Szókratész ​védőbeszéde / A lakoma 93 csillagozás

Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Időszámításunk előtt 399-ben hangzott el Szókratész védőbeszéde az athéni törvényszék előtt. Platón, a nagy filozófus, Szókratész tanítványa e beszéd lerögzítésével és valószínű végső megformálásával állított gyöngéd és maradandó emléket mesterének. A védőbeszéd elhangzását Szókratész életében közvetlenül követte az a beszélgetés, melyet barátjával Kritónnal a börtönben folytatott, majd pedig azok a fejtegetések a lélek halhatatlanságáról, melyeket a baráti kör egyik tagjának, Phaidónnak nevéről címet nyert Platón-dialógus foglal össze.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Diákkönyvtár

>!
Európa, Budapest, 2009
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630788724 · Fordította: Devecseri Gábor, Telegdi Zsigmond
>!
Európa, Budapest, 2004
160 oldal · ISBN: 9630776898 · Fordította: Devecseri Gábor, Telegdi Zsigmond
>!
Európa, Budapest, 2001
puhatáblás · ISBN: 9630769824

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
n P
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Hallgattam. Feszült csendben próbáltam megérteni a kor szellemét. Mennyi tudós is élt akkor, s hagyott-hagyhatott bölcsességet ránk. Ő volt az egyik. A tudás, az erény, a gondolkodás a kérdezés tanácsadója. Platón is micsoda csoda , hogy ezt megörökítette. Egymástól tanulni! Ehhez nyitottság kell, ehhez meghallgatás kell. És Alázat. A legnehezebb dolog a világon. Mert bölcselkedve versenghetünk, mert észt osztva okosíthatunk. S ez nem jó. De változtatható. Felismerés kell. S a részt, mely hiányzik belőlünk, kudarctól, (halálos) ítélettől sem félve, betölteni-betöltetni. Szókratész ismerte a rádöbbentés művészetét. Voltak kérdései és kereste a válaszokat. Itt most válaszol. Az igazságot. A létezőkben lévő valóságot. Az egészet nem tudom, de valamit mindenképpen meg kell jegyeznem:
Bölcsebb vagyok annál, hogy amit nem tudok, azt nem is vélem, hogy tudom.

1 hozzászólás
>!
Virág_
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Fel sem fogja az ember, mekkora hatalma van a szavaknak, amíg nem hall egy ókori szónoklatot. Mert bizony a szónoklatok felépítése, a mondatok összeszedettsége mind azt bizonyítja, hogy ezek a filozófusok bizony kényük-kedvük szerint tudják csűrni-csavarni a szavakat, kegyetlenül szétboncolják a felvetett témákat, majd szép sorban mindennek külön és együtt is értelmet adnak folyamatosan egymásra építve az érveket. Nem könnyű kritizálni olyasvalakit, aki meggyőzőkészségével közvetlenül Peithó alatt állhatna, egyszerűen lehetetlen bárminek is ellentmondani, ami ebben a műben elhangzik, legjobb, ha szép csöndben, teljes elképedéssel szívja magába az olvasó ezeket a tanításokat. Vannak részek, amikor úgy éreztem, hogy teljesen egy hullámhosszon vagyok a beszélővel, majd egy hirtelen váltás hirtelen megállásra késztetett, és biztos voltam benne, hogy soha senki nem fogja elérni, hogy egyetértések ezzel a kijelentéssel. És egyszer csak, pár oldal múlva kénytelen voltam megadni magamat, és teljes hitetlenkedéssel olvastam tovább a sorokat.

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A lakoma, avagy Erószról szóló beszélgetések, nem egészen olyan volt, amilyenre számítottam, habár voltaképpen tudhattam volna, hogy a fiúszerelem nem maradhat ki belőle. Kevés dolog áll távolabb tőlem, mint a homoszexualitás, így egyáltalán nem tudtam jó szívvel olvasni, bár a saját nem iránti vonzalom mitológiai magyarázata kulturális szempontból érdekes volt. A Szókratész védőbeszéde és a könnyen érthető nyelvezet miatt felfelé kerekítek.

>!
cinege
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A filozófia iránti szeretetem miatt olvastam el. Azt hittem, sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem fogom megérteni, de nem volt ilyen gond. Azért másodszorra még elolvasom, hogy teljesebb legyen a kép. A filozófiai részt nem kritizálom, mert szerintem az épp attól szép, hogy ahány ember, annyi nézőpont. Egyes nézetekkel egyetértettem.

>!
Valcsa P
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A Szókratész védőbeszédét olvastam. Filozófia órára kellett (az első „kötelező” olvasmány fősulin :) ). Nekem tetszett, érdemes volt elolvasnom. Ráadásul nagyon rövid, 1 óra alatt könnyen elolvasható.

>!
ildikeee
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Nagyszerű könyv! Míg más filozófiai könyveket nehezen értek meg, addig ezt nagyon hamar vagyis elsőre sikerült. Nagyon megszerettem Szókratész gondolkodását. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindenkinek.

>!
SunnyRiver
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Bölcs gondolatokkal teli könyv, jó sokat ki is írtam idézetként :) A végén én egy kissé már belefáradtam a bölcselkedésbe, de ez nem von le az értékéből. A nyelvezetéve nem volt problémám, teljesen érthető volt, és bár sosem rajongtam a görögökért meg a görög filozófiáért, tetszett mindkét mű! Örülök, hogy rászántam magam végül.

