A ​sárkányölő (Bizánc 1.) 98 csillagozás

Pusztai Andrea: A sárkányölő

Kr. ​u. 958. A fénykorát élő Bizánci Birodalom kora katonai nagyhatalma, flottája és híres nehézlovassága révén vasmarokkal tartja kézben a Földközi-tenger és a Fekete-tenger medencéjét. A Nagy Konstantin által alapított főváros és a császári udvar azonban a kül- és belpolitikai, párt- és családi viszályok, intrikák melegágya: igazi kígyóverem.

Kagan, a Tarján törzs vezére a magyarok törzsszövetségének követe a császári udvarban. Feladata kettős: egyrészt igyekeznie kell a kalandozó törzsek augsburgi gyászos veresége után új határvédelmi szerződést kötni Bizánccal, másrészt szemmel kell tartania az udvarban nevelkedő Gyevel herceget, Taksony fejedelem fiát.

Kratérosz sztratégosz, az egyik legelismertebb bizánci hadvezér egyetlen, féltett lánya, Anasztázia egy nap elszökik erőszakos udvarlója elől otthonából, azzal a feltett szándékkal, hogy apja akarata ellenére benevez a versenyre, melynek résztvevői közül Rómanosz herceg, VII. Kónsztantinosz császár fia, a… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2015
378 oldal · ISBN: 9789634263807
>!
Gold Book, Debrecen, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634263722

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kagan · Hérakleiai Anasztázia · Kagan vezér, Hérakleiai Anasztázia · Gyevel · Rómanosz


Kedvencelte 26

Most olvassa 4

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

„Isten szövi az utakat, és akiknek találkozniuk kell, azok bizony találkozni is fognak.”

Több szempontból is felejthetetlenné vált számomra ez a könyv.
Egyrészről soha nem fogom elfelejteni, micsoda kalandos úton jutott el hozzám, mint utazókönyv. ;) Másrészről azért marad örök emlék, mert ugyan megválok a könyvtől és küldöm tovább más molyocskának, de nemsokára már a saját példányom fogja díszíteni a könyvespolcomat. Mert ennek a könyvnek ott a helye. ;)
Igazi történelmi regény. Egy számomra eddig kevésbé ismert történelmi korba nyerhettem betekintést. És micsoda betekintést! Minden egyes sorát élveztem. A kalandokat, az intrikákat, hogy mindig volt miért izgulni, hogy mindent kizárva szinte együtt éltem a szereplőkkel. A szereplőkkel, akikért rajongtam. Különösen Kaganért, a magyar „barbár” férfiért! ;) ♥

Köszönöm, hogy olvashattam, hatalmas élmény volt! A könyv végén található szerzői jegyzetet pedig külön öröm volt olvasni.
Nagyon várom a következő részt! ;)

21 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Ha Becca nem ajánlja, akkor lemaradtam volna egy csodálatos történetről. Nem is értem, hogy miért nem kapott nagyobb reklámot egy ilyen minőségi munka. A kivitelezés is gyönyörű és igényes. Fűzött, keményborítós, ízléses borító képpel. Pusztai Andrea igazán komoly kutatómunkát végzett, hogy hitelesen ábrázolja a X. századi Bizáncot, az ottani politikai viszonyokkal. Szereplőit valóságban is létező személyekről mintázta. Ami még pluszt ad ennek a történelmi romantikus műnek, az az akkori magyar viszonyok. Kagan törzsfő ugyanolyan fontos szereplője a történetnek, mint Romanosz herceg, vagy a szépséges Anasztazia, aki csupán szeszélyből indul el a császári párválasztón. Ő csak a zsiráfokat akarta megnézni. Hiába tudjuk előre a végét, akkor is izgalmas hőseinket végigkisérni. Bár nem függővég, én azért várom a folytatást.

3 hozzászólás
Diana_Z I>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Utólagos bejegyzés másodszori olvasáshoz:
Így másodszorra is nagyon jól szórakoztam. Sőt, most, hogy ismertem a történetet, már olyan apró részletekre is oda tudtam figyelni, amik első olvasásra elkerülték a figyelmem. Voltak jelenetek, amiket jobban szerettem, de akik kedvenceim voltak első olvasáskor, most sem okoztak csalódást. Anasztázia, Kagan, Phókaszok… Kívácsian várom hogyan fogják keverni a lapjaikat. Kicsit szusszanok és jöhet a második kötet, ami itt kacsingat rám a könyvespolcomról :-)))

