A ​lélektan története 5 csillagozás

Pléh Csaba: A lélektan története Pléh Csaba: A lélektan története Pléh Csaba: A lélektan története

A ​pszichológiának hosszú múltja, de rövid története van. Ez a mondás a modern pszichológia egyik 19. századi úttörőjétől, Hermann Ebbinghaustól származik. Jól jellemzi a tankönyv kereteit is. A könyv elsősorban az 1850 és 2000 közötti korban tekinti át a szaktudományos és hivatásszerű pszichológia történetét. Három összefüggés-rendszerben igyekszik bemutatni az ember egészével foglalkozó hivatást. A pszichológiai irányzatokat a többi tudomány, az élettudományok, a társadalom- és bölcsészeti tudományok változási rendszerében mutatja be. Ugyanakkor ezeket a szellemi változásokat összekapcsolja a társadalom átalakulásaival és feszültségeivel. Mivel diákok számára készült, nem nélkülözi a hősöket sem: a szellemi és társadalmi mozgásokat olyan pszichológusok életén és konfliktusain keresztül is bemutatja, mint Sigmund Freud, Jean Piaget, Mérei Ferenc vagy Hermann Imre. A tankönyv egy fejezettel bővített második kiadása az ezredfordulóig követi a pszichológia történetét, kitérve a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris iniciálé

>!
Osiris, Budapest, 2010
652 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632760520
>!
Osiris, Budapest, 2000
620 oldal · ISBN: 9633794285

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
dorcika
Pléh Csaba: A lélektan története

sokat gondolkodtam rajta, hogy mit írjak, de végül maradok egy viszonylag felhasználó- és gyermekbarát verziónál.
szóval nekem 2 dologtól lesz jó tankönyv a tankönyv: 1) érthetően, értelmesen magyaráz, nem kell sem órákat törnöm a fejem egy mondaton, se az interneten keresgélni a definíciókat 2) felkelti az érdeklődésem a téma iránt.
ez a könyv mindkét ponton csúnyán elbukik. rettentő unalmas és rettentő érthetetlen. 300 oldalnyi filozofálgatásból 11 oldalnyi jegyzetet tudtam összehozni – ennyi a lényeg benne. hogy ezt hogyan sikerült ilyen terjengősre venni, azt nem tudom. mindenesetre nagy adag lelkierőt kívánok mindenkinek, akinek ezt a könyvet tanulmányoznia kell. csak azért kap 2 csillagot, mert Pléh Csaba egy okos ember és én elhiszem neki, hogy ért a témához, csak a könyvből ez nem derül ki (matektanárom mondta volt mindig, hogy aki ért valamit, az érthetően el is tudja magyarázni – ha már tekergeti, nyújtja a dolgot, akkor ő sem érti igazán).


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Butler-Bowdon: Pszichológia dióhéjban – 50 pszichológiai alapmű
Mircea Eliade: Kovácsok és alkimisták
B. Michael Thorne – Tracy B. Henley: A pszichológia története
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Arthur Koestler: Alvajárók
Carl Sagan: Korok és démonok
Simon Singh: A nagy Fermat-sejtés
Esko Valtaoja: Mindentudó kézikönyv
Michel Foucault: A szexualitás története I-III.
Victoria Finlay: Színek