Főzzünk ​örömmel! 88 csillagozás

Egészségesen, gyorsan, olcsón
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

„Polcz Alaine – talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan – életpárti.
Azaz: ételpárti.
Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása.
A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza…” /Szilárd Gabriella/

Eredeti megjelenés éve: 1998

288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788081017827

Hippokratész

ÁrnyékVirág>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Szeretem Polcz Alainet, és szeretek főzni is, így hát sejtettem előre, hogy szeretni fogom ezt a könyvet.
Legfőbb erénye szerintem az egyszerűsége. Emlékszem, még kezdő fakanálforgató koromban (ami nem is olyan rég volt) beszereztem néhány szép, vadiúj szakácskönyvet, sok fényképpel. A kép persze annyira hasonlít az általam elkészített változatra, mint én egy Cosmopolitan címlapra. És el is veszi a kedvem a próbálkozástól (ezek a könyvek azóta is ott porosodnak a polcon). Ezzel szemben Polcz Alaine szakácskönyve az alapoktól kezdi, avagy hogyan kell palacsintát csinálni, mi a különbség a tokány, a paprikás és a pörkölt között, és mindezt megspékeli néhány gasztro-kultúrtörténeti morzsával, bájos régi történettel, a nagymama kézzel írt receptjének fényképével, jó tanácsokkal, ötletekkel. Teszi ezt olyan közvetlen, kedves stílusban, mintha egy nagymama magyarázná a családi töltött káposzta titkait az unokájának.
Persze vannak benne idejétmúlt dolgok is, de ezeken csak mosolygok. Bár szeretem és tisztelem Alainet, még ő sem tud meggyőzni, hogy érdemes hamuval mosogatni, és a vízzel feleresztett, fűszerezett rántás finom étel lehet rántott leves címen.
De az biztos, hogy gyakran fogom forgatni, már ki is próbáltam néhány receptet belőle. Szerintem érdemes beszerezni, ez egy alapmű, nem csak azért, mert az alapoktól kezdi, hanem azért is, mert több generáció főzési praktikáit feleleveníti. Pont az egyszerűsége miatt nagyszerű, legalábbis nekem nagyon a szívemhez nőtt. Ha currys csirkét akarok főzni ananászchutney-val, biztos lesz hozzá néhány recept valamelyik gasztromagazinban vagy a kedvenc főzősblogjaim egyikében, de ha paprikáskrumplit, székelygulyást vagy lencselevest ennék, akkor Polcz Alainetől kérek tanácsot :)

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Nem tipikus szakácskönyv, aki pontosan, dekáról dekára és percről percre elemeire bontott recepteket, főzési folyamat leírásokat vár, csalódni fog. Sokkal inkább szól az ételek, és az élet szeretetéről, mivel a két fogalom egymástól elválaszthatatlan. A cím és a tartalom tökéletes összhangban van: Főzzünk örömmel – erről szól minden mondat, erre próbál a szerző rávezetni minket. Persze, ételrecepteket, leírásokat is tartalmaz a köny, hiszen mégiscsak szakácskönyv, de a közéjük kevert gondolatok, történetek a fűszerek: ezek adják a könyv ízét, zamatát. Polcz Alaine azt a tudást próbálja átadni nekünk, olvasóknak, amit elvesztettünk az idők során, annyi minden mással együtt, gondolok itt pl. a maradékok felhasználására. Olyan változatosan, olyan kreatívan tették ezt a régi idők háziasszonyai, hogy senki meg nem mondta másnap, hogy az étel előző nap milyen névre hallgatott…:) De ez csak egy kiragadott példa, mert minden étkezéssel kapcsolatos területhez ad nagyon jó tanácsokat, ötleteket, legyen az akár ünnep, akár vendéglátás, bármi: a lényeg az, hogy nem kell túlbonyolítani, nem érdemes. :)

Trudiz>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Olyan, mint egy biblia ez a mű, az ízek bibliája.
Kedves, tiszta, önzetlen hozzászólásaitól, megállapításaitól még inkább szerethető az írónő, ő maga és a könyve is. Segítő, múltidéző, titkokat megosztó ötleteiből, receptjeiből számtalan kincset kaphatunk. Köszönjük! :)

ppeva P>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Polcz Alaine-től kértünk egy könyvvásáron autogramot egy másik könyvébe. És a lányom megemlítette neki, hogy nagyon szereti a szakácskönyvét. Mire Polcz Alaine kicsit szomorkásan megjegyezte, hogy ő mindig meglepődik, milyen sokan mondják ezt neki. Mert ő ezt a szakácskönyvet „csak úgy”, szinte véletlenül írta, és sose gondolta volna, hogy a munkásságából pont ez lesz sokaknak fontos. Ő a többi művét bizony sokkal többre tartja.
Ennek ellenére nagyon szeretem ezt a könyvét IS.

