Forrás 35 csillagozás

Puzsér Róbert: Forrás

Puzsér ​Róbert független értelmiségi politikai-közéleti-kulturális rádió- és tévéműsoraival vált ismertté. Provokatív szabadgondolkodó, aki a kollektív tabuk és hazugságok leleplezését tűzte ki céljául. Forrás című kötetében egy mentális-spirituális egység megalkotásának igényével tesz kísérletet tudomány, művészet és vallás integrálására.
Magyar Dávid kortárs fotóművész egészen korán, már gyermekkorában megismerkedett a vizuális kultúrával. A fényképezés húszas évei derekán került érdeklődésének középpontjába. A kötetben szereplő fotói és grafikái ember és természet viszonyát, élet és halál összefüggését, a jelenségek mögött megbúvó lényeget kutatják.

Puzsér Róbert írásai és Magyar Dávid képei a könyv oldalain egymás felé fordított tükrök gyanánt vezetnek önmagunk mélyebb és mélyebb rétegeibe.

„Ajánlom ezt a könyvet meditációs objektumnak. Ez Hamvas Béla kifejezése, aki azt mondta, hogy manapság egyedül a könyv és a gondolat az, ami meditáció tárgyává tehető.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Scolar, Budapest, 2008
138 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632440354

Enciklopédia 7


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

rhcp92>!
Puzsér Róbert: Forrás

Ez életem egyik legfontosabb könyve, miután megvettem, a táskámban hordtam hónapokon keresztül, hogy bármikor beleolvashassak. Megnyugtatott, és általa más megvilágításba került a világ, és benne persze én is. Azelőtt ostobán azt hittem, a folyamatos félelmem szinte mindentől természetes, pedig dehogy! Puzsér amennyire szűkszavú a könyv oldalain, annyira mély és megrázó. A „létünk Isten belénk vetett hite” kijelentés annyira szép, hogy amikor pl. vizsgaidőszak alatt a tételek felett görnyedtem, leírtam a lapra, és sokkal jobban éreztem magam. Köszönöm Puzsér Róbertnek és Magyar Dávidnak is.

schummyka>!
Puzsér Róbert: Forrás

ezmostfuralesz
Kicsit messziről indítanám – ezt a könyvet elolvasva ha pl. Puzsér autójára kellene tippelnem, akkor egy első generációs Audi TT ugrik be, de abból is az erősebbik verzió (1.8-as, ami 225 LE-t tud és összkerekes), MERT annak dupla kipufogója van, szóval kb. teljesen szimmetrikus az autó. Ezt azért írtam le, mert nekem tényleg ez a „szimmetria-versek” szókapcsolat jut eszembe…mindegyik úgy van összerakva, hogy egy kerek egészet alkosson.
(Egyébként 2015-ben járt PR Debrecenben, akkor vettem tőle a 2 filmes könyvét és láttam, hogy egy fekete opel astrával jött..)
ja és ideális olvasmány Budapest-Brüsszel repülőútra, pont kiadja :)

kangakusha>!
Puzsér Róbert: Forrás

Puzsér versei nem hasonlítanak a költők verseire. A metaforái nagyon erőteljesek, megvilágító erejűek, játszanak a nyelvvel, de vannak gyengébbek is. Robi nagyon ért hozzá, hogyan kölcsönözzön a mondanivalójának egy quasi formál-logikai formát, amiben a tartalom és a forma egy geometrikus elrendezést kap, olyan érzést kölcsönözve, hogy ezt valóban nem lenne érdemes máshogy megfogalmazni. Ebben nagyon emlékeztet Hérakleitosz töredékeinek hangulatára. A könyv formára Lao Cét idézi, avagy magyar hangját Weöres Sándort. A pármondatos versek eszmei világa egy reinterpretált Buddhizmus és Kereszténység fogalmaival dolgozik. A képek és a szöveg között jól működik a szinkronicitás, a könyv valóban alkalmas arra, hogy az asszociációval felrázzon, elgondolkodtasson, és ekként használva nem hat többnek, mint ami.

DrEmergencyGrooveHouse>!
Puzsér Róbert: Forrás

Jó gyerek ez a Puzsér, csak amikor komolyan veszi magát, az nagyon nem áll neki jól.

Ebben a könyvben Magyar Dávid egyébként igen klassz fotói mellé okoskodik egy-két frappáns new age eszmeiséget. Goapartyk meg Albertes bicózások előtt-után ajánlott olvasmány, egyébként inkább nézzétek meg azokat a videókat, miket a Budapest TVnek csinált a Na, mi újság? c. műsorában. Azokon jókat lehet vigadni, ez nekem túlságosan gejl.

veledmindenhelyragyogo>!
Puzsér Róbert: Forrás

Nekem tényleg meditációs objektum minden mondata. Nagy bölcsességek apró mondatokban.

Imi3est>!
Puzsér Róbert: Forrás

A videói alapján kicsit többre számítottam, Ezt sajnos nem igazán nevezném könyvnek, inkább csak egy idézet és fénykép album. Bár lehet másnak jobban átjön. Amúgy szimpatikus figura.

Michel>!
Puzsér Róbert: Forrás

Nagyon értékes gondolatok nagyon jó képekkel párosítva. Kár, hogy újabban Puzsér is eladta magát a kereskedelmi médiának és elindult a „Fábrizmus” útján.

4 hozzászólás
Pretorius>!
Puzsér Róbert: Forrás

Szerintem nagyon jól szerkesztett kiadvány igényes szövegekkel, szép fotókkal. Jobban tetszett, mint Weöres Sándor könyve A teljesség felé, amelynek nyilvánvaló továbbgondolásáról van szó. Akit érdekel Puzsér Róbert spirituális oldala, és Magyar Dávid kiváló képei, mindenképp vegyék kezükbe a Forrást.

moszat>!
Puzsér Róbert: Forrás

Érdekes spitiutális kaland, pár megkapó kép, de haladva benne egyre inkább zavart, hogy úgy mondjam Ádámot és Évát is Istenre vezeti vissza. Puzsértól szélesebb szellemi spektrumra számítottam.
Világnézeti korrekciónak javasolt, de az árát semmiképpen sem éri meg.


Népszerű idézetek

Jaumijau>!

Ha hiszek vágyaimnak, örökké koldusszegény maradok, hisz világom fókuszában mindig az áll majd, ami nem az enyém. Ha eloszlatom vágyaimat, megszűnik bennem mindennemű hiányérzet, s amint nem hiányzik semmi, máris a világ minden kincsének birtokosa vagyok.

Jaumijau>!

Ha hiányérzetem megszűnését vágyaim kielégülésétől várom, kényeztetem a zsarnokot, mely uralkodik fölöttem.

VÁGY ÉS HIÁNY

1 hozzászólás
Carmilla >!

Az élet célja, hogy megtanuljak meghalni. Hogy amikor eljön a halál, ne kapaszkodjak tíz körömmel az életbe, amint az kicsúszik a kezeim közül. Hogy megtanuljak elengedni bármit. Hogy felkészüljek arra, hogy végül mindent elveszítek. Erre az élet minden nap lehetőséget nyújt. Ehhez pont elég egy élet.

135. oldal

Jaumijau>!

Rajtam múlik, hogy az egységet, vagy a kétséget választom-e.

KÉT SORS

1 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Amit megőrzök, abban halandó vagyok.
Amit megosztok, abban múlhatatlan vagyok.
Amiről lemondok, abban halhatatlan vagyok.
Amit feláldozok, abban örökkévaló vagyok.

Négy ösvény, 131

Scarlett0722 P>!

A valódi felejtés a tanulás.
A valódi tanulás a felejtés.

Jaumijau>!

A mindennel való szerves összefüggés szabadságát az én börtöne váltotta fel, mely nem engedte többé egységként szemlélni a világot. Az önfenntartás természetes rendjének helyét az ember tudatában annak kényszere váltotta fel. A többi faj, mely nem esett az öntudat eredendő bűnébe, máig a paradicsomban él.

Kapcsolódó szócikkek: eredendő bűn
1 hozzászólás
Szelén>!

Ki teremtette az embert?

Aki letépett egy fűszálat, elsőként fogta össze tövét annak végével, s így szólt: „Bezárom."

Aki járás közben először figyelte meg: „Nem a dolgok maradnak el mögöttem. Én megyek."

Aki elsőként fogalmazta meg a nyilvánvalót: „Meg fogok halni."

115. oldal

bogoz>!

Az élet értelme, hogy képes legyek teljes lényemet minden és mindenki szolgálatába állítani. Hogy amikor szükséget tapasztalok, segítséggé váljak, s erre ne szándék vezessen, hanem adottság rendeljen, ne kényszer legyek, hanem lehetőség. Hogy önmagam bármivel vagy bárkivel való egységét megtapasztaljam, érvényesítsem, életem fókuszába helyezzem. Erre az élet minden nap lehetőséget nyújt. Ehhez pont elég egy élet.

Az élet értelme

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
Scarlett0722 P>!

A „nincs" fogalma megsemmisíti a valóságot, és megnyitja az utat az igazság felé.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jálics Ferenc: Szemlélődő lelkigyakorlat
Domján László – Domján Gábor (szerk.): Agykontroll
Weöres Sándor: A vers születése
Dezslik Magdolna: Esti Manó mesék
Kerényi Mari: A hét lótusz meséje
Gacsályi József: Meditáció és beszélgetés
Vankó Gergely: Málá
Lukácsi Ákos: Yoga Budapest – Tél
Cs. Váczi Sarolta: A szeretet ösvénye tenmagunkhoz
Szigeti Ildi: Alta: Tódal