Más ​világ 4 csillagozás

Egy anya naplójából
Pusztaháziné Gazdag Ilona: Más világ Pusztaháziné Gazdag Ilona: Más világ

A szerző elveszítette fiát a drog miatt. A történet egy részét megírta a Más világ (egy anya naplójából) című könyvében, amely 1999-ben jelent meg. Az a könyv nagy visszhangot váltott ki, sokan olvasták. Benne a szerző főleg a sorstársak, a drogbetegek szülei felé irányította szavait.
Az új könyvben (Pusztaháziné Gazdag Ilona – Más világ) ugyanez az élményanyag fakad fel, a kóros folyamat a drogossá váló fiú életútjába ágyazódva jelenik meg. őszinte lírai vallomás ez a könyv, amelynek hatása alól aligha vonhatja ki magát valaki.

>!
ELTE Eötvös, Budapest, 2001
170 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634634796
>!
ELTE, Budapest, 2001
170 oldal · ISBN: 9634634796
>!
Önkontroll, Budapest, 1999
68 oldal · ISBN: 963037174x

Enciklopédia 4


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Carmilla >!
Pusztaháziné Gazdag Ilona: Más világ

    A könyv első része az Anya naplójegyzeteit tartalmazzák. (Az első kiadás itt véget is ér.) A második részben, mely a Tükörcserepek címet kapta, egyfajta képzeletbeli párbeszédet olvashatunk az Anya és a halott fiú között. Bevallom, nekem az nem tetszett, mármint a halott szájába adott mondatok, amelyek mégiscsak sokkal inkább az anya gondolatai voltak. De elfogadom, és érthető is, hogy valaki így dolgozza fel magában a történteket. A gyászmunka része volt ez is. Végül még Buda Béla írt rövid utószót a könyvhöz.
    Nem fogom pontozni, mert nem lehet irodalmi műként vizsgálni e könyvet, hiszen nem is írói babérokra törve született meg. Viszont azt mégsem tudom szó nélkül hagyni, hogy egy esetleges újabb kiadás során MINDENKÉPPEN érdemes lenne jó alaposan átírni és kijavítgatni a helyesírási hibákat (különösen központozás!), mert ebben a formában nagyon zavaró és nehezen olvasható volt.
    Nem hiszem, hogy a (nem is olyan) „nehéz gyerekkor” lenne az oka annak, hogy valakiből drogos lesz, tehát kár is ezen agyalni. Vagy hogy a szülők rontják el a dolgot azzal, hogy mindent a gyerek feneke alá raknak, mindenben segítik (támogató otthon, pénz, ajándékok, álláshoz jutás stb.). Hiszen mások ezek híján esetleg nem heroinisták lesznek, hanem „csak” herbálosok… Kinek mit tesznek lehetővé a körülmények.
    Mivel sokáig olyan házban laktam, ahol időről-időre drogosok is éltek, volt alkalmam közelről is látni manipulatív, morálisan – és sok más szempontból is – leépült személyiségüket, ami nem volt épp örömteli élmény… (Az volt a legkevesebb, hogy lelopkodták a ruháimat a szárítóról.) Láthattam az anyát, aki kizárta a lányát a lakásból, és többször rendőröket kellett kihívnia rá, mikor éjjelente odajött balhézni. És lehet, nem illik leírni, de tény, hogy a rendőrök és a mentők utálják a kábítószereseket. A politikusok meg úgy tesznek, mintha nem is léteznének. Eközben pedig egyre súlyosabb társadalmi problémát jelentenek, legalábbis én így érzékelem, mert személyes tapasztalataim szerint egyre többen vannak. Szóval ez nem egyedi, „családi probléma”, hanem valami sokkal tágabb dolog. Nem egyedi tragédia, hanem mindannyiunk ügye. Na, ezen érdemes elgondolkozni!

n P>!
Pusztaháziné Gazdag Ilona: Más világ

nem csillagozom. ismerem az anyát aki írta. beszéltem vele, munkakapcsolatban voltunk.
a könyv kőkemény napló. és igaz.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

    Gábor hetedik éve heroinfüggő. Irénke még mindig hisz néha, és ezért drágán megfizet.
    Nem sikerülnek Gábor leállási kísérletei. Nem is sikerülhetnek, hiszen nem a saját döntése alapján cselekszik. Minél tovább döntenek helyette, annál kevésbé lesz képes ő megtenni saját, önálló lépéseit. Talán, tulajdonképpen, már nem is nagyon akar semmit.