Szédültnapraforgó>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Ez a nő egy EMBER volt! Remekül megírta ez a könyvet, ami tulajdonképpen egy szakácskönyv, de „elbeszélgetve”, mintha nagymama mesélte volna mit és hogyan készíts. A recepteket körülírja, kis történetbe szövi, a legegyszerűbb alapanyagokat ajánlja. Vicces és komoly felvátva. A jótanácsai megszívlelendőek. (Mind a fogyókúrával kapcsolatosan, mind az ünnepekkel kapcsolatos leírásában) Egyszóval nagyon emberi. Nem tudok betelni az írónő stílusával, nem lehet nemszeretni. Kérek még P.A. könyvet, sokat :))

Morgiana>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Nagy élvezettel olvastam végig ezt a könyvet. Azt mondjuk soha nem gondoltam volna, hogy egy szakácskönyvre ilyet fogok mondani – de hát azt tudjuk, hogy soha ne mondd hogy soha:)
Nagyon tetszett Polcz Alaine sorokon átszűrődő életszeretete, bölcsessége, az egész személyisége. Szívesen olvastam a receptek között megbújó kis anekdotákat, életbölcsességeket, történeteket. Számomra ez a plusz emelte a könyvet a megszokott szakácskönyvek fölé – és az a dolog, hogy szerencsére egy kép sem volt benne, csak hab a tortán – így megmozgathattam a fantáziámat, hogy elképzelhettem magamnak a leírt recepteket. Nem is árulom el, hányról határoztam el, hogy meg fogom csinálni.:D

dianna76 P>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Nekem tetszett a stílusa. Nem tudom, ha egy kezdő háziszakács venné a kezébe, eltudna-e kezdeni belőle főzni. Szerintem igen! Mert az alapok benne vannak, habár nem szájbarágósan és szóról szóra. Nem azt mondom, hogy csupa megfogadandó dolgot olvastam benne, de azért raktároztam magamba egyet-kettőt. Nagyon tetszett pl. az előretervezés a heti menüt illetően, és ez alapján egyszerre nagyobb adag nyersanyagot elődolgozni, mint amilyen a hagyma megdinsztelése, vagy pörköltalap elkészítése. Ami legjobban érdekelt a könyvben, az a leveses, salátás, öntetes, kenőkés és a tésztás rész. Utóbbi a házi tészták miatt. Már oly régóta szeretnék én is egy tésztagépet, mint amilyen édesanyámnak van. Merthogy szeretnék spenótos, sárgarépás, fűszerezett stb. tésztát készíteni, na meg teljes kiőrlésűt. Ami meglepett, mint étel, az a grízsaláta. Brr! A tészta tálalására vonatkozóan pedig számomra új információ, hogy a mártást jobban felveszi, ha főzést követően nem öblítjük le. Mindig tanul valamit az ember!
Ez egy rendhagyó szakácskönyv, mert megtűzdelte a szerző saját történetekkel, gondolatokkal. Nekem ez tetszett. Ahogy a stílusa is, a receptekre vonatkozóan. Kicsit olyan, mintha egy barátnője, vagy nő/férfi ismerőse ecsetelné az embernek, hogy mit és hogyan szokott főzni.
Egy fontos dolog leszűrhető ebből a könyvből: a főzés nem rabszolgamunka, hanem örömmel és szeretettel végezhető tevékenység. Bár én mindig így tekintek rá, mert szeretek főzni, főleg, ha van, aki jó étvággyal el is fogyasztja.

Kalligram, Budapest, 1998
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 8071490792
veda23>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Próbáljátok ki a padlizsánkrémet!

Miestas>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Szeretem Polcz Alaine egyszerűségét és nagyszerűségét,különösen kedves e gasztronómiai témájú könyve, mert mikor ezt olvasom kicsit lenyugszik a zaklatott XXI. sz bennem :-))

unveiling_scarlet P>!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Ezt a szakácskönyvet nem is elsősorban a receptek miatt olvastam, hanem egyszerűen azért, mert imádom Polcz Alaine-t és szerettem volna kicsit visszakapni a nagymamám által itt hagyott erdélyi életérzésből. Mindkettőből kaptam dögivel.
Egészesen az alapoktól indulva lépkedtünk a kommentárokkal dúsított, igazi, vérmes magyar receptek között.
Imádtam.

Izolda P>!

Egyszerű paradicsomsaláta
Felszeleteled, és megeszed. Semmit nem teszel rá. (Ha nem bírod ki, kevés sót.)

B_Tünde P>!

Ha idegen ül asztalodnál, gondolj arra, lehet, hogy angyalt látsz vendégül.

Dora P>!

Ha valami nagyon szokatlan és meglepi a környezetedet, ragyogó arccal adj neki valami nevet. Mint tudod: az ételek élvezetét erősen befolyásolják a körülmények!
Például „szecsuáni-leves”-nek nevezhetsz bármit, ha dobsz bele egy erős keleti fűszert. Ki tudja, mi az?
Mikor Rózsika néném első krumplilevese sehogy se sikerült, és a férje megkérdezte, hogy mi ez, ő így válaszolt: „Napóleon-leves!”
Ui. Ha netán tudsz főzni és jól mulatsz ezen a fejezeten, vagy éppen nem találod jónak, próbáld másként megírni, és küldd el nekem. Kösz.

B_Tünde P>!

Nincs pénzed? Nincs időd? Tegyél ellene! Ismerd fel, mit művel veled ez a kor, ez a társadalom! Terhel téged, és ész nélkül pusztítja a jövőt. Lázadj! Valósítsd meg önmagad, törekedj az egyszerűbb teljességre!

330. oldal (Jelenkor, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: pénz
Amalaschwinta>!

A tapasztalatunk egyenes arányban nő a tönkretett ételek számával.

B_Tünde P>!

Minden, ami a kezed ügyében van, felhasználható. Illeszteni kell a fűszereket egymáshoz. Néha eltéveszted, nem baj; ilyenkor azt mondod, hogy keleti ízesítés. Ha csípős lesz egy kicsit, akkor azt mondod, hogy indiai. Nem, nem, pardon, azt mondod, hogy kínai. Ne felejtsd el, kínai aranymondás: olyan csípős, hogy nem lehet megenni, és olyan édes, hogy nem lehet otthagyni.

De ha éppen elvétetted, sose búsulj, lágyítsd, édesítsd, savanyítsd, és mosolyogj hozzá.
Az életben is.

366. oldal (Jelenkor, 2018)

Cicu>!

Nagyon okosak lettünk, csak a bölcsességet veszítettük el.

Utószó a levesekhez

B_Tünde P>!

Édesanyámtól tanultam a mennyiségek becslését. A kezem, a szemem érzékeli, hogy miből mennyi kell, s csak az új vagy kényesebb recepteknél és a sült tésztáknál használok kanál – pohár mércét.
A régi szakácskönyvekben eredetileg nem is adtak meg mennyiségeket, csak így: ”jócskán”, „Ízlés szerint”, „amennyit fölvesz”. Manapság grammra, dekára, s a sütést is hőfokra, percre írják elő. Biztonságosabb, de időigényesebb is így a sütés-főzés. Ami azonban még fontosabb, lassacskán elidegenedsz az alapanyagoktól, a növényektől, az állatok húsától, felépítésétől. „Kesztyűvel” jársz az életben, saját érzékelésmódod is satnyul. Fantázia és öröm, illetve alkotás helyett előírt laboratóriumi munkát végzel.

38. oldal (Jelenkor, 2018)

B_Tünde P>!

Csak ennyit adna erdő-mező? Nem. Sokkal többet: a vadvirágok áradatát, virágzó és sárguló-vörösödő lombokat, bugákat, pihéket, bogyókat, vízmosta kavicsokat, különleges színeket, a növények viruló és száradó áradatát.

259. oldal (Jelenkor, 2018)

B_Tünde P>!

Menj, nézz és láss! Tapints, szagolj, ízlelj! Hagyd a helyén, vagy gyűjtsd! Edd meg, vagy szépítsd vele otthonod! Csodáld, és mesélj róla! Nézz hosszasan egy téli fát, és gondolj rá, ha nem tudsz elaludni este az ágyadban! Feküdj le a rétre a füvek-virágok közé, nézd a naplementét, vagy szórd magadra őket, és gondolj rájuk, ha rossz kedved van!

259. oldal (Jelenkor, 2018)