Kharón ​Karma (Neverwinter 3.) (Drizzt legendája 22.) 43 csillagozás

R. A. Salvatore: Kharón Karma

NEM ​AZÉRT HARCOLOK, HOGY JOBB LEGYEK. CSUPÁN MAGÁÉRT A HARCÉRT.

Drizzt Do’Urden vagyok; valaha lelkiismeretem csalhatatlan iránytűje vezette lépteimet, most azonban homályos ösvényre léptem. A szeretőm, Dahlia oldalán harcolok, hogy megtoroljunk egy régi sérelmet, de fel nem fogom, hogy miféle magasztosabb célt szolgálunk vele. A szívem azt súgja, hogy hagyjam magára. Mégsem tudok ellenállni a bizsergésnek.

Herzgo Alegni vagyok; árny hadúr, netheri nagyúr. A rólam elnevezett hídon állok, és várom a közelgő harcot. A drow és két társa azt hiszik, hogy rajtam üthetnek, de megfeledkeznek a pengémről… és arról, akit fogva tart. Drizzt Do’Urden jelentéktelen ellenfél.

Kharón Karma vagyok; ősi mágikus ereklye, érző kard. Valaha virágzó város felett uralkodtam, és rabul ejtettem egy hajdan legendás orgyilkost. Pengém halk suttogásával bármikor térdre kényszeríthetem Artemis Entrerit. Érzem, hogy el akar pusztítani. De vajon hajlandó lenne mindent feláldozni a múló… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
558 oldal · ISBN: 9786155314377 · Fordította: Vitális Szabolcs
>!
Delta Vision, Budapest, 2012
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155161742 · Fordította: Vitális Szabolcs

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Artemis Entreri · Dahlia Sin'felle


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Kiskakukk>!
R. A. Salvatore: Kharón Karma

Ejha!
Az előző gyengécske kötet után ez egy nagyon kellemes meglepetés volt: ugyanis baromi jó lett!

Csak úgy faltam az oldalakat. Kalandos, izgalmas, humoros, sok a drow, sok a cselszövés, jók a helyszínek, Drizzt, Dahlia és Entreri pedig folyamatosan egymás agyára mennek benne. XD

AMI NAGYON TETSZETT:
– A sztori. Először Dahlia és Entreri akar bosszút állni a múltbéli sérelmekért (Drizzt meg csak kullog utánuk), majd Entrerinek támad egy vad ötlete és ezek hárman spoiler kötnek ki… ahova közben bevackolták magukat a spoiler. Ó, de örültem nekik. :D
– Hogy a több szálon futó cselekmény egyike a drow felfedezőké volt. Nagyon tetszettek ezek a részek. Eleve a mélysötéti + spoiler helyszín miatt, másrészt meg jók voltak a karakterek. Ez a család is klasszikus drow pereputty: mindenki meg volt veszve és a testvérek ott árulták el egymást, ahol tudták. A két rivalizáló hím mágust nagyon bírtam, persze csórik kaptak pár sallert meg ájuláig korbácsolást a papnőktől a miheztartás végett. :/
– A Drizzt-Dahlia-Entreri trió. Hát ez nem volt semmi. XD Sokszor hangosan röhögtem az „eszmecseréiken”, mindenki hergelte a másikat, komolyan többször azt hittem mindjárt egy hármas verekedés lesz. Mikor pattanásig feszült egy-egy helyzet, Dahlia módszeresen benyögött még valami rohadt idegesítő, pökhendi megjegyzést. XD
– Hogy a kard milyen sunyin manipulálta Drizztet.
– Mikor beér a trió spoiler, üldözik őket az árnyak, erre hirtelen megjelennek a spoiler és egyik csapat sem érti, hogy mi a frász van, hogy kerülnek a többiek ide?! XD
– Drizzt folyamatos féltékenykedése és stresszelése marha jó volt. Jé, ő sem tökéletes! Azon meg aztán hangosan vihogtam, mikor készül a halálra, merthogy Dahliával és Entrerivel együtt lehet, hogy mindjárt feldobják a bakancsukat, azon gondolkodik, hogy spoiler.
– A humooooooooor. Mikor Drizzt kijön a succubus szobájából, aki rossz híreket közöl vele, erre mindenki furán néz rá, mert azt hiszik, hogy spoiler. :D Meg amikor a törpe mágus megkérdezi az elf mágust, van-e levitáló varázsigéje. spoiler

AMI NEM TETSZETT:
– Nem volt se Jarlaxle, se Kimmuriel. Brühühű. :D (Szegény Kimmuriel azért biztos sokat csuklott, mert sokat emlegették…)

Összességében: király volt! Még ilyen részeket!

zamil>!
R. A. Salvatore: Kharón Karma

Egy hangyányival jobb, mint az előző rész, köszönhetően a drownok megjelenésének. Tőlük azt kaptam amit vártam, amit hiányoltam, egyéni harcok a hatalomért, csalárdságok, fifika, cselszövés, szóval amik rájuk jellemzőek. Talán érdekes, hogy a törpék ősi városa ismét helyszín, de most ötletesen van beillesztve a cselekménybe, ráadást még ismerősek is a tárnák, csarnokok. Sajnos több pozitívumot nem tudok elmondani az előző részhez képest. Egy hatalom kieset, egy megjelent, az egyiket ismét könnyedén legyőzik, ismét rengeteg harc. Szóval ez se hagy maradandó élményt maga után.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Kharón Karma

jól folytatódik a sorozat ,továbbra is elég sötét ,borongós ,egy hatalom kiesik és jön helyette egy másik ,egy jól ismert hatalom.
szokás szerint nem lehet tudni ki,kivel van pillanatok alatt barát lehet ellenség ,vagy éppen fordítva ,és ez a jó pont benne .Drizzt,Entreri ,Dahlia remek kis trió lett kelően kemények ,jó hogy nem a tipikus hősök ,Drizzt levetette felesleges hősködését igy a karaktere is jobb lett .

