A ​félszerzet ékköve (Jeges Szelek Völgye 3.) (Drizzt legendája 6.) 142 csillagozás

R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Hiába volt Tízváros hőseinek minden igyekezete, úgy tűnik semmi sem állíthatja meg Artemis Entrerit, hogy véghez vigye álnok tervét. Miután elrabolta Regist és Guenhwyvart, a varázslatos párducot, Calimport felé tart, ahol Pook pasa már bosszúra éhesen várja a félszerzetet. Ám Drizzt Do'Urden és Wulfgar nem képes belenyugodni a barátjukra leselkedő halálos veszélybe, és üldözőbe veszik az orgyilkost. Őrült hajsza kezdődik, és ezúttal talán rájuk mosolyog a szerencse. Drizzt egy mágikus álarc segítségével végre elrejtheti születésének szégyenbélyegét a gyűlölködő pillantások elől, ráadásul egy nem várt szövetséges felbukkanása új reménnyel tölti el a szívüket. De Calimportig hosszú az út. Mielőtt elérnék, meg kell küzdeniük a Kardpartot rettegésben tartó kalózokkal, és keresztül kell vágniuk Calimshan perzselő sivatagán. Hamarosan rádöbbennek: a Regis kiszabadításáért indított küldetés könnyen mindannyiuk életébe kerülhet.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Delta Vision, 2006
308 oldal · ISBN: 9637041842 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Szukits, Szeged, 2003
274 oldal · ISBN: 9639393614 · Fordította: Hoppán Eszter
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1995
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 963835366X · Fordította: Hoppán Eszter

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Drizzt Do'Urden · Guenhwyvar · Artemis Entreri · Catti-brie · Harcpöröly Bruenor · Wulfgar · Regis · Fényeshold Alustriel · Harkle Harpel · LaValle · Malchor Harpel · Pook pasa · Rassiter

Helyszínek népszerűség szerint

Alkonytorony · Calimport · Hosszúnyereg · Téltelen Erdő


Kedvencelte 25

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

fekiyeti79 P>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Salvatore-ral valami jó dolog történhetett, ugyanis a Kristályszilánk elnagyolt, kapkodós hamariságát sikeresen levetkőzte, és a trilógia második és harmadik részét nagyon szépen összerakta.
Miután a Jeges Szelek Völgyében történt események összehozták a kis csapatot, és karöltve elindultak a legendás törpe királyság, Mithrill Csarnok felkutatására, vérbeli kalandozós fantasy történetnek lehettem tanúja, ami kicsit a játékok (pl. Diablo) világára emlékeztetett abból a szempontból, hogy minden főszereplő szert tett valamilyen epic fegyverre utazásaik során.
Sokszor kerültek cseberből vederbe, különféle gonosz, förtelmes teremtmények kereszttüzébe, ritkán volt lehetőségük sima, kitaposott ösvényre lépni, aminek köszönhetően egy percre sem unatkoztam a könyvek sorait olvasva.
Be kell vallani, hogy a szereplők egy kissé túlmisztifikáltak, de vannak hibáik, vannak gyengéik, van humoruk, a köréjük szőtt szálakat pedig Salvatore mesterien szövi.
Nem mondom, hogy tökéletes, mert nem az, de roppant szórakoztató, mozgalmas és izgalmas, meglepő (és kevésbé meglepő) fordulatokban gazdag az egész trilógia, úgyhogy jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki még nem ismeri, de szeretne egy jót kalandozni az Elfeledett Birodalmakban! :)

M.j.: Térkép jó lenne a kötetekbe, mert az kell!
spoiler

>!
Delta Vision, 2006
308 oldal · ISBN: 9637041842 · Fordította: Hoppán Eszter
nyirog >!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Bajban vagyok ezzel a kötettel, mert tetszett nagyon, de azért látom a hibáit is. Egyértelműen kiderült így a sorozat 6. részénél (azért már igazán ideje volt), hogy kire/mire fókuszál leginkább az író, mely karakterek a legfontosabbak, és kik lesznek a középpontban az elkövetkezendő időkben. Tetszett a jellemfejlődés, gyakorlatilag minden főbb szereplő elindult egy identitáskereső úton, mégpedig jó irányban: Drizzt lassan megtanulja elfogadni a tényt hogy ő a felszínen sosem lesz „teljes értékű” lakos, a lány ráébred hogy ő már nem kislány hanem kaladornő, a barbár észreveszi hogy az izmain kívül a eszét is érdemes néha használni, a törpe pedig az álmai kergetése helyett a jelenben él.
Az előző részhez hasonlóan itt is folytatódott a világ bemutatása, új helyszínek, új lények, új szereplők érkeztek, és gyakorlatilag mindegyik jól sikerült. Egyedül talán Pook karaktere volt kicsit hiteltelen, az ő együgyűsége nem repíthette volna ilyen magas pozícióba a való világban. Ez volt az egyik hiba szerintem. A másik pedig a főszereplők gyakorlatilag „isteni” mivolta: a szerző icipicit elveti a sulykot e tekintetben, már szinte túlmisztifikálja, sebezhetetlenné és legyőzhetetlenné téve hőseinket, akár még egy másik világban, nagyhatalmú lények között is. Remélem ebből egy picit alábbad a következőekben, de ezen felül nagyon rendben van a történet, élvezetes volt olvasni a kalandokat.

Kiskakukk>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Ha akarnék, se tudnék sehol belekötni (na jó, a Szukitsos kiadás borítója irtó ronda :D).

Ugyanolyan pörgős, mint a második rész, de itt még talán egy leheletnyivel több harcjelenetet kapunk.

Hőseink versenyt futottak az idővel, megvívtak mindenféle útjukba akadó szörnnyel, valamint saját belső démonaikkal is, Entreri roppant stílusosan gonoszkodott egy sort, Regist kicsit megkurtították (spoiler), volt sok varázslat, humor, izgalmas fordulatok.

Ami nagyon tetszett:
– amikor hőseink átesnek a végén egy másik dimenzióba, az nagyon beszaratós volt
– amikor ebben a másik dimenzióban Drizzt spoiler :)
– hogy Guenhwyvar a parancs ellenére spoiler

De igazából az egész baromi jó volt úgy, ahogy van.

13 hozzászólás
kte P>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

A főszereplők tekintetében nem sikerült meglepnie az írónak: spoiler Catti-brie egyre komolyabb harcos, ez tetszik, elvégre aki ilyen körülmények között nő fel, az kemény csaj lesz. :)
Drizzt gondolatai, spoiler dilemmái, Catti-brie-vel és Entrerivel folytatott beszélgetései némi filozofikus színt is adnak a regénynek.
A tengeri jelenetek tetszettek, a többi sem volt rossz, de a végén Salvatore már kicsit elvetette a sulykot. Lassan nem lesz a világnak olyan karaktere, akit ne tudnának lenyomni szereplőink, ha így megy tovább, akkor nemsokára már isteneket is ölnek.
Összességében azért tetszett, a világ újabb részeit és szereplőit ismertem meg, újabb ármánykodásokat és harcokat izgultam végig.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

újabb trilógia végére értem ,most is remek szórakozás volt .hozta a színvonalat amit eddig megszoktunk .Catti-brie előlépet és harcosként tért vissza .tetszett hogy Wulfgart terrorizálta ha egy másik nőre nézet .
Artemis Entreri továbbra is jó főellenség ,hihetőbb mint Pook pasa .

MortuusEst>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Eddig ez egyértelműen a leggyengébb része a sorozatnak. Eddig sem emelkedtünk nagy magasságokba( nem is ezért olvasom)… de itt néhány rész egészen röhejes. Ez a csata a démoni síkon. Atyaég.

Andru>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Hm. Nem volt rossz történetvezetés, de nekem időnként már sok volt a túlélő :)
Ebben már voltak olyan részek, amiknek a szükségességét nem igazán értettem és nem is volt „szokásos” eddig. spoiler

Entreritől többet vártam, sokkal többet. Valahogy ez a szál mintha félbeszakadt volna.
A végén meg szerintem ellőtt egy jó lehetőséget, a Mithril Csarnokot. Erre kíváncsi lettem volna, de nekem túl rövid lett.

Llorente>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Erre a könyvre sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy unalmas lett volna. Már az úton Calimportig is rengeteg dolog történik hőseinkkel, de az igazi megmérettetés a városban vár rájuk. A kiváló harcosokból álló csapat küzdelme a vérpatkányok ellen a csatornában nekem nagyon tetszett, és az még csak a nagy harc kezdete volt. Kellett hozzá nagy állóképesség, hogy azokat a hosszú, kimerítő csatakát a csatornában, Pook pasa házában és a Tartaroszon egymás után megvívják különböző sérülésekkel. Wulfgar fejlődése ebben a könyvben már jól látható volt, bár még van mit tanulnia Drizztől, de már kétségkívül nem volt olyan forrófejű.

Witchmoly>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Nagyon hiányzott ebből a részből nekem spoiler de azért a történetnek sikerült végig fenntartania az érdeklődésem. :)
Regis egészen szimpatikus lett, azt hiszem, most ki is tett magáért a tetteivel, Bruenorról már nem is beszélve, nagy kedvencem a kis törpe. :D
A Drizzt és Entreri közötti harc végülis spoiler újfent lenyűgözött, Wulfgart kicsit sajnálom, mert tudom, (legalábbis a szívem azt reméli) hogy előbb utóbb spoiler. Az a pillanatnyi spoiler nálam mindent vitt… *-*

Banshee>!
R. A. Salvatore: A félszerzet ékköve

Végre női főszereplő Salvatore-nál! :D
Ez sokat lendített fölfelé a megítélésén a Kristályszilánk trilógia utolsó köteténél, de maga a cselekmény is tetszett.


Népszerű idézetek

Luna_Dephensis>!

– Harcos vagyok, csakis harcos. Nem keverem össze életem hivatását a kedvesség és a szeretet hazugságaival. – maga elé emelte a szablyát és a tőrt. – Ők az én egyetlen barátaim, és velük…
– Semmi vagy – szakította félbe Drizzt. – Az egész életed egyetlen elpocsékolt hazugság.

240. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri · Drizzt Do'Urden
3 hozzászólás
Kiskakukk>!

Entreri sátáni kacajjal sarkon fordult, és kisuhogott az ajtón.

75. oldal, 6. fejezet - Baldur kapuja (Szukits, 2003)

3 hozzászólás
Szelén>!

– Gyere csak, Drizzt Do'Urden! – szűrte összeszorított foga közt. – Lássuk, ki az erősebb!
Hangjában halálos elszántság rezgett, az aggodalom halvány, majdhogynem észrevehetetlen felhangjával.
Ez lesz mindkettejük életének legigazibb kihívása, annak a két gyökeresen különböző felfogásnak a harca, melyek az életüket irányítja.

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Entreri
Szelén>!

Békés szendergésben töltötték a napot. Élvezték a madarak, a mókusok szökdécselését, sipítozását, és az erdő egészséges hangulatát. Az állatok már a télre készülődtek. Mikor alkonyat borult a tájra, a Téltelen Erdő gyökeresen más lett. A homály túlságosan is otthonosan fészkelte be magát a fák sűrű ágai közé, és hirtelen fojtott némaság telepedett a rengetegre, a veszély baljós nyugalma.

Kapcsolódó szócikkek: Drizzt Do'Urden · Téltelen Erdő · Wulfgar
MóroczMárk P>!

Mi köt gúzsba jobban: az, ahogy a világ lát téged, vagy az, ahogyan hiszed, hogy lát?

Kapcsolódó szócikkek: Catti-brie
Szelén>!

Bruenor a vízbe köpött afeletti undorában, hogy a világ a könyvnek csak a borítóját nézi, a tartalmát nem.

Szelén>!

A teve kétszer hátrafordította a fejét, és kiadósan arconköpte Wulfgart.

Kapcsolódó szócikkek: teve · Wulfgar
Szelén>!

– Kedves LaValle-om – kezdte higgadtan. – Azt akarod mondani, hogy egy Tartaroszba vezető kapu áll tárva-nyitva a szobám közepén?

Kapcsolódó szócikkek: Calimport · Pook pasa
Szelén>!

A legenda szerint a szerencsétlen tovább él a halála után, és az éjszaka az ő ideje.
Drizzt ismerte az ilyesfajta teremtmények baljós legendáit, és ismerte a nevüket is. – Banshee?

Szelén>!

Wulfgar levette Égisz-agyart a válláról, mire kellemetlen mozgolódás hallatszott a tetőről. – Még sosem jártunk kies városotokban – felelte szilárdan. Egyáltalán nem volt meghatódva attól, hogy óriásnak nevezték.

Kapcsolódó szócikkek: Wulfgar

A sorozat következő kötete

Drizzt legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Stephanie Garber: Legendary