Főzzünk ​örömmel! 72 csillagozás

Egészségesen, gyorsan, olcsón
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

"Polcz Alaine – talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan – életpárti.
Azaz: ételpárti.
Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása.
A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza…" /Szilárd Gabriella/

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Jelenkor, Budapest, 2018
396 oldal · ISBN: 9789636768881
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
396 oldal · ISBN: 9789636767594
>!
Kalligram, Pozsony, 2014
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788081017827

4 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 13

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ÁrnyékVirág P
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Szeretem Polcz Alainet, és szeretek főzni is, így hát sejtettem előre, hogy szeretni fogom ezt a könyvet.
Legfőbb erénye szerintem az egyszerűsége. Emlékszem, még kezdő fakanálforgató koromban (ami nem is olyan rég volt) beszereztem néhány szép, vadiúj szakácskönyvet, sok fényképpel. A kép persze annyira hasonlít az általam elkészített változatra, mint én egy Cosmopolitan címlapra. És el is veszi a kedvem a próbálkozástól (ezek a könyvek azóta is ott porosodnak a polcon). Ezzel szemben Polcz Alaine szakácskönyve az alapoktól kezdi, avagy hogyan kell palacsintát csinálni, mi a különbség a tokány, a paprikás és a pörkölt között, és mindezt megspékeli néhány gasztro-kultúrtörténeti morzsával, bájos régi történettel, a nagymama kézzel írt receptjének fényképével, jó tanácsokkal, ötletekkel. Teszi ezt olyan közvetlen, kedves stílusban, mintha egy nagymama magyarázná a családi töltött káposzta titkait az unokájának.
Persze vannak benne idejétmúlt dolgok is, de ezeken csak mosolygok. Bár szeretem és tisztelem Alainet, még ő sem tud meggyőzni, hogy érdemes hamuval mosogatni, és a vízzel feleresztett, fűszerezett rántás finom étel lehet rántott leves címen.
De az biztos, hogy gyakran fogom forgatni, már ki is próbáltam néhány receptet belőle. Szerintem érdemes beszerezni, ez egy alapmű, nem csak azért, mert az alapoktól kezdi, hanem azért is, mert több generáció főzési praktikáit feleleveníti. Pont az egyszerűsége miatt nagyszerű, legalábbis nekem nagyon a szívemhez nőtt. Ha currys csirkét akarok főzni ananászchutney-val, biztos lesz hozzá néhány recept valamelyik gasztromagazinban vagy a kedvenc főzősblogjaim egyikében, de ha paprikáskrumplit, székelygulyást vagy lencselevest ennék, akkor Polcz Alainetől kérek tanácsot :)

27 hozzászólás
>!
Trudiz 
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Olyan, mint egy biblia ez a mű, az ízek bibliája.
Kedves, tiszta, önzetlen hozzászólásaitól, megállapításaitól még inkább szerethető az írónő, ő maga és a könyve is. Segítő, múltidéző, titkokat megosztó ötleteiből, receptjeiből számtalan kincset kaphatunk. Köszönjük! :)

>!
dianna76 P
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Nekem tetszett a stílusa. Nem tudom, ha egy kezdő háziszakács venné a kezébe, eltudna-e kezdeni belőle főzni. Szerintem igen! Mert az alapok benne vannak, habár nem szájbarágósan és szóról szóra. Nem azt mondom, hogy csupa megfogadandó dolgot olvastam benne, de azért raktároztam magamba egyet-kettőt. Nagyon tetszett pl. az előretervezés a heti menüt illetően, és ez alapján egyszerre nagyobb adag nyersanyagot elődolgozni, mint amilyen a hagyma megdinsztelése, vagy pörköltalap elkészítése. Ami legjobban érdekelt a könyvben, az a leveses, salátás, öntetes, kenőkés és a tésztás rész. Utóbbi a házi tészták miatt. Már oly régóta szeretnék én is egy tésztagépet, mint amilyen édesanyámnak van. Merthogy szeretnék spenótos, sárgarépás, fűszerezett stb. tésztát készíteni, na meg teljes kiőrlésűt. Ami meglepett, mint étel, az a grízsaláta. Brr! A tészta tálalására vonatkozóan pedig számomra új információ, hogy a mártást jobban felveszi, ha főzést követően nem öblítjük le. Mindig tanul valamit az ember!
Ez egy rendhagyó szakácskönyv, mert megtűzdelte a szerző saját történetekkel, gondolatokkal. Nekem ez tetszett. Ahogy a stílusa is, a receptekre vonatkozóan. Kicsit olyan, mintha egy barátnője, vagy nő/férfi ismerőse ecsetelné az embernek, hogy mit és hogyan szokott főzni.
Egy fontos dolog leszűrhető ebből a könyvből: a főzés nem rabszolgamunka, hanem örömmel és szeretettel végezhető tevékenység. Bár én mindig így tekintek rá, mert szeretek főzni, főleg, ha van, aki jó étvággyal el is fogyasztja.

>!
Kalligram, Budapest, 1998
250 oldal · ISBN: 8071490792
>!
ppeva P
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Polcz Alaine-től kértünk egy könyvvásáron autogramot egy másik könyvébe. És a lányom megemlítette neki, hogy nagyon szereti a szakácskönyvét. Mire Polcz Alaine kicsit szomorkásan megjegyezte, hogy ő mindig meglepődik, milyen sokan mondják ezt neki. Mert ő ezt a szakácskönyvet „csak úgy”, szinte véletlenül írta, és sose gondolta volna, hogy a munkásságából pont ez lesz sokaknak fontos. Ő a többi művét bizony sokkal többre tartja.
Ennek ellenére nagyon szeretem ezt a könyvét IS.

>!
Szédültnapraforgó
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Ez a nő egy EMBER volt! Remekül megírta ez a könyvet, ami tulajdonképpen egy szakácskönyv, de „elbeszélgetve”, mintha nagymama mesélte volna mit és hogyan készíts. A recepteket körülírja, kis történetbe szövi, a legegyszerűbb alapanyagokat ajánlja. Vicces és komoly felvátva. A jótanácsai megszívlelendőek. (Mind a fogyókúrával kapcsolatosan, mind az ünnepekkel kapcsolatos leírásában) Egyszóval nagyon emberi. Nem tudok betelni az írónő stílusával, nem lehet nemszeretni. Kérek még P.A. könyvet, sokat :))

>!
Miestas
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Szeretem Polcz Alaine egyszerűségét és nagyszerűségét,különösen kedves e gasztronómiai témájú könyve, mert mikor ezt olvasom kicsit lenyugszik a zaklatott XXI. sz bennem :-))

>!
Gólyanéni
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

A leírtakban, mint gyakorló háziasszony, sok mindennel vitába tudnék szállni. Nem teszem, mert:
-az előttem szólók közül már páron megtettek
-a sok hasznos, megszívlelendő tanács „feledteti” a a felejtendőket
-szeretem és tisztelem szerzőt.
Külön élvezet volt, hogy nem csak egy receptgyűjteményt kaptam kézbe, hanem tanácsokat, szokásokat, néhol gasztrokulturális csemegéket is, mindezt személyhez szóló, olvasmányos formában.

>!
veda23
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Próbáljátok ki a padlizsánkrémet!

>!
piciszusz
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Évek óta ódzkodom a magyar irodalomtól. Nem nekem való.
Amúgy ez a könyv tetszett. Szórakoztatott és receptekkel halmozott el, hogy is főztek anno az okosak.
Polcz Alaine remekül főzhet, egyszer megkóstolnám. Úgy képzelem el, mint a mamámat. Érzéssel, szeretettel főz. Szerintem.
A praktikák közül nagyon sokat ismerek (és használok is), mivel anyukám is szakács, de azért volt egy két új infó is. :)

Szerk. itthonról.
Pár infó és érdekesség, amit hasznosnak találtam:
– a tojás növeli a vér koleszterin szintjét (ezt nem tudtam), 1tojás/hét az ajánlott…
– staubolás: nem tudtam, hogy ez a neve, de így csinálom a borsólevest :)
– májat mindig hideg zsiradékba tesszük fel
– ha ennyire dícsérik és ennyi jó tulajdonsága van a szójának, biztos borzalmas az íze
– tojás régi neve tikmony
– céklalé+abrosz-> egy éjszakára tejbe áztatni
– főtt tésztát lehet fagyasztani

3 hozzászólás
>!
Katlina
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Ez a könyv az első találkozásom volt Polcz Alaine-nel és a főzéssel is – sok évvel ezelőtt.
Azóta is folyamatosan ismerkedem az írónő munkásságával és a konyhaművészettel, egyre nagyobb lelkesedéssel.
Hálás vagyok érte, azon könyvek egyike, amik mindig velem vannak. Szórakoztatóan megírt, könyvként is olvasható, hétköznapi bölcsességei segítenek abban, hogy a konyhában és azon kívül is örömöt és kreativitást találjunk a háztartásban.


Népszerű idézetek

>!
Izolda P

Egyszerű paradicsomsaláta
Felszeleteled, és megeszed. Semmit nem teszel rá. (Ha nem bírod ki, kevés sót.)

150. oldal

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

36 hozzászólás
>!
Dora

Ha valami nagyon szokatlan és meglepi a környezetedet, ragyogó arccal adj neki valami nevet. Mint tudod: az ételek élvezetét erősen befolyásolják a körülmények!
Például „szecsuáni-leves”-nek nevezhetsz bármit, ha dobsz bele egy erős keleti fűszert. Ki tudja, mi az?
Mikor Rózsika néném első krumplilevese sehogy se sikerült, és a férje megkérdezte, hogy mi ez, ő így válaszolt: „Napóleon-leves!”
Ui. Ha netán tudsz főzni és jól mulatsz ezen a fejezeten, vagy éppen nem találod jónak, próbáld másként megírni, és küldd el nekem. Kösz.

28. oldal

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

2 hozzászólás
>!
amalaschwinta P

A tapasztalatunk egyenes arányban nő a tönkretett ételek számával.

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

3 hozzászólás
>!
Cicu

Nagyon okosak lettünk, csak a bölcsességet veszítettük el.

Utószó a levesekhez

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

>!
B_Tünde P

Édesanyámtól tanultam a mennyiségek becslését. A kezem, a szemem érzékeli, hogy miből mennyi kell, s csak az új vagy kényesebb recepteknél és a sült tésztáknál használok kanál – pohár mércét.
A régi szakácskönyvekben eredetileg nem is adtak meg mennyiségeket, csak így: ”jócskán”, „Ízlés szerint”, „amennyit fölvesz”. Manapság grammra, dekára, s a sütést is hőfokra, percre írják elő. Biztonságosabb, de időigényesebb is így a sütés-főzés. Ami azonban még fontosabb, lassacskán elidegenedsz az alapanyagoktól, a növényektől, az állatok húsától, felépítésétől. „Kesztyűvel” jársz az életben, saját érzékelésmódod is satnyul. Fantázia és öröm, illetve alkotás helyett előírt laboratóriumi munkát végzel.

38. oldal (Jelenkor, 2018)

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

>!
B_Tünde P

Az ajánlatom csak ennyi: ötletesen, játékosan csináld! Így az energiád nem fogy, hanem gyarapodik. Az örömmel végzett munka nem kimerítő, hanem erősítő. A játékban pedig örömünket leljük.

91. oldal (Jelenkor, 2018)

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

>!
motyi11 P

Nyers hagyma áztatva
Nagyon szegény balkáni faluban egy parasztházban kaptam a következő vacsorát:
Egy cseréptálat félig megraktak felszeletelt nyers hagymával, hideg vízben áztatták, kétszer-háromszor is cserélve rajta a vizet. Vagy két óra múlva leszűrték, sóval, ecettel ízesítették, és egy kis olajat öntöttek rá. Barna kenyérrel és frissen fejt kecsketejjel ettük. Az a szép, barna foltos kecske, amelyik a tejet adta, másnap reggel jóízűen elfogyasztotta a ruhám övét. Ki mit szeret…

126. oldal

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

2 hozzászólás
>!
B_Tünde P

A reformkonyha titka, aranyszabálya ugyanis – azon kívül, hogy egészségesebb – az, hogy nincsen szabálya. Nemzetközi és liberális.

80. oldal (Jelenkor, 2018)

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

>!
B_Tünde P

Jókainál olvashatjuk, hogy hajdanában gyakran úton levő emberek egy kis zacskóban kész rántást vittek magukkal, amit szükség esetén bárhol, kis tűznél felforralt vízzel fölengedtek, s volt egy kanál meleg ételük, ami életmentő is lehetett.

111. oldal (Jelenkor, 2018)

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

>!
motyi11 P

Az első amerikai fagylaltélményem a következő volt: San Fransiscóban ültünk a kikötő egyik nagyon kedves cukrászdájában, és fagylaltot rendelt a házigazdánk. Valahogy úgy történt, hogy először nekem hozták ki. Letettek elém egy óriási kehelypoharat, púpozva fagylalttal és tejszínhabbal. Már éppen szét akartam osztani négyünk között, mikor nevetve mondták, hogy ez egy adag. De hát akkor hogy fogunk ebédelni? – kérdeztem én, mivel ebédmeghívásra indultunk, és útközben álltunk meg fagylaltozni. Ugyanígy megdöbbentem az első „hamburgernél” is. Óriási volt, hogy lehet ezt megenni? Nagyra kell nyitni a szánkat Amerikában…? Körülbelül háromszor akkora, mint nálunk. Oroszországban a sírok nagyságán csodálkoztam el. Föld van bőven.

223. oldal Fagylaltok

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roy Strong: Lakoma
Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Andrási Nóra: Mindenmentes
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta 2.
Török Eszter: 100% egészség, 0% cukor!
Lénárt Gitta: Lúgosítás élő ételekkel
Lénárt Gitta: Élő ételek könyve