Firenze 3 csillagozás

Pogány Frigyes: Firenze

A ​toszkán dombok, ezüstszürke olajligetek és pompás borokat termő lankák között fekvő Firenzét nemhiába nevezik rajongói évszázadok óta „La Bellá”-nak, megérdemli ezt a jelzőt mind fekvésének, mind épületeinek szépsége révén.
Az európai szellem a középkor derekától évszázadokon át itt érvényesült a legtisztábban és leghatékonyabban, és aligha lehet még olyan várost találni a világon, ahol az emberi művelődés történetének legnagyobb óriásai egy időszakban ilyen nagy számban laktak volna.
Firenze ugyanakkor a világnak alighanem legértékesebb, legegységesebb városképi együttese is. A remek épületek értékét csak növelik a homlokzatukon vagy belsejükben látható szobrok, festmények, köztük igen sok koruk legjobb művészeinek alkotása.
Ezt a csodálatos világot tárja fel az olvasónak Pogány Frigyes professzor. Az Arno bal partján emelkedő, szebbnél szebb kilátásokat nyújtó dombok egyikéről körültekint Firenzén, számba veszi az erőteljes, mindenen uralkodó dómkupolát é… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1971
280 oldal · ISBN: 9631316149

Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Pogány Frigyes: Firenze

Mi volt a titka Pogány Frigyes építészetről, építőművészetről átadott gondolatainak? Mert hogy titka volt, azt elfogadottsága, díjai, általános elismertsége és emlékezete bizonyítja. Tán az, hogy nem az elméletről ír, hanem, mindenütt az „építészeti szép”et keresi, a tartalom és a forma egységét és az építészeti esztétika normáinak való megfelelőségét. Ezek az alapgondolatok a Firenzéről írt dolgozatban is, melyet a Corvina jelentetett meg még 1971-ben sok-sok képpel és illusztrációval, s amely mű a városról azóta is művészettörténeti alapműnek számít. Semmi ehhez foghatót nem olvastam másoktól, amely ilyen tárgyi tudással és művészeti-kulturális hozzáértéssel és egyúttal élvezetesen szólt/írt volna egy város arculatáról. Nagyon ajánlom!


Hasonló könyvek címkék alapján

Sebők Ferenc: Piramisok – paloták – panelházak
Szablyár Péter: Toronymagasan
Kapolka Gábor – Csordás Lajos: Séták / Walks
Szlaukó Mónika: Eger gyerekeknek
Schneller István (szerk.): Budapesti lakóparkok
Branczik Márta – Keller Márkus: Korszerű lakás, 1960
Csanádi Gábor – Csizmady Adrienne – Olt Gergely: Átváltozóban
Horváth M. Ferenc (szerk.): Vác
Gömöri János: Sopron – A várostorony és a városfalak
Antalffy Gyula: Reformkori magyar városrajzok