Hős (Hazatérés 3.) (Drizzt legendája 30.) 32 csillagozás

R. A. Salvatore: Hős

Hazaút

„Békéhez” ​hasonlatos állapot alakult ki Mélysötétben. A démonok visszavonultak, a nagyasszonyanyák pedig Drizzt Do’Urden sorsáról vitatkoznak. Be kell látniuk, hogy hitehagyott drowk jöhetnek-mehetnek, a Pókok Városa azonban örökre fenn marad, nekik folytatni kell a küzdelmet.

Drizzt szabadon hazatérhet a felszínre, de időközben megváltozott.

A csillagokat nézem, melyek évtizedeken keresztül leragyogtak rám, de most idegennek tűnnek. Mert félek, hogy mindez hazugság. Ezért minden győzelem keserédes. Az igazság, melybe kapaszkodtam, kicsúszik erőtlen markomból.

Számos élet idő előtt véget ér, mások tovább folytatódnak.

A barbár és a félszerzet felkerekedik, hogy új életre leljen. A drow ősmágus és az ember varázslónő csatlakozik a törpe királyhoz, a hazavezető utolsó úton.

A magányos drow számára egyetlen végső küldetés maradt: a béke, a család, az otthon keresése – a jövő keresése.

A Hős ott… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
548 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952368 · Fordította: Vitális Szabolcs
>!
Delta Vision, Budapest, 2017
548 oldal · ISBN: 9789633952368 · Fordította: Vitális Szabolcs

Kedvencelte 14

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Hős

Jól kezdődik a kötet, mert újra itt vannak Wulfgar a barbár és Regis a félszerzet nekem hiányoztak az előző részekből.
Wulfgar igen nagy változáson ment át ahogy mondja is eddig volt szerelmes volt férj és volt apa most kipróbál valami mást az összes útjába kerülő nőt lefektet.
Drizzt Do'Urden talán eddigi élete legnagyobb próba tétele előtt áll saját elméjével kell megküzdenie és csak magára számíthat csak, legalábbis úgy látszik.
Ezzel nincs még vége a régi szereplők felbukkanásának újabb két törpe jelenik meg Tömbváll fivérek, Iván és Pikel, én főleg Pikelnek őrültem meg az öreg bolondos druida mindig jó hangulatot teremt.
Számomra jó pont hogy a végén nem egy hatalmas csata van, nekem nem hiányzott jó lehet így, elvileg ez lett az utolsó rész igaz lehet folytatni nyitva lett hagyva 1-2 szál . A pókkirálynő él részben meg is fenyegette Drizzt-t, a védő mágia meggyengült démonok átjárnak könnyedén, ott van a mágus torony, az sem egyszerű lehet ott még probléma.
Szóval remélem egyszer még lesz újabb Drizzt Do'Urden kaland .

1 hozzászólás
Isley IP>!
R. A. Salvatore: Hős

Fordulatos, akciódús regény a Hős, ami felvonultatja Salvatore három évtizeden keresztül futó sorozatának szinte összes karakterét. Drizzt ebben a könyvben a legnagyobb félelmével néz szembe. Zseniális döntés volt, hogy ez legyen az utolsó próba.
A regénnyel pedig valóban egy korszak ér végett, és bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen lehet az új, kibontakozó korszak. Legendák ülnek le egymással egy asztalhoz, és egy ígéretekkel teli jövő jelenik meg lelki szemeink előtt.

Darth_Revan>!
R. A. Salvatore: Hős

R. A. Salvatore: Hős
Nem is tudom, hogy kezdjem. Olyan érzéseket váltott ki belőlem, melyeket régen tapasztaltam. Fura érzés volt elkezdeni. Egyik kedvenc fantasy sorozatom utolsó kötete. Drizzt legendája már 2004 óta meghatározta az életemet. Tudtam, hogy egyszer véget kell érnie, de ahogy folyamatosan bővült a sorozat és Salvatore írta és írta az újabb köteteket nehezen lehetett elhinni, hogy vége lesz. Most ez is megtörtént. Nincs tovább. A vég pedig olyan lett, amelyre nehezen találok szavakat. Az utolsó oldalaknál a könnyem is kicsordult a meghatottságtól és a boldogságtól. A vége gyönyörű lett. Fantasztikus. Hihetetlen. Zseniális. Szinte tündérmesébe illő. Soha nem volt még dolgom olyan történettel, melynek vége ennyire elnyerte volna a tetszésemet. A LEGJOBB BEFEJEZÉS. A cselekmény szövése több ponton meglepetéseket okozott. A befejezés tökéletes lett. És az addig tartó út csavarosabb, sem mint gondoltam volna. Sikerült egy olyan váratlan fordulatot is beleszőni, mely csak megemelte a katarzis érzését. Nem tudok eléggé hálás lenni R. A. Salvatorének, amiért megírta ezt a végkifejletet és azért is, mert hosszú éveken át boldogságot és örömet adott nekem ezekkel a regényekkel. A szeretet, barátság, becsület, hűség és a család eszméi nagyon áthatják műveit. A pozitív eszmék iránti ragaszkodás az, ami a legjobban tetszett mindig is ezekben a kötetekben. Nagyon remélem, hogy további munkái is megjelennek magyarul, mert a szerző munkássága azon indokok között van egy bizonyos listámon, melyek még életben tartanak ebben a csúf valós világban.

spoiler

Imádom ezt a sorozatot és mindig jó szívvel gondolok majd az utolsó könyvre. Legjobb olvasmány élményeim között a helye. Csillagos ötös.

MóroczMárk>!
R. A. Salvatore: Hős

El sem hiszem, hogy a végére értem a történetnek.
Egy nagyon szép csavart rakott Salvatore Drizzt életébe bár, ahogy elnézem Yvonnel számára is. Nagyon féltem, hogy az lesz a vége amit gondol végig az olvasó.
Nekem az utolsó pár könyvben Gromph változása nagyon bejött és az, hogy betekintést nyerhettünk a Sárga Rózsa kolostor életébe külön piros pont.
Egy Cadderly féle történetet nagyon jó lenne olvasni Kane nagymesterről, szerintem megérdemelné.
Aki csak eszébe jutott mindenkit felvonultatott ebben a regényben, mégis egy szép egész képként áll össze az egész.
Wulfgar szívása a démonokkal először még torokszorító élmény volt, másodjára már nem, harmadjára meg már inkább unalmas.
Regis új karaktere is jó lett, bár nem értem ezt a Donollás részt spoiler
Jarlaxle hozta a megszokott formáját spoiler
A Baenre ház meg még mindig az első, bár ebbe a trilógiába már nem is baj, hogy nem került bele a bukása, már ha lesz. Majd a következőbe *ördgikacaj*
És hát ugye Artemis Entreri. Az Ezüst erekben tűnt fel legelőször úgy emlékszem, akkor alig vártam, hogy Drizzt kinyírja. Aztán összecsaptak. Aztán megint és megint, és megint. Majd valami megindult Entrerinben és nagyon is kedvemre való ez a változás nála. Az állandó mogorva beszólásai visznek mindent.
spoiler

Óriási köszönet a @DeltaVision -nek, hogy kitartottak a sorozat mellett!
Remélem a folytatás is jön még, egy vevőjük tuti van :D

Voorhees>!
R. A. Salvatore: Hős

Előzetesen nem tudtam elképzelni, Salvatore miként tudja majd lezárni Drizzt legendáját. A cselekmény teljesen másként indult, mint gondoltam volna, bár örültem Wulfgar és Regis visszatérésének, azért a második kötethez képest döcögött a történet.

A szerző óriási érdeme, hogy a 29 könyvön át fizikai párbajban legyőzhetetlen Drizzt Do'Urden ellen az elme fegyverét veti be, sikerrel. Valóságos élmény volt olvasni a Sárga Rózsa kolostor szerzetesei által elért szellemi és fizikai eredményekről, ennek ellenére az igazi megváltást az író mégiscsak egy finom és meglepő csavarral oldotta meg.

Semmivel sem rosszabb szórakozás, mint a megelőző könyvek, valahogy mégsem sikerült akkorát ütni, mint a Maestro esetében. Viszont Drizzt szelleme, Catti-brie kisugárzása, Regis humora, Bruenor kérges modora, Wulfgar feledhetetlen harciassága annyira magával ragadja az olvasót, hogy harminc kötet után is kér még a kalandjaikból. A zárszóban kiderültek pedig egyértelmű folytatásért kiáltanak.

A könyv nagy negatívuma, hogy a Misztika Vendégtornyának újjáépítésekor voltaképpen nem derül ki az ősfenevad valódi indoka, sőt, ez a szál teljesen háttérbe szorul Drizzt megmentése mellett, pedig indokolt lett volna alaposabban kidolgozni. spoiler
A valódi hős spoiler számomra egyértelműen Yvonnel volt, aki az előző kötetben a semmiből előlépve vált a sorozat egyik legjobb karakterévé.

Köszönet a színvonalas fordításért, és a kiadásért a @DeltaVision-nek. Remélem folytatjátok!

blackronin>!
R. A. Salvatore: Hős

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy megismerhettem Drizzt legendáját.
Az elmúlt közel 30 év alatt R.A. Salvatore egy olyan fantasztikus főhős karaktert (a többi remek mellékszereplőről ne is beszéljünk) alkotott, amelynek kalandjait örömmel olvastam, legtöbbször alig vártam a folytatást.
Persze, hiszen semmi sem tökéletes, voltak mélypontok (A Világ Háta és a Kardok tengere), de Salvatore, tanulva az akkori hibáiból, visszatért a jó ösvényre, ami elvezetett a remek Neverwinter könyvekhez, majd a Vándorok Kódexe epikus háborújához és végül a drámai végkifejletet adó Hazatérés trilógiához.
A történet kerek egész lett.
Az utolsó könyv csak azért nem kapott maximális pontot, mert a végét egy kicsit kapkodósnak éreztem, valamint (látva, hogy Salvatore valószínűleg a „happy end” híve) az utolsó fejezetek számomra kicsit túl lettek biztosítva, vagyis „legyen mindenki elégedett”.
Tudom, hogy ekkora rajongótábort „ki kell szolgálni”, de szerintem nem baj, ha marad pár elvarratlan szál a végére…
És hogy mi lesz a Forgotten Realms jövője?
Ki tudja, de sajnos a hírek szerint egyelőre pihentetik a világban játszódó könyvek kiadását, szóval ideje a kihagyott könyveket pótolni! :)

péter86>!
R. A. Salvatore: Hős

Micsoda finálé!

Ennél méltóbb módon, nem érhet Drizzt Do'Urden, annak a több, mint három évtizedes útnak a végére, amire 1988-ban indította Salvatore.
Párszor már elbúcsúztam kedvenc fantasy hősömtől, mikor a szerző beharangozta, hogy ennyi- nincs tovább, legutóbb „Az Utolsó Lépés” végén hihettük, hogy a drow csavargó számára eljött a vég, de aztán szerencsére jött a „feltámadás”, jött a folytatás. Akkor, meg kell mondjam kicsit keserű szájízzel tettem le a könyvet, attól a gondolattól kísérve, hogy Drizzt Do'Urden ennél sokkal dicsőbb véget érdemelt volna!

És igen!
Itt van a Hős! Ennél epikusabb, ennél drámaiabb és felemelőbb befejezést el sem tudok képzelni, mondhatni minden a helyére kerül, rég nem látott barátokkal találkozhat az olvasó, Salvatore szinte minden jelentősebb karakterét felsorakoztatja az elmúlt 30 évből.

A kaland, amibe belecsöppenünk, végre nem egy hatalmas csatározás, mint azt az utóbbi időben megszokhattuk, hanem a régi klasszikus kalandokat idézi, miközben Drizzt a saját belső démonaival küzd, régi és új barátai mind, mind hatalmas küldetéseket vesznek nyakukba.
spoiler
Szóval zseniális!

És ami az utolsó fejezetekben tárul az olvasó elé, hát az bizony olyan hogy egyszer nem is elég elolvasni. Bizony eszméletlen erősre sikeredett, kedvenc kószánk szópárbaja a Pókkirálynővel, és ha ez nem elég az olvasónak ott van az utolsó kettő és fél oldal! spoiler
És persze mindezt még megkoronázza Salvatore azzal, hogy megnevezi Drizzt száján keresztül azt a személyt, aki a könyv címét adja, igen az spoiler

Ezek után már nincs más dolgom, mint, hogy megdorgáljam, magam és Salvatore-t is. Magamat, amiért addig vártam ezzel a regénnyel, amíg már egyértelmű volt, hogy van folytatás, így elvettem magamtól azt a katartikus élményt, amit nyújthatott volna abban a tudatban, hogy nincs tovább. Salvatore-t pedig amiért ez után a grandiózus finálé után nem hagyta pihenni legalább egy kicsit Drizzt-et és az olvasókat egy szebb jövőbe vetett hittel, hanem szinte rögtön jött a közvetlen folytatással, pedig számos érdekes mellékszállal rukkolhatott volna elő, mind megvártuk volna a következő Drizzt regényt is.

De nem bánkódóm! Ez a könyv úgy tökéletes, ahogy van!

2 hozzászólás
Messor>!
R. A. Salvatore: Hős

Nem kívánok újra azon nyavalyogni, hogy bezzeg az első trilógia volt az etalon, de sajnos a sötételfek nívóját rendesen leamortizálták a szememben. Persze tudod, nem most kezdődött de furcsa, hogy amíg Drizzt a felszínre kerülésekor hónapokig szoktatta magát a felszínhez a mostani drow-k még csak alig pislognak ha kijönnek a fényre….
A Vándorok sorozat újra kíváncsivá tett Drizzt történetei iránt, de a Hazatérés trilógia ismét tudatosította bennem, hogy egy ideig megint pihentetni kell a történeteket.
Kicsit összecsapottnak érzem a végét, de legalább (egyenlőre) lezár nagyjából minden szálat. Salvatore hajlamos nagyon negédesen mesésre venni a történetét, de ez régebbi könyvekben is így volt. Hagyott bennem nyitott kérdéseket néhány szereplő döntése, indokai, de összességében tetszett a trilógia, ill a befejező kötet.
Illene a végére a „Boldogan éltek, amíg…”.


Népszerű idézetek

péter86>!

Loth eltűnt szem elől. A mágikus kapunak is nyoma veszett. A ragacsos pókháló is eltűnt, és az öt fogoly a földre pottyant.
-Mit mondott?- Regis szólalt meg elsőként.
-Üres a lét zűrzavar nélkül- fordította le Yvonnel az első részt.
-És unalmas az élet ellenségek nélkül- fejezte be Artemis Entreri, aki folyékonyan beszélte a drow nyelvet.

517. oldal, Hit és élet (Delta Vision, 2017)

péter86>!

Eleresztette Minolin Fey állát, és hátrébb lépett tőle.Átható tekintete azonban továbbra is fogva tartotta, mintha még mindig a markában lenne. – Mindig azt csinálod, amit a nagyasszonyanya akar, amit Sos'Umptu papnő akar… ha van valaki, akit szívesen megölnék, akkor ő az… amit korábban Byrtyn nagyasszonyanya akart, vagy amit Gromph, az én…

132. oldal, 5. fejezet- Szávabábuk, (Delta Vision, 2017)


A sorozat következő kötete

Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christie Golden: Arthas: A Lich Király felemelkedése
Greg Weisman: Kanyargó ösvény
Raymond E. Feist: Sethanon alkonya
Richard A. Knaak: Meghasadt föld
Richard A. Knaak: Halálszárny
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek háborúja
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve