Macskaregény 202 csillagozás

Polcz Alaine: Macskaregény Polcz Alaine: Macskaregény Polcz Alaine: Macskaregény Polcz Alaine: Macskaregény

„Volt macskám az életben. Nem is egy. Olyan is, amelyiket nagyon szerettem. Nézem a menyasszonyi képemet. Ijedt kislány, fehér fátyollal, fekete macskát tart a karján. Talán ez az egyetlen esküvői képem, amelyik megmaradt… Vagy csak bennem maradt meg? Akkor kezdtem sejteni, hogy a házasságommal baj van, mikor János kidobta a macskát az ablakon a rózsabokrok közé. A macska ezután már csak akkor jött, ha ő nem volt otthon.”

Eredeti megjelenés éve: 1995

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Polcz Alaine művei Jelenkor

>!
Jelenkor, Budapest, 2016
160 oldal · ISBN: 9789636766283
>!
Jelenkor, Budapest, 2016
158 oldal · ISBN: 9789636765712
>!
Kossuth, Budapest, 2009
ISBN: 9789630960588 · Felolvasta: Nagy-Kálózy Eszter

4 további kiadás


Enciklopédia 13


Kedvencelte 14

Most olvassa 11

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Polcz Alaine: Macskaregény

A karizmatikus imacsoportban egy papírra mindenki felírta három fontos kívánságát. Én egy macskát szerettem volna, és még egyszer szerelmes lenni. (A harmadikat elfelejtettem, de miért felejtettem el?) Persze az is furcsa, ha az ember hetvenévesen szerelemre vágyik. Vagy talán ez természetes?
Csodálatos, felhőtlen életvágy és életigenlés ez egy olyan szerzőtől, akit a második világháború borzalmai éppen a fronton találtak, és aki napjai nagy részét a munkája miatt a haldoklók mellett töltötte.
A szerelem természetesen szembejött egy fiatalabb férfi személyében, de az írónő nem élt a lehetőséggel, annál nagyobb bőség és féktelenség mutatkozott viszont a macskák létszámában. A Kisorosziban található nyaraló idilli kertjébe megérkezett Cirmi, Ős Fekete-Foltos, Új Fekete-Foltos, Kis Picur, Vöröscirmos-Foltos, Kis Tigrincs, na de ki számolja? Macskák a múltból, Nádas Péter macskája, Weöres Sándor macskája, kutyák, gerlék, tyúkok, csibék, és még egy parányi bronzszínű gyík is, akit szúnyogokkal és legyekkel etettek.
Polcz Alaine az állatok kapcsán is az élet valamennyi megnyilvánulása iránt érzett mélységes tiszteletről és alázatról mesél, és arról a meghitt örömről, amit kis barátaink társaságában találhatunk.

DaTa>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Kicsit féltem én ettől, mivel sokkal inkább kutyás vagyok, mint macskás, ezért nehezen tudtam elképzelni, miről fog írni itt Polcz Alaine 160 oldalon keresztül. Tartottam tőle, a második-harmadik macskás történetnél elunom majd magam. Hát nem így történt. Vannak itt persze macskák, macskák, akik végigkísérték Alaine életét, de sokkal inkább szól ez róla, a mikrokörnyezetéről, egészen intim betekintést nyerünk életének különböző jeleneteibe, megismerjük barátait, szomszédait, és közben minden történetet átleng Polcz Alaine bölcsessége, életigenlése, tisztasága, embersége. Néha nagyon felkavaró és valóban megrázó, de hát az élet már csak ilyen: csodás!

saribo>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Rövidke kis írás Polcz Alaine gondolataiból, érzéseiből, regénynek azért nem nevezném. Kissé össze-vissza, csapongó, sokmindenről szóló, nem sok koncepciót éreztem benne – még a macskákat sem mondanám fő vezérfonalának, mégis szerethető mert kicseng belőle PA életszeretete, bölcsessége és kedvessége. Egyik helyszíne a Szentendrei szigeten levő Kisoroszi, emiatt külön is szerettem.

1 hozzászólás
Trudiz >!
Polcz Alaine: Macskaregény

Az állatszeretettől túlfűtött, illetve csak átsugárzott mondanivaló megvolt. Én is kedvelem az állatokat, de az írónő tiszta rajongása megkapó volt.
A sok macska mellett a galambokról, gyíkokról, tehénről, s más állatokról is kedvesen szólt.

cseri>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Nagyon jó Polcz Alaine-t olvasni, bölcs és alázatos, kivételes ember… Második könyvem tőle, de cél az egész életmű.

