talán kicsit érdekesebb is, mint a csak felszínen és ismerős közegben / imerős alakokkal játszódó történetek. Fordulatos és csavaros a sztori, bár néha talán kissé túlságosan is (volt ami már-már erőltetettnek tűnt), de végig lekötött. Külön kiemelném a fejezetek előtt Drizzt elmélkedéseit, mert szerintem ezek az eddigi legmélyebb gondolatai – még ha csak 2-3 oldalasak is.


Népszerű idézetek

Kiskakukk >!

A drow nyelvben nincs szó a szeretetre.

85. oldal (Delta Vision, 2007)

3 hozzászólás
chhaya>!

A tettek teremtményei vagyunk? Azt mondjuk, hogy a kényelem elfogadott sablonjaira vágyunk, amikor valójában a kihívás és a kaland adja meg nekünk az igazi életet?

El kell ismernem, legalábbis a magam részéről, hogy nem tudom.

17. oldal

Kiskakukk >!

– Ha olyan ostobán is érzed magad, mint ahogy nézel, akkor jól teszed – jegyezte meg Bruenor szárazon.
A hirtelen megvilágosodás olyan erővel sújtott le Wulfgarra, ahogy Bruenor fejszéje sem tudott volna.

176. oldal (Delta Vision, 2007)

Sznida_Nóri>!

A csarnokok újkorában,
midőn gazdagok voltak az erek,
A bányák frissek, s a falak ezüstösek,
Mikor a király ifjú volt, s a kaland bizsergető,
A néped egyként dalolt veled,
S Gandalug volt a nagy, bölcs vezető,
A Harcpöröly Klán akkor született.

289. oldal, 25. fejezet - A tenyerében

Kapcsolódó szócikkek: törpök
Lord_Azeroth>!

Drizzt belépett a kápolnába, és Catti-brie-t látta egy emelvényen állni, harciasan csípőre tett kézzel, míg Cobble előtte hajlongott egy ékkövekkel kirakott köténnyel.
A lány észrevette Drizztet, és kurtán odabiccentett neki.
– Azt akarják, hogy kovácskötény legyen rajtam! – kiáltotta.
– Egy átkozott kovácskötény, az esküvőm napján!
A drow bölcsen látta, hogy most nem tenné helyesen, ha elmosolyodna. Ünnepélyesen odalépett Cobble-hoz, és elvette tőle a kötényt.

94. oldal, 6. fejezet - Az egyenes, sima út (Delta Vision, 2007)

Luna_Dephensis>!

A szerencsés körülmények nem azonosak a magasröptű elvekkel.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
chhaya>!

…érzem a halandóságom. Életemben először most azt nézem, ami elmúlt, nem azt, ami még vár rám. Nem tudom másképp megmagyarázni. Úgy érzem, haldoklom, és azok a történések, amiket úgy szerettem volna megosztani barátaimmal, hamarosan elavulnak, és semmi sem fogja pótolni őket.

18. oldal

Szelén>!

Ilyen volt Menzoberranzan: mindig éber, mindig bizalmatlan.

Kapcsolódó szócikkek: Menzoberranzan
Szelén>!

A zsoldosvezér kőasztal mögött ült különleges, párnázott székben, melyet egyetlen rugalmas szár tartott, amin különös szögekben tudott ide-oda hajladozni.

Kapcsolódó szócikkek: Jarlaxle
Szelén>!

– Ez a harc nektek kell – folytatta Catti-brie, és kéklő szemével végignézett a csoporton. – Jobban, mint a kincs, amit találhattok. Szomjaztok az izgalomra. Akkor is utána mennétek a goblinoknak, ha nem lenne ott, csak a puszta kő!

Kapcsolódó szócikkek: Catti-brie

A sorozat következő kötete

A drow öröksége sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek háborúja
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az elveszett csillag sárkányai
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus