Volt ​egyszer egy Hollywood 30 csillagozás

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Ez ​a kötet a Quentin Tarantino két Oscar-díjat nyert, válogatott sztárszínészeket (Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie és Al Pacino) felvonultató kilencedik mozijának továbbgondolása, önálló irodalmi műként is kimagasló regény, mely a filmet jól ismerőknek is megannyi izgalmat tartogat.

A Volt egyszer egy… Hollywood című, eddigi talán legszemélyesebb filmjében Tarantino magával ragadó, humoros és kegyetlen korrajzot fest a ’60-as évek végének Amerikájáról, és mindenekelőtt a változásoknak egyre jobban kitett hollywoodi filmiparról, amely a vietnámi háború és a hippimozgalmak közepette is igyekszik fenntartani ragyogó látszatvilágát.

Ezt a letűnőben lévő érát személyesíti meg a történet főszereplője, Rick Dalton; az egykoron jobb napokat látott tévészínész, akit többnyire már csak spagettiwesternek epizódszerepeire pályázhat. Hű kaszkadőre és barátja, a homályos múltú Cliff Booth kíséretében járja a forgatásokat, és csúszik egyre mélyebben az alkoholizmusba,… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2021
406 oldal · ISBN: 9789634798002 · Fordította: Sepsi László
>!
Helikon, Budapest, 2021
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797487 · Fordította: Sepsi László

Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

robinson >!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Tarantino önfeledten sztorizik, egy valódi ódát készített Hollywood elveszett ártatlanságáról, élvezettel mesél. Élmény volt olvasni, ahogyan a filmet is szerettem, jó kis időutazás volt ez. Tarantino nagyszerű filmjére épülő regénye működik, cselekménye vitt magával.
https://gaboolvas.blogspot.com/2022/01/volt-egyszer-egy…

Sati P>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Film után karácsonyi meglepetéskönyv. Pillanatállj: film.
Lélegzet visszafojtva figyeltem az előttem pergőt. Első mozzanatától az utolsóig. Lenyűgözött, teljesen kivont az akkorból.
– Ó, hát ma még lehet ilyet? – hitetlenkedtem.
– Varázslóknál igen, nekik ez természetes, még ebben a ilyenjelenben is – válaszolták a vászonra álmodott varázsképkockák.
A filmvégi lámpák felgyulladása boldog katarzisban talált: elégedettségemtől nem mozdulva élveztem a minden sejtemet átjáró érzést. Újra pontosan AZ a tarantinosan egyegész FILM .. Teljes a világ, rendben a minden!

Ezután jött a könyv. Két nap alatt jártam a végére, a szokásos életritmusom, a minden egyes szót helyén tudni akaró elolvasásom és megértésem mellett, és ellenére: elképesztő tempóban falt fel a történet.
A film öt csillagot ér a maga dimenziójában. A könyv egy másik, másféle, kiterjedtebb dimenzióban szintén maximum csillagszóró, de értékeiben teljesen más. Máshogy több. Tarantino filmmel, filmvilággal kapcsolatos, minden spektrumot átfogó ismeretanyaga, utánozhatatlan dialógusai, valóvánkosunkból álomvilágunkba átvető mesélő kedve, a filmművészet iránt érzett csodálata és a mindehhez kapcsolódó alkotói alázat sodró, pergő, értékes olvasmánnyá nemesíti ezt a film-utánérzéssel igen kicsinykét kacérkodó, önállóan lélegző alkotást.

Várakozásokat teljesítő, igazi Tarantino remek ez mindazoknak, akik látták a filmet, és filmbefogadásra csábító bravúr azoknak, akiket így próbál táncba vinni a mozimágus egy remek vetítés pörgő-forgó éji varázsába. Mert persze, azért tudjuk, s megmosolyogjuk: marketingeszközként IS nagyon bejön ez a tuti :)

Műsoron kívül T. úrnak: az Aljas nyolcast is szívesen elolvasnám így, mondjuk idén télen. Vagy jövőre. Esetleg pár éven belül, mindegy. Attól függetlenül, hogy már féltucatszor láttam..

Töki>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Nem titok, hogy hatalmas rajongója vagyok a filmnek, úgyhogy kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv nekem kell. Már csak azért is, mert a film, dacára annak, hogy az elmúlt 20 év egyik legjobb filmjének tartom, bennem is hagyott kérdéseket. Nagyon sajnálom, hogy a film ennyire áldozatul esett a vágóollónak. Illetve, sajnáltam..
Ugyanis most, hogy a könyvet is olvastam, azonnal világossá vált számomra, hogy azt a sok háttérinformációt, mély korrajzot (elsősorban zenei és filmes értelemben), valamint korabeli filmkészítési technológiát, amit a könyvben Tarantino annyira jól leír, a filmvászonra – egy-két kivételtől eltekintve – nem tudta volna átmenteni. Bár állítólag létezik egy közel 4 órás változata is a filmnek, ami vélhetőleg a könyvből átemelhető epizódokat mind tartalmazza, kizártnak tartom, hogy az a verzió egy az egyben a könyv mozgókép változata lenne.
A könyv egyetlen hibája, hogy önálló műként egyszerűen nem állja meg a helyét. Csakis az talál benne élvezetet, aki a filmet is látta. Aki viszont a filmért is oda volt, gyanítom a könyvet is széles mosollyal az arcán fogja forgatni. Én is így tettem. És piszkosul jól szórakoztam. Végre mindent tudok Cliff Booth-ról, a kutyájáról, Brandyről, Charles Mansonról és hippi mozgalmáról, Cliff és Bruce Lee kapcsolatáról, arról, hogy Sharon Tate miért ment be a moziba (a hiedelmekkel ellentétben nem csak azért, hogy Tarantino megmutathassa Margot Robbie koszos talpát), hogy Rick Dalton kapcsolata hogyan alakult a kislánnyal a Lancer forgatásán és azután, és legfőképp: hogy Cliff Booth megölte-e a feleségét vagy sem.
Csak az olvassa el, aki látta a filmet és tetszett neki. Ez a könyv nekik íródott. Egy igazán szórakoztató ponyvaregény a világ egyik legjobb rendezőjének tollából.

László_Főgler>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

(Angol eredetiben olvastam.) Eleinte a film cselekményét követjük, majd egyre több az olyan epizód és teljes fejezet, ami a filmben nem volt benne, vagy éppen kimaradnak jelenetek. A film „erőteljes” lezárása is hiányzik, de nem árulom el, hogy mi van ehelyett az utolsó fejezetben. Hogy Tarantino tud írni, főleg párbeszédet (amik néha már túl jól is sikerülnek), azt nem kell bizonygatni, de ez a könyv leginkább a film kiegészítéseként működik. Ami kicsit zavart az elején, hogy jelenidőben van megírva, mint egy forgatókönyv.
Ha nagyon tetszett a film, és elmerülnél a világában újra, megismerve a szereplők hátterét, ajánlom. Nagyon jó, hogy magyarul is ilyen hamar megjelent.

lot49>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Popkultulásokkal rogyásig pakolt időutazás, vég nélküli sztorizgatás, pletyók a 60-as évek Hollywoodjáról, fiktív és valódi szereplőkkel, fiktív és valódi mesékkel egy zseniális, filmőrült tollából. Nem lineárisan, de szépen megszerkesztve. Csak úgy lazán. Tarantinosan.

rekan>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Szeretem Tarantino filmjeit, úgyhogy tudtam, hogy a könyve is tetszeni fog. Sok jelenet egy az egyben ugyanaz volt, mint a filmben, viszont sokkal többet megtudhattunk a szereplőkről is. Amit sajnálok, az az, hogy kimaradt a véres, tarantinós csúcsjelenet. Az komoly csalódás volt számomra.
Popkultúrális utalásokban szerencsére nem volt hiány, talán kicsit túl is lett tolva a dolog. Azok a részek engem például untattak, ahol egy-egy fejezetet végigdumált olyan filmekről, emberekről akikről ezelőtt alig hallottam. Persze számítottam rá, úgyhogy nem ért váratlanul a dolog. Ez a könyv amúgy is az a fajta volt, aminél folyton meg kellett állnom, hogy rákeressek egy zenére vagy filmre (sőt még kutyakaja reklámokat is nézegettem), már csak a hangulat kedvéért is, mert annyira jól átadta a ’60-as évek életérzését, hogy még többet akartam.

Action P>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

A film nem nagy kedvencem, megvannak a jó pillanatai, meg nagyon jól meg van csinálva, de szerintem túlnyújtott. Ellenben a könyv remekül kiegészíti a történetet, tele van olyan történésekkel, amik a filmben nem szerepelnek, ahogy egy másik olvasó is írta itt, Tarantino jókat sztorizik a regényben. Igen, ez egy regény, nem forgatókönyv, de igazán szerintem a filmmel együtt működik jól.

serious86>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Nem nagyon érdekel ez a világ (Hollywood, Amerika, filmek, színészek, rendezők, stb.), mégis Tarantino könnyed stílusban megírt regényét nagyon jó volt olvasni. Csak úgy peregtek az oldalak. Ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akiknek tetszett a film.
A magyar fordítás is nagyon tetszett.
Akkor miért nem 5 csillag? A fél csillag mínusz a rengeteg elgépelés/elírás miatt jár és ez a kiadást minősíti, nem a könyvet magát. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogyan kerülhet bele ilyen sok hiba egy könyvbe. Csomó helyen 1-1 betű lemarad vagy kimarad. Nagyon dühítő és egyben szomorú ezt látni olvasás közben. Megakasztja az olvasást, megtöri a lendületet.

bioaram>!
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy Hollywood

Jó móka volt elolvasni a könyvet és utána újranézni a filmet.
Ahogy szokták mondani, így már más a leányzó (a film) fekvése.
A könyvet olyan élvezettel olvastam, amilyen élvezettel viszonyul Tarantino a filmekhez, a mozihoz.
Köszönöm neki az élményt.


Népszerű idézetek

Grapefruitossy P>!

– Mesélj arról a Stewart Granger-filmről, amit említettél! – kéri.
– Nagyvad – feleli Rick. – Amolyan afrikai nagy fehér vadászos szemét. A nézők még a repülőkön is kisétálnak róla.

19. oldal

EmKatona P>!

Jobban esik a reggeli, ha veszed a fáradságot, hogy rendbe szedd magad.

124. oldal

turim86>!

Bruce azt is hamar felismerte, hogy bár képzettségét tekintve Cliff közelében sem jár egyik ellenfelének sem a harcművészeti versenyekről, olyasmi volt, ami ő nem.
Gyilkos.
Látta, hogy Cliff puszta kézzel gyilkolt meg embereket.
Látta, hogy Cliff nem Bruce Lee-vel harcol.
Hanem a késztetéssel, hogy ne gyilkolja meg Bruce Lee-t.

216. oldal

EmKatona P>!

Szerette a „Yummy Yummy Yummy” című számot és a folytatását ugyanattól a bandától, a „Chewy Chewy-t”.

170. oldal, 10. fejezet (Helikon, Budapest, 2021)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: A remény rabjai
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
Colson Whitehead: A Nickel-fiúk
Mario Puzo: A Keresztapa
Don Winslow: Drogháború
Kurt Vonnegut: Éj anyánk
Paul Auster: 4 3 2 1
Raymond Chandler: Hosszú búcsú