Csillagtalan ​éj (A drow öröksége 2.) (Drizzt legendája 8.) 131 csillagozás

R. A. Salvatore: Csillagtalan éj R. A. Salvatore: Csillagtalan éj R. A. Salvatore: Csillagtalan éj R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Mélysötét. A komor homály birodalma, ahol nincsenek árnyak, s ahová Drizzt Do 'Urden soha többé nem akar visszatérni. Mégis elindul a Drow városba, ahol hamarosan rádöbben, milyen hihetetlen veszedelmek fenyegetik barátait… Napfényt sosem látott szörnyekkel kell megküzdenie, olyan ellenségekkel találkozik, akiket rég elveszettnek hitt, ám végül ott lel szövetségesre, ahol a legkevésbé várta…

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Delta Vision, 2009
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639474888 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Delta Vision, Budapest, 2009
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639474886 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Delta Vision, 2004
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639474886 · Fordította: Hoppán Eszter

2 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Jarlaxle · Artemis Entreri · Catti-brie · Harcpöröly Bruenor · Belwar · Baenre Anya · Fényeshold Alustriel · Thibbledorf Pwent · Triel Baenre

Helyszínek népszerűség szerint

Menzoberranzan


Kedvencelte 23

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

nyirog>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Ismét egy érdekes, izgalmas és jól felépített története volt ez a sorozatnak. Nem csalódtunk kedvenc karaktereinkben, sőt mindenkiről kiderül valami meglepő: akiről eddig azt hittük hogy velejéig gonosz, az is mutatott becsületet és rendíthetetlenséget. Aki pedig eddig a legnagyobb jellem volt, rossz és ésszerűtlen döntést hozott. Spoileres lenne elmesélni, hogy kik és mit csináltak, de egyértelmű lesz hamar olvasás közben hogy kikre gondoltam.
A könyv remekül nyitva hagyta a lehetőséget a folytatásra, és pontosan tudjuk hogy a következő kötet az invázióról fog szólni. Szurkolhatunk Drizztéknek, biztosan nem lesz könnyű dolguk.
Fél csillag levonás a feltűnően sok helyesírási hiba miatt.

Kiskakukk>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

EZ SZENZÁCIÓS VOLT.
24 óra leforgása alatt elolvastam, önmagáért beszél, nem?

Szomorkodtam.
Mérges voltam.
És úgy röhögtem, hogy a könnyem is kicsordult. :D

A történet baromi lehangolóan indult: Drizzt, a renegát sötételfünk kitalálja, hogy szó nélkül lelép, visszamegy az otthonába, Menzoberranzanba, a népe közé, lényegében meghalni (ugyebár nem túl népszerű arrafelé). Azért, hogy a barátait ne zaklassák többé a drow-k az ő jelenléte miatt. Az egyik barátja viszont rájön, mit forgat a fejében és sutyiban utána megy, hogy a hegyes fülénél fogva rángassa vissza a felszínre.

IMÁDTAM! Nagyon aggódtam szerencsétlen Drizztért és nagyon izgalmas volt, ahogy újra a föld alá, Mélysötét nyomasztó barlangrendszereibe helyeződött át a történet. Roppant feszült légkört teremtett Salvatore, szinte én is füleltem, mikor hallok valami apró neszt a nagy csöndben. Egy percig sem untam, elképesztően izgalmas volt, egy másik történetszálon pedig megkaptuk a drow város intrikáit, ami szintén marha jó volt.

A karakterek fenomenálisak. Új kedvenceket avattam.
CATTI-BRIE. Hát ez a csaj zseniális volt. Nem elég, hogy baromi bátor dolog volt tőle, hogy spoiler, de remekül feltalálta magát, vágott az esze, ráadásul rengeteg vicces pilanatot szerzett.
JARLAXLE. Hát én majdnem leborultam az ágyról olvasás közben. Drow létére roppant életvidám figura és a humorérzéke is első osztályú. Hogy én mennyit röhögtem.
ARTEMIS ENTRERI. Édes jó Istenem… Micsoda humorzsák ez az Entreri. XD Jót tett neki a föld alatti környezet, egészen új (Hisztis? Kétségbeesett?) oldaláról ismerhettük meg.
DRIZZT hozta a szokásos emós stílusát, viszont az egyik monológjában olyan önkritikát nyomatott, hogy azt mondtam, ejha. Szerencsére már nem olyan rózsaszín köd terjeng az agyában.

Ami még nagyon bejött: A HUMOR. Istenem, hogy én milyen jókat nevettem…
Ez azért nagy szó, mert a könyv maga nem túl vidám témát feszeget, egymást gyilkolják a szereplők és még szerencsétlen Drizztet is spoiler valahol félidőnél, viszont annyi helyzetkomikum volt, hogy egész vidám hangulatban telt az olvasás.
Amiken nagyokat nevettem:
– Catti-Brie átváltozása. spoiler Mekkora húzás volt már, hogy spoiler. A goblinos résznél lefolyt a sminkem a röhögéstől.
– Jarlaxle állandó szúrkálódó megjegyzései. (Neki hogy a csudába nem tekerte még ki a nyakát senki? :D)
– Entrei folyamatos önsajnálata. :D
– Amikor spoiler együtt menekülnek.
– Hogy hogyan ér véget a drow főpapnők szeánsza a nagytemplomban. XD spoiler
– Amikor Drizztet zaklatni kezdi egy felizgult drow nő. XD
– A minotauruszok. Ó anyám.

Szóval az a helyzet, hogy piszok jól szórakoztam és visszavonok minden elmarasztaló szót, amit valaha R.A.Salvatore-re mondtam, mert ez minden szempontból zseniális volt.
REMEK TÖRTÉNET,
REMEK KARAKTEREK,
RENGETEG IZGALOM,
BAROMI JÓ HUMOR.

Gyorsan be is kedvencelem. :D

8 hozzászólás
Llorente>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Ez a könyv se okozott csalódást. Drizzt visszamegy a mélysötétbe, hogy szembenézzen a múltjával. Catti-brie kissé meggondolatlanul, és elég hevesen követei barátját a sötét elfek világába. Persze kedvenc orgyilkosunkról se szabad megfeledkezni, mert Entrerinek is kilenc élete van, ha nem több, és ez a trió elég nagy felfordulást tud okozni bárhol. A vérpatkányok után vártam, hogy Salvatore milyen más lényekkel fog még előrukkolni, és erre jöttek is Minotauruszok vagy egy tucatnyian. Az utolsó 100 oldal meg már a szokásos akciódús és színes leírású csatajelenetek, ha egy pillanatra nem figyel az ember oda lemarad a cselekménnyel.

Andru>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

A történet nekem ott egy kicsit furán kezdődött, hogy Drizzt szerint logikus volt elmenni Mélysötétbe egyedül. Nem értettem vele egyet. Catti-brie-t sem értettem. Szóval az elején kissé értetlen voltam :) Utána már rendes mederben folytak az események, visszatért a számomra elfogadható történetvezetés.
Meglepett, de megkedveltem Jarlaxle-t, amolyan igazi zsivány gentleman. A karaktere nélkül kevesebb lett volna a történet. spoiler

kte P>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Az Örökséget sajnos nem találtam meg a régi könyveim között, így mindjárt ezzel a kötettel vágtam bele a tetralógiába.
Drizzt-tel visszatérünk a föld alatti világba, ahol jó újra látni régi szereplőket: spoiler
Catti-brie döntése meglepett, látszólag spoiler Egyre jelentősebb szereplő lesz, aki meglepő szövetségesekre talál.
Jó volt visszatérni a drow-k városába és velük intrikálni. :)

Ikarosz>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Az előzőhöz képest jobban sikerült, pedig a történések annyira nem izmosak. Felbukkanó régi „ismerősök”, halálos veszedelmek, amin hőseink és a barátságuk felülemelkedik. Inkább egy átvezető regény, ami nagyobb dolgoknak ágyaz meg.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

hozta amit elvártam a regénytől .izgalmas ,harc,harc hátán .aki olvasta már az első 7 részt tudja mire számítson ,..egyetlen dolog van ami egy kicsit zavar Artemis Entreri már kezd sok lenni .Belwar Dissengulp-nek örültem ..

Witchmoly>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Ennek a kötetnek a végén azért már felmerült bennem a kérdés, hogy Wulfgar tényleg spoiler Még reménykedem. Hihetetlen megint milyen szorult helyzetből sikerült kivágniuk magukat Drizztéknek, igazi túlélők :D
spoiler :)

BRoland91>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Ha valakinek tetszett az Örökség, akkor ezt a részt talán kevésbé fogja élvezni és inkább érzi majd töltelék résznek, mintsem önálló történetnek a 4 könyvből álló A Drow Öröksége sztoriban.

A könyv kb. 2 héttel az előző rész befejezése után játszódik és a történet cselekményét kiváltó döntés, miszerint Drizzt visszatér Mélysötétbe és Menzoberranzanba mert úgy érzi ő tehet az előző rész következményeiről, indokoltnak tűnik az adott körülmények viszonylatában. Ugyanakkor célja már sokkal kevésbé érthető és sokkal inkább homályos, ennek következtében kicsit az volt az érzésem, hogy az író se tudta eldönteni, hogy mi legyen a Drow visszatérésének célja. Ennek fényében viszont nem is gond, hogy nem ért el semmi kézzelfoghatót.

Azt ugye tudjuk, hogy Drizzt bár száműzött, mégsem a klasszikus értelemben vett száműzött, mivel nem a sötételf társadalom törvényei tiltották ki őt hazájából, hanem Drizzt maga haladta meg hazájának erkölcsi értékrendjét, ezáltal pedig közvetve került ebbe a morális száműzetettségbe. Ebből pedig az következhet, hogy nem a jellemformálás céljából tér vissza a renegát sötételf hazájába, hiszen már nem igazán van milyen tanulságot levonnia abból a közegből, de akkor vajon miért? Miért utaztat minket vissza Salvatore Menzoberranzanba? Véleményem szerint sokkal inkább azért, hogy kapjunk egy Mélysötétnyi adag intrikát és ármánykodást, amire anno a történet hátterét és világát alapozta. Ezt pedig a tőle meghozott minőségben hozza. Sőt, végül Drizzt jellemfejlődésén is sikerül lendítenie egyet, amit szerencsénkre nem hazájának természetéből von le kedvelt hősünk, hanem sokkal inkább a történet elején meghozott döntéséből. Így számomra a legkedvesebb és leggondolatébresztőbb rész ismételten az egyik Drizzt monológ volt.

Lehetnek olyan olvasók, akik az előző rész végét tekintve azt feltételezik, hogy a Csillagtalan éj majd a gyászról szól és annak feldolgozásáról, de ez egyáltalán nincs így. Szereplőink gyász folyamata egészen gyors és nem sokat taglalt. Oly annyira nem, hogy talán indokolt lett volna egy kicsivel többet foglalkozni vele, főleg Cattie-brie részéről.

Bizonyos karakterek szerepeltetése kissé erőltetett volt, de általuk precedenst teremtett az író jövőbeli lehetőségek számára… szóval részben meg tudom érteni, az esemény kidolgozottságát azonban már kevésbé. Más karakterek hanyagolása viszont kifejezetten jót tett a sztorinak, így legalább több idő jutott másokra és az olvasók sem érezhették úgy, hogy Salvatorenak kényszeresen foglalkoztatnia kell őket.

Véleményem szerint a rövidebb párbajok és harc jelenetek szintén jót tettek a történetnek, sokkal gördülékenyebbé vált tőle a történetfolyam és nem ragadtunk hosszú oldalakon keresztül párviadalokba.

A könyvben megjelentek új varázstárgyak, illetve szereplők is, amelyekkel és akikkel remélem találkozunk még a folytatások során. Némely varázstárgy elhelyezése számomra kissé erőltetett, de még épp tűréshatáron belül volt.

Mindent egybevéve, nem gondolom, hogy a Csillagtalan éj történetének elmesélése elengedhetetlen és feltétlenül igényelt lett volna, akadnak benne érdektelen részek, számomra párszor úgy tűnt, hogy következetlen is a könyv saját magával szemben, de feltételezhetően lefekteti bizonyos karakterek jövőbeni kapcsolatának alakulását, kicsit emlékeztet minket, hogy hogyan is folynak a dolgok a drow társadalomban, és ha ezúttal egynél több alkalommal nem is, de egyszer ismét elgondolkodtathat minket Drizzt személyes fejlődése.

Banshee>!
R. A. Salvatore: Csillagtalan éj

Annyira érdekes, ennek a résznek megint faltam a lapjait, annyira izgalmas volt. Szerencsére a történet kerek egészet alkotott, kalandos volt, de nem csak harcolásból állt, és mind női, mind férfi szemszögből végig követhettük az események lefutását.


Népszerű idézetek

chhaya >!

Bruenor egyszer csak megtorpant, szembefordult a harci tombolóval, és arcát Pwent bozontos ábrázatához nyomta.
– Megfürödhetnél már egyszer! – dörögte.
Pwent hátrahőkölt, és rágódni kezdett az utasításon. Az ő felfogása szerint a fürdésre vonatkozó parancs egy törpekirály szájából olyan volt, mintha egy emberkirály csecsemőket akarna gyilkoltatni hős lovagjaival. Úgy vélte, hogy vannak határok, amiket még egy uralkodó sem léphet át.

