Egy ​őrült isten gyermeke (Rege a Boszorkánykörről 1.) 14 csillagozás

R. A. Salvatore: Egy őrült isten gyermeke

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A VÁLTOZÁS VÉRT KÖVETEL

Szülei elvesztését követően Aoleyn egyedül kénytelen boldogulni a veszedelmes nagytó felett tanyázó ádáz, hegyvidéki barbárok között. A szigorú hagyományok szerint élő törzsből elvágyódó lány a szökésről ábrándozik.

Az áhított szabadság felé a különleges erővel bíró Boszorkánykörön keresztül vezet az út, melynek tagjai drágakőmágia segítségével vértezik fel különleges képességekkel a harcosokat.

A páratlanul tehetséges Aoleyn felkelti a törzs durva és kegyetlen hadvezérének figyelmét, aki a saját céljaira akarja felhasználni a benne lakozó mágikus erőt. Ám valami más, egy jóval iszonyatosabb és veszélyesebb teremtmény is érzékeli a lányban szunnyadó erő ébredését. Démon ólálkodik a hegyekben, mágiahasználókra vadászva, márpedig az Aoleynben lakozó erő fáklyaként világít az éjszaka sötétjében.

Drizzt Do’Urden atyja, a legendás hírű író, R. A. Salvatore visszatér Korona világába, újabb felejthetetlen utazásra invitálva olvasóit.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953396 · Fordította: Vitális Szabolcs

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MóroczMárk>!
R. A. Salvatore: Egy őrült isten gyermeke

Akkor kezdjük azzal ami nem tetszett:
Sajnos én éreztem rajta, hogy pár könyv kimaradt folytonosság szempontjából. Mire is gondolok: ahogy Salvatore-nál megszokhattuk, a könyvben található monológok egy olyan ember szájából származnak, aki a Démonapostol végén még meg sem született.
Ebből következik, hogy kapunk egy erős spoilert Jilesponie-val kapcsolatban.
A monológ személye tippem szerint egyetlen egyszer jelenik meg a könyvben amolyan cameoként. Későbbi részekben 100% hogy benne lesz a történetben.
Valamint egyetlen dolog nem tetszett az a könyv vége: a cliffhanger, mert annyira az események közepén ér véget, így az már fájdalmat okoz, hogy nem tudjuk mi fog történni :)

Nagyjából ennyi. Ezek mind pótolhatóak amennyiben tudunk angolul vagy a Delta megjeleníti a kimaradt részeket. off

Na és akkor térjünk át a jó dolgokra.
A Korona világában játszódó sorozatok mindegyik részében kulcsfontosságú a mágikus kövek/kristályok szerepe, ez itt sincs másképp. Minden részben megismerjük egyrészt azt hogy hogyan és mire használják és ügyesen, szinte mindegyik részben kicsit másképp. A kövek eredettörténete itt nincs annyira kifejtve, mint eddig, egyszerűen csak van.

A helyszín ezúttal a Loch Beag egy eldugott tó körüli falvacskák együttese. A hétből hat törzs életéről nem sokat tudunk meg csak bepillantást kapunk a furcsa szokásaikba spoiler. A fő helyszín a hetedik törzs falva, róluk viszont mindent megismerünk.
A Boszorkánykör is ennek a törzsnek a tagjai, akik szertartásokat végeznek a fegyverek megáldására, amikkel a többi faluba mennek portyázni.
Nagyon érdekes módszereket eszközölnek a kövek erejének felhasználására!
Aoleyn a főszereplőnk is itt él, spoiler, árván ugyanis szülei réges-régen meghaltak.

Másik főszereplőnk Talmadge a vándorló kereskedő(?) aki kincseket árul és a saját démonaival küzd éveken át. A karaktere felvezetése kicsit hosszadalmasnak tűnt, végeredményben a kulcsfontosságú szerepe ebben a részben elég kicsi volt, kíváncsi vagyok mi lesz a továbbiakban a szerepe.

A regény a megszokott harcokat és csatajeleneteket szinte teljesen mellőzte, sokkal inkább a karakterek bemutatása volt a cél nem is a harcok, holott nagyon fontos része a törzs életének. Ez kifejezetten üdítő volt.

Összességében sorozat indítónak kiváló, végül is önmagában is olvasható, de én nagyon ajánlom az előző részek elolvasását is. Korona világát átjáró mágiát így sokkal jobban megértjük, és az abellita egyházra tett utalások is értelmet nyernek.

4 hozzászólás
ViraMors P>!
R. A. Salvatore: Egy őrült isten gyermeke

Úgy emlékeztem, kedvelem Salvatoret, bár be kell vallanom, meglehetősen rég olvastam tőle utoljára, van annak már 10-15 éve is. Ez a regény viszont eléggé csalódás volt. Az is belejátszhatott, hogy ebből az univerzumából még semmit nem olvastam, így nem volt semmi alapozás, de erről azért nem vagyok meggyőződve. A történet nem kötött le, egy szűk hónappal az olvasás után már nem is sokra emlékszem belőle… A karakterek hidegen hagytak, a világa nem érdekelt. A drágakőmágia volt az egyetlen, amit érdekesnek találtam. Ettől az egy ponttól eltekintve végig az volt az érzésem, mintha Salvatore csak úgy, mellékesen, rutinból írta volna meg a könyvet, minden különösebb eredetiség vagy energiabefektetés nélkül.
A fentiek ellenére ki kell emelnem, hogy szépnek és igényesnek találtam a mgyar szöveget, kicsit húztam is miatta fölfelé az amúgy csak 2,5 csillagosnak érzett értékelésemen.

Darth_Revan>!
R. A. Salvatore: Egy őrült isten gyermeke

R. A. Salvatore: Egy őrült isten gyermeke
Hosszú évek után végre újra a Korona világán játszódó fantasy könyvet olvashattam. Az Egy őrült isten gyermeke a Rege a Boszorkánykörről sorozat első kötete és a 7 könyves Démonháború után játszódik. R. A. Salvatore ezúttal egy új történetet kezd meg, új szereplőkkel. Ez a regény valahogy el is ütött a szerző korábbi írásaitól. A megszokottnál jóval lassabban építkezik, de minden cselekményszálnak megvan a maga helye. Abszolút élveztem a szereplők lassú kibontását. Érezhető volt a fejlődésük, a drámai eseményekre megfelelő hangsúly került. Szokatlan viszont, hogy a csata és harci jelenetek valamennyire visszafogottabbak lettek. Salvatore most sokkal inkább a szereplőkre ment rá, mint a harcokra.
A könyv egyfajta útkereső regény. Egy kicsit hasonlított a szerző korábbi kötetei közül az Otthonra, a Menedékre, a Vándorokra, vagy az Útonállóra.
Aoleyn a legfontosabb szereplő. Korábban is volt rá példa, hogy Salvatore erős női karaktereket behoz a történetbe, de itt most abszolút Aoleyn, az ifjú boszorkány volt a középpontban. A lány az usgar törzs tagjaként nő fel, melyben a nőket folyamatosan alázzák és elnyomják. Az usgarok világa egyrészt hasonlít az indiánokéra, de hasonlít a sötételfekére is, csak itt most erős férfiuralom tapasztalható. A könyvben fontos alapkonfliktus a nők érvényesülése, az egyenjogúság kérdése. Aoleyn árvaként nő fel és nagyon tehetséges a drágakőmágia terén. A Boszorkánykör asszonyai ezt ki akarják használni, ahogy a férfiak is, hisz ilyen hatalmas varázshasználó nővel megnövekedhet a hatalmuk a törzsön belül. Ha ez még nem lenne elég egy démoni teremtény is kószál a hegyekben, mely szintén allergiás az ilyen tehetséges boszorkányokra. Aoleyn nem hagyja magát. Egy csupa szív, és nyílt karakter. Megvan benne a belső erkölcsi iránytű, rá tud érezni, hogy mi helyes és mi nem. A lány szép lassan megtapasztalja, hogy törzse milyen kegyetlen és arrogáns. Lenézik a környékbeli egyéb törzseket, ahol spoiler A lány sokkal elfogadóbb természetű társainál. Kegyetlen megpróbáltatásokon is átesik. spoiler spoiler
Talmadge, az erőjáró érdekes figura volt. Ő saját démonaival küzd. Eleinte nem értettem, hogy miért szerepel ilyen sokat, holott csak a könyv vége felé kap fontosabb szerepet. Talmadge lelki világába is nagyszerű bepillantást nyerhetünk. Az egyszerű ember, aki boldogulni szeretne a természetben, távol a civilizációtól. Az emberi érzések széles skálája őt is megtalálja. Megéli a gyűlöletet, a bűntudatot, a szerelmet, a megbékélést és a spoiler
A könyvben a törzs férfi tagjai és a boszorkányok között is megy az összeesküvés és az adok-kapok a hatalmi hierarchiában. Nem hittem volna, hogy ennyire érdekes lesz ez a vonal egy természetben élő törzs esetében, de az lett.
A drágakő mágia fontos szerepet kap. Az égből aláhulló kövek segítségével a tehetséges emberek hihetetlen dolgokra képesek a kövek erejével. Aoleyn az egyik legjobb. Élveztem azokat a részeket, amikor fejleszti magát, felfedezi a kövek erejét. A mágikus összecsapások leírásai nagyon szemléletesek, szépek.
A könyv vége folytatásért kiált. Salvatore nagyszerűen tud nagyon szerethető pozitív, és gyűlölhető negatív karaktereket felvonultatni. Én inkább a szerethető, pozitív karaktereit szeretem. Aoleyn pedig ilyen lett. Szép fejlődésen megy át, erős öntudatos nő. Ha így halad szépen szét fogja tudni rúgni, mind a démonok, mind a bunkó férfiak hátsóját is.
Ajánlom a könyvet mindazon olvasóknak, akik szeretik az erős, badass nőket, akik szeretik azon szereplőket, akik megtalálják a helyes utat a legnagyobb nehézségek közepette is és azoknak, akik szeretik a gyönyörű, erdőben, hegyekben, folyók, tavak vadvilágánál játszódó történeteket. Ötös.

