Lélekrágcsálók 380 csillagozás

Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból
Popper Péter: Lélekrágcsálók Popper Péter: Lélekrágcsálók Popper Péter: Lélekrágcsálók

Ebben ​a válogatáskötetben Popper Péter legjobb előadásai közül gyűjtöttünk egy csokorba tízet, melyek megmutatják, milyen végtelenül színes egyéniség és bölcs, jó humorú tanító volt a nemrég elhunyt pszichológus. Az elgondolkodtató, szórakoztató fejezetek hétköznapi életünk egy-egy fontos témájára épülnek, ilyen például a félelem, a szorongás, a depresszió, az egyéni és kollektív hazugságok, a játszmák, a családi és párkapcsolati konfliktusok, krízisek. Popper Péter hosszú éveken át, egészen haláláig rendszeresen tartott a széles nyilvánosságnak szóló előadásokat, melyeket az ország minden pontján óriási érdeklődéssel várt a közönség. Ezeken a sokszor több száz fős találkozásokon az élet nagy kérdéseiről és problémáiról mesélt, melyek alaposan meg tudják gyötörni, sebezni az emberi lelket. Ezeket nevezte ő lélekrágcsálóknak. A hallgatóság persze mindig azt szerette volna megtudni tőle, hogy mi a megoldás, hogyan védekezhetünk a lélekrágcsálók ellen, és miként gyógyíthatjuk be az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2023
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638902627
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2022
270 oldal · ISBN: 9786155932878
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2021
ISBN: 9786155932731 · Felolvasta: Szilágyi Tibor

1 további kiadás


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Pilinszky János · Epiktétosz


Kedvencelte 60

Most olvassa 45

Várólistára tette 274

Kívánságlistára tette 277

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Popper Péter zsenialitása abban rejlik, hogy roppant érdekes pszichológiai jelenségeket közérthetően, humorosan, követhetően tud elmagyarázni, sokszor olyan példákon keresztül, amelyekkel könnyen azonosulunk mi magunk is. Különösen tetszettek a játszmákkal és a hazugsággal illetve őszinteséggel foglalkozó fejezetek.

Egyetlen dolog volt, ami zavart, mégpedig az, hogy ez a kötet tulajdonképpen tíz előadásának leirata, így volt benne helyenként ismétlés. Ugyanazon anekdoták, ugyanazon hasonlatok hangzottak el olykor különböző fejezeteknél. Ennek ellenére fantasztikus kötetnek tartom és olvasását tiszta szívvel ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a pszichológia iránt.

Porcsinrózsa>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Ez a könyv szenzációs volt számomra. Annál is inkább nagy élmény az olvasása, mivel ezzel kezdtem az ismerkedést Popper Péter munkásságával.
A kötetben életünk nagyon sok területére kitér, tanácsot ad, véleményt mond. Szó van arról, hogyan működünk, kik vagyunk, ismerjük – e önmagunkat, barátként, társként választott embereinket ? Mi motiválja döntéseinket, cselekedeteinket ?
Vizsgálja a társadalom, az erkölcsi normák, és a gondolkodás megváltozásának hátterét. Feltárja az okokat, elemzi a folyamatokat, a következményeket.
Példaként saját életéből hoz humoros, tanulságos történeteket.
Számomra nagyon emberi, élő és ható ez a gyűjteményes kötet. Nem akar észt osztani. Csupán megmutatni, hogyan lehet(ne) másként csinálni a dolgainkat. Ésszerűbben, egyszerűbben, célravezetőbben, jobban.
A háttérben pedig kirajzolódik egy higgadt, világosan gondolkodó, jó humorú, az életet szerető és értékelő ember képe, akit a szívünkbe lehet zárni. Kár, hogy Popper Péter már nincs közöttünk. De könyveiből ma is ránk mosolyog, üzeni : csináld jobban, amíg lehet, élj értelmes, tartalmas életet !

Maya>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Vannak könyvek, melyeknél nagyon nehéz a csillagozás.
Vagy neked szól, vagy nem.
Vagy épp most talált meg, vagy rosszkor olvastad.
Van olyan, amire épp most van szükséged. Van amire mindig.
Egyes előadásokat már meghallgattam, vagy olvastam más kötetben. Mégsem tudtam volna visszaidézni. Most épp kellettek.
Vannak benne ismétlések, ami máskor nagyon tudott volna idegesíteni, de most épp jó volt.
A boldogsághoz nem kerültem közelebb, de arra rájöttem, hogy önmagamat hajszoltam a boldogtalanságba.
Az utóbbi időben sokszor kétségek gyötörtek. Elég jó vagyok-e abban, amit csinálok? Elég jó leszek-e ezután? Lépést tudok-e tartani a változásokkal? Mostanában nagyon utolért az a holnap, amitől eddig nagyon féltem. Történtek dolgok, amiken nem tudtam úgy túllépni, ahogy eddig tettem volna.
Ha az élet olyan, hogy általában rohanni kell, és az ember mindig időzavarban van, azt el kell fogadni. Ilyen világban élsz. Ide születtél. A kérdés inkább az, hogy izgatottan rohansz-e vagy nyugodtan. Mert nyugodtan is lehet rohanni.
Szóval ezentúl megpróbálok nyugodtan rohanni.

tamachan>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

„Nem vagyok semmilyen vallásnak híve, van egyfajta hitvilágom, amelyet magamnak kreáltam ebből a sokféle hatásból, de alapvetően szkeptikus ember vagyok. Hozzáteszem, a szónak jó értelmében, vagyis nem úgy, hogy semmiben sem hiszek, hanem úgy, hogy mindent lehetségesnek tartok.”

Mint első olvasásom Popper Pétertől, kifejezetten hálás voltam, hogy egy ilyen válogatással kezdhetek, ami egybegyűjti a 10 legjobb előadását – és ezért mindenképpen tudom ajánlani azoknak, akik hozzám hasonlóan, most ismerkednek meg az íróval. Érdekes volt olvasni egy ennyire éles eszű ember gondolatait, akinek rengeteg érdekes és értékes véleménye volt. A stílusát egy visszafogottabb Csernushoz tudnám hasonlítani, sok helyen értek arcon csapós sorok, de nem egy radikális kivitelezésben, inkább olyan fejcsóválós dorgálásként. Helyenként úgy éreztem, az előadások inkább mentek át egy elméleti dologba, és nem minden témával tudtam azonosulni, mégis azt mondanám, hogy megérte olvasni, mert érint fájó pontokat, amikkel érdemes foglalkozni.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2010
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638902627
kaporszakall>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Ez a kis könyvecske Popper legjobb oldalát mutatja: az elfogulatlan, az élet jelenségein nem kaptafa szerint töprengő pszichiáter-filozófusét (és itt filozófián az ókori 'helyes élet' kutatóit értem, nem pedig a nyakatekert szakzsargonnal hablatyoló huszadik századiakat). Különösen üdítő a Mester cinizmusa, és hogy mennyire nem PC – derűsen borúlátó, teljesen eltér a manapság minket elárasztó önsegítő szemetek kötelező 'pozitív gondolkodásától'.

Én nagyon szeretem Poppert; írásai közül csak a vallástörténeti, kései darabokat kerülöm, amelyekben elkezd prófétálni – az nem áll jól neki. Sokkal jobban illik hozzá a szókratészi jelmez, a kissé gúnyosan kételkedő szerep, és ebben a kötetben pont így jelenik meg. A fél csillag levonás a redundanciának szól: néhány előadás erős átfedésben volt. A kötet ezzel együtt olvasásra melegen ajánlott.

HA86>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Popper Péter saját bevallása szerint vehemens ember (ezt sajnos már csak múlt időben mondhatjuk), aki nem riad vissza a kiabálós, ajtócsapkodós veszekedésektől, ami – valljuk be – ritka kimerítő és stresszes tud lenni, de hosszútávon mindenképpen egészségesebb, mint az elfojtás, duzzogás, és a sérelmek éveken keresztüli hurcolása-dédelgetése.
Mivel én magam is a nyílt kommunikáció híve vagyok, és merő kényelmességből jobban szeretem kimondani/kifejezni az érzéseimet, semmint csendben tűrni, amit a sors vagy más emberek rám mérnek, azt hiszem, ő és én, ha kellőképpen közeli a kapcsolatunk (pl. munkahelyi), igazán jókat tudtunk volna veszekedni, hogy aztán megrázzuk magunkat és tovább menjünk, mintha mi se történt volna.
Hogy úgy érzem, ezt vele meg lehetett volna tenni, a közvetlenségéből és alázatából fakad: ő egyszerre volt neves pszichológus, és amolyan öröktanuló-típus, aki gondolkodik, újraértelmezi a tanultakat, hozzátesz, elvesz, és így tovább.
Jelen kötet Popper legjobb előadásaiból szemezget, és magán viseli az élőbeszéd klasszikus jeleit. A megbocsátható, és abszolút releváns csapongásokat egy-egy témán belül, vagy épp a hallgatóság megszólítását. Nem számoltam, hányszor hangzik el Popper „szájából” az igaza van, és igaza volt fordulat, de kellőképpen sokszor ahhoz, hogy elhiggyem: ő rendelkezett azzal a ritka tulajdonsággal, amivel csak kevesen: elismerte, ha tévedett.

Mint a legtöbb műben, úgy ebben is megtaláltam a magam számára legemlékezetesebb részeket/részleteket. Az egyik, amikor Popper elmeséli, hogy egyik kollégája, igencsak felindult állapotban, lehülyézte őt. :) A másik, amikor Pilinszky azt mondta neki, hogy utálja a „pszi”-vel kezdődő foglalkozásúakat, mert elhitetik az emberrel, hogy mindenre van megoldás, holott ez nincs így, és ezzel óriási teher nehezedik a már egyébként is szenvedő ember vállára. Popper elismeri, hogy ahogyan idősödött, úgy jött rá arra, hogy Pilinszky-nek bizony igaza volt: nincs mindenre megoldás, és ha bármelyik pszichológus vagy pszichiáter ennek ellenkezőjét állítja, ne higgyünk neki.
A harmadik, számomra emlékezetes anekdota Popper egyetemista éveiből származik, amikor is a neves filozófus, Lukács György volt a tanára. A professzor egyszer megkérdezte a hallgatókat, hogy mit gondolnak, vajon mikor jött el az a pillanat Anna Karenina életében, amikor végzetesen beleszeretett Vronszkij-ba. A hallgatók persze nem tudták, úgyhogy Lukács elárulta nekik: akkor, amikor felfigyel rá, hogy a férjének milyen nagy, csúnya, szőrös keze van… :)
Nem tudom, miért épp ezek a jelentéktelen részletek ragadták meg a figyelmemet – ha a mélyére ásnánk, biztosan kiderülne, hogy ennek is van pszichológiai magyarázata –, de a lényeg, hogy mindenkinek ajánlom a kötetet, aki szívesen olvas a lélek rágcsálóiról, vagyis a szorongásról, félelemről, és pánikról.
Az én példányom nemrég került a birtokomba – ajándékba kaptam. Mivel egyébként nem szerepelt a várólistámon a könyv, valószínűleg a látómezőmön kívül maradt volna, szóval ez az olvasás is (mint jó néhány) egy szerencsés véletlennek köszönhető.

metyeor P>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Az alcím nem hazudik, valóban fantasztikus merítés ez Popper munkásságából. Akartam belőle idézgetni, de egy idő után feladtam, mert kb. minden második oldalról a felét a soroknak kiírtam volna és elküldtem volna valakinek (na jó, ezt többször meg is tettem), akit épp eszembe juttatott az adott téma vagy épp egy személyes példa a könyvből.

Abban biztos vagyok, hogy ezt a könyvet (is) szeretném még újra lapozni, kinyitni egy-egy fejezetnél és erőt meríteni belőle a szürke hétköznapokra. Már meg is rendeltem a saját példányomat belőle, amit majd újraolvasva jól telepakolok színes jelölőkkel.

Aki egy humoros, közérthető pszichológia könyvre vágyna, az biztos, hogy nem fog csalódni ebben a válogatáskötetben.

V_rita P>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Első találkozásom Popper Péterrel de biztosan nem az utolsó. Zseniális a könyv . Nem kioktató inkább tanácsokat adva adja át néhol fanyar humorral a bölcsességeket. Közvetlen nyelvezete könnyen érthető a laikusok számára is és akik nem szoktak ilyen jellegű könyveket olvasni.

2 hozzászólás
esőember>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Zseniális! Élmény olvasni minden sorát! Ez a könyv egy mentőhajó a felzaklatottság tengerében! Megannyi lelki probléma „rágcsálja” a lelkünket, rombolja a hétköznapjainkat, depresszióba, apátiába taszítva, felzaklatva bennünket. De Popper Péter valahogy megnyugtat, elhiteti velünk, hogy nem kell kétségbeesni. És ez hatalmas talentum! Hatalmas tudás, éleslátás, bölcsesség, élettapasztalat, humor. Ez mind ott lakozik az íróban. Na és persze az izgalmas, olvasmányos előadásmód. Letehetetlenül magával ragadnak a gondolatai, szinte beszippantanak a sorok! Megfertőz az élethez való pozitív hozzáállása!
Egy könyvtől azt hiszem, többet nem várhatok!

