A ​stratégia művészete 12 csillagozás

Porkoláb Imre: A stratégia művészete

A ​katonai stratégia az üzleti stratégia bölcsője volt az évszázadok során. Napjaink kiszámíthatatlan üzleti környezete nagymértékben hasonlít Szun Ce, a Kr. e. 500 körül élet kínai filozófus-író-katona művében, A háború művészetében leírt hadviselés viszonyaihoz.
A stratégia művészete Szun Ce tanításaira épülve mutat be egy olyan szemléletet, amely képessé tette a legnagyobb hadvezéreket és vállalati vezetőket arra, hogy felülkerekedjenek a káoszon és kiszámíthatatlan helyzetekben is győzedelmeskedjenek. Eligazítást nyújt a dinamikusan változó környezetben folyamatosan megújulásra és innovációra törekvő szervezetek és a csúcsteljesítményt célul kitűző csapatok számára, és való életből vett példái segítségével bepillantást enged napjaink legsikeresebb vezetőinek módszereibe.

Dr. Porkoláb Imre ezredes 2018-ig a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban dolgozott, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
240 oldal · ISBN: 9789633048351
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2019
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633047408
>!
HVG Könyvek, Budapest
Felolvasta: Vári Attila

Enciklopédia 5


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly >!
Porkoláb Imre: A stratégia művészete

Alapos, szakértői részletességgel, de közérthetően és szemléletesen (hadszíntéri sztorikkal) vezet végig a hadviselés és stratégia történetén, fejlődésén a trójai háborúktól kezdve a világháborúkon át a modern alkalmazásokig (technológiai innováció kihívásai, üzleti aréna, piaci versenyhelyzet, egyéni döntéshelyzetek). Porkoláb Imre íróként sem lenne utolsó, de szemléletes fogalmazása mellett gyakorlatias, komoly mélységű és agyzsongatóan bőséges ismertetővel szolgál. Elméleti hátterét illetően A háború művészetére támaszkodik, bemutatva az ősi, hagyományos alapelvek mai alkalmazhatóságát. Mondanivalójának megértését hadműveletek szemléltetéséhez hasonló kis rajzok segítik (háromszögek, körök, négyzetek, nyilakkal, feliratokkal :)).

Bemutatja, milyen paradigmaváltások, a szemlélet- és gondolkodásmódban, illetve a helyzetkezelésben bekövetkezett ugrásszerű változások jelentkeztek, újabb és újabb fejlődési korszakot eredményezve. Mesél arról, hogy milyen stratégiákat alkalmazhattak az emberek a több tízezer évvel ezelőtti ősközösségekben (mágikus szemléletmód, farkasfalka-szellem, törzsi hozzáállás, túlélésközpontú stratégiák), a korai összetett civilizációkban (vallások, államok, tömeghadseregek, hivatalszervezeti szerepkörök), majd a nagyvállalatok megjelenésével (tervezés és végrehajtás különválása, változáskerülő, régi megszokott állapotokat fenntartani igyekvő, válságérzékeny hozzáállások).
Az egyre kiszámíthatatlanabb és egyre gyakoribb változások azonban válságként csapódtak e mamutoknak, így tarthatatlanná vált az általuk alkalmazott stratégia, egyre világosabbá váltak a korlátok. Azok, akik hajlandóak voltak ezt belátni, a betöltött pozíciókhoz ragaszkodó, felülről vezérelt, elnyomó, tekintélyelvű viszonyulás helyett több teret adtak az alulról érkező kezdeményezéseknek, egyéni hatásköröknek, egyre inkább figyelembe vették az emberek közötti kapcsolatokat, egyéni értékeknek, a szervezet egészét tekintve pedig a küldetésalapú, majd alkalmazkodó és közösségközpontú hozzáállás alakult ki. Felfedezték a felfedezői szemléletben, az összehangolódásban, együttműködésben rejlő lehetőségeket, a folytonos fejlődést biztosító közös nyerés erejét az alkalmi versenyelőnyökkel szemben. Valódi változásokat érhettek el a vezetők azzal, hogy a növekedés és terjeszkedés helyett fejlődésre, fejlesztésre törekedtek. Ez alapján számos szervezet (cég, állam) még mindig a múltban él, évszázadokkal elmaradva a jelentől…

