Befejezhetetlen 19 csillagozás

Polcz Alaine: Befejezhetetlen Polcz Alaine: Befejezhetetlen

A Befejezhetetlen című könyv szépen illeszkedik Polcz Alaine időskori, összegző könyveinek sorába, amelyekben visszatekintve egész életére, tetteivel és munkájával, tudásával és gondolataival, hitével és érzelmeivel – és a halállal néz szembe. A könyvek témái közül nyilván ezért sem maradhattak ki azok a mindannyiunkat foglalkoztató nagy kérdések és titkok sem, mint az élet értelme és a szerelem.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Jelenkor, 2015
212 oldal · ISBN: 9789636765675
>!
Jelenkor, 2014
216 oldal · ISBN: 9789636764661
>!
Jelenkor, Pécs, 2009
210 oldal · ISBN: 9789636764661

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Nemes Nagy Ágnes


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
lzoltán IP
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Befejezhetetlen című könyvében az égi és a földi szerelem mindenkit foglalkoztató kérdéskörét – próbálja – megválaszolni, és egészíti ki további kérdésekkel Polcz Alaine. Segítsége és ötlettársa, Ablonczy Anna állította össze hátrahagyott kéziratokból és közös levelezésükből e poszthumusz kötetet.
     A két hölgy levelezéséből kitűnik az a szerteágazó, és egymástól eltérő életút, amelyeket egymással szembeállítva, hol meggyőzni a másikat, hol teljes egyetértésben, hol az „ismeretlen” homályban kutakodva próbálják megkeresni a választ a szerelem miben létére. Nagyon nyíltan beszélik el saját tapasztalataikat, örömtől a csalódásig, a generációk közötti eltérésekig, a múlt és jelen szokásaiban eltérő, de alapjában azonos lelkületét. Összehasonlítják az égi és földi szerelmet, melyik is lehet teljesebb, tartósabb és kegyetlenebb. Nem könnyű vállalkozás ez, a realitás, a logika rendre elhasal, nincs képlet ami felvázolhatná, nincs olyan egyenlet, ami eredménnyel szolgálna. Ki tudja, ki tudhatja biztosan a választ, túl sok a kérdés, és minden egyes válasszal csak szaporodik száma. Érdemes egyáltalán keresni – és érdemes keresni magát a szerelmet* –, mi az ami lehozza a szavak szintjére? Talán a költők tudják, talán ők közelítik meg leginkább, kifejezve szavakkal, mondatokkal, mi is a szerelem.

* Érdemes keresni magát a szerelmet? Eleve elrendeltetett, jön és tarol, teszi dolgát, s felkarol.

>!
Jelenkor, 2014
216 oldal · ISBN: 9789636764661
2 hozzászólás
>!
Elsie P
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

„Love is not a victory march”
Leonard Cohen: Hallelujah

Polcz Alaine, az a Polcz Alaine, aki nem is számolta már, hány orosz katona erőszakolta meg a fronton és akit mindkét férje többször is megcsalt – az egyik a nászúton – képes hittel és érzékenyen írni és vallani szerelemről, szeretetről, szexualitásról és érzelmekről. És nem tudom, hogy Ablonczy Anna neve, aki a levelezésben végig egyenrangú szellemi partnere volt, és aki végül összeállította ezt a könyvet, miért nincs a borítón szerzőtársként feltüntetve, mert legalább annyi része volt a könyv létrehozásában neki is. Egymást inspirálva, kérdéseket feltéve és azokra válaszokat keresve, saját tapasztalatokból és nagy költőktől, íróktól, filozófusoktól idézve boncolgatják a szerelmet.

>!
Habók P
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Gondolatok szerelemről, szeretetről, hűségről, hűtlenségről. Gondolatok, amiket aztán még jó sokáig kell továbbgondolni.

>!
Georginanéven P
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Újra csak meghatódtam és letaglózva éreztem magam egyszerre. Meghatott és csodálattal töltött el az a meghatározhatatlan kötelék, amely Alainét és Miklóst egymáshoz fonta, az életben, és azon túl, sőt feltehetőn életeken át is. Becsülendő, sőt példaértékű az az odaadás, amellyel férjét engedte, visszavárta, ápolta, kísérte a másik oldalra. Irigylésre méltó az a kendőzetlenség, amivel kettejük életéről, az ehhez kapcsolódó belső vívódásairól, kétségeiről, magában megélt magasságairól és mélységeiről beszámol. Külön erőssége ennek a könyvnek és még néhány életrajzi vonatkozásúnak szintén: rengeteg építő alkotó, gondolkodó utánaolvasós utalást tartalmaz. Mészöly Miklóstól innen merítve olvastam először /Jelentés öt egérről/, s megdöbbenve konstatáltam mennyire érzelemmentesen, szárazan közöl. Ellentétben túlcsorduló, csupa élet feleségével. Mennyire más lehetett ez a két ember. S mégis ott volt az a megmagyarázhatatlan kötelék. Örök rejtély. Ahogyan az is, miért érzek mindkettejük iránt valami mély, belső, egyszerrecszép, egyszerre félelmes ismerősséget. Erre akkor döbbentem rá, amikor a könyvtári polcot böngészve, Mészöly életmű kötet végén fel nem fedeztem az életéhez és már halálához kapcsolódó fényképeket: betegágyában; felesével kettesben, betegen; kedvelt telkén, már alig mozogva, soványan; halottas ágyán; a malomkeréknél; a Dunánál…

>!
Zzss
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Eloszlat néhány kellemes illúziót, és tele van magvas, gondolatébresztő kérdésekkel, felvetésekkel. Egy könyv a szerelmet érteni akaróknak, a szerelemből kiábrándultaknak, vagy a mégis hinni akaróknak. Mindenkinek, akit ért már kijózanító csalódás a párjával, magával, vagy a szerelemmel kapcsolatban úgy általában, és kicsit távolabbról nézve jobban szeretnék érteni az egész bonyodalmat. Nekik kihagyhatatlan olvasmány. Viszont kíméljünk meg tőle mindenkit, aki még boldog, ábrándos tudatlanságban él.