90. oldal, Tükörcserepek (ELTE Eötvös, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: függőség · heroin
Carmilla >!

    Tudom, mindenki másként szeret, de az a jó, ha úgy szeretnek, hogy egyértelmű, biztos és állandó a tudat, hogy kellesz valakinek! Az örökös hangulatváltozás elviseléséhez nagy tűrőképesség és idegek kellenek.

156. oldal, Tükörcserepek (ELTE Eötvös, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: tűrőképesség
Carmilla >!

Úgy érzem, nem tartozom már sehová, nincs senkinek semmi mondanivalóm. Amit mondhatnék, rajtunk kívül nem értené meg senki sem. Mint egy üvegházban úgy élek. Úgy érzem, láthatatlan üvegfal vesz körül, amelyen át mindent látok, és engem is látnak. De semmit nem értek, és semmit nem érzek. Mosolyogva köszöntenek, és én mosolyogva visszaköszönök. Megkérdezik hogy vagyok. Köszönöm, jól – mondom. De nem érzek semmit.

36. oldal, Egy anya naplójából (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

    Ha mégis odajutnék, hogy önkezemmel kell véget vetnem a szenvedéseimnek… bocsássátok meg nekem!

24. oldal, Egy anya naplójából (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

…Hiszen nem az a szerencsétlen, kiszolgáltatott gyermek akar megszületni. Világra hozzák, és ha nincs aki segít, hogy emberré növekedjen – gyermek marad örökre.

25. oldal, Egy anya naplójából (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

    Soha nem lehetek boldog. A halál a megváltóm – egyedül Ő szeret annyira engem, hogy teljesen, egészemben mer vállalni.

26. oldal, Egy anya naplójából (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

    El kell búcsúznom tárgyaktól, érzésektől, megválnom fotóktól, az írásodtól, ruháktól, amelyek őrzik még a tested vonalát. Hiába nem vagy már velünk rég, körülöttem, itt minden téged őriz és idéz. Itt maradtál velem, és én rab vagyok.

76. oldal, Tükörcserepek (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

    Balázs rajongott a bátyjáért és ezt Attila jól fel tudta használni akarata érvényesítésére. Szinte mindig sikerült elérnie azt, amit akart: Bali vakon követte bátyja minden instrukcióit.
    De ha néha mégsem jött be az ő akarata, Attila iszonyú dühbe gurult és jött a durva veszekedés, kegyetlen szavak és verekedések. Nem volt könnyű velük.

107. oldal, Tükörcserepek (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

     – Anya… én egy hete nem szúrtam. És nem használtam semmit. Nem tudok aludni. Egy hete dől belőlem alul-fölül minden, csak te nem látod, mert nem vagy itthon napközben. Ez pokoli!

33. oldal, Egy anya naplójából (ELTE Eötvös, 2001)

Carmilla >!

    Késő éjszaka van, de még nincs itthon. Ugyanaz a reménytelenség száll meg újra. Ennek soha nem lesz vége. Mindig eléri, amit akar. Kezdem sejteni, hogy ez az egész most is csak egy színjáték volt. Csak az volt a célja, hogy ránk ijesszen, de nem igazán sikerült, ettől bedühödött.

43. oldal, Egy anya naplójából (ELTE Eötvös, 2001)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók
Havasi Laura: Tűk hegyén táncolva
Beck Judit (szerk.): Nagy drogkönyv
David Sheff: Csodálatos fiú
Roberto Pacini – Giuseppe Paolino – Matteo Fiorelli – Pasquale Ionata – Maria Scotto – Raimondo Scotto: Szenvedélyek fogságában
Rácz József (szerk.): Addiktológiai konzultáció a gyakorlatban
Dic. Baboian: Útlevél a Pokolba
Ernst Servais: A Drogproblémák átfogó Megelőzése
Bayer István: A kábítószer
Walter Kindermann: Drogveszély és drogfüggőség