"Amikor az ember néha fülel elhangzott szavai után, meghökkenve tapasztalhatja, hogy tulajdonképpen nem ő szólt, hanem „valaki belőle”. Szerb Antal, Dante, Jókai, Thomas Mann, Füst Milán és még sok más író hangja, mondatai hallatszanak. Észrevétlenül belém lopództak volna? (…)Ez az írás arról a 33 könyvről és íróról szól, akiknek a világlátásából annyi minden elkeveredett saját gondolataimmal és érzéseimmel, hogy ma már nemigen tudom szétválasztani őket. Ezért mesélek ezekről a könyvekről az Olvasónak, akit barátomnak érzek."
Ők – én vagyok 38 csillagozás

A művek szerzői: Márai Sándor, Thomas Mann, Eric Knight, Szerb Antal, Füst Milán, John Steinbeck, Graham Greene, Mihail Bulgakov, Saul Bellow, Nikosz Kazantzakisz, Max Frisch, Axel Munthe, Rudyard Kipling, William Somerset Maugham, Jókai Mór, Dante Alighieri, Szathmári Sándor, Ernest Hemingway, Jerome David Salinger, Su-La-Ce, Vas Gereben, Alan Alexander Milne, Karácsony Benő, Franz Werfel

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Az elején volt egy kis kényelmetlen érzésem. Mint mikor az ember egy nálánál sokkal okosabb embert hallgat, és attól, amit mond (és ahogy mondja), egyre butábbnak érzi magát… Hogy szeretnék én is ilyen lényegre törően, magabiztosan és jól értékelni könyveket! Attól is fokozódott ez a kényelmetlen érzésem, hogy ezekbe a legfontosabb könyvekbe – már amelyiket olvastam közülük – nem mindig láttam bele ennyi értéket. De aztán megnyugodtam, hogy nem lehet mindenkinek ilyen okosnak lennie, és nem baj az, ha esetleg más is a véleményem egyes könyvekről. Az meg pláne nem baj, ha egyes könyveket továbbra sem fogok elolvasni, mert nem tartoznak az érdeklődésembe. Kaptam viszont néhány nagyon jó olvasmánytippet, ami enélkül a könyv nélkül talán nem került volna elém.
A könyv vége felé egyre szaporodtak a könyvekből vett idézetek, a könyvről mesélés helyett, ezért az eleje sokkal jobban tetszett.
Elgondolkoztam azon, vajon mik lennének a saját legfontosabb könyveim listáján. 33-at nem sikerült összegyűjtenem, de az egyelőre biztos, hogy a Szerelem a kolera idején, a kis herceg, a Matyora és a Por ott lenne közöttük.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Én, Mazsolka Moly-taggá fogadom önt Popper Péter.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
A könyv fele idézeteket tartalmaz másik könyvekből. És sajnos PP elemzései nem érik el azt a színvonalat itt, mint más könyveiben – inkább csak „felolvasgatja” a kedvenc részeit, valamit beszél róluk, de keveset mond. Nem igazán tetszett.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
2005-ben A Nagy Könyv időszakában fedeztem fel ezt a kötet és nagyon tetszett, hogy bemutatja azokat a szerzőket, amelyek nagy hatással voltak Popper Péterre. Jó áttekintés, hogy mit olvastam már és esetleg mit kellene még elolvasni. Voltak kötetek amelyek rám is nagy hatással voltak, mások kevésbé.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Nem azért tartott ilyen sokáig mert rossz lett volna, sőt. Élveztem olvasni. Egy pár könyvhöz kedvet is kaptam, ha nem lenne ilyen sok várólistás könyvek valószínű, hogy neki is kezdenék egyiknek másiknak.
A Varázshegynek, a József és testvéreinek vagy akár a Mester és Margarítának. Idővel sorra fognak kerülni :)

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Ez a könyv jó kedvcsináló az igényes, filozófiai, lélektani és vallási témájú szépirodalom olvasásához. Természetesen mindenkinek más a saját listája, ezért az enyémmel sem találkozik teljes mértékben. A népszerűségi listák sem mindenki ízlése szerint szabottak. Ám ettől még nem rossz a Popper Péter által összeállított, kedvenc könyvei bemutatását jellemző idézetekkel, bölcseletekkel, személyes gondolatokkal, eszmefuttatásokkal érdekessé tett könyv.
„… a könyveknek nagy szerepük volt abban, hogy olyan lettem, az lettem, aki vagyok.
Erről számolok most be azoknak, akik elfogadnak engem, mert meg akarom osztani velük szellemi örömömet – és azoknak is, akik elutasítanak, intő tanulságul: legyenek óvatosak olvasmányaikban.”
Ami miatt egy kis hiányérzetem van: lehetett volna legalább fele-fele a saját gondolat és a könyvidézetek aránya. Előbbiből kevesebb van.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Néhány kedvenc könyvéhez nekem is kedvet csinált. Az általam már ismertekről nem mindig egyezik a véleményünk, de érdekes és megfontolandó az övé is.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Popper Péter kivételes tanár és mesélő volt. Az évek során felhalmozódott tudását, tapasztalatát érdekesen, szórakoztatóan adta tovább. Ez a könyv ízelítőt ad abból a sok könyvből ami formálta őt.
Aki szerette írásait, előadásait sok gondolatára ráismer,s ismerősként üdvözli majd.
Egyetlen negatívuma számomra a sok idézet.
Mindenki aki teheti szánjon időt erre a kellemes utazásra Popper Péterrel.

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Olyan könyv, amiből rengeteget lehetne idézni. Klasszikusokhoz kedvcsinálónak kitűnő, már be is szereztem közülük a Zorbász, a görögöt. :)

Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem
Ha Popper Péter molyolt volna és a könyvében leírtak megjelennek értékelésként és idézetként nekem, lett volna olyan, ami mellé teszek csillagot. Néhány könyvet várólistára is tettem. Hogy miért jó? Mert leírja mit jelentenek neki ezek a könyvek, hogyan formálták azzá, aki most ő, nem olyan szokásos okosirodalmárvagyok maszlag. Ami nem jó, hogy túl hosszúak az idézetek. Talán azért, mert nem tudott igazán kiragadni rövid részleteket, mert akkor elveszne a lényeg. Kedvem támadt nekem is 33-as listát készíteni. Az enyém teljesen más lenne, mint az övé, de van egy történet, ami mindkettőnk lajstromára felfér. Én szeretem Poppert, bár keveset olvastam még tőle, voltam néhány előadásán. Kiváló előadó volt az öreg.

HOGYAN LEHET MŰVELT AZ EMBER?
– Úgy, hogy olvas.
– És azután?
– Elgondolkodik azon, amit olvasott.
– És azután?
– Megint olvas.
– És?
– Megint gondolkodik.
– És?
– És… nincs tovább! Csak jönnek végtelen sorban a „megint”-ek. Ha szerencséje van, ez így tart mindhalálig.
Beszélgetés diákokkal
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

Ajánlom ezt a könyvet APÁMNAK, aki nyolc éven át úgy tett, mintha nem tudná, hogy a táskám regényekkel van teletömve – és nem a gimnáziumba megyek, hanem a Gellérthegy oldalába, olvasni –, s megadóan írta alá rettenetes bizonyítványaimat.
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

Hölgyeim és uraim, kedves olvasók! Micimackó és Malacka nem taoisták, nem zen-buddhisták, nem Lao-Ce, vagy Boddhidarma szimbólumai, hanem egyszerűen csak egy mesebeli medve és malac, Róbert Gida játszótársai. Mint ahogy Füles sem depressziós, Nyuszi nem mániás, Kanga nem egy jiddische mamele, és Zsebibaba nem képviseli a lázadó ifjúság egyik politikai szervezetét sem. Az eszetek tokja! – kedves bölcselő barátaim. Aki élete drámai pillanataiban nem ismer rá önmagában a regény egyetlen állatára sem, annak vagy politikusnak kell állnia, vagy gyógyíttatnia kell magát.
239. oldal (A. A. Milne - Micimackó)
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

Harminc éve olvasom A varázshegyet, újra meg újra. És mindig felfedezek benne valami meglepőt, valami fontosat, amit addig nem vettem észre.
→ |
---|

A legizgalmasabb könyvemmé vált, amikor felismertem, hogy A varázshegy kalandregény, a lélek kalandjának könyve. Az ember lelke pedig bonyolult, ellentmondásokkal teli, kapzsi, kéjvágyó, önfeláldozó és misztikus egyszerre, hívő és hitetlen, életelveket gyártó és elveket felrúgó, néha alakítja a sorsát, néha sodródik valamilyen szenvedély áramlásában.
→ |
---|

S mi, mai pszichológusok nem vagyunk-e néha betegebbek, mint a pácienseink, csak megtanultunk jobban manipulálni az úgynevezett elhárító mechanizmusokkal és pótcselekvésekkel?
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

Sokan becsvágyó karrieristának tartanak, áltudományos tévésztárnak, politikai indítékból kinevezett egyetemi tanárnak. Mások pedig valami spirituális mesternek látnak. Valóban szélsőséges reakciókat váltottam ki az emberekből, rajongást és utálatot. Az utálattal, gyűlölettel találkozva vállamat vonogattam. A karakter bizonyítékának tartottam, hogy vannak ellenségeim, és azt gondoltam, hogy lelkük legmélyén irigyelnek, amiért könnyedén tudtam valamit csinálni, vagy nem is csináltam. A karrier odajött hozzám, és ez jólesett a hiúságomnak. De sose harcoltam érte.
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

Egykori mesterem, dr. Pető András […] mondta: „Nem olvasok el olyan könyvet, amit össze lehet foglalni!”
Újra meg újra beleolvasok Szerb Antalnak ebbe a regényébe, […] de nem tudom rászánni magam, hogy leírjam: miről szól? Ezért egyre gyanúsabb, hogy a könyv rólam szól […].
109. oldal (Szerb Anta - Utas és holdvilág)
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

A könyveknek nagy szerepük volt abban, hogy olyan lettem, az lettem, aki vagyok.
Popper Péter: Ők – én vagyok 86% 33 legfontosabb könyvem

Nincs az a nő, aki a legvérmesebb férfiút is ne tudná impotenssé tenni, ha rászánja magát. S akkor – a befelé nyüszítésen kívül – maradnak a kompenzációk: a hatalmas autó, a mindenkit megelőző őrült sebesség, az imponáló karrier és pozíció, a pénz, a nagyon sok pénz és a társasági szájhősködés.