>!
K
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

A védőbeszéd abszolút 5*, könnyen olvasható és nagyon szomorú. Ha az ésszerű, ami az életet szolgálja, akkor is a halál marad: Szókratész számára csak az ő, addig élt élete az élhető, a szemlélődés nélküli élet élhetetlen, méltatlan. Így érthetővé válik a döntése.

A lakoma nekem kissé elvont, viszont ott is bemutatásra kerül Szókratész dialektikus módszere, illetve pár anekdota a háborúban való helytállását illetően, meg hogy bírta az ivászatot.

>!
Marcus
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma

Platón esetében már Az állam esetében is zavart, hogy a kérdezz-felelek egy ponton mindig félremegy (ahol nem értek egyet a válasszal – ez egyes egyetemi óráimra emlékeztet). Ha ez ráadásul az értekezés elején történik, és onnan megy tovább a saját logikája szerint, utána már kicsit feleslegesnek érzem az olvasását. Ilyen mű a Szókratész védőbeszéde is, és bár itt is találhatunk pár bölcs gondolatot, alapvetően nem nagy durranás a dolog.

A lakoma már érdekesebb, bár kevesebb benne a filozófia. Ebben a műben Erósz dicsérete mellett teret kapnak másfajta gondolatok is, főszerepben természetesen Szókratésszel, aki itt már-már szupersztárként jelenik meg (sok-sok grupival :) ).


Népszerű idézetek

>!
Virág_

(…) Hitvány az a közönséges szerető, aki jobban szereti a testet, mint a lelket. Az ilyen nem is állhatatos, mert az sem állandó, amit szeret, mert mihelyt oda a test virága, amelyet szeretett, sebes szárnyakon odébbáll, szégyenben hagyva sok beszédét és fogadkozását. A nemes jellem szerelmese viszont egy életen át kitart, mert valami állandóval forrt össze.

81. oldal

>!
Aguirre

Én halni indulok, ti élni; de kettőnk közül melyik megy jobb sors elé, az mindenki előtt rejtve van, kivéve az istent.

Szókratész védőbeszéde (utolsó mondat)

>!
Virág_

Hiszen nem is ez a nehéz, férfiak, megmenekülni a haláltól, sokkal nehezebb megmenekülni a bűntől. Hisz' ez a halálnál fürgébben fut. Így engem, aki lassú járású vagyok és öreg, lassabban futó ellenség ért utol, vádlóimat pedig, mivel fiatalok és fürgék, a gyorsabban futó: a gonoszság.

50. oldal

>!
Virág_

(…) a halandó természet igyekszik lehetőség szerint örökké megmaradni és halhatatlan lenni.

124. oldal

>!
cinege

Mert valószínű ugyan, hogy egyikünk sem tud semmi szépet és jót, csakhogy ő azt véli, hogy tud, noha nem tud, én viszont, mint ahogy nem tudok, nem is vélem azt, hogy tudok. Úgy látszik hát, hogy én evvel a kicsiséggel mégiscsak bölcsebb vagyok nála, hogy amit nem tudok, arról nem is vélem, hogy tudom.

15. oldal (Szókratész védőbeszéde)

>!
winrudi

Mert nem másban fáradozom, mikor köztetek járok, mint abban, hogy ifjatokat-öregeteket meggyőzzem: ne törődjék előbb, és ne is olyan buzgón, testével, vagyonával, mint a lelke lehető legjobbá tételével; mondván, hogy nem a vagyonból lesz erény, hanem az erényből a vagyon és minden más jó az ember számára, a magánéletben is, a közéletben is.

Szókratész védőbeszéde

>!
SunnyRiver

Mikor pedig rátalál valaki a maga másik felére – akár fiú-szerető, akár a többiek –, csodálatos mámorba ragadja őket a barátság, az összetartozás érzése és a szerelem, s nem akarnak elválni egymástól úgyszólván egy pillanatra sem. Ezek azok, aki egész életüket együtt élik végig, s nem tudnák megmondani, mit kívánnak egymástól. Mert senki sem képzeli, hogy a szerelmi élvezet az, aminek a kedvéért úgy örülnek, ha egyik a másikkal együtt lehet, s oly nagy buzgalommal törekednek erre. Nyilvánvaló, hogy másra vágyik a lelkük, amit nem tud kimondani, csak sejti, mire vágyik, s talányként lappang benne.

95. oldal, A lakoma

>!
ildikeee

És hitvány az a közönséges szerető, aki jobban szereti a testet, mint a lelket.

81. oldal, A lakoma

>!
SunnyRiver

Így hát csupán külső jel szerint egész ember mindegyikünk, mert ketté vagyunk vágva, mint a félszegúszó halak. Kettő lett egyből, s most szüntelenül keresi ki-ki a maga másik felét.

94. oldal, A lakoma

>!
SunnyRiver

…az értelmes ember számára néhány okos ember félelmetesebb az oktalanok sokaságánál

98-99. oldal, A lakoma


Hasonló könyvek címkék alapján

Diogenész Laertiosz: A filozófiában jeleskedők élete és nézetei 1-2.
Arisztophanész: Nőuralom
Aristophanes: Aristophanes összes vígjátékai
Arisztotelész – Pseudo-Xenophon: Az athéni állam
Kritiasz – Xenophón: A Lakedaimoniak állama / A Lakedaimoniak állama
Démoszthenész: Démoszthenész philippikái
Demosthenes: Demosthenes beszédei I-II.
Theophrasztosz: Jellemrajzok
Arisztotelész: Poétika
Arisztophanész: Arisztophanész két komédiája