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harcpöröly Bruenor · Thibbledorf Pwent
Luna_Dephensis>!

Nem kell királynak lenni ahhoz, hogy valakit hatalmába kerítsen a hamis büszkeség.

229. oldal

Kiskakukk>!

– Mit tegyünk? – kérdezte a zsoldost elkeseredetten.
– Hogy mit tegyünk? – nevetett derűsen a zsoldos. – Hogy mit tegyünk? – ismételte, mintha jó viccet hallott volna. – Semmit. Ülünk és a páholyból csodáljuk az eseményeket.

179. oldal (Delta Vision, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri · Jarlaxle
Kiskakukk>!

Ez a fickó nyilván a vezér, vagy legalábbis a sámán.
Mindenesetre ráfért volna némi öltözködési tanács.
Magas szárú fekete csizmát viselt, amilyet a nemesek szoktak, de oldalt kihasítva, hogy vastag, kacsacombszerű lábszára beleférjen. Bő, fodros női pantalló alkotta további öltözékét, valamint – hím egyed létére – női alsót, fűzőt, és igencsak telt keblekre szabott melltartót is hordott. Mindenféle összevissza nyaklánc – némelyik ezüst, némelyik arany – díszelgett vékony, inas nyakán egy gyöngysorral egyetemben, tömpe ujjain pedig aranygyűrűk csillogtak. A fejdíszéről Catti-brie tudta, hogy valami vallási jelkép, de hogy melyik szektáé, arról fogalma sem volt. A jel hosszú aranyszalagokkal díszített napkitörésre emlékeztette, de Catti-brie-nek úgy tűnt, hogy a goblin fordítva viseli, mert a szalagok egyike a sámánféle szerzet orra előtt lengedezett.
Ezzel együtt kétségtelennek látszott, hogy a goblin a tolvaj divat csúcsának tartja saját magát a törzs szerencsétlen áldozatainak ruháiban.

186. oldal (Delta Vision, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: goblin
Luna_Dephensis>!

Az álmodozás az éberség rovására megy, s Mélysötéten az óvatlanok büntetése halál.

172. oldal

Kiskakukk>!

És azok a pókok! Entreri utálta a pókokat, a nyolclábú borzadályok viszont ott mászkáltak mindenütt a drow városban. Egyre nagyobb, mérgesebb változatokat tenyésztettek ki belőlük, és házikedvencként tartották őket. Egy pókot megölni akkora bűn volt, hogy „jivvin quui'elghinn”-t, azaz halálra kínzást vont maga után.

154. oldal (Delta Vision, 2009)

Kiskakukk>!

Jarlaxle számára az élet játék volt csupán, amelyet a következmények és az elvek mérlegelése nélkül kellett játszani és élvezni.
Máskor talán Entreri is osztotta volna ez a nézetet, de most semmiképpen. Túl nagy volt a tét neki, a szegény nyomorult bérgyilkosnak.

179. oldal (Delta Vision, 2009)

4 hozzászólás
Kiskakukk>!

Entreri nem értett túl sokat a drow nyelvből, de annyit felfogott, hogy Triel nyilván éppen őt szapulja.

200. oldal (Delta Vision, 2009)

Kiskakukk>!

– De egyszer úgyis megölik – jegyezte meg Entreri, némi dühvel, és ezt Catti-brie is észrevette.
– Egyszer – felelte Jarlaxle, és felkacagott. – De ti ketten addigra már valószínűleg rég elhaláloztatok végelgyengülésben, a gyerekeitekkel egyetemben. Hacsak nem félig drow-k azok a gyerekek – tette hozzá kajánul, s Catti-brie-re kacsintott.
A lány nehezen lett úrrá a késztetésen, hogy orrba vágja.

263. oldal (Delta Vision, 2009)

Kiskakukk>!

Entreri elhúzta a kábult őrt a szoba sarkába, s ott a biztonság kedvéért még párszor a falba veregette a fejét, aztán megkötözte és kipeckelte a száját.

268. oldal (Delta Vision, 2009)


A sorozat következő kötete

A drow öröksége sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az elveszett csillag sárkányai
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Terry Brooks: Shannara druidája
Christopher Paolini: Örökség
Margaret Weis – Tracy Hickman: A nyári tűz sárkányai
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Marie Lu: Az Örökfa
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.