Így ​mesélj, hogy olvasson 30 csillagozás

12 fejezet gyakorlati tanácsokkal az olvasóvá neveléshez
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Amikor ​felelős szülőként arról gondolkodunk, hogy milyen jó lenne, ha olvasóvá válnának gyerekeink, egyből a hogyanokra fókuszálunk, pedig fontosabb lenne a miérttel kezdeni! Meg tudjuk fogalmazni, hogy számunkra miért értékes az olvasás? Van-e helye a digitális világban az elmélyült olvasásnak? Miért lesz boldogabb az, aki minden nap olvas szépirodalmat? Miért sikeresebb az életben az, akinek gazdagabb a szókincse, sokféle szövegértési stratégiával rendelkezik?

Az olvasóvá nevelésnek világszerte számtalan jó gyakorlata van. Az Így mesélj, hogy olvasson nem törekszik a teljességre, megelégszik azzal, hogy 12 irányból közelítsen az olvasóvá nevelés lehetőségei felé. Igyekeztünk olyan könyvet összeállítani, ami nemcsak a megoldásokra fókuszál, hanem közérthető módon bemutatja az egyes jelenségek mögötti hátteret is segítve abban, hogy pontosabban megfogalmazzuk a céljainkat, és ehhez mérten válasszunk a kínált megoldási lehetőségekből.

Hisszük, hogy sokunkat érintő… (tovább)

Móra, Budapest, 2019
134 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158102179 · Illusztrálta: Czuder Tamás, Fazekas Edina

Klodette >!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson 12 fejezet gyakorlati tanácsokkal az olvasóvá neveléshez

Az egyetemen volt Gyermekirodalom óránk, ahol egy egész félévet szenteltünk, többek között annak, hogyan neveljünk olvasót a gyerekből.
Ez a könyv jó sok tippet tartalmaz a fentebb is említett témára vonatkozóan, szóval tetszett, érdekesnek találtam, de kicsit gyerekes és itt-ott gagyi, ismétlő dolgokkal volt tele, ezért szakirodalomnak, felhasznált irodalomnak például nem feltétlen ajánlanám.
Nem volt rossz, de picit többet vártam tőle.
Az viszont tetszett, hogy többször is kiemelte a könyvtárba és a könyvesboltokba való járás jelentőségét. :)

FSzK P>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Ez a könyv az ismeretterjesztő kategóriában szerintem megállja a helyét.
Most, hogy az elmúlt egy hónapban egy csomó témábavágó tanulmányt olvastam, már nem tudott újat mondani, de korábban találtam volna benne számos új és érdekes információt.
Aki az olvasóvá nevelés iránt laikusként érdeklődik, annak bátran ajánlom!

Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Olvasás, olvasóvá nevelés… örök dilemma, kihívás. Való igaz, hogy már kisgyermekkorban mutatni kell a példát; majd együtt mesélni, együtt olvasni. Az is tény, hogy a mesélés során a képzelet, a figyelem, a szókincs fejlődik. Az együtt töltött idő pedig ajándék mindeközben.
Számtalan tanácsot, tapasztalatot oszt meg velünk a könyv. Sokszínű (szó szerint értendő!) lapjain kiválóan megszerkesztett fejezetek kaptak helyet. Olvashatunk tematikusan kiemelt könyvajánlókat; neves személyek vallomásait, meglátásait e témában. Korosztályonként kínál lehetőségeket, akár könyv, hangoskönyv, könyvtár, könyvesbolt elérhetősége tekintetében.

theodora>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Nekem sok újat nem mondott ez a könyv, de egy kevésbé tájékozott szülőnek egy gyors és átfogó vázlatot ad arról, hova kell fordulnia ha jó könyveket szeretne választani a gyerekének. Mit kell beépítenie a mindennapjaikba, milyen előnyei vannak a könyvtárnak, könyvesboltnak, milyen irodalmi díjakra kell figyelnie a gyerek-kamaszkönyvek kapcsán.
A kiadás nagyon szép lett, az utóbbi évek (Esti mesék lázadó lányoknak, vagy az InfoGrafika sorozathoz hasonló) trendjének megfelelő színes, ötletes.

B_Bri P>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Erről a könyvről előttem már mindent leírtak.
Könyvmoly szülőknek teljesen felesleges, viszont azoknak, akik nem nagyon olvasnak, de bővül a család, nagyon tudom ajánlani.

Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

A XXI. század gyermeke már nem olvas – mondják sokan… De miért is? Egy állandó elfoglaltság lapuk a zsebükben, amely egész nap a rendelkezésükre áll. Az okostelefonok mellett akkor sem vagyunk egyedül, amikor tényleg lenne időnk magunkra, a gondolatainkra, és a gondolataink kamatoztatására akár egy könyv vagy egy film segítségével.

Pompor Zoltán gyakorlati tanácsokkal lát el minden szülőt: szerinte az olvasóvá nevelés a mesékkel kezdődik. Erről kérdez pszichológusokat, irodalmárokat, meseterapeutákat, írókat, színészeket.

Bővebben itt olvashatsz erről a könyvről:

Nordlicht>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Ez a kiadvány leginkább azoknak a szülőknek nyújt segítséget gyermekük olvasóvá nevelésében, akik maguk kicsit járatlanabbak az irodalom világában. A kiadvány jól összeszedetten, életkorhoz és olvasáshoz kapcsolódó témák szerint nyújt ötleteket, ad tanácsot, mutat be lehetőségeket, hogy gyermekeink közelebb kerüljenek az olvasás mint szabadidős tevékenység szeretetéhez.
A kiadvány (és szándékosan használom ezt a szót a könyv helyett) leginkább egy olyan brosúrára emlékeztet, amelyet szemléletformáló anyagként, ill. segédeszközként lenne érdemes eljuttatni pl. iskolákon keresztül a szülőkhöz – ahogy erre történik is utalás a kötet végében, ahol közösségi könyvként jelölik meg (add tovább felkiáltással). Haszonnal forgatható anyag, ugyanakkor bosszantó, hogy rengeteg az elütés, a mondatokban az elírás, sőt olyan szerkesztési hiba is van a 10. és 11. fejezetben, ahol egy komplett oldalt rosszul illesztettek be egy helyre (és így elveszett egy oldalnyi érdemi tartalom). Fontosnak tartom, hogy egy könyvben ezekre a tördelési, szerkesztési és nyomdai hibákra is komoly figyelmet fordítsanak, különösen pedig akkor, ha a könyv éppen az olvasásra neveléssel kapcsolatos.
Tájékozódási alapnak szerintem teljesen jó a kiadvány, és örömmel tölt el, hogy nekem sok újat azért nem tudott mondani.

ribizli0414>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Nagyon értékes és hasznos tanácsokkal látja el a szülőket ez a könyv és rengeteg ajánlást hoz életkor szerint különböző témákra, amit szintén nagyon jó dolog egy helyen látni. A könyvek mellett szakirodalmakat és könyves tartalmú blogokat, weboldalakat is ajánl, így ez egy igazi könyves „mindenes” gyermeket nevelők számára. Még az is eltekinthető, hogy többször ajánlja magát a BOOKR Kids, hiszen emellett sok értékes gondolattal látja el útravalóként a szülőt.
Egyvalamit azonban nem bírt megemészteni a gyomrom. Hogy a jó csudába került be egy Shark Song az említett ajánlások közé? Nem baj, ha valaki ilyen zenét hallgat, de erősen vitatkoznék azzal, ha valaki azt állítja, hogy ez olyan értéket közvetít, amiért egy ilyen gyűjteményben külön ki is emelik! Nagyon szépen kérem, hogy a kapcsolódó nevelés jó példája ne egy Shark Song hallgatása közben valósuljon meg. Semmi baj azzal, ha ez elhangzik otthon, de ne ez kerüljön be mintadalnak egy olvasást népszerűsítő könyvbe! Ha értéket akarunk közvetíteni, és az a cél, hogy minél magasabb színvonalú könyvek és videók kerüljenek a gyerekeink kezébe, akkor is ragaszkodjunk az elveinkhez, ha a népszerűség keresése és a média más irányba csalna minket!
Egy óriáscsillag levonás a fent említett problémám miatt, a könyv egyéb tartalmát jószívvel ajánlom.

Anndi85>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Érdekességekkel teli könyv, gyorsan végigolvastam, de vissza fogok térni hozzá időnként.

bettymed93>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Őszintén, vágytam erre a könyvre, a listámon volt már egy ideje. 20 hónapos a kislányom, de már most egy kis könyvmoly. Rengeteget olvasunk neki, igényli is, szerencsére.
Számomra nagy csalódás volt a könyv, semmi újdonság nem volt benne, sok volt benne az ismétlés. Olyan érzésem volt mintha pár mondatos gondolatra húztak volna fel egy egész könyvet, jól nyújtva, minél terjedelmesebb legyen, így elnyerve egy könyv formát. Persze minden amit írnak igaz, de nem hinném, hogy csak én lennék ennyire jártas a témában, hogy semmi pluszt nem tett hozzá a tudásomhoz. Minden esetre örülök, hogy kölcsön kaptam a könyvet és nem vettem meg.

Trudiz>!

… az olvasás boldogabbá teheti az embert

Könyvözön>!

A boldogság nem azt jelenti, hogy megérkezünk egy állapotba, és ott maradunk életünk végéig, hanem a küzdelmet , a megpróbáltatásokat, az erőforrásokat, és a hitet jelenti, ami végig, az utolsó pontig ott van velünk.

Trudiz>!

Az olvasás oldja a feszültséget és együttérzővé tesz

Könyvözön>!

[…] más emberek sorsát megismerve elégedettebbek lehetünk a sajátunkkal.

Könyvözön>!

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy csupán az iskola feladata az olvasás megtanítása és az olvasóvá nevelés.

Könyvözön>!

Az olvasás nekünk, szülőknek is nagy élmény. Együtt csodálkozunk rá a világra a gyerekek ezer kérdésének köszönhetően.

Könyvözön>!

A mesék segítenek a gonddal küszködő gyerekeknek abban, hogy megtapasztalják, mások is átélnek hasonló helyzetet, nincsenek egyedül a problémájukkal.

Könyvözön>!

Szeretem látni, ahogy mesélés közben a kislányomnak megszűnik a valóságos világ, és úgy tud elaludni, hogy a napi gondok feloldódnak.

Könyvözön>!

A kérdés az, hogy hogyan tudjuk odaadni a gyereknek hamuba sült pogácsaként a hitet, hogy sikerülni fog, hogy jó vége lesz a dolognak.

Trudiz>!

A jól olvasó ember, könnyebben boldogul