Rákosi, ​Sztálin legjobb tanítványa 2 csillagozás

Pünkösti Árpád: Rákosi, Sztálin legjobb tanítványa

Uralkodása ​idején Rákosi Mátyás nemcsak a „magyar nép bölcs vezére”, hanem Sztálin legjobb, legodaadóbb magyar tanítványa is volt. Stréber. Ezt az egyetlen szavas jellemzést hajdani tanára, a költő Babits Mihály írta róla,aki 1906-ban latinra tanította. Pedig RM törtetése, mindenáron való érvényesülni akarása évek múltán derült ki igazán: hatalmának tombolásakor vált súlyosbító körülménnyé, amikor nemhogy az országot, a saját villáját is börtönné változtatta. A köztársaság elnökét, majd a politikai rendőrség hírhedt vezetőjét, Péter Gábort is ott fogatta le, sőt fél éjszakán át „atombiztos óvóhelyén” őríztette. Magyarországon soha nem büntettek, állítottak bíróság elé és tartottak börtönben, internálótáborban annyi embert, mint a Rákosi-kor csúcséveiben: 1949 és 1953 között. Nem csupán a disznóvágás volt bűn, hanem a munkahelyváltás, de a viccelődés is. Egy-egy vicc „tarifája” hat vagy húsz hónap börtönbüntetés is lehetett, attól függően, hogy egy „megtévesztett” munkás vagy egy… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2004
ISBN: 9630776634

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Rákosi Mátyás


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102>!
Pünkösti Árpád: Rákosi, Sztálin legjobb tanítványa

Remek összefoglaló Rákosi életéről, az író fanyar és eleven stílusban meséli el 79 év történetét.


Népszerű idézetek

Hanging_Moss_9102>!

RM inkognitóban járja a várost,hogy jobban megismerje az emberek véleményét. Egy moziba, amikor a film előtti híradóban átadják neki augusztus 20-án az első kenyeret, kitör a vastaps:
-Éljen Rákosi!Éljen Rákosi!-Rákosit öröm tölti el, ám a következő pillanatban valaki nagyot csap hátulról a fejére:-Tapsolj,kopasz, mert e miatt a strici miatt elvisz az ÁVO!

Kapcsolódó szócikkek: mozi · Rákosi Mátyás
Hanging_Moss_9102>!

Elkapják a cigányt a nyugati határon, és a zsákjából jókora Rákosi-kép kerül elő.
-Hát ezzel mit akar odakinn?-mordult rá a parancsnok.
-Gondoltam, ha elkap a honvágy, ez segít.

Kapcsolódó szócikkek: cigány · honvágy
Hanging_Moss_9102>!

A budapesti zsinagóga élére új rabbit kell kinevezni.
Felterjesztik Rákosinak a jelöltek listáját.
– Mi az, megőrültek? – üvölt fel Rákosi átnézve a listát. – Hiszen ez csupa zsidó!

Kapcsolódó szócikkek: Rákosi Mátyás · zsidók, zsidóság
Hanging_Moss_9102>!

Tetszhalott, mondta Sztálinra a badacsonyi körorvos: mindenkinek tetszik, hogy halott. A szóviccért másfél évet kapott.

Kapcsolódó szócikkek: szóvicc · Sztálin
Hanging_Moss_9102>!

50 éves koráig – amíg távol volt a hatalomtól- nem is igen foglalkoztatta a származás. A börtönben is tagadta, hogy zsidó. De 1940 után Moszkvában új helyzet fogadta. Ha nem vált is antiszemitává, belátta, hogy a zsidók egy része világpolgár, rokonaik vannak mindenütt… Szóval: gyanúsak. Ő persze, akárcsak társai, nem tekintette zsidónak magát. Nem is kötődött semmiféle zsidó hagyományhoz (a családjához sem). Zsidó származásából leginkább csak a komplexus maradt, a félelem, nehogy zsidónak tartsák. Neki nem számított milyen családba született. Mások esetében viszont döntőnek tartotta. Ha csak tehette, megakadályozta, hogy a zsidók vezető posztot kapjanak.

Kapcsolódó szócikkek: Moszkva · zsidók, zsidóság
Hanging_Moss_9102>!

1920. június 10-én már a „világtörténelem legnagyobb alakja” (RM) – Lenin – várja. (…)
RM félszázaddal később is elérzékenyülve, csupa képzavarral ír Leninről:"Szemei elevenen, fiatalosan néztek ki, nagy homloka alól gyakran mosolygott, s ha tekintete fölvillant, mintha egy pillanatra világosabb lett volna tőle a szoba. (…) Lenin – a Kuntól kapott tokaji borra utalva – azt mondta: „Kár volt elveszteni egy országot, ahol ilyen jó bor terem.”
„Ahogy kiléptem az ajtón, az volt az érzésem, mintha álomból vagy hipnózisból ébrednék fel.” Megkönnyebbült, hogy nem hibázott: „Lenin, a varázsló nem göngyölt ki az agyamból”. (…)
Az 1952-es életrajza szerint, amikor RM Leninnél járt, véletlenül épp Sztálin telefonált: „Lenin szeme felragyogott, Rákosi arca kipirult”. (…) „ A hatalmas kőszáli sas repülni tanította a fiatal sast, és meg volt elégedve tanítványával.”

Kapcsolódó szócikkek: 1920 · 1952 · Lenin · Rákosi Mátyás · Sztálin · Tokaji (bor)
Hanging_Moss_9102>!

Főképp a XX. kongresszus után őt ért támadások végképp elbizonytalanították. Amikor vezetőtársa arról próbálta meggyőzni, hogy szembe kell nézni a múlt bűneivel, állítólag azt felelte: könnyű a Szovjetunióban, ott meghalt Sztálin. De én élek!
Pesten is azt suttogták, hogy Szuszlov rehabilitálja Nagy Imrét, és nyugdíjba küldi Rákosit. És azon mulattak, hogy Árpád fekete lovon jött be az országba, Horthy fehér lovon, Rákosi pedig Vorosilovon, most pedig Szuszlovon távozik. Az utca tudta mi a teendő, a Kreml nem.

Kapcsolódó szócikkek: Nagy Imre · Rákosi Mátyás · Sztálin
Hanging_Moss_9102>!

Ha volt is köztük néhány kutyaütő, általában szerényebbek voltak,mint a hajdani urak-súgta meg 84 éves korában, még a rendszerváltás előtt Berek János gemenci fővadász, aki szinte az egész XX. századi elitet vadásztatta, Bethlen Istvántól kezdve Gömbös Gyulán, Kállay Miklóson,Rákosin át Kádárig.-Rákosit nem bírtam, bár csibészes kedvű zsidó ember volt, mégsem szerettem, nem tudom miért.

Hanging_Moss_9102>!

A megyei titkár is elkíséri Rákosit fácánvadászatra. A bokrok mögül fölrepül egy fácán, RM lő.
-Csoda!-kiáltja rajongó tekintettel a titkár.Hallatlan csoda, Rákosi elvtárs! Telibe találta, az meg csak repül, csak repül…

Kapcsolódó szócikkek: fácán · Rákosi Mátyás · vadászat
Hanging_Moss_9102>!

Az ajándékokat különvonat szállítja, pedig a „túláradó szeretet” selejtezik is. Nem kerülhetett vonatra annak a hetvenéves zempléni asszonynak az ajándéka sem, aki kimeszelte a házát: „Máskor karácsonyra szoktam, de Sztálin elvtárs a mi megváltónk és az ő tiszteletére teszem.”

Stílszerűen születésnapon indult Budapesten a 70-es trolibusz. A Szabad Nép-ben RM köszöntötte „napjaink Leninjét”: „a magyar nép Sztálinban nemcsak a kőszáli sast látja”.
Címek a lapból: „ A magyar munkások és parasztok is édesatyjuknak nevezik Sztálin elvtársat.”
„Viharosan ünnepelték Sztálint a Kremlben rendezett fogadáson.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Bán Mór: A Holló háborúja
Wass Albert: Kard és kasza
Szabó Magda: Für Elise
Tormay Cécile: Az ősi küldött
Spiró György: Fogság
Trux Béla: Akkon ostroma
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Benkő László: A végső tenger I-III.