Befejezhetetlen 27 csillagozás

Polcz Alaine: Befejezhetetlen Polcz Alaine: Befejezhetetlen

A Befejezhetetlen című könyv szépen illeszkedik Polcz Alaine időskori, összegző könyveinek sorába, amelyekben visszatekintve egész életére, tetteivel és munkájával, tudásával és gondolataival, hitével és érzelmeivel – és a halállal néz szembe. A könyvek témái közül nyilván ezért sem maradhattak ki azok a mindannyiunkat foglalkoztató nagy kérdések és titkok sem, mint az élet értelme és a szerelem.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Polcz Alaine művei Jelenkor

>!
Jelenkor, Budapest, 2015
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636765545
>!
Jelenkor, Budapest, 2015
212 oldal · ISBN: 9789636765675
>!
Jelenkor, Budapest, 2014
216 oldal · ISBN: 9789636764661

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Nemes Nagy Ágnes


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

lzoltán IP>!
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Befejezhetetlen című könyvében az égi és a földi szerelem mindenkit foglalkoztató kérdéskörét – próbálja – megválaszolni, és egészíti ki további kérdésekkel Polcz Alaine. Segítsége és ötlettársa, Ablonczy Anna állította össze hátrahagyott kéziratokból és közös levelezésükből e poszthumusz kötetet.
     A két hölgy levelezéséből kitűnik az a szerteágazó, és egymástól eltérő életút, amelyeket egymással szembeállítva, hol meggyőzni a másikat, hol teljes egyetértésben, hol az „ismeretlen” homályban kutakodva próbálják megkeresni a választ a szerelem miben létére. Nagyon nyíltan beszélik el saját tapasztalataikat, örömtől a csalódásig, a generációk közötti eltérésekig, a múlt és jelen szokásaiban eltérő, de alapjában azonos lelkületét. Összehasonlítják az égi és földi szerelmet, melyik is lehet teljesebb, tartósabb és kegyetlenebb. Nem könnyű vállalkozás ez, a realitás, a logika rendre elhasal, nincs képlet ami felvázolhatná, nincs olyan egyenlet, ami eredménnyel szolgálna. Ki tudja, ki tudhatja biztosan a választ, túl sok a kérdés, és minden egyes válasszal csak szaporodik száma. Érdemes egyáltalán keresni – és érdemes keresni magát a szerelmet* –, mi az ami lehozza a szavak szintjére? Talán a költők tudják, talán ők közelítik meg leginkább, kifejezve szavakkal, mondatokkal, mi is a szerelem.

* Érdemes keresni magát a szerelmet? Eleve elrendeltetett, jön és tarol, teszi dolgát, s felkarol.

>!
Jelenkor, Budapest, 2014
216 oldal · ISBN: 9789636764661
2 hozzászólás
Habók P>!
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Gondolatok szerelemről, szeretetről, hűségről, hűtlenségről. Gondolatok, amiket aztán még jó sokáig kell továbbgondolni.

Georgina77 P>!
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Újra csak meghatódtam és letaglózva éreztem magam egyszerre. Meghatott és csodálattal töltött el az a meghatározhatatlan kötelék, amely Alainét és Miklóst egymáshoz fonta, az életben, és azon túl, sőt feltehetőn életeken át is. Becsülendő, sőt példaértékű az az odaadás, amellyel férjét engedte, visszavárta, ápolta, kísérte a másik oldalra. Irigylésre méltó az a kendőzetlenség, amivel kettejük életéről, az ehhez kapcsolódó belső vívódásairól, kétségeiről, magában megélt magasságairól és mélységeiről beszámol. Külön erőssége ennek a könyvnek és még néhány életrajzi vonatkozásúnak szintén: rengeteg építő alkotó, gondolkodó utánaolvasós utalást tartalmaz. Mészöly Miklóstól innen merítve olvastam először /Jelentés öt egérről/, s megdöbbenve konstatáltam mennyire érzelemmentesen, szárazan közöl. Ellentétben túlcsorduló, csupa élet feleségével. Mennyire más lehetett ez a két ember. S mégis ott volt az a megmagyarázhatatlan kötelék. Örök rejtély. Ahogyan az is, miért érzek mindkettejük iránt valami mély, belső, egyszerrecszép, egyszerre félelmes ismerősséget. Erre akkor döbbentem rá, amikor a könyvtári polcot böngészve, Mészöly életmű kötet végén fel nem fedeztem az életéhez és már halálához kapcsolódó fényképeket: betegágyában; felesével kettesben, betegen; kedvelt telkén, már alig mozogva, soványan; halottas ágyán; a malomkeréknél; a Dunánál…

Zzss>!
Polcz Alaine: Befejezhetetlen

Eloszlat néhány kellemes illúziót, és tele van magvas, gondolatébresztő kérdésekkel, felvetésekkel. Egy könyv a szerelmet érteni akaróknak, a szerelemből kiábrándultaknak, vagy a mégis hinni akaróknak. Mindenkinek, akit ért már kijózanító csalódás a párjával, magával, vagy a szerelemmel kapcsolatban úgy általában, és kicsit távolabbról nézve jobban szeretnék érteni az egész bonyodalmat. Nekik kihagyhatatlan olvasmány. Viszont kíméljünk meg tőle mindenkit, aki még boldog, ábrándos tudatlanságban él.


Népszerű idézetek

slowlife IP>!

…szerintem a szerelem, mint sok minden más érték az életünkben, önmaga ajándéka. Egy másik ember csupán kiváltja belőlünk ezt az érzést, ideát, vágyat, vonzerőt. És mert kiváltja, annyira boldogok leszünk, hogy egyből neki tulajdonítjuk azt az érzést, ami belőlünk fakad. Mi éltetjük, rajtunk múlik, hogy érezzük-e, átéljük-e vagy nem.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
1 hozzászólás
lzoltán IP>!

     A vallás elválaszt. A hit a fontos. A mélysége, az ereje, a sodrása, az alakulása. A buktatók, a szárazságok, a felismerések, a kételkedések. Akár a szerelemben. A vallás darabokra vágja Istent, mint az erkölcs a szerelmet – szabályok közé szorítja. A szerelem, a teljesség kizárja a külvilágot. A kör önmagába visszatérő vonal, de bezárul. Nemhiába tekintették a görögök a szerelmet társadalomellenes állapotnak. A szerelmesek Freud szerint is aszociálisak, mert egymással vannak elfoglalva.

A földi szerelem előképe az égi (isteni) szerelemnek? (Jelenkor, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: hit · Sigmund Freud · szerelem · vallás
slowlife IP>!

De Léda méltósággal viselte. […] Egyszer, amikor valaki elküldte neki a Léda-verseket, hogy dedikálja, azt válaszolta: -Nem tehetem. Ez a Léda nem én vagyok. Ez az, akit a költő megteremtett. – Ady nem Lédát alázza meg, hanem azt a szerelmet, amit ő alkotott.

1 hozzászólás
Fatma>!

Én egyszerűen csak szeretem a költészetet, az irodalmat, mert olyan sokat adott az életemhez.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irodalom
Szelén>!

A legtöbb szerelem addig működik, amíg az érdeklődés fennáll, az érzelmek keresik, hiányolják, és megtalálják a másikat, illetve amíg a nemszeretem dolgokat nem veszik észre a másik személyiségében, vagy nem törődnek vele. Elfogadják a másikat olyannak, amilyen, mert ami van, az is elég a boldogsághoz. Nem véletlen, hogy általában azok a kapcsolatok a tartósabbak, ahol nem a saját vágyaink és hiányérzetünk irányítanak minket, hanem azért találunk vonzónak egy másik embert, mert a miénkhez hasonló az érdeklődése, világlátása, értékrendje.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Fatma>!

Ágnes meg azt mondta egyszer, keserűen:
-Te egy szellemi prostituált vagy.Mindegy, hogy ki ül melletted, kivel beszélsz, ugyanolyan barátságos, kedves vagy. Hát mi ez? Nincs rangsor, értékelés, nincs távolság, közelség?

181. oldal

1 hozzászólás
Szelén>!

Erről jut eszembe, tudod, hogy mit jelent, honnan vettük át a „Paradicsom” szót? Az óperzsa nyelvben a „paradice” kerítés, elkerített hely. Csak a királyoknak, az uralkodóknak voltak ilyen körülkerített, gyönyörű kertjeik. Az Isten az első emberpárt a „Paradicsomkertbe”, vagyis az elkerített kertbe helyezte el. De ez nem a nagyvilág, hanem a védett, körülkerített hely.
[…]
A szerelem, a boldogság nem a világ – hanem a körülkerített hely.
De Éva átlép a kerítésen. Minerva és Pallasz Athéné is nők voltak. Pont a tudásnak van istennője, nem különös? Mit tudtunk mi, amit elfelejtettünk?

Kapcsolódó szócikkek: Minerva · Pallasz Athéné / Minerva · szerelem
Szelén>!

[…] a megbocsátó ember tulajdonképpen az önvédelemről mond le.

lzoltán IP>!

[…] amire a szerelemben is törekszünk, úgy tenni magunkévá a másikat, hogy megesszük, bekebelezzük. Milyen szépen fejezi ki a magyar nyelv a megevés folyamatát: a keblembe bele, magamba veszem a mást, a másikat.

A földi szerelem előképe az égi (isteni) szerelemnek? (Jelenkor, 2014)

slowlife IP>!

Egy barátnőm mesélte megrázó élményét. Háború után gyors házasságkötés, de a férje minden kedvességre, simogatásra, gyöngédségre képtelen. – Ilyen vagyok, ez nem jelenti azt, hogy nem szeret az ember – mondja a feleségének. Hát egy reggel mit látok, meséli tovább a barátnőm, a disznót simogatja, vakarja a füle tövét, a nyakát, és becézgeti kedvesen. Megdermedtem. A disznót lehet, és engem nem?

Kapcsolódó szócikkek: disznó

Hasonló könyvek címkék alapján

Pelesz Alexandra: Porhüvely
Radnóti Miklós: Tajtékos ég
Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél
Bleeding Bride: Fekete fivérek
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Kiss Judit Ágnes: Koncentrikus korok
Hunyady Sándor: Feketeszáru cseresznye
Bodor Ádám: Sehol
Benedek Elek: Testamentum és hat levél
Reményik Sándor: Erdélyi március / Álmodsz-e róla?