A ​klónok támadása (Csillagok háborúja 2.) 140 csillagozás

R. A. Salvatore: A klónok támadása R. A. Salvatore: A klónok támadása R. A. Salvatore: A klónok támadása

Tíz éve már, hogy Anakin Skywalker elhagyta távoli, kopár otthonát, és Jedi-növendék lett. 19 évesen különleges érzékkel bánik az Erővel, és ő az egyik legjobb pilóta a Jedi-templomban. Sajnálatos módon eléggé vakmerő és konok. Mestere, Obi-van Kenobi óvakodik attól, hogy időnek előtte túl nagy felelősséget ruházzon rá. Ám ez nem tartja vissza a Jedi-tanácsot attól, hogy megbízza Anakint az első önálló feladattal: a szépséges Padmé Amidala szenátornő védelmezésével. Az erős akaratú Padmé maga szokta megvívni saját csatáit, és bár vonakodik, elfogadja Anakint védelmezőjéül. Hamarosan azonban megbánja e döntését, mivel a kölcsönös vonzódás próbára teszi érzelmeit és a fiú Jedi-esküjét…

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Aquila, Budapest, 2002
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636791805 · Fordította: Nemes István
>!
Aquila, Debrecen, 2002
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636791732 · Fordította: Nemes István

Enciklopédia 74

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Qui-Gon Jinn · R2-D2 · Padmé Amidala · Darth Maul · Mace Windu · C-3PO · Sheev Palpatine · Jar Jar Binks · Dooku gróf · Bail Organa · Boba Fett · Darth Sidious · jedi · fejvadász · Jango Fett · Kit Fisto · Plo Koon · Beru Whitesun Lars · Jocasta Nu · Ki-Adi-Mundi · Lama Su · Nute Gunray · Owen Lars · Shmi Skywalker · Sifo-Dyas · Watto

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant · Jedi Templom · Archívum · Geonosis · gyár · Kamino · Mos Espa


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Rune>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Az előzmény trilógia a kedvencem az egész szériából, így nagyon élveztem ezt a részt is. Anakin és Padmé kapcsolatába is jobban beleláthatunk, kapunk néhány extra jelenetet, amely a filmekből kimaradt spoiler Padmé sosem volt a kedvenc karakterem, de itt kissé az ő személyisége is kibontásra került. Hogyan lett királynő, milyen áldozatokkal járt már addig is, hogy ő a politikai pályát és a köz szolgálatát választotta, ellenben pl. a nővérével, akinek családja és gyerekei is vannak.
Anakin karaktere sem volt sokáig túl szimpatikus nekem, mert a filmekben csak egy erősen az érzelmeire hallgató karaktert látunk, de itt is, mint a filmek könyv változatiban általában, sokat segített hogy megismerhetjük a szereplők gondolatait mélyebben az egyes szituációkban. Sokkal árnyaltabb karaktereket kapunk ezáltal, akár Anakin esetében is.
Számomra a könyvek tekintetében a Sith-ek bosszúja a csúcsa a trilógiának, de mindenképp érdemes mindhárom részt könyvben is elolvasni a filmekhez.

Sznida_Nóri P>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Nem tudok mást írni ehhez a könyvhöz, mint amit a Sith-ek bosszújához is írtam. Egyszerűen még jobban szeretem így az új trilógiát, többet kaptam a könyv által, mint amit a filmben kaphattam. De mégis a film nélkül más lenne az egész, hiányozna, ha nem Ewant képzelhetném Obi-Wannak és nem is tudnám mi hiányzik.
De már soha nem mossa le magáról ezt a szerepet, úgy ahogy Alec Guinness sem moshatja le Obi-wan idősebb énjét (mondjuk annyi a különbség, hogy Ewant más szerepben is láttam már, Alecet meg nem.) Na de eltértem a könyvtől. Tetszettek az apró plusz részletek, jó volt, hogy kicsit jobban megismertem így ezt a történetet, a karakterek gondolatait, érzéseit. Obi most is sziporkázott nekem a humorával. Egyszerűen nem tudom nem imádni! Már alig várom, hogy elolvashassam az új trilógia első részét :) Csak Anakin miatt adok 4,5 csillagot, szegényt annyira nem tudom szeretni annak tudatában, hogy mivé válik. Viszont ez nem a könyv hibája, az viszont nem jött be, hogy R2 és R4 néha Artu és Arfor volt, máskor meg R4-es és R2-es. Döntsük már el, hogy angolul vagy magyarul mondjuk.