2 hozzászólás
krlany IP>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Polcz Alaine jól ír. Szeretem a könyveit. Itt most épp a macskákról, de ez nem regény. Inkább egy emlékfolyam, amit a macskák stimulálnak. Mindenről is eszébe jut még valami, és mi máris sok mindent megtudtunk Weöresről, Nádasról, Kukorellyről, hogy csak néhány embert említsek. Kisorosziban rengeteg művészember élt és alkotott, de manapság is, gondolok itt a Péterfy-házaspárra. Kedvem támadt megnézni magamnak ezt a helyet.
A macskák pedig… Mennyire másképp viselkedtek ’95-ben a macskabolondok és most. Mennyi minden változott.

narziss>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Hangoskönyvben lett az enyém. Kedvelem Alaine derűs és természetes lényét, melankolikus töprengéseit, erejét, bölcsességét. Könyveit eddig csak az ő előadásában hallottam (Asszony a fronton; Ideje az öregségnek), és azok – Alaine hangján – erős, erősítő és esetenként felkavaró tartalmuk ellenére is összességében nyugtató hatással voltam rám.
Tartottam csöppet Nagy-Kálózy Esztertől. Feleslegesen. Egy idő után már nem őt hallottam; képzeletemben és agyamban hangja, hanghordozása Alaine hangja lett: a kimért, el-elmélázó, méltóságteljes és csupa finom érzés-Alaine-é. Ez a keresetlenség és egyszerűség a Macskaregényben is jelen van.
Nálatok vannak-e állatok? Hát állatbarát költők, írók az ismeretségi körötökben? Láttatok már macskát kölykezni vagy kiszenvedni? Alaine igen, és úgy tud mesélni emberről, állatról egyaránt, ahogy csak kevesek.
Én inkább kutyás vagyok. A macskákat szeszélyességük, öntörvényűségük, és valahol, valamiképpen örök és teljes megszelídíthetetlenségük miatt kevésbé kedvelem, mint a blökiket. Döme kutyánk mellett (fő ismertetőjegye a feneketlen bendő és a kajaporszívózó üzemmód, pedig földszintes kis tacskó-németjuhász keverék) nyár óta új macskánk van. Fehér-szürke foltos, gérnyó cicus. Nem rémlik, hogy lett volna valaha ennyire félénk, folyton meg-megriadó, nemigen barátkozó macskánk. Csak a húgommal van nagy szerelemben, de rajta kívül a többi családtagról alig vesz tudomást. Hiába próbáltam eddig közelíteni felé, simogatást kezdeményezni, kedvesen szólítgatni, nagy ívben kikerült vagy riadtan elinalt előlem. Egészen máig. Kint sütkéreztem kicsit az októberi napon egy hokedlin ücsörögve, és egyszer csak azt éreztem, a lábamhoz dörgölőzik. Hívogatásomra, lássatok csodát, egy ugrással az ölemben termett. Kényelmesen elfészkelődött, aztán folyamatos dorombolás mellett hol magát tisztogatta, hol csak élvezte a simizést, fülvakerászást, napfürdőt… Vagy legalábbis ezt éreztem: hogy jól érezzük mi most magunkat itt, együtt – a jóleső, ajándék melegben.
Kedves Alaine, ha a te kezed (szellemed) is benne volt a dologban, hát köszönjük és szeretettel üdvözlünk valahonnan Szombathelyről, egy októberi békés vasárnap délutánból.

5 hozzászólás
paradise>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Kedves történet az állatok tiszteletéről, szeretetéről. Mágikus vonzalom a macskák iránt. Őszinte, nyitott monologikus párbeszéd macskákról és emberekről, érzékeny kapcsolatokról. Fikció nélküli valóság, megtörtént élettöredékek. Írók, költők, macskák, bonyodalmak, néha szenvtelen duzzogások, állati bölcsességek.
Menyasszony fekete macskával – mindent elárul. :)

Olympia_Chavez P>!
Polcz Alaine: Macskaregény

A történetmesélést azzal a fájdalmasan erős képpel és jelentéstartalommal indítja, ami már az Asszony a fronton c. könyvében is mély hatást gyakorolt az olvasóra, mikor János kidobja az ablakon Tilettet, és az a rózsabokorban landol.

Már magam sem tudom, hogyan jutottunk el ettől a képtől a kisoroszi házig és Polcz Alaine életének különböző pontjaiig. A történetek olyanok, mint egy-egy fényvillanás, mint a macskák habókos, öntörvényű, hangulata. Minden történetből csak kicsit kapunk, a lényeget, az esszenciát, amilyen a macskák figyelme, ha éppen ránk áldozzák. A történetek egymással laza kapcsolatban állnak, de mindegyik központjában a macskák állnak, dorombolnak, ugrálnak és karmolnak. Polcz Alaine és ismerősei életének talált, kapott és örökbefogadott macskái. Így lépegetünk egyik történetből a másikba, egy-egy fotóval kiegészítve az elmesélést, így kapjuk meg a sorok közé rejtett életbölcsességet és nyugalmat.

