Ezer ​ork (Vadászpengék 1.) (Drizzt legendája 14.) 80 csillagozás

R. A. Salvatore: Ezer ork

Egy sötételf, két varázslatos penge.
Egy ismeretlen ellenség és Egy támadó horda.

Hosszú idő telt el azóta, hogy Drizzt Do'Urdennek egyedül kellett felvennie a harcot. Amikor azonban orkok pusztító tömege zúdul Északra, és gonosz áradatuk elsöpri barátait, a sötételfnek saját kezébe kell vennie a dolgokat.

Egy új trilógia, amely Drizztet a végsőkig hajszolja… sőt még azon is túl.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Delta Vision, 2003
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 963947424X · Fordította: Sziklai István

Kedvencelte 16

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Voorhees>!
R. A. Salvatore: Ezer ork

A Vadászpengék-trilógia első kötete meghaladja a Sötétség útja trilógia könyveinek színvonalát, azonban nem éri el a Zsoldosok trilógia kezdő köteteként számon tartott A szilánk szolgája kötet színvonalát. Ami azt jelenti, hogy azért élvezetes és pörgős regény volt, mely Salvatore jobb munkái közé sorolható, de nem a legjobbak közé.
A cselekmény három helyen játszódik. Egyrészt megismerkedünk Mirabar városával, az itt élő vegyes törpe és ember lakossággal, az őket mozgató motiváló tényezőkkel és a két faj szembehelyezkedésének okaival. Pörölycsapó Torgar, a mirbari törpék vezető egyénisége nem ért egyet a politikai vezetés Mithrill Csarnokkal kapcsolatos ellenséges érzületeivel, amely vitát generál majd gyakorlatilag felkelést szít. Ezen a síkon több érdekes karaktert is megismerhettünk, ide sorolható az előbb említett Torgar, a gnóm Nanfoodle de Csillagizzás Shoudra is.
A másik sík a két törpe, a Tömbváll fivérek, Iván és Pikel kalandjai voltak. Rajtuk keresztül számos humoros jelenetet olvashattunk, és az ezen a cselekményszálon a történetbe lépő két hold elf, Tarathiel és Innonvidiel is ígéretes karakter.
A harmadik cselekményszál a a Csarnok Vándorainak szála. Az öt barát Bruenor Mithrill Csarnok beli koronázására igyekszik, egy alternatív útvonalat választva, mivel Bruenor őseinek még régebbi csarnokát, Gauntlgrym-et hajszolja. Azonban közbeszól Obould ork király és Gerti déróriásnő szövetsége, mely a környék igába hajtását célozza. Az öt bajtárs így ismét frontvonalban találja magát, az emberek oldalán harcolva, és egy monumentális csatában megütköznek déróriások és orkok egyesült seregével. Közben csak úgy repkednek a testrészek.
Kiváló felütése ez a könyv egy trilógiának, amely sok ígéretet hordoz magában.

1 hozzászólás
MóroczMárk P>!
R. A. Salvatore: Ezer ork

Nagyon élveztem ezt a részt, kis kihagyás után álltam neki off és újra visszahozta a kedvemet. Valóban a jobb könyvei közé sorolható, egyre kíváncsibban várom a trilógia folytatását. A mellékszereplők főszálba való behozatalát bírtam (Pikelék).
És miattuk is alig várom, hogy nekiálljak Cadderly történetének.

Tündérmaci>!
R. A. Salvatore: Ezer ork

Ez most szerencsére jobban kedvemre való volt, mint az előző rész. Sajnos ebben a fordításban is maradt az, hogy a törpék és néhány más szereplő akcentusát is próbálják megjeleníteni magyarul, ez továbbra sem tetszik. Lehet, hogy megszoktam volna, ha már az elején így olvasom a korábbi könyveket.

1 hozzászólás
Veron P>!
R. A. Salvatore: Ezer ork

Az előző kicsit lapos kötetek után nagy reményekkel vágtam bele, mindenkitől azt hallottam, hogy ez jobb, plusz ebben van varázslópárbaj, és az milyen jól van leírva…
Ezek után az egyik problémám: a fülszöveg nem ízelítő, vagy hangulatkeltés, nem is nevezhető spoilernek, leírja könyvet, főleg a végét 3 sorban, sztem nagyon gáz. Másrészt hol van ebben a varázslópárbaj??? Varázsló még akad, de párbaj???
Azrét haladás az érezhető, sokkal jobb volt, mint az utolsó regények, az újonnan behozott karakterek jók, és Pikelt nem lehet nem szeretni:D

6 hozzászólás
Tomi_Des>!
R. A. Salvatore: Ezer ork

Nem tartom Salvatore-t jó írónak, a harcjelenetek leírásán kívül nem sok mindenben jeleskedik. Nincs karakter fejlődés, nincs misztikum, nincsenek velős párbeszédek. De a Drizzt könyvek esetén ez egyáltalán nem érdekel. :)
Imádom ezt a világot a sablonos fantasy karakterekkel és a nem túl bonyolult storyval együtt.
Kikapcsolódásnak tökéletes egy nyári délután.
Az előző kötet annyira gyenge volt már (vagy csak nekem volt sok az egyhuzamban kiolvasott 14 könyv), hogy jó 3 évig nem tudtom újabbat a kezembe venni. De ezt kifejezetten élveztem, jó volt ismét elveszni a világában.

kokaiakos>!
R. A. Salvatore: Ezer ork

A sorozat sokadik tagja, ha az ember az elejétől olvassa a Drizzt könyveket, akkor szerintem A csend pengéi körül kezdi unni…nekem itt kezdett el kicsit leülni a story…aztán elolvastam az Ezer orkot és …. A sötétség ostroma óta a legjobb könyv, a Vadászpengék trilógia pedig nagyon egyben van. Drizzt végre rájön arra, hogy mit is jelent elfnek lenni, elindul egy olyan úton, ami sokkal jobb harcost és „elfet” farag belőle.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Vadászpengék sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Boruzs Gergely Gábor: A korona árnyékában
Ryan Hawkwood: Árnyjáték
Ian Russel: Egyezség
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok
Alan O'Connor: Hollóidők
Roland Morgan: Sárkányháború
Ian Watson: Harlekin
Jan van den Boomen: Morgena könnyei
Alan O'Connor: Kék éjszakák árnyai
Bayer Tibor (szerk.): Gro-Ugon farkasai