Feltétlen ​emberek 5 csillagozás

Podmaniczky Szilárd: Feltétlen emberek Podmaniczky Szilárd: Feltétlen emberek

Ennek hallatán Pesztonka örömmel csapta a magasba karját, ám a mozdulatnak útját állta Józsi bácsi, s a bekapcsolt elektromos sokkoló csakhamar megtette a hatását. Józsi bácsi egy másodperc alatt százszor fűzte a tűbe a cérnát, és százszor rántotta ki, úgyhogy a végén önelégülten hullott a padlóra, s mielőtt végképp elvesztette az eszméletét, csak ennyit nyögött ki: nem tudtam, hogy ilyen jó hatással van rám a hidegfront…

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2012
ISBN: 9789632995175
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2008
124 oldal · ISBN: 9789632995175
>!
Noran, Budapest, 2003
174 oldal · ISBN: 9639356816

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Macskabéka_Nicole
Podmaniczky Szilárd: Feltétlen emberek

Az első néhány fejezetnél nem tudtam hová tenni ezt a könyvet. Aztán néhány oldallal később már kezdett kristályosodni, de még nem igazán voltam ráhangolódva, felhúzott szemöldökkel olvasgattam, teljesen másra számítottam. Még néhány oldallal később pedig már mosolyogva, sőt helyenként hangosakat kacagva faltam a betűket, nem tudtam betelni vele! Imádtam a szereplőket, egytől egyig, majdnem minden történet végén ott van az a bizonyos csattanó, amit egy idő után már vártam, de csak a legritkább esetben sikerült kitalálni, hogy pontosan mi lesz a végkifejlet :) Nagyon szórakoztató, Örkény egyperceseihez tudnám hasonlítani, csak itt ugyanaz a három szereplő kíséri végig minden egyes novellát.


Népszerű idézetek

>!
Dora

Mindhárman, Józsi bácsi, Márton és Pesztonka összegyűltek a nappaliban, hogy kupaktanácsot tartsanak egy fontos probléma eldöntésében. Azt kellett megállapítaniuk, hogy jelen helyzetben és állapotban kitakarítsák-e a lakást, vagy eladják.

31. oldal

>!
Dora

Józsi bácsi új bézbólsapkát vásárolt, egyszínű fehéret, és éppen próbálgatta a tükörben, mikor elkapta a hasmenés. Nem volt mit tenni, mert kíváncsisága megmaradt, lekapta a falról a tükröt, és a tükörrel együtt berohant a budiba, és ott recsegve-ropogva nézegette magát, hogy ebből a gyönyörűségből egy perc se vesszen kárba.

47. oldal

>!
Dora 

Én nem akarok moralizálni ezen, mondta Márton, inkább együk meg a fagyit, aludjunk egyet, délután fussuk körbe a füzest, este meg durrantsuk be a cserépkályhába, Pesztonkának rendelünk egy intelligens, logisztikai vizsgával rendelkező csippeldélfiút, Józsi bácsinak egy javasasszonyt két cicával, melyek álló éjjel gombolyítják fájó dereka körül a puha fonalat, én meg elboldogulok egyedül is, egyelőre.

173-174. oldal

>!
Dora 

Márton a lombfűrész éleit ráspolyozta, komoly munka várt ma rá, egy tízcentis ágat kellett átvágnia, ami eltakarta előle a kilátást. Pont oda lógott ez a lomb, ahonnan az ágyában fekve nem láthatta a gyorsforgalmi utat. Mártonnak mindennél fontosabb lett hirtelen a gyorsforgalmi út, mert mint kiderült, forgalomszámlálókat kerestek, és Mártonnak akkora szerencséje volt, hogy pont ezt a gyorsforgalmi szakaszt kapta ki magának, s ha sikerül lefűrészelnie a lombot, az ágyból végezheti a munkáját.

56. oldal

>!
Dora

Mi lesz most? Véget ért egy játszma? Mindenki kiürült? Vége a dalnak? Se motítum, se kihívás, se kéj, se önimádat, se borzalom, se hanyatlás, hanem maga az egyidejű és önmagán belül létező valamicsoda, az abszolut nulla, túl a szingularitáson, túl a fizikából benyelt kegyelemkettes életromboló megalázottságán.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gravitációs szingularitás
>!
Dora 

Márton szerint a jó bor a jó dugóhúzónál kezdődik, mert ha a borkóstolás mindjárt azzal indul, hogy a dugóhúzó beletörik a palackba, vagy a túlzottan hosszúra hagyott spirális rész teleszórja faforgáccsal az üveget, akár ne is igyunk belőle, hisz így túl mélyről indulunk a magasba.

96. oldal

>!
Dora 

Pesztona bensőséges hangulatban csavargatta az új szolárizzókat a szobájában. Ugyanis koordinátarendszerben ábrázolta rossz kedvének változását, az időjárás-változást, a fényerőviszonyokat és a napsütéses órák számát, az étrendjének szénhidráttartalmát, illetve az aznap megtett lépések számát, és végül az jött ki, hogy semmi más nem befolyásolja a hangulatát, mint a napsütéses órák száma.

103. oldal

>!
Dora 

Márton grillezni tanult egy grilltanfolyamon, szerette volna bővíteni mára unottá vált étrendjüket, s arra gondolt, a grill éppen jó lesz. A tanfolyam nem volt valami mesés és olcsó mulatság, mert mindenkinek hozott anyaggal kellett dolgoznia, sőt, utána helyben mindenkinek meg kellett ennie a saját maga által grillezett falatokat: a tanfolyam vezetőjének az volt a mániája, hogy saját bőrén tanul az ember. Mert nem lehet ám csak úgy belegrillezni a vakvilágba, hogy aztán a többiek elé olyan húst tegyünk ami fogyaszthatatlan, rágós, netán az ízesítése van elbaltázva. Márton már három hete járt a tanfolyamra, annyi húst evett, hogy talán életében se többet, ám ezen gondolkodott: hiszen a grillezés is az élethez tartozik, tehát végeredményben és összességében mindenképpen több húst evett eddig, mint a grillezésen.

50. oldal

>!
Dora 

Pesztonka aktfotókat készített magáról. Közelit meg távolit, néha tréfásan beexponált a hóna alá is, hadd higgyék azt, hogy magamutogató. De a lényeg mégis az volt, hogy végre rászánta magát, szeretné megismerni a testét; ehhez pedig fényképekre van szükség, hogy lássa magát kívülről, ha már egyszer nem képes másféle testen kívüli élményre.

112-113. oldal

>!
Dora 

Mártont egy díler mellől gombolták le a rendőrök, Józsi bácsit a templomkertből, ahol egyszerre végezte derékmagas kisdolgát, és juttatta magába az utánpótlást, Pesztonkát pedig a tüntetésről zsuppolták be.

119. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke
Szív Ernő: Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt?
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Keresztury Tibor: Reményfutam
Parti Nagy Lajos: Se dobok, se trombiták
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban
Darvasi László: Ez egy ilyen csúcs
Nagy Bandó András: Kalandárium 2007 – Nagy Bandó András naplókönyve