Menedék (Sötételf 3.) (Drizzt legendája 3.) 232 csillagozás

R. A. Salvatore: Menedék R. A. Salvatore: Menedék R. A. Salvatore: Menedék

Drizzt Do'Urden úgy döntött, végleg szakít a múlttal. Tudja, hogy a föld alatti üregekben bujkálva nem rejtőzhet el sorsa elől, s előbb-utóbb követnie kell végzetét: ki kell lépnie a sötétségből a fénybe. Örökre elhagyja Mélysötét kínnal és vérrel átitatott járatait, hogy mindent újrakezdjen Toril felszínén. Egy olyan világban, mely hite szerint csak jobb lehet annál, amit eddig megtapasztalt. Ám hamarosan ráeszmél, hogy emberek között élni néha sokkal nehezebb, hiszen gyarlóságuk – az irigység, az előítélet, a hatalomvágy – sokszor több fájdalmat képes okozni, mint a sötételfek gonoszsága. Úgy érzi, sehol nincs számára hely a világon, de rátalál valaki, aki vak létére jobban belelát a szívébe, mint bárki, akivel eddig találkozott, s megajándékozza az egyetlen dologgal, mely bármikor reményt nyújthat számára e különös világon: a hittel.

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Delta Vision, Budapest, 2004
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041249 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Szukits, Szeged, 2000
250 oldal · ISBN: 9639278181 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1994
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353406 · Fordította: Hoppán Eszter

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Catti-brie · Harcpöröly Bruenor · Montolio Debrouchee · Graul · Roddy McGristle · Tephanis


Kedvencelte 54

Most olvassa 2

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

marschlako P>!
R. A. Salvatore: Menedék

Az első két rész is jó volt, de igazán ez a kötet hozta meg a kedvet a továbbiak olvasásához, a felszín világa sokkal közelebb állt hozzám, mint Mélysötét, s maga a történet is a legjobb volt a három közül, kedvenc is lett.

nyirog>!
R. A. Salvatore: Menedék

Az első trilógia lezárása remekül sikerült, abszolút illeszkedik az előző kötet nagyívű történetéhez. Jó volt végigkövetni a sötételf jellemfejlődését, jó volt látni magasztos és kevésbé magasztos pillanatait. Ahogy az várható is volt, itt az elfogadás/befogadás témakörét boncolgatja a szerző, és ez a mai világban hirtelen meglehetősen fontos téma lett (lásd: migránsok), pedig a kötet kereken 30 éve jelent meg először. Természetesen a morális kérdések mellett az akció és a kaland is hangsúlyt kap, igazán élvezetes olvasmány.
Tetszik, hogy fantasy köntösbe bújtatva ilyen mély gondolatokat kapunk, nagyon kiváncsi leszek a folytatásra.

Agatha>!
R. A. Salvatore: Menedék

Miután úgy felpörögtek az előző rész eseményei az utolsó 150 oldalon, – spoiler – hogy biztosra vettem, újra leül a történet, és Drizzt megint csak megy, küzd, megy, küzd.
Hát nem. Ez a rész zseniálisan jó volt, mintha igazán csak most kezdett volna Salvatore rákapni a történet szövésére.
Kaptunk új szereplőket, akik hosszabb-rövidebb időre Driztt életének részeseivé váltak, a felszínen hősünk új kalandokba keveredett, sokat tanult az emberekről, és mélységesen meghatott azzal, ahogy az elutasítások után újra és újra felállt.
És úgy fejeződött be (?) a Sötét elf trilógia, – hát persze – hogy kíváncsi lettem, mikor, hol és milyen áron találja meg a helyét a világban.

