Belső ​utakon 13 csillagozás

Popper Péter: Belső utakon Popper Péter: Belső utakon

Az emberi kapcsolatokról

Semmilyen érzelem nem állandó hőfokú. Az érzelmek élnek, tehát természetes lüktetésük, apályuk és dagályuk van.

Minden kapcsolatnak vannak felfelé ívelő és romló periódusai. A kapcsolat vállalása azt jelenti, hogy rossz szakaszaival együtt vállaljuk. Egy kapcsolat újra kiemelkedhet a hullámvölgyből, ha megértően segítünk. Ha sértődötten elvonulunk, akkor baj lehet. Az emberi viszonyok nem tenyésznek szabadon, mint a gaz; gondoznunk, ápolnunk kell őket, mint a nemes növényeket.

Tartalomjegyzék

>!
Saxum, Budapest, 1999
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639084395
>!
Türelem Háza, Budapest, 1995
360 oldal
>!
Relaxa, 1991
ISBN: 963028572X

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Popper Péter: Belső utakon

Sok érdekes gondolatot tartalmazó könyv.
Mindegy hogyan gondolkozunk magunkról és a világról. A lényeg, hogy gondolkozzunk róla.


Népszerű idézetek

Horváth_Gergely_Gőte>!

Sírjára ezt szerette volna felvésetni :

Itt nyugszik Füst Milán magyar író.
Kevés embert szeretett és azokat is utálta.

Ám ez a kívánsága nem teljesült.

145. oldal, Popper Péter - Az önmagába térő ösvény - Mentegetőzés Freud rövid életrajza miatt

1 hozzászólás
Epilógus>!

Vajon azonos fejlettségű struktúrák megismerhetik-e egymást? Emberi intellektussal maradéktalanul megismerhető-e az emberi intellektus?

Epilógus>!

… aki nem találja meg saját szellemi útját abban a kultúrában, amelybe beleszületett, az a világ más tájain sem fogja meglelni.

Epilógus>!

Az igazi nagyság még negatív, pusztító változatában is ritka jelenség a földön.

Epilógus>!

Embermegismerésünk egyik legfőbb akadálya, hogy figyelnünk megoszlik a hozzánk beszélő és a saját reakciónk között. Sőt inkább már csak magunkra figyelünk. Ő még beszél hozzánk, de mi már az ellenvélemény megfogalmazásán gondolkozunk.

Horváth_Gergely_Gőte>!

A hegycsúcsra sokféle út vezet. Vannak meredekebbek és kényelmesebbek. S a táj is különböző, ami szemedbe tűnik, de azért ugyanazt a hegyet látod különböző oldalairól. Ezért, hát légy türelmes önmagaddal szemben. Találd meg a neked legmegfelelőbb utat. De légy türelmes másokkal szemben is, akik más ösvényt választottak. Se a te utad, se a másoké nem az egyedül üdvözítő út. Aki felfelé kapaszkodik, sokszor meghorzsolja magát, időnként elesik. Fel kell állni, ne maradj fekve. Amíg úton vagy, nincs veled semmi baj. A belső halál akkor kezdődik, amikor véglegesen letáboroztál a hegyoldalon.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

Epiktetosnak valószínűleg igaza van abban, hogy nem maguk a dolgok, események váltanak ki bennünk elviselhetetlen feszültségű érzelmeket és indulatokat, hanem a róluk alkotott képzeteink. […]
Feltételezhető, hogy az ilyen eseményekhez kapcsolódó előítéleteink, képzeteink, asszociációink, fantáziánk tartósítják az érzelmi hatást.
Érzelmeink erejét, hevességét nagymértékben fokozzák vagy csökkenthetik hozzájuk fűződő, róluk alkotott szubjektív értékítéleteink.
Az emocionális és intellektuális funkciók tehát igen szoros kölcsönhatásban működnek.
Látnunk kell azt, hogy érzelmeink nem állnak akaratlagos szabályozás alatt. Érzelmeinket csak konstatálhatjuk, esetleg elnyomhatjuk.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!

Az elutasítás, a tagadás nem lehet feltétele semmilyen konstruktív megismerésnek és fejlődésnek – csak destrukciót, rosszkedvet szül. Önmagunkon változtatni csak az elfogadáson keresztül lehetséges. Nem ellentmondás ez? Ha jól odafigyelünk a szavak valódi értelmére, világossá kell válnia, hogy az „elfogadás” nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét, legyen az bármilyen, talán épp olyan, hogy változtatni akarunk rajta. Az elfogadás tehát megismerést eredményez, és éppen ezért válhat a továbblépés kiindulópontjává.

15. oldal

Krisztina_Elischer>!

Bármilyen furcsán hangzik: az önmegismerés és a változtatás lehetőségének belső előfeltétele önmagunk szeretetteljes elfogadása.

15. oldal

Krisztina_Elischer>!

Egy kapcsolat nem adhat többet annál, mint hogy a nőt és férfit egyaránt hozzásegíti rejtett lehetőségeinek kibontakozásához, ahhoz, hogy egyre inkább hiteles, egyre markánsabban önmaga legyen. Két szuverén ember együttélésének ez az igazi értelme. Az „Én” nem oldódhat fel a „Mi” élményében. De ez a két Én nem is távolodhat el egymástól annyira, hogy páros magánnyá változzon.

120. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ananda Kentish Coomaraswamy: Hinduizmus és buddhizmus
Georg Grimm: A szamszára
B. R. Srídhar: Kövesd az Angyalokat
Rencsényi Tibor: Élő vallások
Roger Zelazny: A Fény Ura
Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása
Arthur Koestler: India
Erich Fromm – Daisetz Teitaro Suzuki: Zen-buddhizmus és pszichoanalízis
Szvámi Ráma: Élet a Himalája mestereivel
Srí H. V. L. Púndzsa: Ébredj fel, és ordíts!