A ​nagy átalakulás 2 csillagozás

Polányi Károly: A nagy átalakulás Polányi Károly: A nagy átalakulás

A XIX. századi európai civilizáció összeomlását nem hódító háborúk okozták, s nem is olyan gazdasági törvényszerűségek, mint „a csökkenő hozadék törvénye”. Egy olyan termelési rendszer lépett színre, mely veszélybe sodorta az ember szabadságát és a természet épségét.
A kapitalista termelés addig soha nem látott árubőséget hozott, de ezt azon az áron tette, hogy az embert munkaerővé, a természetet pedig nyersanyaggá fokozta le.

Polányi Károly főműve alapjaiban rendítette meg a gazdasággal kapcsolatos fogalmainkat. A tőkés termelés és a piacgazdaság kifejlődését vizsgálva a szerző elsősorban a társadalmat összetartó erők változására összpontosít.
E könyv megjelentetéséve, mely mit sem vesztett időszerűségéből, a hazai könyvkiadás 53 éves adósságát törlesztjük.

Eredeti cím: The great transformation

Eredeti megjelenés éve: 1944

>!
Napvilág, Budapest, 2004
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639350516 · Fordította: Pap Mária
>!
Franklin-Társulat, Budapest, 1997
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635501099 · Fordította: Pap Mária

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 39


Népszerű idézetek

pertita>!

Egy és csak egy dogma volt, amelyben mindenki egyetértett, bármely ország polgára, bármely osztály tagja, bármely vallásfelekezet híve és bármely társadalomfilozófia követője volt, nevezetesen, hogy az aranystandard szükséges ahhoz, hogy a korszak nemzetközi gazdasági rendszere működjék. Ez volt a láthatatlan valóság, amelybe az élni akarás belekapaszkodott, amikor az emberiség nekigyürkőzött, hogy kikúrálja magát.

37. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997

pertita>!

A tizennyolcadik század ipari forradalmának lényege a termelési eszközök szinte csodával határos fejlődése volt, amit az egyszerű emberek életének katasztrofális szétzilálódása kísért.

45. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997

pertita>!

Nem kell sokat magyarázni, hogy ha túl gyorsnak ítélünk egy irányíthatatlan változási folyamatot, akkor – amennyiben lehet – le kell lassítani a közösség jólétének megóvása érdekében.

45. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997

1 hozzászólás
pertita>!

Az átalakulás megkívánja, hogy megváltozzék a társadalom tagjainak cselekvési indítéka: a létfenntartás indítékát fel kell váltania a nyereségérdekeltségnek.

56. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997

pertita>!

A gépi termelés egy kereskedői társadalomban gyakorlatilag nem kisebb átalakulást tételez fel, mint a társadalom természeti és emberi szubsztanciájának átalakítását áruvá. A következtetés bár hátborzongató, elkerülhetetlen: annak a zökkenőnek, amelyet az ilyen eszközök okoznak, darabokra kell törnie az ember kapcsolatait, és megsemmisüléssel kell fenyegetnie természetes élőhelyét.

56. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997

pertita>!

Végső soron ezért van a társadalom egész szervezetére kiható következménye annak, hogy a gazdasági rendszert a piac irányítja: ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a társadalom a piac függelékeként működik. Ahelyett, hogy a gazdaság lenne beágyazva a társadalmi viszonyokba, a társadalmi viszonyok vannak beágyazva a gazdasági rendszerbe.

74. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997

1 hozzászólás
pertita>!

Nem ismerték fel, hogy a piacok rendkívüli erejű önszabályozó rendszerré való összekapcsolódása nem a piacok valamilyen belső burjánzási tendenciájának eredménye, hanem igencsak mesterséges élénkítőszerek hatása, amelyeket azért adtak be a társadalomnak, hogy megfeleljen egy olyan helyzetnek, amelyet a gép nem kevésbé mesterséges jelensége teremtett.

74. oldal, Franklin Nyomda és Kiadó Kft., 1997


Hasonló könyvek címkék alapján

Jimmy Carter: Teljes élet
Daron Acemoglu – James A. Robinson: Miért buknak el nemzetek?
Yannick Vanderborght – Philippe Van Parijs: Alapjövedelem
Domonkos Endre: Közép- és Kelet-Európa gazdaságtörténete 1945–1953 között
Hettyey András: Hegemónia helyett
Richard Sennett: A közéleti ember bukása
Baráth Géza – Bokros Balázs – Gábor Petra (szerk.): Kavicsok
Losoncz Márk – Rácz Krisztina (szerk.): A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989-1999)
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Schlett István: A szociáldemokrácia és a magyar társadalom 1914-ig