Eredeti bejegyzés:
Nem szoktam gyorsan értékelni az olvasmányaimat. Szeretem jól átgondolni és megrágni, átlátni az érzéseimet. Most, rendhagyó módon mégis szakítottam ezzel és egyből maximális öt csillagot adok erre a regényre, ami utazókönyvként került hozzám. Ebben is első volt A sárkányölő, mert még soha nem járt nálam egy utazókönyv sem.
Már az első fejezetnél beleszerettem ebbe a regénybe és ez a szerelem kitartott a regény végéig. Nagyon tetszett a nyelvezete, a leírások, a jellemábrázolások. Eleinte kicsit megijedtem a sok szereplőtől, pláne az idegenül csengő nevektől, mégis Andrea leírásának köszönhetően emlékeztem és még most is emlékszem mindenkire. Nagyon jók a karakterek és nem csak a főszereplők, Anasztázia, Rómanosz, Kagan, Kratérosz, és még sorolhatnám, de a mellékszereplők is.
Igazi szövevényes történet, aminek ha jól sejtem, a java még hátra van.
Én biztos vevő vagyok a következő részre. És még annyi, ha ez kevés lenne, hogy feltétlen beszerzek egy saját példányt ebből a regényből magamnak, mert attól függetlenül, hogy elvarázsolt, még külsőre is tetszetős Pusztai Andrea könyve.
https://dianalandry73.wordpress.com/2016/07/21/konyvaja…

12 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

„Isten szövi az utakat, és akiknek találkozniuk kell, azok bizony találkozni is fognak.”

Nem fogok köntörfalazni: féltem ettől a könyvtől. Sőt, rettegtem.
(…)
Ez a regény meglepett, és szórakoztatott.
A lapokat szinte átitatták a titkok, az egymásba futó szálak furcsa, egy régi kor tiszteletreméltó hangulata.
Nem csöpög a rózsaszín romantikától, a helyes vezér lóháton nem a bajba jutott lányért vágtat, hanem csatába. A lány nem is vár valódi megmentőre, a megáll a saját lábán, megoldja a saját problémáját.
Elismerésem azért, hogy az írónő ennyire valóságosan merte használni a történelmet, de mégis élvezhető és olvasmányos stílusban építette rá a könyvet.
Egyébként pedig: ide nekem a folytatást, tudnom kell, mi történik Kagannal.

Bővebben:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/05/pusztai-andre…

16 hozzászólás
ƨɔɴом>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Azt a leborult szivarvegit!
Elso korrben sajnos nagyon elutasito voltam a konyvvel, mondván, hogy akad meg sok más az olvasmány listámon, amit majd szépen előre veszek és minek után azokat kivégeztem majd előveszem ezt is. Én.NAGY.Marha.
Komolyan eddig halogattam ezt a könyvet?! Emberek ez valami zseniális! Olvassátok minél többen, mert aki komoly történelmi háttérrel rendelkező élő könyvet szeretne a kezében tartani az ebben a műben tökéletes társra találhat. Viszont arra készüljön fel bátran, hogy -bár számomra még mindig Karen Marie Moning a nagymester- brutális függővéggel zárul a sztori. A második rész beszerzése kötelező.

6 hozzászólás
sarahangel P>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Először is egy vallomással kezdem. A honfoglalás körüli korszak a történelemben valahogy soha nem tartozott a kedvenceim közé, sem könyvben, sem filmen, sem anno töri órán. Ez a könyv, bár elsősorban Bizáncról szól, de azért az akkori magyarok is bele vannak szőve a történetbe. Nos, a kivételek, mint tudjuk, erősítik a szabályt, mert végre egy könyv, ami tetszett ebben a témában. Annak ellenére, hogy sokszor elbeszélő jellegű volt a párbeszédek preferálása helyett. Annak ellenére, hogy az én ízlésemhez képest kevés volt az érzelmi körítés. Annak ellenére, hogy a karakterábrázolást nem éreztem elég mélynek az én ízlésemhez képest.

Ez a könyv viszont úgy látszik, tényleg sok mindenben kivétel, mert egyszerűen olvastatta magát.

Egyetlen dolog, ami zavart. spoiler

Amit a spoileres részben írtam, azt nagyon sajnálom, hogy így történt.

Összességében egy jól megírt történet egy általam eddig kevésbé ismert korszakról, látszik a belefektetett munka és szeretet, a borítója pedig gyönyörűséges. Olvassátok, ajánlom. :)

Köszönöm szépen a lehetőséget az olvasásra, kedves @Andrea_Pusztai, jó munkát kívánok a folytatásokhoz is, amit várunk. :) @Tóth_Orsolya_3 Orsim, Neked pedig köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a könyvre, mert nem is tudtam a létezéséről. :)

22 hozzászólás
ncsn87>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Nehezen tudom szavakba önteni, mit is érzek, gondolok igazán. Nehezen indult számomra több ok miatt is. Kicsit olvasási válságban vagyok/voltam (hozzáteszem ez a regény segített át a holtponton ;) ), meg számomra picit lassan indult be az egész. Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy ilyen érzésem már volt egy regénynél, méghozzá az is történelmi regény, és ez az Outlander (imádtam, kedvencem). Ott is ezt a történelmi mélyreható kutatást éreztem. Éreztem, hogy mennyi-mennyi munkája volt vele az írónőnek, ahogy itt is tette Andi. Minden tiszteletem az övé, le a kalappal előtte. Csodás könyv lett a Bizánc I.! ♥ Nagyra értékeltem, hogy végén ott voltak a jegyzetei, hogy mik a valós alapjai és mik fikciók benne. Én mindig is imádtam a történelmet pont úgy, mint te @Andrea_Pusztai, hogy valahogy a sok-sok rápakolt, tanult dolog mögé próbáltam nézni, érdekeltek a rejtélyek, hogy a személyek milyenek is lehettek valójában. Persze hozzáteszem, hogy fantasztikus történelem, irodalom tanárom volt, aki megszeretette velem ezeket. Olyat átéléssel mesélt, mert igenis mesélt, nem pusztán tanított, hogy ittam a szavait. Innen is üdvözletem neki is! ♥ Szóval köszönöm, olyan vágyakat ébresztett fel bennem újra ez a történet, amiket már rég elfeledtem. ♥
Most, hogy kiérzelgősködtem magamat, vissza a könyvhöz. :D Hiába lassú folyású volt, éreztem, hogy sok minden felfedeznivaló vár rám, hogy olvasnom kell és meg is lett a jutalmam. Teljesen padlóra kerültem. Ki lett tépve a szívem… Minden karakter tökéletes, megvan a feladata, a maga útját járja. Talán Tiarát utáltam egyedül, mindenki mást megértettem. Lehet, nem tetszett néhányuk cselekedete, de elfogadtam. Olyan karakterfejlődésen megy át Anasztázia… Tényleg felnő a végére. A szívem viszont Kagané. Rómanoszt is kedvelem, de Kagan… Ahhh… ♥♥♥ Nem tudom, mi lesz velük, de nagyon, nagyon, nagyooon félek, amire, mint megtudtam, meg is van az alapos okom. Szóval rettegve várom a folytatást. :D
Persze rengeteg mindent tudnék még mondani, de inkább fedezzétek fel ti is ezt a csodát, titkok és rejtélyek helyszínét. Meglátjátok, megéri. ;)
Köszönöm kedves @BeccasBubbles barátnőmnek az ajánlást és az olvasás közbeni bíztatást. :-* ♥

6 hozzászólás
Roszka>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

A tavalyi év első olvasásom Passuth László: Bíborban született című könyve volt.
A sárkányölő végére érve olvastam a szerző jegyzeteit, ahol elmondja, hogy Passuth könyve sarkalta eme könyv megírására. Milyen jól tette. Története romantikus, érdekes, izgalmas. Olyan korban játszódik, amiről még mindig keveset tudok. Viszont nagyon érdekel. Bepillanthatunk a császárok korába, életébe, kicsit a köznépébe is. Intrika, írigység, hatalomvágy, féltékenység. Minden olyan, ami egy jó olvasmányhoz kell. Kíváncsian veszem kézbe a következő kötetét, vajon, hogy alakul a hun vezér és a bizánci lány élete.

Ananiila>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Régebben nagyon szerettem a történelmi regényeket, de valahogy a középkori világon alapuló fantasyk jobban lekötöttek az utóbbi időkben. Emiatt kicsit tartottam ettől a könyvtől, de kár volt, mert teljesen elvarázsolt.
Utoljára Fonyódi Tibortól olvastam a magyar törzsekről – igaz ő jóval korábbi időszakot választott témájául – de bevallom az, ahogy egy női író áll a témához jobban esik a lelkemnek, remélem a folytatásokban is szó esik a hunokról.
Andrea nagyon jól adagolja a kalandot, a politikát és a romantikát a regényben. Nagyon tetszenek a karakterek, az is, hogy több szálon fut a történet.
Szokatlanul aprólékos és kidolgozott leírások vannak a könyvben, de számomra mégsem unalmas.
Tulajdonképpen semmibe nem tudok belekötni még a borító is szép. Szerencsére rendelkezésemre áll a folytatás is, már bele is kezdtem. Szándékosan nem nézek utána a korszak történelmének, mert nem akarok spoilerezni magamnak, a régi tudásom meg mára semmivé vált.
Biztos, hogy a családom több tagjával is el fogom olvastatni és viszem jó hírét.

1 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Pusztai Andrea: A sárkányölő

Először is, hatalmas tiszteletem az írónőnek, amiért ennyi energiát áldozott a hitelességre, illetve hogy megalkotta ezt a részben valós részben képzelt világot! Egy nagyon picit csalódott vagyok, ami nem is csalódottság, hiszen több romantikát és nekem tetsző választást szerettem volna, ugyanakkor örülök, hogy nem rugaszkodott el a valóságtól, nem változtatta meg a történelmet. Remélem Kaganról és a mi barbár népünkről még sokat fogunk olvasni.
Alig várom a következő részt, hogy milyen izgalmakat tartogat még számunkra a történet! És biztos vagyok benne, hogy Anasztázia is komolyabb, felnőttesebb lesz, mert nekem néhol kicsit hebrencs volt, bár próbáltam emlékezni magamra, hogy én ennyi idősen milyen voltam, és igen, ismerősek a csapongó érzelmek. spoiler

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

K_A_Hikari>!

De miféle világ az, ahol a szerelem vagy a gyermek szégyen lehet?

153. oldal

1 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!

Isten szövi az utakat, és akiknek találkozniuk kell, azok bizony találkozni is fognak.

201. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

– …Georgina, ha ennyire félsz, a sors az utadba gördíti azt.
– Mit?
– Azt, amitől félsz. A félelmeink mindent elmondanak rólunk.

305. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Vezérnek lenni felelősség és szolgálat, nem dőzsölés.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kagan
K_A_Hikari>!

Vajon lehet olyan gyásztól szétszaggatott szívvel szeretni még, mint amilyen az övé?

107. oldal

1 hozzászólás
Dorina_S>!

Mert elfoglalni egy helyet és otthontalanul sóvárogni mindig egy másik után, az nem vezet sehová. Ahhoz, hogy otthon legyen az a hely, az ember szívébe gyökér kell, gondoskodás és szeretet. A magyarok mindenhol otthon vannak még, de sehol sincsenek otthon igazán.

237. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

A magyaroknál a szavak komolyan vétetnek, Bizáncban valahogy újra kell tanulni mindent. Itt a szavak elfednek dolgokat, minél cifrábbak, annál sötétebbeket.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kagan
K_A_Hikari>!

– Tudod, hogy fogadalmat tettem! Többé nem veszek magam mellé senkit!
– De miért?
– Mert képtelen vagyok megvédeni! – […] Kimondta hát. Némán is nagy szégyen ez egy magyar férfinak. A legnagyobb szégyen, ha nem tudja megvédelmezni a családját.

41. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

És a kard fordul, vele kanyarodik a kar, vele játszanak a markolaton egymásba fonódó ujjak, ahogy együtt lépnek, megszűnik a világ a mozdulatban, mintha nem is volna más rajtuk kívül. Sóhaj lopakodik mélyre a tetstben, lehunyt szemmel ébred valami, valami hatalmas és a szemnek láthatatlan.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hérakleiai Anasztázia · Kagan
Diana_Z I>!

Tasszira félrehúzódott. Egy kis imaszőnyegen kelet felé hajlongott, miközben Sitina kezét bekötözték. Anasztázia Tasszirát figyelte, így imádkozott az ő istenéhez, akit Allahnak nevezett. Volt ebben valami megható ott a semmi közepén, a szabad ég alatt, valami magasztos, ami a hűvös templomokban való imáktól olyan idegen és mégis olyan szép.

224. oldal


A sorozat következő kötete

Bizánc sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Urbánszki László: Ördögfattyú
Benkő László: Ország születik
Benkő László: A másik ösvény
Benkő László: A pozsonyi csata
Kodolányi János: Pogány tüzek
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Makkai Sándor: Magyarok csillaga
Csikász Lajos: Arany és vér
Benkő László: Isten választottja
Csikász Lajos: Haragvó liliomok