Népszerű idézetek

>!
déli_báb IP

…szerintem a szerelem, mint sok minden más érték az életünkben, önmaga ajándéka. Egy másik ember csupán kiváltja belőlünk ezt az érzést, ideát, vágyat, vonzerőt. És mert kiváltja, annyira boldogok leszünk, hogy egyből neki tulajdonítjuk azt az érzést, ami belőlünk fakad. Mi éltetjük, rajtunk múlik, hogy érezzük-e, átéljük-e vagy nem.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
1 hozzászólás
>!
lzoltán IP

     A vallás elválaszt. A hit a fontos. A mélysége, az ereje, a sodrása, az alakulása. A buktatók, a szárazságok, a felismerések, a kételkedések. Akár a szerelemben. A vallás darabokra vágja Istent, mint az erkölcs a szerelmet – szabályok közé szorítja. A szerelem, a teljesség kizárja a külvilágot. A kör önmagába visszatérő vonal, de bezárul. Nemhiába tekintették a görögök a szerelmet társadalomellenes állapotnak. A szerelmesek Freud szerint is aszociálisak, mert egymással vannak elfoglalva.

A földi szerelem előképe az égi (isteni) szerelemnek? (Jelenkor, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: hit · Sigmund Freud · szerelem · vallás
>!
Fatma

Én egyszerűen csak szeretem a költészetet, az irodalmat, mert olyan sokat adott az életemhez.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irodalom
>!
déli_báb IP

De Léda méltósággal viselte. (…) Egyszer, amikor valaki elküldte neki a Léda-verseket, hogy dedikálja, azt válaszolta: -Nem tehetem. Ez a Léda nem én vagyok. Ez az, akit a költő megteremtett. – Ady nem Lédát alázza meg, hanem azt a szerelmet, amit ő alkotott.

1 hozzászólás
>!
Fatma

Ágnes meg azt mondta egyszer, keserűen:
-Te egy szellemi prostituált vagy.Mindegy, hogy ki ül melletted, kivel beszélsz, ugyanolyan barátságos, kedves vagy. Hát mi ez? Nincs rangsor, értékelés, nincs távolság, közelség?

181. oldal

1 hozzászólás
>!
déli_báb IP

A legtöbb szerelem addig működik, amíg az érdeklődés fennáll, az érzelmek keresik, hiányolják, és megtalálják a másikat, illetve amíg a nemszeretem dolgokat nem veszik észre a másik személyiségében, vagy nem törődnek vele. Elfogadják a másikat olyannak, amilyen, mert ami van, az is elég a boldogsághoz. Nem véletlen, hogy általában azok a kapcsolatok a tartósabbak, ahol nem a saját vágyaink és hiányérzetünk irányítanak minket, hanem azért találunk vonzónak egy másik embert, mert a miénkhez hasonló az érdeklődése, világlátása, értékrendje.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
lzoltán IP

(…) amire a szerelemben is törekszünk, úgy tenni magunkévá a másikat, hogy megesszük, bekebelezzük. Milyen szépen fejezi ki a magyar nyelv a megevés folyamatát: a keblembe bele, magamba veszem a mást, a másikat.

A földi szerelem előképe az égi (isteni) szerelemnek? (Jelenkor, 2014)

>!
déli_báb IP

Ugyanúgy nem halljuk meg a másikat, a szerelmünket sem. Szól hozzánk, tekintettel, mozdulattal, szóval, cselekedettel, tettekkel. De mindig az van, amit mi képzelünk róla. Hogyan is tudnánk kibújni saját magunkból?

1 hozzászólás
>!
déli_báb IP

(…) a megbocsátó ember tulajdonképpen az önvédelemről mond le.

>!
déli_báb IP

Csak huszonnégy évi házasság után váltam el, amikor a kisebbik lányom is főiskolás lett. A családomban persze így is kivertem a biztosítékot a válási szándékommal, mert nem értették meg az okokat és a miérteket. De ez mégiscsak az én életem volt, az én házasságom, az én esküm, az én felelősségem, nem az övék. Úgy gondoltam, ha már a gyerekeim felnőttek, választhatok, maradok-e egy évek óta nem működő látszatházasságban a külső elvárások miatt, amelyben akár életünk végéig gyötörhetjük egymást, vagy tiszta helyzetet teremtek és adok egy esélyt magamnak (és a volt férjemnek is) egy igazabb, örömtelibb életre.

Kapcsolódó szócikkek: házasság

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Marilyn Miller: Keserűen édes
Szabó Magda: Pilátus
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Helena Silence: Ezüsthíd
Bleeding Bride: Fekete fivérek
Ittzés Laura: Nyolc perc
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Gergelyné Tóth Éva: Szasz
Veres Attila: Éjféli iskolák