Voorhees>!
R. A. Salvatore: Kharón Karma

Salvatore ezzel a regényével bebizonyította, hogy a szereplői nem képesek megújulásra. Azt követően, hogy Drizzt az első két könyvben végre valahára ismét úgy viselkedett, ahogy az olvasó megkedvelte a Sötételt trilógiában, most ismét csak mások megváltásának célja lebeg a szeme előtt. Ennek során egyre távolabb kerül a sorozatba hosszú idő után végre valami igazi változást hozó Dahlia-tól. Ezek után azt is megkérdőjelezem, hogy az író minek folytatja a regényt. Gondolom a pénzért, mert nem tud újítani, legalábbis ami a szereplők jellemét, céljait illeti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy alig van új főszereplő.
A könyv egyébként rengeteg izgalmat tartogat, ez a fentebb leírtak ellenére is igaz. Bővelkedik harcjelenetekben, lüktet, ennyi izgalomban talán a sorozat kezdetén lehetett utoljára részünk. Alapvetően élvezhető olvasmány, bár az író nem tartogat túlzottan nagy meglepetéseket. A négy regény közül eddig ez volt a legizgalmasabb.


Népszerű idézetek

Kiskakukk>!

Egy másik évszázadban talán visszatérek Menzoberranzanba, és nem ellenségként, nem hódítóként, nem azért, hogy darabjaira szaggassam annak a társadalomnak az alapjait, amelyet egykoron mindennél gyarlóbbnak tartottam.
Talán azért térek vissza, mert oda tartozom.
Ez a legfőbb félelmem: hogy elvesztegettem egy életet, hogy veszett ügyet szolgáltam, hogy egy üres és elérhetetlen álomképet kergettem, egy ártatlan gyermek ostoba gondolatait, aki azt hitte, hogy több is van ennél, hogy jobb is lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
Kiskakukk>!

– Lolth papnői igazán szeretetreméltó asszonyok – mondta Entreri.

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri
Kiskakukk>!

– Még azt se tudjuk, hogy követ-e minket – szólt közbe Dahlia. – Még abban sem lehetünk biztosak, hogy árnyak követnek minket. Sőt, mi több, azt sem tudjuk, hogy követnek-e minket egyáltalán!
– Ha ilyen hangosan rikácsolsz, akkor rövid úton kiderül! – szólt rá Entrei.

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri · Dahlia Sin'felle · Drizzt Do'Urden
Kiskakukk>!

– Egyszer eljön az idő, amikor mind meghalunk – mondta Drizzt érzelemmentes hangon. – Talán már el is érkezett.
– Meghat az aggódásod – gúnyolódott Entreri.

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri · Drizzt Do'Urden
Kiskakukk>!

Drizzt nem tudta eldönteni, hogy kacagjon, vagy inkább sírjon. Végül bölcsen úgy döntött, hogy csendben marad.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
Kiskakukk>!

Dahlia váratlanul pofon vágta a férfit, ami mindkettőjüket meglepte.

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri · Dahlia Sin'felle
Kiskakukk>!

Kényelmetlen csend ereszkedett közéjük.
– És mi van veled? – törte meg a némaságot Dahlia, meglepve Entrerit, kizökkentve őt magányos gondolataiból.
– Velem? – kérdezte.
– A te haragodat mi táplálja?
– Honnan veszed, hogy én dühös vagyok?

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri · Dahlia Sin'felle
Kiskakukk>!

Drizzt kitámolygott a szobából, majd a fogadóból. Már csak néhányan lézengtek az utcán, de ők alig várták, hogy megpillanthassák őt.
– A vörös hajú ágyában volt – súgta oda az egyik nő a párjának, félreértve a drow rogyadozó lépteit.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden
Kiskakukk>!

– Te is érzed? – kérdezte a drow.
– Nem olyan élesen, amennyire te.
– Mit éreztek? – kérdezte Dahlia.
– Követnek minket – felelte Drizzt. – Vagy ha úgy jobban tetszik, egy árnyék kúszik utánunk.
Dahlia azonnal körbefordult, hogy körülnézzen.
– És ha figyelnek minket, most már tudják, hogy észrevettük őket – csóválta a fejét Entreri, és rosszalló pillantást vetett az elfre, majd lemondóan felsóhajtott.
– Nincs itt senki – dörmögte Dahlia hangosan.

Kiskakukk>!

– Erről senkinek egy szót sem.
– Téged jobban kedvellek, mint Berellipet, noha igen alacsonyan van a léc – felelte Tiago sejtelmesen.


A sorozat következő kötete

Neverwinter sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: A téli éj sárkányai
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek háborúja
Jak Koke: Minden határon túl
Margaret Weis – Tracy Hickman: A lenyugvó hold sárkányai
Stefan Petrucha: Középkor – Asszamita
Jean Rabe – John Helfers: Utóhatás
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Katherine Applegate: Kívánságfa
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara