A ​hét mesterlövésze I. 22 csillagozás

Az 50 legjobb film
Puzsér Róbert: A hét mesterlövésze I.

Népszerű filmklasszikusok, ahogyan eddig még nem láttuk őket, avagy bevezetés a filmtörténetbe – nem csak filmbarátoknak. A hazai média legismertebb, sőt leghírhedtebb „megmondóembere”, Puzsér Róbert – nagy sikerű rádióműsora, A hét mesterlövésze nyomán – ezúttal az elmúlt évtizedek filmtermését teszi szigorú kritikája tárgyává. Szókimondó értékítéletei minden bizonnyal élénk vitákat fognak kiváltani a filmbarátok körében, hiszen a szerzőnek a művészfilmekkel kapcsolatos sznobizmus éppúgy nem kenyere, mint a kritikátlan Hollywood-imádat. Valamennyi filmismertetőt nem egyszer ritkaságszámba menő, nagyméretű fotó illusztrál. A kétkötetes mű második kötete 2013 tavaszán jelenik meg.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Scolar, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9789632443874

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Puzsér Róbert


Most olvassa 6

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

mohapapa I>!
Puzsér Róbert: A hét mesterlövésze I.

Kiválóan tördelt könyv, már a borítófotó is megkomponált, a cím is azonnal megfogja az embert!
Kiváló a filmek válogatása; ahogyan egy Moly-társ is írta, a döntő részük lefedte az én ízlésemet is!
Érdekesek, élők a beszélgetések, végre egy pozoitív könyv: felkeltik az érdeklődést, dicsérnek, értéket emelnek ki! (Három filmnek máris a nyomába eredtem, olyan kiváncsivá tett.) Letehetetlen, szinte együltőben olvastam ki.

Ennyit a pozítívumokról.

Vacak a borító: Puzsér műmájer grimaszának, bármennyire is profin komponált a fotó, semmi köze nincsen a tartalomhoz: ugyanis a filmeket dicsérik benne, nem fikázzák. A fenéért elégedetlenkedik Puzsér a borítón?. Vagy az már reflexszerű? Csak ezzel lehet eladni, ami vele kapcsolatos? Ennyire bedarálta a média?

A könyv szubjektív, persze, hogy az. De valahogy furcsa, hogy egy magyar film szerepel csak benne, illetve európai is alig : egy Luc Besson, A profi, egy Forman, egy Polanski, de mindkettő már amerikai mivoltukban, meg az Utolsó tangó Párizsban. Ez öt a 25-ből. A többi film amerikai. Nyilván marha nehéz 50 filmet úgy válogatni, hogy ne sznobizmus győzzön, valóban jó filmek legyenek, ne csak egy műfajt jelenítsenek meg, és még náció szempontjábó is kieegyensúlyozott legyen a válogatás; senki nem lehet teljesen elégedett egy ilyen válogatással, csak a szrző. De valahogy akkor is… S ez hagyott bennem hiányérzetet.

Csak, hogy puzsérkodjam egy kicsit.

16 hozzászólás
Kkatja P>!
Puzsér Róbert: A hét mesterlövésze I.

Eddig nem voltam elájulva a Puzsér stílusátától (ami persze nem is volt célja:) de itt most 80 %-ban a kedvenc filmjeimből mazsolázott, úgyhogy kíváncsiságból végigolvastam! Nem is bántam meg, mert kellemesen elbeszélgetett minden filmről az adott vendégével, felelevenítve a legjobb pillanatait egy-egy filmnek, beszúrva az eredeti szövegekből is ütősebb részleteket. Meg is jött a kedvem az Összeomlás, a Keserű méz, A jó a rossz és a csúf, a Született gyilkosok vagy A remény rabjainak az újranézéséhez! És a többi is jó volt így újraolvasva! :)


Népszerű idézetek

Szelén>!

Mindannyian egy halálos ítélettel születtünk. Születésünk pillanatában halálra lettünk ítélve, majd megkezdődik számunkra az ítélet végrehajtásáig a siralomházban letöltendő néhány évtized. Egy per zajlik ellenünk, koncepciós per, hiszen rég megvan az ítélet: halál.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
Szelén>!

Mindannyiunknak megvan a maga kirakatboldogsága, amelyet a barátok, a szülők meg a külvilág felé prezentálunk.

83. oldal

schummyka>!

Ebben a filmben gyakorlatilag minden elhangzik, ami a párkapcsolatról elképzelhető. Két olyan filmet tudnék említeni, amely ehhez fogható mélységben és alapossággal elemzi ki férfi és nő kapcsolatát, az egyik a Keserű méz Roman Polanskitól, a másik Mike Nichols Közelebb című filmje.

86. oldal, Jelenetek egy házasságból (Scolar, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Mike Nichols · párkapcsolat
Kkatja P>!

Ha Bergman nevét hallva arra asszociáltok, hogy kizárólag nagyon mély és nehezen emészthető filmeket készített, akkor nem tévedtek. De ez a film, amellett, hogy nagyon mély és igen erős intellektusú, rendkívül szórakoztató. Az első perctől kezdve magával ragadja a figyelmeteket, nagyon átélhető, és szó sincs arról, hogy unalmas vagy elvont lenne. Teljesen konkrét, a szemetek láttára gyötrik egymást halálra a hőseink.
(Puzsér/ Jelenetek egy házasságból)

82. oldal

schummyka>!

Puzsér Róbert: A háború elméletébe avat be minket ez a film, de ezzel párhuzamosan a háború gyakorlatába is.

17. oldal, Híd a Kwai folyón (Scolar, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: háború · Puzsér Róbert
schummyka>!

A legjobb magyar film. Még a mellékszereplők is zseniálisak. Színre lép például egy Macák nevű verőlegény, olyan, amilyen a nyilasok többsége lehetett a II. világháború idején. Aztán az ilyenek mentek át később egyenesen az ÁVH-ba. Királyhegyi Pál halhatatlan mondásával élve: „Kis ország vagyunk, csak egy csőcselékre telik”. Ezt akkor mondta, amikor kitelepítették, és fölismerte a nyilas verőlegényt az ÁVH-s őrmester alakjában a Hortobágyon.

107. oldal, Az ötödik pecsét (Scolar, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: ÁVH · nyilasok

Hasonló könyvek címkék alapján

Asperján György – Béres Attila – Gábor Anna – Horváth Péter: Daráló
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot moziba megy
Király Jenő: Frivol múzsa I-II.
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Kamarás István: Olvasatok
Varga Zoltán: A kecskeméti animációs film
Böszörményi Gábor – Kárpáti György (szerk.): Zsánerben
Király Jenő: Mágikus mozi
Báron György: Alászállás az alvilágba – Psycho analízis