Voorhees>!
R. A. Salvatore: Menedék

A Sötételf-trilógia harmadik kötete semmivel sem volt kevésbé lenyűgöző, mint az előző kettő. Bizonyos szempontól még jobb is volt.
Drizzt Do'Urden, a magányos, renegát drow kalandjai a felszínen folytatódnak, miután megelégelte Mélysötét világát, ahol barátokat, de főként ellenségeket hagyott maga mögött. Azonban a szép, új világ, akármennyire is lenyűgözőnek hat elsőre, hősünk számára veszélyeket tartogat. Ebben a regényben Drizzt első néhány évét követhetjük nyomon a felszínen, mikor is eljut a következő trilógia címadó helyére, a Jeges szelek völgyébe.
Nagyon tetszik Salvatore esetében az, hogy amikor a cselekmény kicsit leül, mindig van egy olyan húzása, amellyel felpörgeti azt, és ez mentes a kliséktől, sőt, általában egyedi ötleteket tartalmaz.
Továbbá minden elismerés az íróé azokért a mélyenszántó gondolatokért, melyeket egy-egy párbeszédbe belecsempész. Kifejezetten mélyreható volt ebben a könyvben Drizzt és Montolio párbeszéde a hitről. Nagyon tetszett.
A fél pont levonás csak azért, mert úgy éreztem a cselekmény kevésbé volt folyamatos és lüktető, mint az előző két kötetben. Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé tetszett volna a könyv, ez is szuper volt. Bízom benne, hogy a folytatás is hasonló színvonalon folytatódik.

3 hozzászólás
kitti_th P>!
R. A. Salvatore: Menedék

Én azt gondolom, hogy jobb a csillagok felé nyúlni, mint tétlenül üldögélni, csak mert tudod, hogy nem érheted el őket.

A Sötételf trilógia méltó lezárása, a három könyv közül eddig a legjobb, többek közt azért, mert Drizzt végre a felszínen van, és végre igazi barátokra tesz szert.
Drizzt egy szeretnivaló karakter, tele sok hibával, olyan hibákkal, amik emberivé teszik őt, függetlenül attól, hogy egy olyan tökéletes faj tagja, mint amilyenek az elfek. Itt végre megtanulja, milyen is valójában élni, legalábbis elkezdi élni az életét, még ha rengeteg nehézségen is kell először átmennie.
Roddy például tökéletesen megtestesíti az emberi faj egydimenziós világnézetét és felfogását más fajokkal szemben. „Valóban zavarbaejtő faj, és a világ sorsa egyre inkább az ő mindig nyújtózkodó kezükbe kerül.” spoiler
Nagyon sok tolkienes vonás fedezhető fel, egyáltalán nem zavarók, csak sokszor inkább a Gyűrűk ura vagy A hobbit jutott eszembe. Ez egy jó fantasy könyv, az igazi fantasyk korszakából. Csak ajánlani tudom.

Haarkon>!
R. A. Salvatore: Menedék

Érdekes élmény volt újra kezembe venni gyerekkorom egyik nagy klasszikusát, de be kell vallanom lehet nem volt a legszerencsésebb döntés. Salvatore regénye is azon művek közé tartozik melyek kitörölhetetlenül az emlékezetembe vésődtek, de ezúttal úgy éreztem nem állta ki az idő próbáját. A történet ma már felnőtt fejjel (és több száz fantasy elolvasása után) kicsit egyszerűnek tűnik és Drizzt karaktere sem hozza azt a mélységet melyet egy főszereplőtől várok. Ez nem azt jelenti hogy rossz a regény, sőt én is egész biztosan az elsők között fogom a gyerkőcöm kezébe nyomni, de én ma már kicsit más jellegű fantasykre vágyom.

Llorente>!
R. A. Salvatore: Menedék

Szerintem ez volt a Sötételf trilógia legjobb része. A másik két könyvhöz képest jóval eseménydúsabb volt. Sikerült az érzelmek is jól belecsempészni, voltak megható részek és poénkodások is. A felszini világ fajait is sikerült bemutatni, voltak orkok, goblinok, törpék, elfek és még sárkonyok is. Drizzt ennyi megpróbáltatás után nagyon szerethető karakter lett.

HTimi2>!
R. A. Salvatore: Menedék

Egyszerűen imádom Salvatore stílusát, a történetei szinte letehetetlenek. Az ember éppen hogy csak belecsöppen egy-egy kalandba, és máris azt veszi észre, hogy bizony a rabjává vált, és már tízen x-edik könyvnél tart, de még mindig csak kell, egyre több kell!!! :) Személy szerint ez az egyik nagy kedvencem a Drizzt sorozatból. Mert szélsőséges érzelmeket mozgat meg bennem, az előítéletek miatti kitaszítottság és bánásmód tehetetlen dühétől kezdve, az önzetlen bizalom megnyilvánulásától való elérzékenyülésig.

baluguru P>!
R. A. Salvatore: Menedék

Köszönöm Salvatore úrnak, hogy megírta és elindította Drizzt Do'Urden történetét. Nagyon elvarázsolt az egész írás. Pontosan az ilyen fantasy cselekményeket szeretem. Nálam egy szinten van Tolkien és Martin történeteivel. A történet nem ért véget, ezzel nem árulok el nagy titkot.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Menedék

Harmadik részt is remek volt.Drizzt újabb barátokat szerez és persze ellenségeket is nem is keveset .végig lekötött ,nem volt unalmas rész .Salvatore nagyon ért az íráshoz ,legalábbis még itt az elején ,…
itt is volt egy vicces rész vagy 10szer elolvastam .
ki vagy ?
Drizzt Do'Urden
segítség egy Drizzit .
itt röhögtem rengeteget .


Népszerű idézetek

chhaya>!

Én azt gondolom, hogy jobb a csillagok felé nyúlni, mint tétlenül üldögélni, csak mert tudod, hogy nem érheted el őket.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csillag
4 hozzászólás
Nixi>!

A világ tágas, barátom, és tele van fájdalommal, de örömmel is. Az előbbi tart téged a növekedés ösvényén, a második pedig segít elviselni az utat.

Nixi>!

… az élet elvesztése csak azoknak számít, akik megpróbálják élni!

chhaya>!

Az ork vonalon végigguruló medvék legnagyobb gondja az volt, hogyan válasszanak ki egy célpontot az őrült kavarodásban. Menet közben agyoncsaptak egy-két orkot, a többieket a facsoportba kergették, aztán azon túl, vissza szurdokbéli barlangjaikba. Tombolt a tavasz, a levegő szikrázott az életerőtől és az izgalomtól, a játékos medvék pedig nagyon élvezték az orkok szétlapítását.

212. oldal

1 hozzászólás
perzsa>!

Elfussak, orkok elől? Hát nem mondtam, hogy az orkok a szakterületem? Nincs a világon szebb annál, mint mikor a kard ork belet ont.

200. oldal

Luna_Dephensis>!

Megtanultam, hogy azoknak az igyekezete, akik önző célokat hajszolnak, csak kaotikus pazarlás, amelyért múlékony nyereség a jutalmuk, és amelyet örök veszteség követ.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
Luna_Dephensis>!

Még ha Drizzt hitte is, hogy a nap el fogja őt égetni, ahogy elégette a csizmáját és a drága piwafwiját is, még ha csak testetlen szürke füst marad is belőle a csípős hegyi szél szárnyán, akkor is ragaszkodott elveihez és méltóságához: azokhoz a dolgokhoz, melyek értelmet adtak az életének.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
Amethyst >!

A legtöbb önmagunkta kirótt teher tévhiten alapul. Mi – az őszinte jellemek – mindig szigorúbb mércével mérjük magunkat, mint másokat.

186. oldal

Szelén>!

– Bruenor Kilátójának hívják ezt a helyet – mondta egy mogorva hang a drow mögött. Drizzt megpördült, és már menekült volna, de a vörös szakállú törpe túl közel volt ahhoz, hogy elcsusszanhasson mellette. Guenhwyvar a fogát vicsorgatva sietett gazdája mellé. – Küldd el ezt a macskát, elf – mondta Bruenor. – Ha ez is olyan rossz ízű, mint a kutya, akkor nekem nem kell!

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Harcpöröly Bruenor
Szelén>!

– Nem szeretek sárkányokkal alkudozni – jelentette ki Roddy komoran. – Túl veszélyes, de még ha jól megy, akkor is sokba kerül!

Kapcsolódó szócikkek: Roddy McGristle

A sorozat következő kötete

Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Stephanie Garber: Legendary
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat