Hős (Hazatérés 3.) (Drizzt legendája 30.) 15 csillagozás

R. A. Salvatore: Hős

Hazaút

„Békéhez” ​hasonlatos állapot alakult ki Mélysötétben. A démonok visszavonultak, a nagyasszonyanyák pedig Drizzt Do’Urden sorsáról vitatkoznak. Be kell látniuk, hogy hitehagyott drowk jöhetnek-mehetnek, a Pókok Városa azonban örökre fenn marad, nekik folytatni kell a küzdelmet.

Drizzt szabadon hazatérhet a felszínre, de időközben megváltozott.

A csillagokat nézem, melyek évtizedeken keresztül leragyogtak rám, de most idegennek tűnnek. Mert félek, hogy mindez hazugság. Ezért minden győzelem keserédes. Az igazság, melybe kapaszkodtam, kicsúszik erőtlen markomból.

Számos élet idő előtt véget ér, mások tovább folytatódnak.

A barbár és a félszerzet felkerekedik, hogy új életre leljen. A drow ősmágus és az ember varázslónő csatlakozik a törpe királyhoz, a hazavezető utolsó úton.

A magányos drow számára egyetlen végső küldetés maradt: a béke, a család, az otthon keresése – a jövő keresése.

A Hős ott… (tovább)

Eredeti mű: R. A. Salvatore: Hero

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Delta Vision, Budapest, 2017
548 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952368 · Fordította: Vitális Szabolcs
>!
Delta Vision, Budapest, 2017
548 oldal · ISBN: 9789633952368 · Fordította: Vitális Szabolcs

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Isley P
R. A. Salvatore: Hős

Fordulatos, akciódús regény a Hős, ami felvonultatja Salvatore három évtizeden keresztül futó sorozatának szinte összes karakterét. Drizzt ebben a könyvben a legnagyobb félelmével néz szembe. Zseniális döntés volt, hogy ez legyen az utolsó próba.
A regénnyel pedig valóban egy korszak ér végett, és bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen lehet az új, kibontakozó korszak. Legendák ülnek le egymással egy asztalhoz, és egy ígéretekkel teli jövő jelenik meg lelki szemeink előtt.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
R. A. Salvatore: Hős

Jól kezdődik a kötet, mert újra itt vannak Wulfgar a barbár és Regis a félszerzet nekem hiányoztak az előző részekből.
Wulfgar igen nagy változáson ment át ahogy mondja is eddig volt szerelmes volt férj és volt apa most kipróbál valami mást az összes útjába kerülő nőt lefektet.
Drizzt Do'Urden talán eddigi élete legnagyobb próba tétele előtt áll saját elméjével kell megküzdenie és csak magára számíthat csak, legalábbis úgy látszik.
Ezzel nincs még vége a régi szereplők felbukkanásának újabb két törpe jelenik meg Tömbváll fivérek, Iván és Pikel, én főleg Pikelnek őrültem meg az öreg bolondos druida mindig jó hangulatot teremt.
Számomra jó pont hogy a végén nem egy hatalmas csata van, nekem nem hiányzott jó lehet így, elvileg ez lett az utolsó rész igaz lehet folytatni nyitva lett hagyva 1-2 szál . A pókkirálynő él részben meg is fenyegette Drizzt-t, a védő mágia meggyengült démonok átjárnak könnyedén, ott van a mágus torony, az sem egyszerű lehet ott még probléma.
Szóval remélem egyszer még lesz újabb Drizzt Do'Urden kaland .

>!
blackronin
R. A. Salvatore: Hős

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy megismerhettem Drizzt legendáját.
Az elmúlt közel 30 év alatt R.A. Salvatore egy olyan fantasztikus főhős karaktert (a többi remek mellékszereplőről ne is beszéljünk) alkotott, amelynek kalandjait örömmel olvastam, legtöbbször alig vártam a folytatást.
Persze, hiszen semmi sem tökéletes, voltak mélypontok (A Világ Háta és a Kardok tengere), de Salvatore, tanulva az akkori hibáiból, visszatért a jó ösvényre, ami elvezetett a remek Neverwinter könyvekhez, majd a Vándorok Kódexe epikus háborújához és végül a drámai végkifejletet adó Hazatérés trilógiához.
A történet kerek egész lett.
Az utolsó könyv csak azért nem kapott maximális pontot, mert a végét egy kicsit kapkodósnak éreztem, valamint (látva, hogy Salvatore valószínűleg a „happy end” híve) az utolsó fejezetek számomra kicsit túl lettek biztosítva, vagyis „legyen mindenki elégedett”.
Tudom, hogy ekkora rajongótábort „ki kell szolgálni”, de szerintem nem baj, ha marad pár elvarratlan szál a végére…
És hogy mi lesz a Forgotten Realms jövője?
Ki tudja, de sajnos a hírek szerint egyelőre pihentetik a világban játszódó könyvek kiadását, szóval ideje a kihagyott könyveket pótolni! :)

>!
Voorhees
R. A. Salvatore: Hős

Előzetesen nem tudtam elképzelni, Salvatore miként tudja majd lezárni Drizzt legendáját. A cselekmény teljesen másként indult, mint gondoltam volna, bár örültem Wulfgar és Regis visszatérésének, azért a második kötethez képest döcögött a történet.

A szerző óriási érdeme, hogy a 29 könyvön át fizikai párbajban legyőzhetetlen Drizzt Do'Urden ellen az elme fegyverét veti be, sikerrel. Valóságos élmény volt olvasni a Sárga Rózsa kolostor szerzetesei által elért szellemi és fizikai eredményekről, ennek ellenére az igazi megváltást az író mégiscsak egy finom és meglepő csavarral oldotta meg.

Semmivel sem rosszabb szórakozás, mint a megelőző könyvek, valahogy mégsem sikerült akkorát ütni, mint a Maestro esetében. Viszont Drizzt szelleme, Catti-brie kisugárzása, Regis humora, Bruenor kérges modora, Wulfgar feledhetetlen harciassága annyira magával ragadja az olvasót, hogy harminc kötet után is kér még a kalandjaikból. A zárszóban kiderültek pedig egyértelmű folytatásért kiáltanak.

A könyv nagy negatívuma, hogy a Misztika Vendégtornyának újjáépítésekor voltaképpen nem derül ki az ősfenevad valódi indoka, sőt, ez a szál teljesen háttérbe szorul Drizzt megmentése mellett, pedig indokolt lett volna alaposabban kidolgozni. spoiler
A valódi hős spoiler számomra egyértelműen Yvonnel volt, aki az előző kötetben a semmiből előlépve vált a sorozat egyik legjobb karakterévé.

Köszönet a színvonalas fordításért, és a kiadásért a @DeltaVision-nek. Remélem folytatjátok!

>!
Messor
R. A. Salvatore: Hős

Nem kívánok újra azon nyavalyogni, hogy bezzeg az első trilógia volt az etalon, de sajnos a sötételfek nívóját rendesen leamortizálták a szememben. Persze tudod, nem most kezdődött de furcsa, hogy amíg Drizzt a felszínre kerülésekor hónapokig szoktatta magát a felszínhez a mostani drow-k még csak alig pislognak ha kijönnek a fényre….
A Vándorok sorozat újra kíváncsivá tett Drizzt történetei iránt, de a Hazatérés trilógia ismét tudatosította bennem, hogy egy ideig megint pihentetni kell a történeteket.
Kicsit összecsapottnak érzem a végét, de legalább (egyenlőre) lezár nagyjából minden szálat. Salvatore hajlamos nagyon negédesen mesésre venni a történetét, de ez régebbi könyvekben is így volt. Hagyott bennem nyitott kérdéseket néhány szereplő döntése, indokai, de összességében tetszett a trilógia, ill a befejező kötet.
Illene a végére a „Boldogan éltek, amíg…”.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Athéné jele
George R. R. Martin: Kardok vihara
J. K. Rowling: Harry Potter
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
A. O. Esther: Kristályfény
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Karen Marie Moning: Új nap virrad
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka