Csillagpor 168 csillagozás

Priscille Sibley: Csillagpor

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szerelemből tragédia. Tragédiából remény.
Egy férfi és egy nő. Gyerekkoruk óta ismerik egymást. Matt kétéves, amikor először a karjában tartja az újszülött Elle-t, tizenhét, amikor csillaghullás idején először megcsókolja, és harminchárom, amikor feleségül veszi. Mindenük megvan, amire vágyhatnak. Csak egyetlen űr tátong az életükben, a közös gyerek hiánya.
Ám egy ártatlan baleset mindent megváltoztat. Elle kómába esik, és a végakarata alapján nem szabad gépekkel életben tartani. Egy csoda mégis felülír mindent. Kiderül ugyanis, hogy gyermeket hord a szíve alatt. Vajon mi az erősebb? A jog, amelyre Matt anyja (aki egyben Elle keresztanyja is), Linney hivatkozik? Vagy az új élet reménye?
Az érzések mellett a jogászok is egymásnak feszülnek. A tét: élet vagy halál.

A történetnek különleges aktualitást ad, hogy 2013-ban Debrecenben egy hónapok óta kómában fekvő anya egészséges gyermeknek adott életet.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pipacs könyvek Pioneer Books

>!
Pioneer Books, Budapest, 2014
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155435010 · Fordította: Spiegl Máté

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Matt Beaulieu · Elle McClure


Kedvencelte 33

Most olvassa 4

Várólistára tette 176

Kívánságlistára tette 137

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Azt hiszem, hogy megvan az új triumvirátusom:
1. Üvegszilánkon táncolni,
2. Mielőtt megismertelek,
3. Csillagpor.

Borzasztóan nehéz erről a történetről olyan értékelést írni, ami akár csak a töredékét is visszaadná a könyvben olvasottaknak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy én is tízszer álltam neki az értékelésnek, és biztos vagyok benne, hogy tizenegyedszerre sem lennék okosabb. Úgyhogy röviden: ez a könyv maga a nagybetűs CSODA, amelynek a legnagyobb része fájdalmas, felkavaró és lelkileg megterhelő, de azért a kisebb részért, amely gyönyörű, megható és érzelemmel teli, és amely visszaadja az ember hitét, azért bármikor kézbe venném újra, és bármikor ott állnék Matt mellett, hogy a támogatásomról biztosítsam.
Szeretnék én is egyszer ennyire szeretni és szeretve lenni, mint Pip és Matt.
Csak ajánlani tudom!

„Szerelmem, életem, Pipem.”

16 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Ez sajnos, nem az én könyvem volt. Jól rákészültem, hogy majd összetöri a szívem, esetleg, megsirat, de semmi ilyesmi nem történt. Az elején még nagyon ígéretesnek tűnt. Aztán egyre kevésbé tetszett, nagyon lassan haladtam vele, pár mondat után letettem és egy ideig inkább nem olvastam, csak ne kelljen haladni vele. Nem igazán fogtak meg a szereplők, a konfliktus pedig olyan erőltetettnek tűnt. Értem én, hogy mit szeretett volna bemutatni az írónő, csak nem tetszett a kivitelezése, egyáltalán nem érintett meg ez a hosszadalmas huzavona. A vége viszont tetszett, csak sajnos, az addig tartó szenvedést nem tudta felülírni.

>!
Pioneer Books, Budapest, 2014
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155435010 · Fordította: Spiegl Máté
2 hozzászólás
Lanore P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

A szeretetnek többféle formája van, és ez a könyv szinte az összeset felvonultatja, egy fájdalmakkal és szenvedéssel átszőtt burokba csomagolva: ahogy a szülő szereti a gyermekét, ahogy a gyermek viszonyul a szülőhöz már felnőttkorban, ahogy egy férj szereti a feleségét, és fordítva. Tragédia, ami ezzel a családdal történt, és csak reménykedhetek, hogy soha még csak a közelébe sem kerülök hasonlónak. Imádtam a boldog percekről szóló oldalakat, a visszaemlékezéseket, és bár ebből nem volt sok, a végén mégis úgy tudtam bezárni a könyvet, hogy a sok szomorúság ellenére megnyugodtam. Néha kellenek az ilyen nyomasztó történetek ahhoz, hogy az ember átértékelje egy kicsit a saját problémáit.

kocybaba P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

„A szeretet uralkodhat, de meg is oszthat.”