A történeteken keresztül bepillantást enged ismerősei, barátai, Nemes Nagy Ágnes és Weöres Sándor magánéletébe is. Házasságába Mészöly Miklóssal. Ismét találkozhatunk a korábban megismert fiatalkori ismerősökkel, Bertával és Erzsivel, szüleiről is újabb portrét fest. A regényben említi Zsuzsi nénit, aki csodálatosan mesélt és valami pluszt tudott az életről. Nos, szerintem Polcz Alaine maga is ilyen személyiség volt. Különben nem tudta volna egy macskaregényben átadni ezt a rengeteg érzést, benyomást és tapasztalatot az életről, az együttélésről, az elmúlásról.

János_testvér I>!
Polcz Alaine: Macskaregény

Ha nem olvasom előtte @Lunemorte értékelését, valószínűleg felbosszant, hogy a címmel ellentétben nem regényről van szó. Nagyra értékeltem a sok szenvedésen is átütő derűt. Cserna-Szabó ugrott be, akinél szintén gyakran kerülnek egymás mellé horrorisztikus és mulatságos jelenetek, az emberi élet pokla és tágassága, és aki szintén spoiler.

A perspektíva gyermeki, néha nehéz azonosítani, hogy kik a szereplők, ami a narrátornak természetes, az nem biztos, hogy az olvasónak is. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen nem voltam a célközönség része. MIndezzel együtt nagyon jó olvasmány, pláne, ha az ember közben egy macskát dédelget.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

[…] nincs annál jobb, természetesebb dolog, mint mikor egy macska dorombol a hasadon.

Macskaáldás

Kapcsolódó szócikkek: macska
4 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!

Én egy macskát szerettem volna, és még egyszer szerelmes lenni.

12 hozzászólás
zöldszemesostoros>!

Sokszor azt gondolom, hogy azért szeretek úgy örülni és boldog lenni, hogy élni tudjak. Az én munkámhoz – hogy bírni lehessen – hátország kell, de nekem nincsen hátországom: bennem van egy ország.

6 hozzászólás
Lunemorte P>!

…az erdőben éjjel mindig jobban fél az ember, de ha akármilyen kicsi állat van vele, már nem, mert a kisebbet védeni kell.

csillagka P>!

Ha valaki ebnek emel mauzóleumot, kár nevetni. Tanulj nevetségig szeretni.

Kapcsolódó szócikkek: mauzóleum
2 hozzászólás
saribo>!

Macskával nem lehet menekülni, kutyával még igen. Ámbár nagyon nehéz. Menekülni mindig nehéz. Egyedül – rettenetes a magányod. Többen: még azokat is félted, akik veled vannak.

48. oldal, Kalligram 1995

Szédültnapraforgó >!

Kezdem hinni, hogy a macskák őszinték – nem igaz, hogy a macska hamis, mert hízeleg. Dehogy hízeleg, akkor simul és dorombol, ha neki van kedve hozzá. Egyébként hívhatod, szólongathatod, mintha nem is hallaná, máshová néz. Neki esik jól a hasadon dorombolni, ha nincs kedve hozzá, otthagy. Persze azért szeret és ragaszkodik, csak éppen nem hajlandó tettetni magát, egy csöppet sem udvarias. A kutya már inkább idomítható, de a macska csak félig domesztikált autonóm lény, még a szobacicusok is őriznek valamit a macskaságból.

e-könyv (Csibész sír)

Kapcsolódó szócikkek: macska
DaTa>!

Nem értem én ezt a világot! Nem kétséges. Hiába tűnődöm, tépelődöm, olvasok. Tanulok. Nem értem. Nem értem. De szeretem. Mindenestül szeretem. Az igazság kedvéért hozzá kell fűznöm azt, hogy szerencsére nem tart örökké, nehezen lehetne kibírni, ha örökké tartana. Talán azért is szeretem, mert foglalkozásom szerint állandóan szembesülök a halállal. Ettől megváltoznak az értékek, minden viszonylagos lesz. A kedves kedvesebb, mert mulandó, és a baj is kisebb.

74. oldal

zöldszemesostoros>!

Hiszen te egy szellemi prostituált vagy, nálad nincs differencia, nincs érték, mindegy, hogy ember, állat vagy növény, azt szereted és azzal törődsz, amelyik éppen melletted van.

ÁrnyékVirág>!

Akkor kezdtem sejteni, hogy a házasságommal baj van, mikor János kidobta a macskát az ablakon a rózsabokrok közé. A macska ezután már csak akkor jött, ha ő nem volt otthon.

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Kele
John Grogan: Marley & Mi
John Grogan: Marley meg én
Lázár Ervin: Tüskés varabin
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Tamási Áron: Ábel az országban
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Vitray Tamás: Kiképzés