donzella P>!
R. A. Salvatore: Egy őrült isten gyermeke

Nem szeretem az olyan történeteket, ahol az erőszakosságot generációról generációra beleverik az ifjakba. Az más, ha valakit magától is a kegyetlenkedés éltet és szórakoztat, de amikor ezt társadalmi szintre emelik, az egyébként békés természetű embereket is belekényszerítik, akkor igen szeretnénk az eseményektől eltávolodni. Így pedig elég nehéz haladni egy könyvvel.
Itt pedig egy egész törzs építi a működését a módszeres gonoszságra. A többi törzsből csak annyit kapunk, hogy lássuk, az usgar törzs berendezkedése egyáltalán nem általános. Ide születik Aoleyn – a későbbi, kiemelkedő tehetséggel bíró boszorkány, aki túlságosan is szabad szellemű, ahhoz, hogy beálljon a sorba. Lassan ébred rá a környezetére, ismeri fel az elnyomást, és tudatosan képzi magát, hogy megállja a helyét az ellenségekkel teli világban.

Az ő szála mellett megismerkedünk a kivülálló Talmadge keserédes kalandjaival, bár kis szerepe van a történetben, nem véletlen, hogy összesodorja a balszerencséje Aoleyn-nel. Ennek később még nagy jelentősége lehet/lesz, mert ennyi előkészítés után értelmetlen lenne, hogy két fejezetet kaptak együtt.

Összességében szerethető főszereplőt kaptunk, akiből még egy nagyon erős hősnő válhat. Jelenleg még csak az erejével és fiatalos lendületével operálhat, de hamarosan beletanul a törzsön belüli játszmába, akkor nem csak sodródik az eseményekkel, hanem irányíthatja is.


Népszerű idézetek

Darth_Revan>!

Jobbá váltam ennek a tudásnak köszönhetően. Ismerős lett a világ, valahogy kisebb és otthonosabb, azáltal, hogy nem ítélkezem az ismeretlen felett, és nem lépek fel támadólag, mert félek attól, ami titokzatos.

442. oldal

1 hozzászólás
Darth_Revan>!

Nem változtathatunk a múlton, s a tagadása haszontalan. Másokat tán becsaphatunk azzal, ahogy beszélünk róla, de önmagunkat nem. A fejezetek megírattak, a szavak tiszták, a tinta megszáradt. A könyv azonban még nem készült el, amíg lélegzünk.

23. oldal

Darth_Revan>!

Mélyről fakadó, elemi erejű sikoly volt, nem egyszerű félelemmel, de iszonyattal teli. A végső rettegés érződött rajta, annak a pillanatnak a borzalma, amikor az áldozat felismeri a halált.

76. oldal

Darth_Revan>!

Micsoda ajándék ez! Megérteni az állatokat! Egyesülni velük, a Fireach Speuer állatainak szemén, fülén, orrán át érzékelni a világot!

491-492. oldal

donzella P>!

A miénk egy élet története, egyetlen életé. A kanyargós utak keresztezik egymást, ám a végén ez egy magányos utazás, egy asszony vagy egy férfi története.

268. oldal - 16. fejezet (Delta Vision, 2021)

Darth_Revan>!

Nem köt minket az örökségünk, sem a gyerekkorunk. Amikor a megfelelő korba érünk és a maga valójában látjuk a minket körülvevő világot, a döntéseink, bármilyen démonok kísértsenek is minket, a sajátjaink.

22. oldal

Darth_Revan>!

– Itt senki nem marad életben egyedül – mondta Talmadge határtalan nyugalommal. – Itt mindenki fel akar falni, vagy ki akar fosztani. Vagy fel akar áldozni egy isten oltárán, akiről még soha nem hallottál.

42. oldal

Darth_Revan>!

Nem találta szépnek a nyújtott és lapított fejű gyerekeket, de a szíve mélyén úgy érezte, nem ez a fontos.
Mert látta azoknak a gyerekeknek a tekintetét. Látta a bennük lakozó félelmet. Emberi félelmet.
Ő is ugyanígy érezné magát.
Ez az együttérzés, az emberségesség fellobbanó szikrája, amit ebben a korban még nem érthetett, mélyen megrendítette a lányt.

95. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Elizabeth Lim: Fénytörések
Serena Valentino: Ki a legszebb?
Andrea Cremer: Wolfsbane – A keresők
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Katherine Arden: A boszorkány éjszakája
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora
Deborah Harkness: Az élet könyve
Csóti Lili: Hetedvérig