5 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Tetszett, de mégis van egy kis hiányérzetem. Kedvelem a szereplőket, szimpatikus Anakin és Padme kapcsolatának alakulása. Szerintem szép párt alkotnak. Kedvelem ezt a világot, elvarázsol. Jó volt Anakin anyukájáról olvasni. Ezt a könyvet olvasva, azért kattogtak a fogaskerekek, hogy akkor ki kicsoda és miért volt úgy az első három részben (Csillagok háborúja és ezek a részek – a számok megkavarnak).

PAVideoStudio>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Filmként is tetszik, de könyvként még jobban is, mint az eredeti trilógia regényváltozatai, főleg a plusz jelenetek és a szereplők gondolatainak leírása miatt. Kevesebb eltérés van a film és a regény között, mint a Baljós árnyak esetében.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/Evs60PWeLRY

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Aquila, Debrecen, 2002
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636791732 · Fordította: Nemes István
Andru>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Még mindig örülök, hogy rendes, könyvnek megírt történetet olvashatok :) néha még kísért a 4-5-6, de remélem, már nem sokáig Mivel nem nagyon rajongok a filmekért, elég hézagosan is emlékszem rájuk. Így nekem teljes volt a történet, nem volt unalmas. Többen írták, hogy vannak benne pluszok a filmhez képest. Na, nekem ez nem tűnt fel :)

Szeretem Salvatore stílusát és most sem kellett csalódnom. Remekül megszerkesztett leírások és jó történetvezetés, amihez nyilván a forgatókönyv is hozzájárult.
Anakin megváltozott élete és változatlan, vagy felerősödött érzelmei nagyon erős vonulatát képezik a könyvnek. Szintén nagyon erős szál Obi-van kötődése a Jedi Rendhez. És persze a kettejük kapcsolata.
Padmé és Anakin kapcsolatát nem éreztem annyira erőteljes szálnak, bár kétségtelenül nem elhanyagolható az sem. Inkább Padmé részéről volt ez szál. Anakin érzelmei főleg az övéhez képest abszolút konstansnak tűntek. Kicsit ezt a nagy vívódást már túlzásnak is éreztem, nekem nem illett Padmé jelleméhez.

Llorente>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Tudom, hogy sokan nem szeretik A klónok támadása filmet, de nekem ez az egyik kedvencem, talán azért mert ezt láttam először. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a könyv sokkal jobb lett mint a film. Olyan dolgok vannak benne amik sokkal érthetőbbé teszik az eseményeket. Érdekes párbeszédek, a főszereplők lelkivilága mind kell ahhoz, hogy megértsük Anakin és a többiek sorsát. Nekem ebben a könyvben az a részt tetszett talán legjobban mikor Padmé elviszi a csaladjához Anakint egy vacsorára.

verone P>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

A filmhez képest ez a könyv is sokkal részletgazdagabb volt, akárcsak a Terry Brooks: Baljós árnyak. Megismerhetjük Padmé családját, a Naboo-t illetve több hasznos háttérinformációt kapunk a politikáról, ami segít megérteni a filmben látottakat.

dwistvan P>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

A klasszikus trilógiát megelőző történet tovább folytatódott. Az ott megismert események megalapozása még mindig nem teljes, bár itt is sok csata, veszély, hősies helytállás következett. Remélem, hogy a harmadik kötet sok mindenre választ ad. Arra is kíváncsi vagyok, hogy ezeket a történéseket megismerve hogyan hat majd rám a régen olvasott klasszikus három kötet, amelyet újra szeretnék olvasni.

