A ​vadász éjszakája (Vándorok könyve 1.) (Drizzt legendája 25.) 25 csillagozás

R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Együtt ​a sötétben

Miután a Csarnok Vándorai ismét egyesültek, Drizzt Do’Urden úgy vélte, hogy végre sikerült kilépnie a sötétségből. A sötétség azonban nem engedi könnyen áldozatát.

A Démonháló mélyén Lolth istennő, a hazugságok és az árnyékok Úrnője hevesen tombol dühében.

Istennője akaratának engedelmeskedve Quenthel Baenre nagyasszonyanya oly nagyszabású tervet dolgoz ki Drizzt érzelmi és lelki megtörésére, amely alapjaiban rengeti meg Menzoberranzan Uralkodó Tanácsát.

Miután az orvgyilkos Artemis Entrerit a drow-k ismét elhurcolják Mélysötétbe, elátkozza Drizzt nevét, de nem feledheti, hogy hajdani ellensége mit tett érte.

Drizzt, a csavargó drow a halálnál is nehezebb sorstól akar megmenteni egy régi barátot, és ezért a sötétség mélyére kell vezetnie a Vándorok újonnan egyesülő csapatát, egészen Gauntlgrym gyomráig, ahol élőholtak kísértenek, ahol a sötételfek új várost alapítottak és ahol… (tovább)

Eredeti mű: R. A. Salvatore: Night of the Hunter

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
576 oldal · Fordította: Vitális Szabolcs
>!
Delta Vision, Budapest, 2015
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950715 · Fordította: Vitális Szabolcs

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin 
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Nálam Salvatore és a Forgotten Realms birodalma mindig kedvenc lesz. Írásaival nagyban közrejátszott, hogy megszerettem a fantasy műfajt.
Mikor olvasni kezdtem nem volt ilyen nagy választék mint manapság. Voltak a Drizzt könyvek, és a Sárkánydárda krónikák. :)
Ezért is térek vissza szívesen a sötét Menzoberranzanba, vagy éppen a fagyos Jeges szelek völgyébe kedvenc vándoraimmal.
Az előző könyvhöz hasonlóan végre ezt is jó volt olvasni, mert volt bőven gyenge történet Drizzt rögös útján.

A Csarnok Vándorai újra egyesültek Mielikki áldásának köszönhetően, jó volt így újra együtt látni őket. Bruenor a régi fényében tündököl, rettenthetetlen törp harcos, remek humorral. Regis átalakulása jó kis húzás volt az író részéről. Jót tett neki az új „élet”, végre hasznos tagja lett a csapatnak. Aljas trükkökkel operál, ahogy egy igazi félszerzethez illik, és mellé megfelelő harci tudás is társult.
Kis csapatunk elindult Mélysötétbe, ami sose egyszerű, mert mindenhol veszély leselkedik.
Drizzt már sokszor szinte érinthetetlen a rengeteg csatározás alatt, ami már néha kicsit túlzó. A csatajelenetek meg túlírtak, néha már unalmasak voltak, a kevesebb sokszor jobb.
Menzoberranzaban is zajlanak az események. Quenthel és Gromph Baenre ármánykodásait öröm volt olvasni. Mindketten nagyon jó karakterek! Kíváncsi vagyok a következő részre, hogy hogy működik majd a nagyasszonyanya terve.
Entreri és Dahlia szála is kifejezetten izgalmas volt, remek párbeszédekkel párosulva.

Összességében tetszett, ahogy az előző könyv is. Salvatore kezd visszatalálni a régi önmagához, mikor elkezdte írni Drizzt történeteit. Azóta elég nagy hullámvölgy volt, és nem hiszem, hogy sokan eljutottak idáig. :)
Én mindenesetre várom a folytatást!

37 hozzászólás
>!
Voorhees
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Számomra elképesztően jó érzés volt visszatérni Salvatore világába. Mikor belegondoltam, hogy na most már jöhet ez a trilógia, egyfajta különös érzés lett úrrá rajtam, bizonyos mámoros várakozás, hogy a másfél éve olvasott Vándorok után ismét találkozzam kedves szereplőimmel. És hát a szerző ezúttal nem okozott csalódást.

A könyv cselekménye töb szálon fut, de nehéz lenne eldönteni, melyik a fő, ugyanis mindenhol történnek jelentős események. A legtisztább talán a Csarnok Vándorainak útja: a halálból visszatértek és Drizzt újraegyesülése elhozta nekünk az újabb kalandokat. Nagyon tetszett, ahogy az író megváltoztatta a korábbi szereplők jellemét, álláspontját, képességeit, így a régi, kedvelt szereplőkről olvashattam, ugyanakkor mégsem.

A legképlékenyebb történetszál egyértelműen a Menzoberranzanban és Q'Xorlarrinban játszódó események fonala, a legtöbb meglepetéssel is itt szembesülhet az olvasó. Lehet rajta vitatkozni, hogy megérte-e visszahozni a korábbi szereplőket, még egy bőrt lehúzni az amúgy is ronggyá nyúzott témáról, de ebben az esetben a szerző mesterit alkotott. A könyv a Sötételf és a Jeges Szelek Völgye trilógia színvonalát idézte. Számomra ezért nem is kérdéses az öt csillag, bár voltak azért gyengébb pontok.

A csatajelenetek kissé túlírtak, ahogy megszokhattuk, de kivétel nélkül izgalmasak. Az általa teremtett hősökkel Salvatore ismét nyeregben van.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Jó kérdés, hogy érdemes újra éleszteni a vándorokat csak azért, hogy még el lehessen adni pá kötetett, erre azt tudom felelni, hogy igen kellett jó ötlet volt. Újra erőre kapott a sorozat, akik csak lehetett vissza hoztak egy nagy összecsapásra Quenthel és Gromph Baenre, Dahlia, Entreri. Regis új szerepkörben végre nem egy szerencsétlen kis szerencsétlen igazi harcos lett. A sötét elfek hozzák, amit elváruk tőlük mindenki harcol mindenki ellen még családon belül is nehéz meg bízni bárkiben, de hát tudjuk, hogy a pók királynő a zűrzavart a káoszt szereti. Néha zavart a nagyasszonyok nevei főleg ha 1-2 oldalon szerepeltek egyszer kereszt néven egyszer a házuk nevén. csak kapkodtam a fejem most ki kivel van ki kinek az ellensége… ?…!!!…??
A harcok most is jók, ahogy kell jó sok is van belőle és szerencsére nem könnyűek ha győznek is még azt is meg szenvedik. ami talán sok volt az a gyógyító varázslat na az baromi sok volt.

>!
nach
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Huh, hát… cselekményekben gazdag kötetet alkotott Salvatore megint, még mindig jó ötletnek tartom a Csarnok Vándorainak újra egyesítését.
Az előző kötethez képest (A Vándorok) már nem csak róluk szól a történet, hanem előkerül Dahlia, Artemis Enteri, Afafrenfere, Ámbra és Effron. Valamint ismét előtérbe kerül a drow ármány és sötét szövetkezés. Quenthel Baenre nagyasszony sodorja a szálakat, testvérét Gromph ősmágust is néha meglepve. Sőt, ami ritkán fordul elő, Jarlaxle is slamasztikába kerül.
Összességében ötletes a kötet. Jó a történet vezetés, bár aki nem figyel eléggé, az a drow cselszövések hálójába belegabalyodhat. A csata/verekedés leírások néha túlzottak, követhetetlenek, ezáltal nekem nem túl izgalmasak.
De az utolsó mondat…na azért érdemes elolvasni mindenképp!

>!
péter86
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Az Ezüst Erek volt az első Salvatore könyvem, nagyjából egy időben olvasva az Őszi alkony sárkányaival. Ez olyan 2003 körül történhetett. Előtte elolvastam jó néhány fantasyt és utána is, de valahogy azóta is ez a két sorozat a kedvencem. Azóta is igyekszem minden kötetet beszerezni, még akkor is ha Drizzt történetének vannak időnként hullámvölgyei (bár az utóbbi részek sokszor kissé csalódást okoztak. De nem lehet egy olyan sorozattól ami 23-24 kötetből áll, elvárni, hogy minden rész egyformán tessen. Tény a két új rész jobbak lettek mint a Neverwinter könyvek), de mégis ebben a sorozatban leltem meg a legkedvencebb karaktereim, Drizzt, Entreri, Jarlaxle (az örök bajkeverő), Gromph, Wulfgar és a tragikus sorsú Zaknafein. Igen Zaknafein, esetében örülnék egy előzmény történetnek amiben fény derülhetne arra a barátságra amire Jarlaxle utalt valamelyik kötetben, mondván , hogy mennyire sajnálja hogy elárulta Zak-ot egykoron.
Az utóbbi kötetek szereplői közül viszont nem igazán tudom mire vélni pl Dahliát, az „új” Catti-Brie érzésem szerint valahogy nem igazán lett az igazi és Tos'un sem igazán klappol.
Ennek ellenére ez a kötet határozottan jobb lett mint a Neverwinter sorozat volt. Az igazat megvallva egy időben csak azért vettem meg és olvastam el a könyveket, mert tudni akartam, hogy mi lesz a hőseinek a sorsa. Aztán az Utolsó lépések végén azt hittem, hogy Drizzt Do'Urden az út végére ért, bár kicsit sajnáltam, hogy ilyen fantáziátlan módon bukik el, de az új részek alapján eddig örülök, hogy nem így történt. A Vadász Éjszakája igazán érdekes ráncfelvarrása az Ezüst Ereknek, ami szerintem nagyon jól sikerült, számos ott megismert ötlet köszön vissza ebben az új kötetben, de ennek ellenére nem unalmas.

>!
ilmater
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Továbbra sem tudom eldönteni, hogy hihetetlen jó húzás-e a Vándorok behozatala a történetbe, avagy erőlködés, hogy a sorozat fennmaradjon még 10-15 rész erejéig. Az mindenesetre igaz, hogy a történet tetszik, pontosabban szólva inkább ismét érdekel, ami mondjuk a Neverwinter sorozatnál nem volt jellemző, ott inkább kötelességtudatból olvastam el, de már kezdtem lemondani az egész regényfolyamról.
Sokallom viszont kissé a titokzatoskodást, hogy a sötételfek mindenről talányokban beszélnek, mindenkinek megvannak a maga kicsi vagy nagy titkai. Csak sajnos ezzel egy időben alig értek valamit a történésekből, utólag pedig nem biztos, hogy mindenre emlékezni fogok. Főleg, hogy ilyen hosszú sorozatról van szó. Nekem pl. meglepetést okozott a Quenthel korábbi halálára való utalás, erre egyáltalán nem emlékeztem. Meg más régi események is kezdenek a múlt ködébe veszni. Nyilván elolvashatnám újra az ide vonatkozó részeket, de akkor teljesen belekeverednék.
Szóval sokallom a rejtélyeket, amikor a semmiből húznak elő váratlan fordulatokat. Nyilván azért „váratlan”, hogy ne tudjuk előre, mi fog történni, de itt kényelmetlenül sok van belőlük.
A gyógyító varázslatokat is kínosan sokszor kell alkalmazni, korábban egy-egy ilyen csata után kettesével-hármasával hullottak volna a főbb szereplők. Szóval változik a történet, változik a történet világa és hangulata is. Félve de érdeklődve nézek a folytatások elé.

Az új stílusú borító viszont nem annyira tetszik. Túl nagy a változás ezen a téren is a korábbiakhoz képest. Véletlen lenne vagy jelzés értékű?

1 hozzászólás
>!
Szabolcs_Holló
R. A. Salvatore: A vadász éjszakája

Régi kedves emlékeket idéz fel bennem ez a könyv, megint kezd visszatalálni Salvatore a régi „dnd”-s feelinget. A végére nagyon beindulnak az események, bár való igaz, hogy az elején azt hittem túl intrikálja magát a mester. Továbbra is remek harcleírások, szinte látom magam előtt, ahogy pörögnek a kockák, ami egyszerre jó és rossz is:) Viszont izgatottan várom a következő részt, ami a régi időket idézi!Bátran ajánlom minden régi és új rajongónak


Népszerű idézetek

>!
Rodwin

Hát nem mondták néked, hogy sose üssed egy törpe fejét?

59. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Vándorok könyve sorozat · Összehasonlítás
Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
George R. R. Martin: Kardok vihara
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
A. O. Esther: Megbocsátás
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál