Phaidrosz 34 csillagozás

Platón: Phaidrosz Platón: Phaidrosz

„Ha valaki meglát valami földi szépet, visszaemlékezik a valódi szépre, szárnya nő, és tollát borzolva felrepülni vágyik, de tehetetlenségében csak néz a magasba, mint a madár…”

Platón műveinek kommentált összkiadása az utóbbi évtizedek klasszika-filológiai kutatásai alapján szükség szerint javítva, átdolgozva vagy teljesen új fordításban közli az egyes dialógusokat, s tartalmazza az eddig magyarul nem olvasható szövegeket is.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Platón összes művei Atlantisz

>!
Atlantisz, Budapest, 2005
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639165808 · Fordította: Kövendi Dénes, Simon Attila
>!
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637310339 · Fordította: Kövendi Dénes

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Szókratész


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Arianrhod>!
Platón: Phaidrosz

„Ó, kedves Pan, és ti többi istenek, akik csak itt lakoztok”, hát ki vagyok én, hogy bírálgatni merészeljem e pompázatosan dialektikus, észérvekre felépített csodás szó-építményt, amely oly cinikus és ironikus módon bizonyítja, majd ellenbizonyítja a tézist, hogy a tudatlan és szellemileg otromba földi halandó arra nem is mer gondolni sem, hogy esetleg gúnyolódnak vele! Csak szorongva merem is fölvetni, talán nem vetemedik ez a Platón ilyesmire, hogy megtréfálja a jóhiszemű, tudásra szomjas, ámultan hallgató közönségét!

Meg sem merem kérdezni, vajon tényleg megértette szegény Phaidrosz, mire kívánta mestere rávezetni? (A kabócák bizton jót röhögtek a dolgon a háttérben, és magam is kiválóan szórakoztam.) Mindenesetre nem derült ki, átlátott-e végül a lelekes ifjú tanítvány a megvitatott levélben foglalt megtévesztő látszatérveken. Ám mi, akik olvashatjuk, és boncolgathatjuk a mondanivalót, megtudhatjuk, miről ismerszik meg az igaz szerelem. És nem a férfi és férfi között formálódó nemes érzelem, amiről szó van, hanem az ezen a példán kimunkált magasabb rendű, isteni őrület, aminek véleményem szerint az LMBT-hez fikarcnyi köze sincs.

Míriel>!
Platón: Phaidrosz

Huh, Szókratész olyanokat képes mondani az elején, hogy én pirultam bele, és megdöbbenésem egyre nőtt, ahogy haladtam a szövegben, olyan mennyiségű gúny áradt Szókratész minden megszólalásából, arról nem is beszélve, hogy bebizonyítja és megcáfolja ugyanazt a tézist, s teszi ezt olyan játszi könnyedséggel, hogy az már szinte felháborító. Tüneményes szórakozás volt minden sora.

Horváth_Evelyn>!
Platón: Phaidrosz

Teljesen érdekes, hogy miként vélekedik Szókratész (Platón?) az írott és a hangzó beszédről. Meg az emlékezet-felejtés kettősségéről is. Megfontolandó. Akárhogy is, mázli, hogy volt, aki lejegyezze mégis. Mekkora királyak voltak ezek!

SunnyRiver>!
Platón: Phaidrosz

Bár félig muszájból olvastam, nem bántam meg ezt sem, csakúgy, mint a másik Platón művet. A nyár folyamán ráveszem magam az Állam elolvasására is valószínűleg, részben, mert mindkét szakomhoz alapmű, részben, mert érdekel.
Azt nem állítom, hogy ezt újra fogom olvasni, de minden esetre tetszett. Volt benne valami nemesség, valami nagyság. Mégiscsak tudott ez a Platón valamit ;) Bár a szőrszálhasogató érvelések továbbra sem a kedvenceim, azt azért meg kell hagyni, hogy jó filozófiai alap a görögökkel, kiváltképp Platónnal kezdeni a dolgok vizsgálatát. Remélem tényleg okultam ebből a könyvből, s nem csak a látszata van meg ;)

1 hozzászólás
memoir>!
Platón: Phaidrosz

Azon kevés kötelezők egyike, amit élveztem. Szórakoztató, néha nagyon vicces, és persze teljesen hülyeségeket hord össze Szókratész és Phaidrosz, de ezt már megszoktam Platóntól. Ez a férfiszerelem-dolog meg… de hát akkor ez volt a megszokott…


Népszerű idézetek

Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: […] én bizony leheveredem; te meg, amelyik helyzetet a legkényelmesebbnek tartod az olvasásra, azt válaszd – és olvass!

15. oldal (Atlantisz, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás · Szókratész
5 hozzászólás
Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: […] De hiszen ha az igazságot magunk megtalálhatnánk, törődnénk-e még az emberi véleményekkel?

96. oldal (Atlantisz, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: igazság · Szókratész · vélemény
Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: Kedves Phaidrosz, honnan és hová?

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész
1 hozzászólás
Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: […] ha valaki meglát valami földi szépet, visszaemlékezik a valódi szépre, szárnya nő, és tollát borzolva felrepülni vágyik, de tehetetlenségében csak néz a magasba, mint a madár, s közben nem törődik a lentiekkel, máris kész a vád, hogy rajongás fogta el – nos, éppen ez az istentől való megszállottság a legnemesebb valamennyi közül, s ez ered a legnemesebb forrásból, annak számára is, akit már magával ragadott, és annak is, aki ezután részesül belőle; s ebben a rajongásban részesülvén kapja a szépség szerelmese a szerelmes nevet.

50. oldal (Atlantisz, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: szépség · Szókratész
Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: Barátom, azok a régiek ott a dódónai Zeusz-szentélyben azt hirdették, hogy egy tölgy hangjai voltak az első jósigék. Az akkori embereknek – nem lévén olyan okosak, mint ti, fiatalok – együgyűségükben elegendő volt tölgyre és sziklára hallgatni, ha egyszer azok igazat szóltak; ezzel szemben neked, úgy látszik, fontos, hogy ki az, aki beszél, s hová való. Mert nem egyedül csak azt vizsgálod, hogy valami úgy van-e, vagy másképpen.

97. oldal (Atlantisz, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész
Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: Kedves Pan, s mind a többi istenek, akik itt lakoztok, adjátok meg nekem, hogy szép legyek belül, s ami külső birtokom van, baráti összhangban legyen a belsőkkel. A bölcset tartsam gazdagnak, aranyam pedig annyi legyen, amennyit senki más nem tud magával vinni, csak a józan belátású ember!

104. oldal (Atlantisz, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Szókratész
Sli P>!

SZÓKRATÉSZ: […] Aki azonban a múzsáktól reá bocsátott rajongás nélkül járul a költészet kapuihoz, abban a hitben, hogy mesterségbeli tudása folytán is alkalmas lesz költőnek, az maga is és költészete is tökéletlennek fog bizonyulni, és józan állapotban született alkotásait elhomályosítja a rajongók költészete.

39. oldal (Atlantisz, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: költészet · költő · múzsa · Szókratész
apetyov>!

Bizonyításunk hihetetlen lesz ugyan a túl okosoknak, de hihető a bölcseknek.

XXIII.

BalogHelga>!

még nem vagyok képes – a delphoi felirat értelmében – „megismerni önmagamat”, s nevetségesnek látszik előttem, hogy míg azt nem ismerem, tőlem idegen dolgokat vizsgáljak.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Marcus Tullius Cicero – Sextus Empiricus: Antik szkepticizmus
Plutarkhosz: Szókratész daimónja
Arisztotelész: Poétika / Kategóriák / Hermeneutika
Xenophón: Xenophón filozófiai és egyéb írásai
Xenophón: Emlékeim Szókratészról
Arisztotelész: Poétika
Epiktétosz: Epiktétosz összes művei
Marcus Tullius Cicero: Tusculumi eszmecsere
Kungfutse: Lun Yü
Marcus Tullius Cicero: Cato Maior az öregségről