Be kell valljam, nehezemre esett a könyv elolvasása, na nem azért, mert rossz lett volna, hanem mert rengeteg lelkierő kellett hozzá. Sőt az elején még csak nem is annyira szerettem, ahol mindjárt belecsöppenhetünk a rideg valóságba, a jogi tárgyalásokba, a családi viszályba. Hiányzott nagyon Elle és Matt szerelmének érzelmi oldala, hogy beleláthassak a kapcsolatukba. Ezt a hiányt végül szépen lassan ellensúlyozta az írónő visszaemlékezések, a levelek, naplóbejegyzések által, és mindinkább közelebb éreztem magamhoz őket, majd mindahhoz, amit elvesztettek. Szívfacsaró, megrázó és megható történet volt, egy férfi szemszögéből, aki gyászában is mindvégig amellett állt ki, amiben hitt: a szerelmében.

ggizi P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Nehezen kezdtem neki ennek a könyvnek, mert tudtam, hogy megrázó lesz és erős hatással lesz rám. Így is volt. Nagyon komoly, elgondolkodtató témát feszeget, és szívszorító volt végigkövetni ezt a bonyolult gyászidőszakot, ahol a szeretet minden formája felvonultatott, mégis ellentétes álláspontok ütköztek. Az egész helyzet abszurdum volt ezzel a pereskedéssel. De ezt a kegyetlen közeget a visszaemlékezések, Elle és Matt szerelmének megismerése gyönyörűen fellágyították.

tmezo P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Nehéz írni róla. Csakúgy, mint a döntés, amiről szól.
Eleinte nem szerettem, haragudtam, dühös voltam. Pikk-pakk a bíróságon voltunk, és elkezdődött az acsarkodás. Nem tetszett. Aztán jöttek a visszaemlékezések, és megtöltötték érzelemmel a lapokat. Ezeket a részeket szerettem a legjobban.
Elle és Matt kapcsolata különleges. Mindketten nagyon érdekes és pozitív karakterek.
A történet végét tudja az ember előre, de azért akadt még izgulni való.
Kicsit meg is sirattam.

3 hozzászólás
Gyöngyi69>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Először is: képzeljétek milyen fantasztikus könyvtárunk van! Találtam a honlapon egy felhívást, miszerint javaslatokat várnak új könyvek beszerzésére. Kérnek indoklást is, hogy miért látnánk szívesen a kötetet a kölcsönözhető könyvek között. Gondoltam egyet, és ajánlottam Sibley regényét. Nem telt el 2-3 hét, értesítést kaptam, hogy beszerezték a könyvet, és én lehetek az első, aki kikölcsönzi!
Gyanítom, hogy több nő olvasója lesz a műnek, mint férfi, és nem kevesen fogják megkönnyezni. Viszont mikor a harmadánál jártam a történetnek, elmeséltem a férjemnek az alapkérdést, amiről a mű szól, és jó hosszú ideig elmoralizáltunk a kérdésen.
Tetszett, ahogy oda-vissza vándorolt az idősíkokban, és ahogy az előzményeket a történetbe szőve szép kerekké tette a sztorit. Tetszett, ahogy a szereplők közti szeretetet megmutatta, ahogy a kezdeti ellentétek ellenére az idő múlásával, a történtek átgondolásával, a másik nézőpontjának figyelembevételével tudták annyira szeretni egymást, hogy egymás támaszaivá tudjanak válni ebben a nehéz időszakban.

1 hozzászólás
dianna76 P>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Született a fejemben olvasás közben ilyen-olyan vélemény. Cikáztak a fejemben gondolatok. Járták át érzések a szívemet. De most, hogy letettem a könyvet, nem tudok egyelőre bővebbet írni. Az utolsó oldalak után főleg nem. Most még nem. Majd holnap, vagy azután… valamikor.

2017. 01. 20. 01:36 Eljött a valamikor.
A könyv nagyon kemény témát feszeget, olyat, amin sokáig elgondolkodik az ember. spoiler
Szóval kemény dolgok ezek, nagyon kemények. Nem tudom lehet-e ilyen helyzetben okosan dönteni. Szeretem az ilyen történeteket, amiknél mérlegelni kell. Dolgoztatják még napok múlva is az ember agytekervényeit. De nem csak ezért szerettem ezt a regényt. Jó volt olvasni a múltat is, kezdve a két főszereplő kamaszkorától, nagy léptékkel haladva a jelenig, melyben a tragédia történik. Tetszettek az érzelmi vonalak, egy fiú és egy lány története, hol együtt, hol külön utakon. A gondok, amiket meg kellett oldaniuk, a terhek, melyeket együtt kellet viselniük, s a közös titkuk, fájdalmuk. És Istenem, a könyv vége de nagyon szép volt… Olyan sírós… A Csillagpor kifejezés mibenléte pedig…

>!
Pioneer Books, Budapest, 2014
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155435010 · Fordította: Spiegl Máté
1 hozzászólás
Csoszi>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Fájdalmas, szívszorító, gyönyörűen megírt, jól felépített történet. Időnként félre is tettem, mert bizony rendesen felkavart. Egy könyv életről és halálról.
Ki időt nyer, életet nyer! Ez lehetne Matt mottója, akinek a bíróságon kell küzdenie azért, hogy feleségét, aki egy baleset következtében kómába kerül, ne kapcsolják le a gépekről, hanem hagyjanak neki még pár hónapot addig, amíg gyermeke kifejlődik annyira, hogy esélye legyen az életre. Nagyon tetszett, hogy egy férfi meséli el a történetet, hogy visszaemlékezéseiből, valamint Elle, a felesége leveleiből és naplóiból ismerhetjük meg szerelmüket.
Ha elolvasod a könyvet, készíts magad mellé papírzsepit!

Georgina_Sipos>!
Priscille Sibley: Csillagpor

Letehetetlen. Még tavaly olvastam,de annyira megragadott,hogy még most is emlékszem az egész könyvre. Szinte végigsírtam. Őszinte leszek,nem bírom lelkileg az ilyen jellegű könyveket,de valamiért azt éreztem, hogy ezt el kell olvasnom. Nem bántam meg, nagyon nem. Csak ajánlani tudom.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Csoszi>!

Egy zuhanó repülőn senki sem ateista.

303. oldal

NoemiSmile>!

Csillagporból vagyunk. Minden a földön. Minden hamuból van.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elle McClure
Csoszi>!

Hallottad már a kínai káromkodást, miszerint járjanak rád érdekes idők? Én nem akarok érdekes időkben élni.

366. oldal

tmezo P>!

– Visszafelé számolni olyan, mintha minden eldőlt volna a múltban, és csak fogy az időnk. Pedig minden pillanat valami újnak a kezdete – mondta.

241. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elle McClure
efenera>!

– Az élet arról szól, hogy az ember kockáztat, különben akár vissza is bújhatunk a barlangba.

Csoszi>!

Késő éjszaka – az volt az utolsó éjszakán – lenyűgözve feküdtünk, és csodáltuk a Perszeidák meteorrajt, ahogy elzúgva fénycsóvákká égeti a csillagport.

(első mondat)

Csoszi>!

– Önnek mit hozhatok?
– Egy Coronát, ha van zöldcitromos – feleltem, és Hankhez fordultam. – Azt hittem, te is sörös vagy.
– Alice nem engedte, hogy mást is tartsak otthon. Azt hitte, a sörtől lassabban rúgok be. Nem volt róla túl sok fogalma. Naiv volt, ez rá a jó szó. Ő mindig olyan ártatlan volt. – Felhajtotta az italt, a pultra koppintotta, és odabólintott a pultos lánynak, hogy jöhet a következő.
A lány elém tette a sört.

252. oldal

Vivuska>!

Keress fel álmaimban;egy legyen
Szívünk s a sóhajunk:
Suttogj nekem,
Mint régen, réges-régen, kedvesem.

397. oldal

szymba23>!

Hamu a hamuhoz, csillagpor a csillagporhoz – suttogtam.

402. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Danielle Steel: Szívdobbanás
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
B. N. Toler: Lélekvesztők
T. M. Frazier: Zsarnok
L. J. Shen: A csóktolvaj
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó