Levelek 2 csillagozás

Platón: Levelek

„Ha valamikor, akkor most valóra válhat minden reményünk, hogy a filozófusok és a nagy államok kormányzói ugyanazok a személyek legyenek. Elutaztam hát…

Megszakítottam addigi életemet, félbehagytam tisztes tevékenységeimet, hogy mindezt egy zsarnoki udvarra cseréljem, amely szemlátomást nem illett sem tanításaimhoz, sem személyemhez.”

Filozófus a politikusok között – Platón sziciliai kalandjai.

Platón műveinek kommentált összkiadása az utóbbi évtizedek klasszika-filológiai kutatásai alapján szükség szerint javítva, átdolgozva vagy teljesen új fordításban közli az egyes dialógusokat, s tartalmazza az eddig magyarul nem olvasható szövegeket is.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Platón összes művei Atlantisz

Atlantisz, Budapest, 2007
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639165946 · Fordította: Faragó László, Mészáros Tamás, Ritoók Zsigmond

Richard_the1st>!
Platón: Levelek

Sajnos a 13-ból csak 2 levél van, ami hitelesnek mondható. Stílusukból kiindulva is igen kifogásolható az eredetiségük. A 6. levél elég érdektelen, viszont a 7-edik mindent visz. Szenzációs és megindító, hogy a folyton fiktív párbeszédek mögé bújó Platón végre közvetlenül szólal meg.

Sli P>!

[…] márpedig mindig a tudatlanság a bajok gyökere és táptalaja […]

47. oldal, Hetedik levél (Atlantisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: baj · tudatlanság
Sli P>!

Ám az én nagyságom abban rejlik, hogy a szavammal összhangban áll a viselkedésem.

9. oldal, Második levél (Atlantisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: szó · viselkedés
Sli P>!

Most tehát, mint kezdetben is, te kezdeményezz, én követlek! Ha te megbecsülsz engem, én is becsülni foglak téged, ha pedig nem becsülsz, majd csendben maradok. Ráadásul, ha te engem megbecsülsz, és ennek elsőként adod jelét, úgy vélekednek majd rólad, mintha a filozófiát becsülnéd, és a puszta tény, hogy figyelembe veszed mások véleményét is, sokak előtt valódi filozófusnak kijáró dicsőséget hoz majd neked. Ha viszont én úgy becsüllek meg téged, hogy közben te nem becsülsz, azt a benyomást fogom kelteni, hogy a gazdagságot csodálom és hajhászom, márpedig tudjuk, hogy ennek senki előtt sincsen jó híre. Röviden szólva: ha te megbecsülsz, az mindkettőnk számára ékesség, ha én, az mindkettőnk számára gyalázat.

12. oldal, Második levél (Atlantisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: megbecsülés
Sli P>!

A bajoktól tehát mindaddig nem fog megszabadulni az emberiség, amíg a filozófiát valóban helyesen művelők nemzetsége uralomra nem kerül, vagy amíg a városok befolyásos vezetői valamilyen isteni rendelésből nem kezdenek el őszintén foglalkozni a filozófiával.

34. oldal, Hetedik levél (Atlantisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: baj · emberek · filozófia
Sli P>!

Platón neve eredetileg a szokásnak megfelelően apai nagyapja után Arisztoklész lehetett. A Platón becenév jelentéséről különböző magyarázatokat ismerünk: Alexandrosz szerint a nevet tornamesterétől kapta erős testalkata miatt (platüsz kb. „széles”, „nagy”, „széles vállú”), Neanthész széles homlokára hivatkozik, mások „szélesen áradó stílusában” (platütész kb. „szélesség”, „nagy méret”) vagy alkotói tehetségében (plattó kb. „alkot”, „formáz”, „kicsiszol”) vélik felfedezni a név eredetét.

92. oldal, Utószó (Atlantisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Platón
Sli P>!

E levelet magát vagy kivonatát őrizd meg és maradj meg annak, aki vagy!

(utolsó mondat)