Bruce ​Lee 13 csillagozás

Plavecz Tamás – Plavecz Nándor: Bruce Lee

Bruce Lee, az amerikai világsztár, a film- és harcművészetek világszerte ismert és közkedvelt alakja, még ma évekkel a halála után is élő legenda, kitörölhetetlen emlék rajongóinak és tisztelőinek szívében.

Tartalomjegyzék

>!
Népszava, Budapest, 1987
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633226023

Kedvencelte 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ponty
Plavecz Tamás – Plavecz Nándor: Bruce Lee

Az úgy kezdődött, hogy 9 éves koromban az egyik taekwondo edzés helyett, az edzőnk a Művelődési Házban megnézette velünk videón a Sárkány közbelépet. Szinkron és felirat nélkül, mivel gondolom azt akarta, hogy csak a stílusra figyeljünk. Nagy hatással is volt rám a film, de ugyanez az edző pár hét múlva rágóguminak nézte a fogszabályzómat, és megbüntetett miatta. Ez az engem ért egyik legsúlyosabb igazságtalanság volt életemben, ami egyben megakadályozta a mindaddig elkerülhetetlennek tűnő harcművésszé válásom. Bruce Lee-t azért – Robin Hood és a Tenkes kapitánya mellett – akkor, és azóta is megtartottam hősömnek, így tulajdonképp bármilyen könyvet szívesen olvasnék róla.
Ez itt rövid, mint a Sárkány élete. Kiadásának idején mindenesetre igen informatívnak számíthatott. Barátait, ismerőseit is idézve, nagyjából minden tudhatót elmond a legendás emberről, elemzi a harcművészetét, és stílusát, csatol szövegmagyarázatot, és megpróbálja Bruce Lee filozófiáját is kellően körbejárni, de most nem nagyon nyújtott többet, mint a halálának 40-ik évfordulóján bemutatott Discovery-dokumnetumfilm.
Persze kedvet kaptam filmet nézni, vagy csak úgy nézni azt az önnön különlegességének teljes tudatában felszabadult, sejtelmes mosolyt. Lenyűgöző figura.

19 hozzászólás
>!
Andrew_N_Bagman P
Plavecz Tamás – Plavecz Nándor: Bruce Lee

Az egész úgy kezdődött, hogy meg akartam szerezni az Állítsátok meg Terézanyut című könyvet, és mivel használtan is megelégedtem vele, így jelentkeztem egy „hirdetésre”, ám tudtam, hogy az illető más könyvekkel is rendelkezik, szóval kértem egy listát. Ott fedeztem fel ezt a könyvet (a könyv adatlapján a fekete-fehér borítójú, vörös 'Bruce Lee' felirattal). A rossz meglepetés az volt, hogy a kötet nyomdahibás (az eladó nem tudott róla, viszont nagyon készségesen állt rendelkezésemre), ami annyit tesz, hogy a 64. és a 81. oldal közötti rész nem szerepelt benne, ellenben másik jó néhány oldal kétszer is.
Molyon jeleztem is, hogy akinek megvan a könyv, legalább a hiányzó oldalakat fénymásolja már le vagy szkennelje be nekem, mert mindenképpen szerettem volna elolvasni a könyvet. Nos, pdf-ben megkaptam (köszönet érte @ponty), de kiderült, a színes borítójú azért tartalmilag is, és megfogalmazásban is eltér a másik kötettől, hiába ugyanaz a szerzőpáros alkotta… Én pedig a színeset kaptam meg, de azt teljes egészében kiolvastam – mint ahogy a nyomdahibásat is a hiányzó oldalak kivételével ugye.
Mindig is érdekeltek a nagy egyéniségek, a sikeres, formabontó, újító, kreatív és ambíciózus emberek életrajzai. Bruce Lee-ról kb annyit tudtam, amennyit az emberek mesélgetnek egymásnak, szóval csak mint pletyka, szóbeszéd hallottam felőle. Itt volt az ideje, hogy komolyabban beleássam magam az életébe.
Sokadjára tapasztalom szomorúan, hogy a legnagyobb alkotók, reformerek, zsenik nagy része egészen fiatal korában kénytelen valami oknál fogva ezt a létet befejezni.
Bruce minden tekintetben elképesztő volt. Akik ismerték, emberi kisugárzását is leírhatatlannak mondják, akik pedig „csak” harcművészetét vagy alkotásait látták, egy szinte nem e világi emberről beszélnek. Létezése és képességei mindenesetre elég komoly dilemmákat okoznak még a mai napig és ez így is van rendjén. Nagy gondolkodó volt, elképesztően jó és csodás, de sokaknak idegesítő és kiábrándító személyiség. Valószínűleg az emberek többsége nem is értette és nem akarta megismerni akkoriban sem őt, sem a tanait – a gondolkodásmódját nem is említve. Ilyenek vagyunk mi emberek: legtöbbször akkor kapunk észbe, hogy értékes volt valaki, amikor már nincs.
Sok értékes, megszívlelendő és okos gondolat, tanács és történet van ezekben a kötetekben a Kis Sárkányról, tehát merem ajánlani. Én magam annyira belejöttem, hogy filmeztem is mellé és még fogok is Bruce Lee alkotásai közül megszerezni ezt-azt. Arról nem is beszélve, hogy @ponty-nak köszönhetően a Jeet Kune Do-ról is olvashatok majd angolul :D

5 hozzászólás
>!
kissakos I
Plavecz Tamás – Plavecz Nándor: Bruce Lee

Ez egy korrekt könyv, kissé száraz, tényszerű életrajzi írás a harcművészetek legendás alakjáról, Bruce Lee-ről. A maga idejében hiánypótló darab volt, sőt, még most is az, mivel magyar nyelven viszonylag kevés írás jelent meg a „kissárkányról”.


Népszerű idézetek

>!
Andrew_N_Bagman P

Egyszer két legyet is megfogott a levegőben, miközben felugrott a 210 cm-es (!) mennyezetig.

>!
Andrew_N_Bagman P

Bruce minden percét igyekezett a lehető leghatékonyabban felhasználni arra, hogy a totális harcművészetét, a jeet kune do-t tökéletesítse. Életelve volt, hogy, mivel az élet rövid, egyetlen pillanatát se hagyjuk elszállni anélkül, hogy ne tettünk volna valamit, ami előbbre vihet.

>!
Andrew_N_Bagman P

Brandon: Apám azt mondta nekem, ha utánzol valakit, akkor nem fogsz semmi újat adni a világnak. Senkinek sem fogsz segíteni, ha ezt teszed.

>!
Andrew_N_Bagman P

Bruce a következőeket mondta nekem: „Bármit is akarsz, ha akarod, eléred. Ha nem csak akarod, de meg is teszed a megfelelő lépéseket, akkor eléred a céljaid. És nem számít, hogy fehér, fekete, sárga vagy akármi vagy.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Kováts Réka (szerk.): Kérdezz! Felelek! – Film
Catharina Blomberg: Szamurájok
Cornelia Raab: Hagyományos kínai orvoslás kezdőknek
Boros Jenő (szerk.): Leváltott modellek
Richard L. Brandt: Egyetlen kattintás
Adam Lashinsky: Az Apple kulisszatitkai
Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot
Gerald Durrell: Életem értelme
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Bécsy Ágnes: Virginia Woolf világa