A ​hadtáp volt maga a fegyver 1 csillagozás

Tanulmányok a középkori hadszervezet és katonai logisztika kérdéseiről
Pósán László – Veszprémy László (szerk.): A hadtáp volt maga a fegyver

A tanulmánykötet mintegy 300 oldalon tárgyalja a középkori logisztika legkülönbözőbb kérdésköreit Magyarország mellett kitekintéssel Európa távoli régióira is. Vannak írások, amelyek komplett leírást adnak egy-egy nemzeti/birodalmi logisztikai rendszerről (a százéves háború angol logisztikájáról vagy a bizánci logisztikáról), míg más tanulmányok a logisztikai rendszer egy-egy alrendszerét, területét vagy megoldási formáját mutatják be. A kötet mindvégig arra törekszik, hogy bemutassa a katonai logisztika komplexitását, bonyolultságát, soktényezős függőségi viszonyait, amelyben meghatározó a háború jellege, a haderők felszereltsége, a hadjáratok feladatai, a hadszíntér és időjárási viszonyok, a logisztika fejlettsége, a hátország gazdasági ereje.

>!
Zrínyi, Budapest, 2014
330 oldal · ISBN: 9789633275962

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Harkov>!
Pósán László – Veszprémy László (szerk.): A hadtáp volt maga a fegyver

Pósán László – Veszprémy László (szerk.): A hadtáp volt maga a fegyver Tanulmányok a középkori hadszervezet és katonai logisztika kérdéseiről

Logisztikusként és mint történelem megszállottként, gondoltam, hogy imádni fogom ezt a könyvet. Hát nem így történt. Nagyon nem.
A könyv tanulmányok gyűjteménye és emiatt nagyon hullámzó volt a színvonal. Némelyik tanulmánynak nem is volt köze az eredeti gondolathoz, sima történelemóra volt, hadjáratok és az akkori politikai helyzet leírása. Más esetben meg puszta találgatások és azon való siránkozás, hogy kevés információ áll rendelkezése. Megint más esetben meg hivatkozás halmazok és adatok tömkelege.
De a legnagyobb baja a könyvnek, hogy nem volt egy követhető íve, hogy a hadászati logisztika innen ide jutott, nem volt semmi következtetés, végső összegzés egyszer csak véget ért a könyv, ahogy most az én értékelésem is.
Csak nagyon fanatikusoknak ajánlom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fogarasi Béla: Logika
Tőkési Lajos (szerk.): A magyar vasutak 20 éves fejlődése
Mezei István – Somody Árpád (szerk.): Fejezetek a 150 éves magyar vasút történetéből
John Keegan: A csata arca
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Szűcs Jenő: Nemzet és történelem
John Keegan: Waterloo
Bryan Cartledge: Trianon egy angol szemével
Romsics Ignác: Történelem, történetírás, hagyomány
Barcsi Tamás – Szabó Gábor (szerk.): 68 kísértése