Szókratész ​védőbeszéde / A lakoma 112 csillagozás

Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Időszámításunk előtt 399-ben hangzott el Szókratész védőbeszéde az athéni törvényszék előtt. Platón, a nagy filozófus, Szókratész tanítványa e beszéd lerögzítésével és valószínű végső megformálásával állított gyöngéd és maradandó emléket mesterének. A védőbeszéd elhangzását Szókratész életében közvetlenül követte az a beszélgetés, melyet barátjával Kritónnal a börtönben folytatott, majd pedig azok a fejtegetések a lélek halhatatlanságáról, melyeket a baráti kör egyik tagjának, Phaidónnak nevéről címet nyert Platón-dialógus foglal össze.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Helikon Zsebkönyvek Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795407 · Fordította: Devecseri Gábor, Telegdi Zsigmond
>!
Európa, Budapest, 2009
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630788724 · Fordította: Devecseri Gábor, Telegdi Zsigmond
>!
Európa, Budapest, 2004
160 oldal · ISBN: 9630776898 · Fordította: Devecseri Gábor, Telegdi Zsigmond

3 további kiadás


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Szókratész · Alkibiadész · Agathón


Kedvencelte 7

Most olvassa 8

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

n P>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Hallgattam. Feszült csendben próbáltam megérteni a kor szellemét. Mennyi tudós is élt akkor, s hagyott-hagyhatott bölcsességet ránk. Ő volt az egyik. A tudás, az erény, a gondolkodás a kérdezés tanácsadója. Platón is micsoda csoda , hogy ezt megörökítette. Egymástól tanulni! Ehhez nyitottság kell, ehhez meghallgatás kell. És Alázat. A legnehezebb dolog a világon. Mert bölcselkedve versenghetünk, mert észt osztva okosíthatunk. S ez nem jó. De változtatható. Felismerés kell. S a részt, mely hiányzik belőlünk, kudarctól, (halálos) ítélettől sem félve, betölteni-betöltetni. Szókratész ismerte a rádöbbentés művészetét. Voltak kérdései és kereste a válaszokat. Itt most válaszol. Az igazságot. A létezőkben lévő valóságot. Az egészet nem tudom, de valamit mindenképpen meg kell jegyeznem:
Bölcsebb vagyok annál, hogy amit nem tudok, azt nem is vélem, hogy tudom.

1 hozzászólás
HA86 >!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Annyira régi. És bár önmagában valaminek a kora még nem garancia az értékére, én most mégis (elsősorban) a keletkezési idejük miatt adok öt csillagot Platón műveire. Hűen demonstrálják ugyanis az irodalom egyik legcsodásabb jellemzőjét: mégpedig, hogy ledönti az időbeli korlátokat. Nincsen még egy olyan művészeti ág, ami lehetővé tenné, hogy behatóan megismerkedhess kétezer-ötszáz évvel ezelőtt élt emberek érzéseivel, gondolataival.

„Jelen lenni” egy ókori lakomán, ahol a férfiak a férfiak közötti szerelmet természetesnek, sőt magasabbrendűnek tartják, mint az ellentétes neműek közötti szerelmet – nos, ez (függetlenül attól, hogy nem osztom a nézeteiket) egyszerre volt felszabadító és meghökkentő egy olyan ország állampolgáraként, ahol a homoszexualitást összemossák a pedofíliával.

Szókratész védőbeszédét megismerni pedig legalább olyan izgalmas volt, mintha én magam is részt vettem volna azon a bizonyos tárgyaláson. A bírái előtt Szókratész egy nüansznyival szimpatikusabb volt számomra, mint a fentebb említett lakomán, ahol az egyik férfiszeretőjével folytatott beszélgetés során inkább tűnt ügyes manipulátornak, mintsem kiváló szónoknak és bölcs államférfinak. De ez utóbbit csak félve jegyzem meg, nehogy a Szókratész-rajongók megkövezzenek. :)
Ugyanígy óvatosan jegyzem meg azt is, hogy a védőbeszéd tartalma, a bírákhoz hasonlóan, engem sem győzött meg. A halálos ítélet elhangzása utáni beszéd utolsó mondata azonban megfogott, mert elementáris erejű: „Én halni indulok, ti élni: de hogy kettőnk közül melyik megy jobb sors elé, az mindenki előtt rejtve van, kivéve az Istent”.

Ajánlom a kuriozitása miatt.. :)

Virág_>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Fel sem fogja az ember, mekkora hatalma van a szavaknak, amíg nem hall egy ókori szónoklatot. Mert bizony a szónoklatok felépítése, a mondatok összeszedettsége mind azt bizonyítja, hogy ezek a filozófusok bizony kényük-kedvük szerint tudják csűrni-csavarni a szavakat, kegyetlenül szétboncolják a felvetett témákat, majd szép sorban mindennek külön és együtt is értelmet adnak folyamatosan egymásra építve az érveket. Nem könnyű kritizálni olyasvalakit, aki meggyőzőkészségével közvetlenül Peithó alatt állhatna, egyszerűen lehetetlen bárminek is ellentmondani, ami ebben a műben elhangzik, legjobb, ha szép csöndben, teljes elképedéssel szívja magába az olvasó ezeket a tanításokat. Vannak részek, amikor úgy éreztem, hogy teljesen egy hullámhosszon vagyok a beszélővel, majd egy hirtelen váltás hirtelen megállásra késztetett, és biztos voltam benne, hogy soha senki nem fogja elérni, hogy egyetértések ezzel a kijelentéssel. És egyszer csak, pár oldal múlva kénytelen voltam megadni magamat, és teljes hitetlenkedéssel olvastam tovább a sorokat.

Tarja_Kauppinen IP>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A lakoma, avagy Erószról szóló beszélgetések, nem egészen olyan volt, amilyenre számítottam, habár voltaképpen tudhattam volna, hogy a fiúszerelem nem maradhat ki belőle. Kevés dolog áll távolabb tőlem, mint a homoszexualitás, így egyáltalán nem tudtam jó szívvel olvasni, bár a saját nem iránti vonzalom mitológiai magyarázata kulturális szempontból érdekes volt. A Szókratész védőbeszéde és a könnyen érthető nyelvezet miatt felfelé kerekítek.

amnézia P>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A filozófia iránti szeretetem miatt olvastam el. Azt hittem, sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem fogom megérteni, de nem volt ilyen gond. Azért másodszorra még elolvasom, hogy teljesebb legyen a kép. A filozófiai részt nem kritizálom, mert szerintem az épp attól szép, hogy ahány ember, annyi nézőpont. Egyes nézetekkel egyetértettem.

ildikeee>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Nagyszerű könyv! Míg más filozófiai könyveket nehezen értek meg, addig ezt nagyon hamar vagyis elsőre sikerült. Nagyon megszerettem Szókratész gondolkodását. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindenkinek.

Roland_Rahl>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Szókratész szerint nem tudott semmit, csak azt, hogy nem tud semmit. s ha ezt állította az egyik valaha élt legbölcsebb Görög akkor mint mondjon a mai átlag ember? Érdekes gondolat, de mindenesetre nekem nagyon tetszett ez a kis könyvecske, az árát abszolút megérte, méretét tekintve nagyon hamar ki lehet olvasni és tartalmas kis darab. Engem igazából csak Szókratész Védőbeszéde érdekelt, de mivel egyben árulták a Lakomával ezért ezt szereztem be, és micsoda szerencse! Érdekes volt a védőbeszéde de a Lakoma sokkal érdekesebb lett, a végére. Habár egy kicsit sok volt a „férfi szerelemből” de amikor Szókratész színre lépett és ahogy "kioktatta"Agathónt azon néztem egy nagyot és elmosolyogtam rajta. Illetve amikor az ember teremtéséről beszélnek érdekes módon párhuzamot lehet észrevenni a kereszténység teremtéstörténetével. (Ádám és Éva). Ott is először csak Ádám volt, egy nem, majd ketté lett választva (Ádám bordájából) és így lett a nő Éva.

K >!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A védőbeszéd abszolút 5*, könnyen olvasható és nagyon szomorú. Ha az ésszerű, ami az életet szolgálja, akkor is a halál marad: Szókratész számára csak az ő, addig élt élete az élhető, a szemlélődés nélküli élet élhetetlen, méltatlan. Így érthetővé válik a döntése.

A lakoma nekem kissé elvont, viszont ott is bemutatásra kerül Szókratész dialektikus módszere, illetve pár anekdota a háborúban való helytállását illetően, meg hogy bírta az ivászatot.

Marcus>!
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Platón esetében már Az állam esetében is zavart, hogy a kérdezz-felelek egy ponton mindig félremegy (ahol nem értek egyet a válasszal – ez egyes egyetemi óráimra emlékeztet). Ha ez ráadásul az értekezés elején történik, és onnan megy tovább a saját logikája szerint, utána már kicsit feleslegesnek érzem az olvasását. Ilyen mű a Szókratész védőbeszéde is, és bár itt is találhatunk pár bölcs gondolatot, alapvetően nem nagy durranás a dolog.

A lakoma már érdekesebb, bár kevesebb benne a filozófia. Ebben a műben Erósz dicsérete mellett teret kapnak másfajta gondolatok is, főszerepben természetesen Szókratésszel, aki itt már-már szupersztárként jelenik meg (sok-sok grupival :) ).


Népszerű idézetek

Virág_>!

[…] hitvány az a közönséges szerető, aki jobban szereti a testet, mint a lelket. Az ilyen nem is állhatatos, mert az sem állandó, amit szeret, mert mihelyt oda a test virága, amelyet szeretett, sebes szárnyakon odébbáll, szégyenben hagyva sok beszédét és fogadkozását. A nemes jellem szerelmese viszont egy életen át kitart, mert valami állandóval forrt össze.

81. oldal

1 hozzászólás
Virág_>!

[…] a halandó természet igyekszik lehetőség szerint örökké megmaradni és halhatatlan lenni.

124. oldal

Aguirre>!

Én halni indulok, ti élni; de kettőnk közül melyik megy jobb sors elé, az mindenki előtt rejtve van, kivéve az istent.

Szókratész védőbeszéde (utolsó mondat)

Virág_>!

Hiszen nem is ez a nehéz, férfiak, megmenekülni a haláltól, sokkal nehezebb megmenekülni a bűntől. Hisz' ez a halálnál fürgébben fut. Így engem, aki lassú járású vagyok és öreg, lassabban futó ellenség ért utol, vádlóimat pedig, mivel fiatalok és fürgék, a gyorsabban futó: a gonoszság.

50. oldal

Sli P>!

[…] a vizsgálódás nélküli élet nem embernek való élet […]

133. oldal, Szókratész védőbeszéde (Helikon, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: élet · emberek · Szókratész
1 hozzászólás
amnézia P>!

Mert valószínű ugyan, hogy egyikünk sem tud semmi szépet és jót, csakhogy ő azt véli, hogy tud, noha nem tud, én viszont, mint ahogy nem tudok, nem is vélem azt, hogy tudok. Úgy látszik hát, hogy én evvel a kicsiséggel mégiscsak bölcsebb vagyok nála, hogy amit nem tudok, arról nem is vélem, hogy tudom.

15. oldal (Szókratész védőbeszéde)

winrudi>!

Mert nem másban fáradozom, mikor köztetek járok, mint abban, hogy ifjatokat-öregeteket meggyőzzem: ne törődjék előbb, és ne is olyan buzgón, testével, vagyonával, mint a lelke lehető legjobbá tételével; mondván, hogy nem a vagyonból lesz erény, hanem az erényből a vagyon és minden más jó az ember számára, a magánéletben is, a közéletben is.

Szókratész védőbeszéde

ildikeee>!

És hitvány az a közönséges szerető, aki jobban szereti a testet, mint a lelket.

81. oldal, A lakoma

Sli P>!

[…] mindenkit külön-külön felkeresve, a legnagyobb jótéteményben részesítettelek benneteket, legalábbis én így hiszem, mert megkíséreltem mindegyikteket meggyőzni: ne törődjék semminemű dolgával előbb, mielőtt önmagával nem törődik, hogy hogyan lehet a lehető legderekabb és legokosabb […]

130. oldal, Szókratész védőbeszéde (Helikon, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: · okosság · önfejlesztés · Szókratész
Sli P>!

Ha pedig azt mondom, hogy az ember számára éppen ez a legfőbb jó: hogy naponként az erényről és más olyan dolgokról beszélgethet, amilyenekről engem hallottatok társalogni, mikor magamat és másokat vizsgáltam, és hogy a vizsgálódás nélküli élet nem embernek való élet, ha ezt mondom, ezt még úgyse hiszitek el nekem. Pedig hát, férfiak, így áll a dolog, ahogy mondtam […]

133. oldal, Szókratész védőbeszéde (Helikon, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés · élet · emberek · erény · · Szókratész

Hasonló könyvek címkék alapján

Xenophón: Emlékeim Szókratészról
Xenophón: Xenophón filozófiai és egyéb írásai
Plutarkhosz: Szókratész daimónja
Diogenész Laertiosz: A filozófiában jeleskedők élete és nézetei 1-2.
Arisztophanész: Nőuralom
Theophrasztosz: Jellemrajzok
Xenophón: Kürosz nevelkedése / Anabázis
Aristophanes: Aristophanes összes vígjátékai
Arisztotelész: Poétika
Arisztophanész: Arisztophanész vígjátékai