Legfeljebb ​elválunk 7 csillagozás

Popper Péter – Lux Elvira – Alpár Zsuzsa – Pál Mária: Legfeljebb elválunk

Egyre többször hangzik el manapság, ha valami nincs rendben a házasságban. Tragédia? Ugyan! Legfeljebb elválunk… Mivel is tesszük tönkre a kapcsolatainkat? Legelőször is azzal, ha nem szánunk időt egymásra.
Popper Péter előszavával, a szerzők, Alpár Zsuzsa, Lux Elvira és Pál Mária tanulmányaikkal nyújtanak segítséget a válás hatáskörének cseppet sem egyszerű elemzéséhez.

>!
Saxum, Budapest, 2009
170 oldal · ISBN: 9789632480756

Enciklopédia 4


Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Popper Péter – Lux Elvira – Alpár Zsuzsa – Pál Mária: Legfeljebb elválunk

Ez egy nagyon tanulságos olvasmány. Igaz, hogy Popper Péternek csak az előszavával találkozhatunk a könyvben, de a továbbiakban a három hölgy is sok okosságot oszt meg velünk.
Nagyon sok fontos gondolattal találkoztam, ami a saját életemre is jellemző volt.
Amiket én is igazságtalannak éltem meg a legutóbbi párkapcsolatomban, amitől szenvedtem. Magyarázatokkal is szolgáltak bizonyos esetekben.
Fontos lenne elolvasni még kamaszként, mert akkor lehet, hogy nem lenne ennyi válás, ennyi csonka család.
Ehhez a témához ajánlanék is egy filmet megnézésre:
https://snitt.hu/filmek/srackor-2014

Gólyanéni>!
Popper Péter – Lux Elvira – Alpár Zsuzsa – Pál Mária: Legfeljebb elválunk

Sokan szidják, leértékelik az ehhez hasonlóműveket. A közelmúltban aránylag sok párkapcsolattal, önismerettel, önfejlesztéssel kapcsolatos könyvet olvastam. Mindegyik – még a kevésbé jól sikeredettek is – hoztak valami újat. De ehhez rá kellett jönnöm, hogy ezeket a köteteket, alaposan, mélyen kell „átnyálazni”, miközben célszerű sűrűn a leírtakat magamra vonatkoztatni. Ki kell emelni az olyan gondolatokat, melyek olvasás közben megakasztanak; ezeken érdemes hosszabban elgondolkozni. Ha csak átfutjuk őket, valóban felejthetővé vállnak.
A mostani kötet nem egy hosszú olvasmány, nem egy mély tudományú mű, ennek ellenére bőven adott új értelmezéseket, megvilágításokat, szemléleteket.
Köszönet a szerzőknek a mindennapi nyelvezetért, az általuk fontosnak tartott gondolatokért!
Bőven volt lehetőségem jegyzetelni, gondolkodni, tanulni és fejlődni…

konyvolvaso>!
Popper Péter – Lux Elvira – Alpár Zsuzsa – Pál Mária: Legfeljebb elválunk

A könyv leköti az olvasóit. Milyen egy jó család a gyerekkel együtt, erről szól. Az arany középút felé lehet tartani, ahhoz hogy egyik fél sem érezze magát vesztesként.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Nagyon fontos lenne felismernünk, hogy az emberek szexualitása kinek-kinek a legszigorúbban vett magánügye. Mindenkinek szabadságában áll úgy élni vele, hogy több kapcsolatot létesít. Az esetleges hűtlenséget az emberiség történetében soha senki megakadályozni nem tudta. Ne higgyük hát, hogy jogunk van életünk párjának hűségéhez! Tekintsük ajándéknak, és nagyon, nagyon örüljünk neki.

Pál Mária: Alkalmas vagy-e a válásra?, 108.o. · Pál Mária

Chöpp P>!

… a szerető ritkán oka, legtöbbször okozata a házasság válságának. Ha férj és feleség bizalmas, baráti és kölcsönösen biztonságot nyújtó kapcsolatban él, akkor a külső viszony – habár örülni nemigen szoktak neki- – valóban múló epizódnak tekinthető. Annyi bizonyos, hogy akár a saját, akár a házastársunk flörtjét a házasság minőségét illetően érdemes figyelmeztetésnek tekinteni.

Pál Mária: Alkalmas vagy-e a válásra?, 119.o. · Pál Mária

Chöpp P>!

Az ember élete csak addig teljesen az övé, amíg bele nem szól a testéből fakadó élet, a gyerekek érzelmi életének alakulása. Saját magunkkal szemben lehetünk felelőtlenek, de a gyerek élete legyen akkor is „szent” a szülő számára, ha egyéb szentségekben nem hisz már.

Lux Elvira: Válás: Előzmények és következmények, 27.o. · Lux Elvira

Gólyanéni>!

Mindenfajta társadalmi békés egymás mellett élés alapja a kompromisszum. Csak az a közösség lehet jó, amelynek tagjai tekintettel vannak egymásra, és képesek rá, hogy a mások szempontjait is figyelembe vegyék még akkor is, ha azok esetleg saját szempontjaikkal ellenkeznek.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kompozíció · kompromisszum · közösség
Szédültnapraforgó>!

A dolgozó anya, aki tehernek érzi a házimunkát, a gyermekekkel való többletfoglalkozást, hogyan tudja megtanítani a lányát arra, hogy türelmes legyen majd a saját munkájában, a gyerekeivel, hogy a háztartás feladatait ne keserű szájízzel, mártírkodva végezze?

Chöpp P>!

Szükségtelen arról elmélkednem, hogy az öngyilkosság megkísérlése alapjában véve érzelmi zsarolás…, hogy mögötte heves heves bosszúvágy húzódik, hiszen ha rossz esetben teljesül a fenyegetés, akkor azt az állítólag szeretett lény, akiért az egész történt, akár holtáig nyögi, hisz nincsen már, aki feldolgozza… Ha felnőttként felelős vagy másokért, hova lesz a másik felnőtt felelőssége önmagáért?

Pál Mária: Alkalmas vagy-e a válásra?, 132.o. · Pál Mária

Chöpp P>!

Az anyával maradó lánynak aránylag jobb a helyzete, főleg, amíg anyja egyedül neveli, mert pszichoszexuális fejlődése, nőiszerep-tanulása kevésbé sérül; az anyaminta megvan a viselkedésformák elsajátításához. Az anyával maradó fiúgyermeknek azonban nincs mintája a férfiszerep-tanuláshoz, nem kell megküzdenie az anya szeretetéért, nincs apa, akivel rivalizálva azonosulhatna.

Lux Elvira: Válás: Előzmények és következmények, 35-36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: válás
Gólyanéni>!

Az életek vannak nehéz, meg csendesebb, meg igen fájdalmas szakaszai, de nem tudhatod hol és mikor bukkansz apróbb-nagyobb örömökre, különösen akkor, ha hajlandó vagy keresni is egy kicsit.

117. oldal

Szédültnapraforgó>!

A párválasztást – tudat alatt – a negatív tulajdonságok vezérlik. Partneréhez, öntudatlanul bár, de azért vonzódik, mert felleli benne az anyjához/apjához való hasonlóság illúzióját.

Szédültnapraforgó>!

A nők hajlamosak azt hinni, hogy megromlott házasságukat a gyermek – vagy egy új gyermek – rendbe hozhatja. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez egyáltalán nincs így.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: Egymásra hangolva
Terrence Real: Házasság vagy szövetség?
Gary Chapman: A házasság pszichológiája
Augustus Y. Napier: A törékeny kapcsolat
Paul Hauck: Mitől jó a házasság?
Priscilla Shirer: Eltökélt szívű nők
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt
Szarka Miklós: Házasságra felkészítő beszélgetések
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2