Millázs>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Élveztem ezt a részt is, köszönet Király Gábor felolvasásáért, munkájáért.

JustOneMorePage>!
R. A. Salvatore: A klónok támadása

Nagyon tetszetős lett, igazán jól ábrázolta a rész történéseit egy rakás extrával.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Mert a pletykák azt suttogták, Anakin a Kiválasztott, aki megteremtené az egyensúlyt az Erőben.
Obi-van nem igazán tudta, mit jelent ez, és enyhén megborzongatta. Felnézett Anakinra, aki türelmesen álldogált, megilletődve a letolás után, és elégedettséggel töltötte el a látvány, ez a hihetetlenül rokonszenves, kissé önfejű és nyilvánvalóan vakmerő fiatalember.
Csupán azért rejtette el mosolyát, mivel nem tett volna jót Anakinnak, ha megtudja, hogy ilyen könnyen megbocsátották elsietett cselekedeteit és fegyvere elvesztését.
Obi-van köhécselésnek álcázta kuncogását. Végül is ő talán nem ugrott ki gondolkodás nélkül egy ablakon száz emelet magasságban a Coruscant utcaszintjétől?

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Coruscant · Obi-Wan Kenobi · önfejűség
Életveszélyes_és_Tilos>!

– Nehéz lehet, ha az életedet a Jediknek szentelted – mondta, újabb
taktikával próbálva lefejteni magáról a fiú pillantását. – Hogy nem mehetsz
oda, ahová szeretnél. És nem teheted azt, amit szeretnél.
– És nem lehetek azokkal, akiket szeretek? – Anakin látta, hová vezet a
beszélgetés.
– Szabad szeretned? – kérdezte Padmé nyíltan. – Úgy tudtam, egy
Jedinek tilos.
– Tilos ragaszkodni valakihez – kezdte Anakin, szenvtelen hangon,
mintha szavalna. – Tilos a birtoklás. Az együttérzés, amit egyfajta feltétel
nélküli szeretetnek neveznék, a Jedi életének központi része, úgyhogy
mondhatnánk, hogy támogatjuk a szeretetet.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Padmé Amidala
verone P>!

Miután Qui-gon halálát lelte egy Sith Lord keze által a Jedi Tanács újra átgondolta a döntést Anakin ügyében, és engedélyezte a kiképzést, s így Obi-van teljesíthette Qui-gonnak tett ígéretét, miszerint gondjaiba veszi a tehetséges fiúcskát.

99. oldal, 8. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

Szelén>!

Aztán a fejvadász hirtelen oldalra rántotta járművét, és a két tágra nyíló szemű Jedi szinte egyszerre ordított fel, ám ordításukat elnyomta annak a munkásvonatnak a robaja, mely keresztben zúgott el szinte előttük.
Obi-van ismét szájában érezte az epéjét, de Anakinnak valahogy sikerült elkerülnie a vonatot, és felbukkannia a túloldalon. Obi-van a padavanjára pillantott, és azt látta, hogy nyugodt, közönyös pózban vezet tovább.
– Tudod, mester, hamarabb repültem, mint ahogy járni megtanultam – közölte Anakin huncut mosollyal. – Ebben nagyon jó vagyok.
– Lassíts! – utasította Obi-van olyan hangon, mely arra utalt, hogy a tiszteletre méltó Jedi-lovag hányni készül.

verone P>!

Ameddig Obi-van ellátott, hatalmas állványsorokon nyugvó, folyadékkal teli üveggömbök töltötték be az óriási termet. Mindegyik gömbben egy embrió lebegett, és amikor a Jedi kinyúlt az Erővel, határozott életenergia-hullámokat érzékelt.

189. oldal, 16. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Jedi · jedi · Jedi lovag · Jedi mester · Obi-Wan Kenobi
verone P>!

– Mos Espa – magyarázta, amikor látóhatáron felbukkantak a város körvonalai.
Lassítás nélkül repült fölé, és fel is harsant néhány tiltakozó visítás a komlinkből. Ám Anakin úgy ismerte a környéket, mintha soha nem hagyta volna el. Elrepült a város pereme fölött, majd letette a hajót egy nagy leszállópályára, a kereskedő- és zsoldoshajók dzsungelének közepére.
– Engedély nélkül nem szállhat le! – vakkantotta a kikötőfelügyelő, egy köpcös, disznófejű, tüskés hátú és farkú lény.
– Még jó, hogy megadta az engedélyt – mondta Anakin nyugodtan, alig észrevehetően megmozdítva a kezét.
– Igen, még jó, hogy megadtam az engedélyt – ismételte meg a felügyelő boldogan. Anakin és Padmé kényelmesen elmentek mellette. A lány felkuncogott.
– Annie, rossz vagy! – közölte Padmé, amikor kiértek a poros utcára.
– Nem várakozik több tucat hajó leszállásra – felelte Anakin, meglehetősen elégedetten önmagával, a legkevésbé sem zavartatva attól, hogy az Erő használata a felügyelő meggyőződésére.

203-204. oldal, 17. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Jedi · jedi · Jedi lovag · Mos Espa · padawan · Padmé Amidala
verone P>!

– Ha Watto bántani merte az anyámat, kitépem a szárnyait! – fogadkozott Anakin, és látszott rajta, hogy nem tréfál. Nem tudta, mit fog érezni korábbi gazdája láttán, még ha Watto nem is bántotta Shmit. Watto jobban bánt vele, mint a legtöbb Mos Espa-i bánt a rabszolgáival, de Anakin akkor sem tudta elfelejteni, hogy nem engedte el velük Shmit, amikor Obi-van és Qui-gon kiváltotta őt a rabszolgaságból. Anakin tudta, hogy valószínűleg csak saját, anyja cserbenhagyása miatt érzett bűntudata egy részét hárítja át Wattóra, aki végül is üzletember volt.

204. oldal, 17. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

verone P>!

– Ó, helló! – üdvözölte a két jövevényt. – Miben lehetek szolgálatukra? Nevem Szi…
– Thripio? – suttogta Anakin döbbenten. Alig tudott hinni a szemének.
– Ó, te jóságos! – kiáltott fel a droid, majd vadul remegni kezdett. – Ó, készítőm! Anakin gazda! Tudtam! Ön pedig csak Padmé kisasszony lehet!
– Helló, Thripio! – mosolyodott el Padmé.
– Ó, az áramköreim! Annyira örülök, hogy láthatom önöket!
– Az anyámhoz jöttem – magyarázta Anakin. A droid élesen felé fordult, majd mintha hátrahőkölt volna.
– Azt hiszem… azt hiszem… – dadogta Thripio – …jobb lesz, ha bemegyünk. – Elindult a gazdaság felé, és intett a két fiatalnak, hogy kövessék.
Anakin és Padmé idegesen összenéztek. Anakin nem tudta elkergetni a végzet érzetét, ami a rémálmok kezdete óra állandóan gyötörte.
Mire utolérték a droidot, az már az udvarban járt.
– Cliegg gazda! – kiáltotta. – Owen gazda! Fontos vendégek érkeztek!
Szinte azonnal kiszaladt a házból egy fiatal férfi és egy nő. Anakint és Padmét meglátva lelassítottak.
– Anakin Skywalker vagyok – közölte Anakin, nem vesztegetve egy másodpercet sem.
– Anakin? – ismételte meg a férfi elkerekedett szemmel. – Anakin!
A mellette álló nő a szájához kapta a kezét.
– Anakin, a Jedi! – suttogta elfúló hangon.
– Ismernek? Shmi Skywalker az anyám.
– Az enyém is – felelte a férfi. – Nem az igazi anyám – tette hozzá, látva Anakin értetlen tekintetét –, de a legigazibb, akit valaha ismertem – nyújtott kezet. – Owen Lars vagyok. Ő pedig a barátnőm, Beru Whitesun.
– Helló! – biccentett Beru.
– Én Padmé vagyok – lépett előre a lány, amikor látta, hogy Anakintól pillanatnyilag nem számíthat bemutatásra.
– Azt hiszem, mostohatestvérek vagyunk – mondta Owen, szemét egy pillanatra sem véve le a fiatal Jediről, akiről oly sokat hallott. – Volt egy olyan érzésem, hogy egyszer be fogsz állítani.

208. oldal, 17. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

verone P>!

Anakin is hallotta Qui-gon hangját, mely azért könyörgött, hogy uralkodjon magán, tagadja meg a haragját. Ő viszont nem ismerte fel, annyira elöntötte a fájdalom és a düh. Az egyik kunyhó előtt megpillantott egy taszken asszonyt, kezében egy vödör mocskos vízzel, egy másik sátor árnyékában pedig egy taszken gyereket, amint hitetlenkedő arccal nézi őt.
Aztn elindult, bár alig volt tudatában annak, hogy mit tesz. A pengéje megvillant, és ő továbbrohant. A taszken asszony felsikoltott, majd a földre rogyott.
Ekkor már az egész tábor felbolydult. A kunyhókból taszkenek rontottak elő, sokan fegyverrel a kézben. De Anakin a halál táncát járta az Erőből táplálkozva.

247. oldal, 20. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

verone P>!

– Mindent tudott a Szenátusban folyó korrupcióról – folytatta Dooku, anélkül, hogy kihagyott volna akár egy szívdobbanásnyit. – Korruptak valamennyien, természetesen. Yoda és Mace Windu is. De Qui-gon sohasem tartott volna ki e mellett a status quo mellett, ha tudja azt az igazságot, amit én tudok. – Drámai szünetet tartott, amely közbevetést követelt Obi-vantól.
– Az igazságot?
– Az igazságot – mondta a magabiztos Dooku. – Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a Köztársaság a Sith Sötét Lordjainak uralma alatt áll?
Ez mélyebbre hatolt, mint az őt fogva tartó energiaszálak bármelyike.
– Nem! Ez nem lehetséges! – Az elméje pörgött, és valami ellenérvet keresett. Ő volt az egyetlen az élő Jedik között, aki harcolt egy Sith Lorddal, és ez az összecsapás szeretett mestere, Qui-gon életébe került. – A Jedik tudnának erről!
– Az Erő sötét oldala elhomályosítja a látásukat, barátom – magyarázta nyugodtan Dooku. – Több száz szenátor áll jelenleg a befolyása alatt annak a Sith Lordnak, akinek a neve Darth Sidious.
– Nem hiszek neked – mondta Obi-van határozottan, és azt kívánta, bárcsak olyan szilárdan tudná tagadni azt az igazságot, mint ahogy kijelentette.
– A Kereskedő Föderáció alkirálya valaha szövetségese volt ennek a Darth Sidiousnak – magyarázta Dooku, és ismerve az egy dekáddal ezelőtti eseményeket, ez hihető állításnak tűnt. – De őt tíz évvel ezelőtt cserbenhagyta a Sötét Lord. Hozzám jött segítségért. Mindent elmondott. A Jedi Tanács nem hitt volna nekem. Sokszor próbáltam figyelmeztetni őket, de nem hallgattak rám. Amikor majd érzékelik a Sötét Lord jelenlétét és rádöbbennek a hibájukra, már túl késő lesz. Mellém kell állnod, Obi-van, és együtt elpusztítjuk a Sithet.
Mindez annyira észszerűen, annyira logikusan hangzott, és annyira illett ahhoz, a szóbeszédhez, amit Obi-van Dooku grófról hallott. Ám a selymes szavak mögött ott lapult a valóság, ami pozdorjává zúzta e logikát.
– Sosem állok melléd, Dooku!

265-266. oldal, 22. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)


A sorozat következő kötete

Csillagok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Freed: Zsivány Egyes
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa
Mur Lafferty: Solo
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom
L. A. Graf: A Gondviselő
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
Martha Wells: Az ereklyetartó
William Kotzwinkle: E. T.
Elizabeth Hand: X-akták – A jövő a tét