A ​gyermekkor története 5 csillagozás

Pukánszky Béla: A gyermekkor története

A gyermekkortörténet fiatal tudományág, amely a szülőgyermek kapcsolat alakulását, az egyes korokban kialakult gyermekfelfogás változásait vizsgálja. A szélsőséges és egymással vitatkozó álláspontok bemutatása mellett a könyv szerzője, aki ismert egyetemi oktatója a neveléstörténetnek; egy mértéktartó szintézisre is kísérletet tesz. A kiadványt elsősorban a neveléstörténetből vizsgázók számára ajánljuk, emellett persze fontos problématörténeti áttekintésre is alkalmat ad mindazok számára, akik a neveléstörténet iránt érdeklődnek.

>!
Műszaki, Budapest, 2001
202 oldal · ISBN: 9631627829

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Esmeralda P>!
Pukánszky Béla: A gyermekkor története

Ez is jó kis művelődéstörténeti munka, de a nőnevelés rám nagyobb erővel hatott. Milyen kár, hogy elegendő forrás híján nem tudjuk pontosan, milyen lehetett igazából gyereknek lenni mondjuk a középkorban. Valahogy biztos vagyok benne, hogy a legnehezebb körülmények közt is huncutkodtak, mókáztak, játszottak eleget, de valljuk be, a középkorban elég szép teljesítmény lehetett ép testű, ép értelmű felnőtté felnőni. Vagy az is valószínű, hogy a kép, ami bennem kialakult a középkorról, csak a fennmaradt szélsőségeket veszi alapul, és semmit sem tudok a valójában nagy tömegekben élő, normális és átlagos apákról, anyákról, akik valahogy ösztönösen szeretettel és vigyázva nevelték a gyerekeiket.

2 hozzászólás
Ancsúr P>!
Pukánszky Béla: A gyermekkor története

Én kifejezetten érdeklődök ez iránt a téma iránt, így aztán örömmel kapok, illetve fogok kapni minden hasonló témájú könyv után. Lehet, hogy a többi könyvét is el kéne akkor olvasnom a szerzőnek?


Hasonló könyvek címkék alapján

Hoffmann Zsuzsanna: Antik nevelés
Fehér Erzsébet: Az oktatás és nevelés története
Vajda Pál (szerk.): Nagy magyar nevelők
Köpeczi Béla – Lukács Ernőné (szerk.): Az egészség / Lélektan – nevelés / Sport és testkultúra
Baska Gabriella – Nagy Mária – Szabolcs Éva: Magyar tanító, 1901
Johannes Amos Comenius: Orbis sensualium pictus
Komlósi Sándor (szerk.): Neveléstörténet
Komlósi Sándor: Neveléstörténeti olvasókönyv
Gloviczki Zoltán – Zsinka László: Nevelés és iskola az antik és középkori Európában
Kereszty Orsolya: Nőnevelés és nemzetépítés Magyarországon 1867–1918