Világjáték 12 csillagozás

Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia
Polcz Alaine: Világjáték

Világjáték ​– dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

A gyermekek életét kitöltő játékban benne van mindaz, amit a világból érzékelnek, és amit magukról gondolnak. „Polcz Alaine a bábjátékkal szerzett tapasztalatai nyomán felfigyelt a nagy lehetőségre, amit az jelenthet, hogy a gyermek a játékban egy egész világot építhet fel. Ez a világ bizonyára el fogja árulni a gyerek és családja problémáit, de azon túl még azokat az érzéseket is, amiket a játékvilág építőjében az emberi világ kelt” – így jellemezte a pszichiáter Vikár György azt a lélektani valóságot, amelyre Polcz Alaine a dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia módszertanát és gyakorlatát alapozta. Hallatlanul gazdag tapasztalaton nyugvó, kimerítő, rendkívül érzékeny és (több évtized múltán is változatlanul) újszerű kísérlete a játék értelmezésére – egy megkerülhetetlen, alapvető kézikönyvet eredményezett. A Világjáték konstruktív, projektív módszer. A gyermek a valóságos környezet, az élet különböző… (tovább)

>!
Pont, Budapest, 1999
162 oldal · ISBN: 963833679x

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsory I>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Szerintem megállja a helyét a szakirodalmak között. A világjátékról én csak felületesen tanultam, hiszen nem pszichológus leszek, de ez a könyv bevezetett minden elméleti tudásába. Meglepett, de örültem neki, hogy szó volt a bábterápiáról, tetszettek a leírt sablonok. A kedvenc részem a homokozás fontosságáról szólt. Eddig nem gondoltam volna, hogy ekkora jelentősége van a homoknak, ennyi minden lelki dologban segíthet. Kicsit kitárult számomra megint a világ.

Király_Dobos_Beatrix P>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Tanulok, ehhez kapcsolódóan olvastam el a könyvet. Nekem nagyon tetszett, hiába régi. Jómagam egész Comeniusig visszamennék, hogy az iskolákban a gyerekek drámajátékkal tanuljanak történelmet, irodalmi műveket, hogy a játékos keretek közötti elsajátítás által talán nem lesznek olyan buták a gyerekek, középiskolás korúak, hogy fogalmuk sincs, mit ünneplünk augusztus 20-án. A világjáték jelentősége pedig nagyon jól hasznosítható abban, hogy a gyerekek az elszenvedett sérelmeiket kijátsszák magukból és így mutassák meg, mi történt velük. Nem kell újra elszenvedtetni velük a traumát azáltal, hogy mondd el, rajzold le, csak hagyni, hadd mutassák meg ők az érzéseiket.

Dorabella>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Hihetetlen, hogy ez a nő mindenhez értett. :) Szépirodalmat és szakkönyvet is ugyanolyan jól ír, nagyon érdekes volt ez a könyve is, nem éreztem, hogy száraz, unalmas és nehezen haladok vele.
A tanárunk is ravasz ám, mert úgy szerepelt az irodalomlistán, hogy el kell olvasni ezeket az oldalakat: 5-20, 21-59, 60-162. És ahogy olvastam és haladtam vele, egyszercsak észrevettem, hogy elfogyott a könyv :) De mivel nem az volt odaírva az irodalomlistára, hogy az egész kell, hanem csak ezek az oldalak, sokkal nagyobb lelkesedéssel olvastam és gyorsan be is fejeztem.

Morn>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Nagyon hasznosnak tartom a Világjátékot, az külön megnyugtató, hogy ha nem diagnosztikai célzattal használod is, nem okozol vele kárt, főleg ha csak passzív megfigyelője vagy a gyerek játékának, világépítésének. A Világjáték maga szuper egy találmány, mondhatni nélkülözhetetlen. Az csalódás nekem egy kicsit, hogy ez a magyar verzió egyrészt pofátlanul drága, másrészt meg egy-két alkatrészen fenn vagyok akadva, hogy de ócska (ennyi pénzért főleg!). No meg a kapcsolattartó sem éppen túl szimpatikus úriember… De ez csak legyen az én személyes problémám. :)
A bábjáték is nagyon hasznos, bár jó magam még nem sokszor használtam (kevés kicsi gyerkőccel találkoztam), de a jövőben tervezem még, igaz, elsősorban más célzattal, amolyan közösségi programos bábozásként egy kolléganővel, aztán meglátjuk, a lelkesedésünk kitart-e a pandémia végéig. :)
Polcz hasznos dolgokat ír le, mindenképp javasolt az elolvasása, ha valakinek van a keze ügyében világjáték és szeretné úgy használni, hogy egy kicsit belelásson a gyermek világába, nem pusztán játszani vele. Az ötletei, megoldásai, tanácsai egy része azonban idejétmúlt, legalábbis némely tüneti kezelést (alkoholista apukának anyuka megbocsát, akkor majd a gyereknek nem lesznek többet rémálmai és béke van és boldogan éltek, míg meg nem haltak a továbbiakban, na persze) nem kéne megfogadni, csalódtam is Polczban. A szexuális bántalmazásról szóló esete nálam is kiverte a biztosítékot.
Nevezhetjük idejétmúltnak, elvetendőnek, de mégis megkerülhetetlen. Szerintem érdemes legalább az alapok miatt megismerkedni vele. A módszert meg mindenki használja a legjobb belátása szerint, ha van rá lehetősége.

>!
Pont, Budapest, 1999
162 oldal · ISBN: 963833679x

Népszerű idézetek

dorcika>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Az esethez hozzá kell fűzni, hogy az apa-lány huzamos szexuális kapcsolat általában a lánygyermekek nem tudatos beleegyezésével, kihívásával történik.
Felületi racionális, morális síkon teljes az elutasítás, de ösztöni síkon, tudattalanul nagyon erős a vonzás és kihívás is. Az évek folyamán, ameddig az incest aktívan is fönnállt, bármikor menekülhetett volna az anyához vagy orvoshoz, vagy akár a rendőrségre. Vagyis hamarább. Mégis, a feljelentés csak akkor történik meg, amikor az apa az új szexuális kapcsolatnak útját állja. S valóban a bosszút sem akarja igazán – sír. És a feljelentéssel is csupán kész, konvencionális társadalmi formához menekül, és így próbálja megoldani a konfliktust. Csakhogy még mindig fennáll az ambivalencia nyomasztó szorítása és feszültsége.

150. oldal

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mérő László: Nyolcrétű út
Tóth Dániel: Digitális nevelés
Tisza Kata: Most.
Gróh Ilona (szerk.): Jöjj ki, napocska!
T. Aszódi Éva (szerk.): Tarkabarka
Aletha Solter: Gyógyító és kapcsolódó játékok
Maszler Irén: Játékpedagógia
Feleki László: Selgas
Bleeding Bride: A téboly kertje
A lélek dolgai