Érdekes volt hadtörténeti szempontból is, de tanulságos egyéni érvényesülés terén is. Hasznos alapelveket fogalmazott meg, különösen a 3. és 6. fejezetei, melyekben feltárja az összetett vállalati és egyéb csoportos versenyhelyzetekre jellemző stratégiákat. Ezeket kicsiben – vállalkozási, családi, egyéni színtéren – is lehet hasznosítani. Egyelőre inkább elméleti könyv, de számos magát gyakorlatinak mondó könyvnél gyakorlatiasabb. A szerző megemlíti, hogy készülő könyvében (Vállalati gerillák) tervezi kifejteni a tényleges módszereket, alkalmazási rendszereket, hasznos tanácsokat.

lilaköd P>!
Porkoláb Imre: A stratégia művészete

Porkoláb Imre mint katona tiszt került közelebbi ismeretségbe Szun Ce , A háború művészete című művével. Majd jóval később gondolt egy merészet, és az ott leírtakat, átírta a mai kor emberének a üzleti világban való könnyebb eligazodás reményében.

Emill>!
Porkoláb Imre: A stratégia művészete

Nagyon régen olvastam ennyire jó vezetéselméleti könyvet. Kvázi gyakorlati példán keresztül bemutatott probléma és a rá adható válaszok elmélete illetve gyakorlata is. Erős ha azt írom hogy tökéletes a mű?

Renáta_G>!
Porkoláb Imre: A stratégia művészete

A kötet rengeteg hasznos információt tartalmaz módszerekről, lépésekről, különböző stratégiákról, szervezeti kultúráráról, talán túl sokat is. Kicsit tömény, de hála a sok életből vett példának mégsem lett száraz. 200 oldal ugyan nem elég a világmegváltáshoz, de ha valaki pozitív változást szeretne előidézni, innovációra törekszik, akkor bőven talál benne értéket. Egy darabka korunk legsikeresebb vezetőinek módszereiből.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/05/01/a_strategia_muveszete


Népszerű idézetek

lilaköd P>!

A bizonytalanság tehát nem csupán életünk része, hanem maga az élet.

23. oldal

lilaköd P>!

… az győzedelmeskedik, aki képes az akaratát rákényszeríteni az ellenfélre.

29. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

A jövő leginkább úgy jósolható meg, ha mi magunk alakítjuk.

3. fejezet - Helyzettudatosság

Kapcsolódó szócikkek: jóslás
lilaköd P>!

A bizonytalanság elfogadásához vezető úton az első lépés az egyensúlyra törekvés felismerése. A komfortzóna nagyon hasznos állapot: itt megpihenhetünk, feltöltődhetünk, de tudatosan arra kell törekednünk, hogy rendszeresen lépjünk ki ebből a biztonságos környezetből, és állítsunk kihívások elé magunkat, vagy éppen a csapatunkat.

23. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

Amennyiben tehát bizonytalanságot érzünk, az információhiányt és a hangulatunkat kell kezelnünk.

Kapcsolódó szócikkek: bizonytalanság
FélszipókásŐsmoly >!

A háború mindig a csalás útját járja.

3. fejezet - Helyzettudatosság

Kapcsolódó szócikkek: csalás · háború
FélszipókásŐsmoly >!

E tekintetben a vezető inkább mágushoz hasonlít, mint tábornokhoz, aki a látomást közvetítve vezeti törzsét egy jobb jövő reményében.

74. oldal - 3. fejezet - Helyzettudatosság

FélszipókásŐsmoly >!

Stratégiáról akkor beszélhetünk, ha valamilyen konfliktushelyzetben emberi akaratok csapnak össze, és ebben a potenciális versenyhelyzetben kell helyt állnunk. A stratégia sokkal több holmi tervnél, hiszen akkor van rá a legnagyobb szükség, amikor bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetbe keveredünk, amely eltér a megszokottól, és amelyben a régi, jól bevált módszerek nem, vagy csak alig működnek.
Egy igazán jó stratégiát úgy kell elképzelni, mint valami térképet, amelyet ha kézbe veszünk, láthatjuk az irányokat, a főbb mérföldköveket az úton. E tekintetben a stratégia csupán a folyamat egyik eleme. Világosan meg kell fogalmaznunk, mit teszünk. A motiváció fenntartásához, a hogyanra adott válaszhoz tisztáznunk kell a miértet.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: stratégia

Hasonló könyvek címkék alapján

Natalie Nixon: Kreativitásugrás
Eitan Y. Wilf: Kreativitás igény szerint
Giles Lury: Inspiráló innovációk
Guy Kawasaki: Elbűvölés
Scott Belsky: A megvalósítás
Noam Wasserman: Az élet egy startup
Simon Hayward: Az agilis vezető
Sudhanshu Palsule – Michael Chavez: Emberközeli vezetés
C. Otto Scharmer: Az U-vezetéselméletről röviden
Chris Anderson: Kreátorok