Világjáték 11 csillagozás

Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia
Polcz Alaine: Világjáték

Világjáték ​– dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

A gyermekek életét kitöltő játékban benne van mindaz, amit a világból érzékelnek, és amit magukról gondolnak. „Polcz Alaine a bábjátékkal szerzett tapasztalatai nyomán felfigyelt a nagy lehetőségre, amit az jelenthet, hogy a gyermek a játékban egy egész világot építhet fel. Ez a világ bizonyára el fogja árulni a gyerek és családja problémáit, de azon túl még azokat az érzéseket is, amiket a játékvilág építőjében az emberi világ kelt” – így jellemezte a pszichiáter Vikár György azt a lélektani valóságot, amelyre Polcz Alaine a dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia módszertanát és gyakorlatát alapozta. Hallatlanul gazdag tapasztalaton nyugvó, kimerítő, rendkívül érzékeny és (több évtized múltán is változatlanul) újszerű kísérlete a játék értelmezésére – egy megkerülhetetlen, alapvető kézikönyvet eredményezett. A Világjáték konstruktív, projektív módszer. A gyermek a valóságos környezet, az élet különböző… (tovább)

>!
Pont, Budapest, 1999
162 oldal · ISBN: 963833679x

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsory I>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Szerintem megállja a helyét a szakirodalmak között. A világjátékról én csak felületesen tanultam, hiszen nem pszichológus leszek, de ez a könyv bevezetett minden elméleti tudásába. Meglepett, de örültem neki, hogy szó volt a bábterápiáról, tetszettek a leírt sablonok. A kedvenc részem a homokozás fontosságáról szólt. Eddig nem gondoltam volna, hogy ekkora jelentősége van a homoknak, ennyi minden lelki dologban segíthet. Kicsit kitárult számomra megint a világ.

dorcika>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Ezt az égetnivaló szemetet, de komolyan.

Elmondom pontról pontra, mi a baj vele:

1. Legfőképp ez: http://moly.hu/idezetek/566961 Én ezzel mélységesen csalódtam Polcz Alaine-ben, akit eddig mindig nagyon pozitív színben tüntettek fel előttem. Ezt az idézetet kb. a falu Marika nénijéből nézem ki, aki egyszer beleolvasott a Nők Lapja Pszichébe és azt hiszi, most már tökéletesen ért az emberekhez. De hogy egy pszichológus ezt így le merje írni a 20. században, az felháborító.

2. Pszichoanalízis. Úgy látszik, itt a Kárpát-medencei Mordorban az úristennek se akar kihalni a pszichológiának ez a milliószor pellengérre állított ága. Mert hogy semmi nincs benne a tudálékos arrogancián kívül, főleg nem tudományos viselkedéselemzés, az fix. Mindent meg lehet magyarázni vele, és annak az ellenkezőjét is. Az egy dolog, hogy 1974-ben divat volt, de itthon a mai napig a vezető irányzatok közé tartozik. Kérdem én, miért? Miért vagyunk mindenben 100 évvel lemaradva? Miért fogják ezt a könyvet a közeljövőben újranyomni? MIÉRT?

3. A gyerek hülyének nézése, mint terápiás módszer. Ez főleg a bábjátékos részben van. A gyerek belső konfliktusát úgy kell feloldani, hogy a háta mögött, anyukával megbeszéljük, hogy véletlenül pont ugyanaz a dolog történjen meg, amit a gyerek a terápiás foglalkozáson vágyként említett. Nem baj, ha nem gondolják komolyan, csak játsszák el, az majd meggyógyítja a gyereket. Példa a könyvben: anyu és apu veszekszenek, mert apu minden második nap mattrészegen jön haza. Egyik nap anyu annyira feldühödik ezen, hogy beleveri apu fejét a falba (Mónika show ftw). Erre Pistikének rémálmai lesznek. Terápiás megoldás? Mivel Pistike azt szeretné, hogy anyu és apu béküljenek ki (melyik gyerek nem?), ezért megbeszéljük anyuval, hogy tegyen úgy, mintha megbocsátaná apának az ivást. Láss csodát, a gyerek rémálmai egy éjszaka alatt elmúlnak. Arról nem szól a fáma, hogy mikor jönnek vissza, vagy Pistike mikor kezd bepisilni, bekakilni, kukát gyújtogatni a rémálmok helyett, de hát az mindegy is, a fáradt terapeuta boldogan dőlhet hátra a székén, mondván, ő mindent megtett. Tiszta vicc, komolyan. Kár, hogy nem nevettem.

4. Vannak ám konkrét terápiás játékok is a könyvben, pl. a „győzd le a gonosz sárkányt”. P.A. ezzel szintet lép, Skinner lesz belőle, a gyerekből meg patkány. Feladat: 1) A gyereknek rajzoljunk egy hétfejű sárkányt. 2) Mondjuk meg neki, ha minden nap jó lesz (nem jól viselkedik, jó lesz), akkor naponta húzzon át egyet a sárkány fejei közül. Ha mind a hét megvan, kap egy kitűzőt az ügyességéért (csak a fiúk. A lányok koronát kapnak. Nehogy már egy lány kitűzőt akarjon, vagy egy fiú koronát. Tiszta liberalizmus, b….ameg). Majd húzzuk el a mézesmadzagot: ha még további x hónapig jó lesz, bekerülhet az Aranykönyvbe a neve. Ha megint rossz lesz, kihúzzák a nevét. Tádámm!! Micsoda megoldás! Hogy erre senki nem gondolt még! Nyilván a büdös kölyke direkt rossz gyerek, csak annyi a dolgunk, hogy adjunk neki egy szelet csokit, ha jó (ez amúgy mit takar? Nem rohangál órán? Nem felesel az anyjának? Nem hagyja otthon az iskolai cuccát?). Egy hét múlva kisangyal lesz a gyerekből. Mi, pszichológusok pedig ismét elégedetten dőlhetünk hátra.

Igazából gondolkoztam azon, hogy kapjon-e egy csillagot, mert sose adtam ennél rosszabb értékelést könyvre, de annyit nem ér. Viszont ha nem csillagozom, akkor nem is húzom le az átlagát. Na nesze Polcz Alaine, örüjjé'.

2 hozzászólás
Király_Dobos_Beatrix P>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Tanulok, ehhez kapcsolódóan olvastam el a könyvet. Nekem nagyon tetszett, hiába régi. Jómagam egész Comeniusig visszamennék, hogy az iskolákban a gyerekek drámajátékkal tanuljanak történelmet, irodalmi műveket, hogy a játékos keretek közötti elsajátítás által talán nem lesznek olyan buták a gyerekek, középiskolás korúak, hogy fogalmuk sincs, mit ünneplünk augusztus 20-án. A világjáték jelentősége pedig nagyon jól hasznosítható abban, hogy a gyerekek az elszenvedett sérelmeiket kijátsszák magukból és így mutassák meg, mi történt velük. Nem kell újra elszenvedtetni velük a traumát azáltal, hogy mondd el, rajzold le, csak hagyni, hadd mutassák meg ők az érzéseiket.

Dorabella>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Hihetetlen, hogy ez a nő mindenhez értett. :) Szépirodalmat és szakkönyvet is ugyanolyan jól ír, nagyon érdekes volt ez a könyve is, nem éreztem, hogy száraz, unalmas és nehezen haladok vele.
A tanárunk is ravasz ám, mert úgy szerepelt az irodalomlistán, hogy el kell olvasni ezeket az oldalakat: 5-20, 21-59, 60-162. És ahogy olvastam és haladtam vele, egyszercsak észrevettem, hogy elfogyott a könyv :) De mivel nem az volt odaírva az irodalomlistára, hogy az egész kell, hanem csak ezek az oldalak, sokkal nagyobb lelkesedéssel olvastam és gyorsan be is fejeztem.

Morn>!
Polcz Alaine: Világjáték

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

Nagyon hasznosnak tartom a Világjátékot, az külön megnyugtató, hogy ha nem diagnosztikai célzattal használod is, nem okozol vele kárt, főleg ha csak passzív megfigyelője vagy a gyerek játékának, világépítésének. A Világjáték maga szuper egy találmány, mondhatni nélkülözhetetlen. Az csalódás nekem egy kicsit, hogy ez a magyar verzió egyrészt pofátlanul drága, másrészt meg egy-két alkatrészen fenn vagyok akadva, hogy de ócska (ennyi pénzért főleg!). No meg a kapcsolattartó sem éppen túl szimpatikus úriember… De ez csak legyen az én személyes problémám. :)
A bábjáték is nagyon hasznos, bár jó magam még nem sokszor használtam (kevés kicsi gyerkőccel találkoztam), de a jövőben tervezem még, igaz, elsősorban más célzattal, amolyan közösségi programos bábozásként egy kolléganővel, aztán meglátjuk, a lelkesedésünk kitart-e a pandémia végéig. :)
Polcz hasznos dolgokat ír le, mindenképp javasolt az elolvasása, ha valakinek van a keze ügyében világjáték és szeretné úgy használni, hogy egy kicsit belelásson a gyermek világába, nem pusztán játszani vele. Az ötletei, megoldásai, tanácsai egy része azonban idejétmúlt, legalábbis némely tüneti kezelést (alkoholista apukának anyuka megbocsát, akkor majd a gyereknek nem lesznek többet rémálmai és béke van és boldogan éltek, míg meg nem haltak a továbbiakban, na persze) nem kéne megfogadni, csalódtam is Polczban. A szexuális bántalmazásról szóló esete nálam is kiverte a biztosítékot.
Nevezhetjük idejétmúltnak, elvetendőnek, de mégis megkerülhetetlen. Szerintem érdemes legalább az alapok miatt megismerkedni vele. A módszert meg mindenki használja a legjobb belátása szerint, ha van rá lehetősége.

>!
Pont, Budapest, 1999
162 oldal · ISBN: 963833679x

Népszerű idézetek

dorcika>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Az esethez hozzá kell fűzni, hogy az apa-lány huzamos szexuális kapcsolat általában a lánygyermekek nem tudatos beleegyezésével, kihívásával történik.
Felületi racionális, morális síkon teljes az elutasítás, de ösztöni síkon, tudattalanul nagyon erős a vonzás és kihívás is. Az évek folyamán, ameddig az incest aktívan is fönnállt, bármikor menekülhetett volna az anyához vagy orvoshoz, vagy akár a rendőrségre. Vagyis hamarább. Mégis, a feljelentés csak akkor történik meg, amikor az apa az új szexuális kapcsolatnak útját állja. S valóban a bosszút sem akarja igazán – sír. És a feljelentéssel is csupán kész, konvencionális társadalmi formához menekül, és így próbálja megoldani a konfliktust. Csakhogy még mindig fennáll az ambivalencia nyomasztó szorítása és feszültsége.

150. oldal

Polcz Alaine: Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mérő László: Nyolcrétű út
Katona Ferenc: Az öntudat újraébredése
Bleeding Bride: A téboly kertje
Feleki László: Selgas
Popper Péter: Ők – én vagyok
Adamik Lajos – Jelenczki István – Sükösd Miklós (szerk.): Mauzóleum
Böszörményi Zoltán – Brunecker Györgyi: A gyermekkor és az ifjúkor psychiatriája
Székely János: Önmegvalósítás keresztény szemmel
Veszteségből nyereség, vereségből győzelem
Páskándi Géza: Az árnyékfejtők