RKAti P>!
Popper Péter: Lélekrágcsálók

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Nem is tudom hirtelen, hogy korrekt dolog-e öt csillagot adni egy olyan könyvre, ami a saját gondolataimat visszhangozza….
(de hát annyira jó vagyok, hogy megérdemli! :D)


Népszerű idézetek

ANI69ish>!

Egy okos nő borzasztóan tud örülni egy briliánsgyűrűnek vagy autónak is, de a legjobban annak örül, ha egy férfi időt ad neki a véges életéből. Ha sokat van együtt vele. Ennél többet nem adhat ember a másiknak

197. oldal

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: idő
Chöpp >!

Ha valaki rabságnak érez egy kapcsolatot, azt tényleg nem lehet elviselni. Kompromisszumot persze lehet kötni, csak abból egy nagyon rossz együtt élés lesz. Szabadon kell hagyni a másik embert, egy kapcsolat nem jelenthet megkötöttséget, bilincsbe verést. El kell tudni viselni, hogy ő nem az én tulajdonom, hanem egy másik szuverén lény.

247. oldal, Őszinteség, hazugság és titok a párkapcsolatban

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: kompromisszum
1 hozzászólás
Chöpp >!

Nem hiszek abban, hogy az élet valódi terheit át lehet ruházni egy másik emberre. Az én szorongásomat nem enyhíti az, hogy maga együtt érez velem.

59. oldal, Lélekrágcsálók: a szorongás, a félelem és a pánik

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: szorongás
1 hozzászólás
Kaia>!

Ahogy idősödtem, egyre inkább rájöttem, hogy Pilinszkynek van igaza. Nincs minden helyzetnek megoldása. Vannak helyzetek, amelyeket legfeljebb elvisel az ember.

240.

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

esőember>!

Amikor az én fiam először hozta haza azt beírásul, hogy: „Tisztelt szülő! A gyerek számtanórán fegyelmezetlen volt” – elgondolkodtam. Tessék mondani, ennek mi értelme van? Persze, rögtön aláírtam. De én is beleírtam a könyvecskébe: „Tisztelt tanárnő! A gyerek vacsoránál nem ette meg a tökfőzeléket.”

105. oldal

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: tökfőzelék
2 hozzászólás
Chöpp >!

Ha valamitől fél az ember, azt meg kell élni!… Erre mondta az ókorban Epiktétosz, hogy nem a dolgok gyötörnek meg minket, hanem a dolgokról alkotott képzeteink. Azzal kell valamit kezdeni, ami fölnagyítja, rémekké növeszti a minimális jelentőségű történéseket és szorongásokat.

Boldogság - a frázisok fojtogatásában, 269.o.

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: Epiktétosz
B_Tünde P>!

Ahogy idősödtem, egyre inkább rájöttem, hogy Pilinszkynek van igaza. Nincs minden helyzetnek megoldása. Vannak helyzetek, amelyeket legfeljebb elvisel az ember. Jól, rosszul, tönkremegy bele, vagy valahogy megőrzi önmaga épségét – de megoldás nincs. Ne higgyék el se a pszichológusoknak, se a pszichiátereknek, hogy mindennek van megoldása!

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: Pilinszky János
>!

…olyan terheket tesztek az emberekre, ti, pszichológusok és pszichiáterek, amelyek alatt meggörnyednek. Ugyanis azt tanítjátok, hogy minden problémának van megoldása. Emiatt az emberek úgy gondolják, csak ők olyan hülyék, hogy nem tudják megoldani az összetört, összezavarodott, tönkrement kapcsolataikat. Mert ti úgy gondolkoztok, hogy az életben problémák vannak, és megoldásokra van szükség. Én viszont úgy gondolkozom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.

(Pilinszky mondta a szerzőnek)

240. l.

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

6 hozzászólás
Chöpp >!

A gyerek nem a szülő birtoka, csak a szülőre van bízva ebben a világban.

Ősök és utódok, 94.o.

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Félix>!

„A félelemtől pedig úgy szabadulhat meg az ember, hogy megéli azt, amitől fél.”

167. oldal

Popper Péter: Lélekrágcsálók Válogatás Popper Péter legjobb előadásaiból

Kapcsolódó szócikkek: félelem
2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Máté Gábor: A test lázadása
Tisza Kata: Most.
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Szondy Máté: Olvadás
Caroline Leaf: Tisztítsd meg elméd zűrzavarát
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek